Když se najednou kůň změní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kačiajejipartacka

22.7.2022 11:59
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

Dobrý den,
Můj problém spočívá v změně chování kobylky.
Jsem studentem na VŠ, teď mam zkouškové období a tak chodím pomene za kobylkou. Aktuálně ma zdravotní pauzu ( približne 6 mes), ale chodí do výbehu kde má kamarádky. Jsou jedno velké stadecko žen 😊
Mimo zkouškového jsme spolu 3-4x v týdnu.
Prošli jsme si toho více než dost společně, mam ji už 6 let 😊 je to dáma ve věku (19let)
Jsme partacky na život a na smrt, beru ji jako nejlepší kamarádku jakou mám.
A teď k problému.....
Z mých několika zkoušek jedna nevyšla, byla jsem tehdy víc než 7 dni pryč a konečně jsem přišla domů. Byla jsem smutná, unavená, ale těšila jsem se na ní. Když jsem k ní přišla do výbehu a dala ji mrkvicku, jednu snedla a u druhé úplně strnula a měla hrůzu v ocich, frkala, tahala mě, jako kdyby se mě bála. Předem uvadim, nikdy nikdy nikdy v živote jsem ji neublížila. Řekla jsem si, možno špatná mrkev. Jenže ani další den to nebylo nějak slavné. Něco si ode mě vezme, něco ne stylem couvam a frkam a koukám na to, jko kdyby mě to mělo sežrat.
Nikdy předtím jsem to u ní neviděla, i když třeba jsem byla smutná nebo naštvaná.
Strašně moc mě to zklamalo, zůstala jsem úplně zarazena, že jak je možné, že kůň s kterým jsem trávila tolik času, tolik jsme si prožili najednou ma se mnou problém. Samozřejmě z toho jsem se teď dostala do stresu když jsem u ní, jelikož jen očekávám kdy ji něco budeš zase vadit.
Vím, že ji moc volno neprospívá, ale teď nemáme na výběr.
Moje tipy co si o tom myslím :
A) cítila v ten moment můj smutek a stres, i ten aktuální když jsem u ní ( snažím se zhluboka dýchat, mluvím pomalu, tiše, snažím se ji všude dotýkat -na krk pozoruji napětí, ale jen v boxu a když je uvádzaná, jinak face to face jako kdyby nebyl problém)
B) obecně je hodne ode mě rozmaznana (ale zaslouží si to co vše pro mě dělala), tak to na mě zkouší a nudí se tak vymysli hovadiny
C) chybí ji pohyb
D) nebo mi dáva najevo, že na ni "kašlu "😅

Když nemam zkoušky jsem s ni více, i když nejezdi chodím ji čistit 3x do týdne, mam to daleko, ale i přesto jdu. Nikam nemůžeme chodit vzhledem ke zranění, max jen výběh.

Takže moje otázka je, co si o tom myslite? Zažili jste něco podobného?
Děkuji

22.7.2022 12:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

Zažila, kôň mal v tej chvíli kŕč pažeráka, alebo si ten pažerák upchal.
V jednom prípade mal kôň v jazyku zapichnutý cudzí predmet.

S emóciami to nijako nesúvisí, hľadala by som zdravotný problém - zuby, čeľustný kĺb, jazyk, skontrolovala ako žerie rôzne typy krmiva a ak pije, skontrolovala papuľu a zuby, tiež zrak, uši, nos...

22.7.2022 13:21
Arbora

XXX.XXX.226.223

A možno by nebolo odveci všimnúť si aj ostatné kone v ustajnení, či nemajú podobné reakcie.

Kačiajejipartacka

22.7.2022 14:37
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

Zuby ji budou dělané v blízké době, přijde mi, že vidí dobře, ale samozřejmě nebyla ještě vyšetrovana na to speciálně.
Pred mesicem měla chiropraxii.
Když jsme venku, není uvazana, hodně k ní mluvím tak jsem se jo ptala co se děje, když ji člověk nic nedělá. Tak to jsme se mohla klidně dotknout uší, hlavy, pysku, prostě všeho. Ale box jako kdyby byl prokletý teď. Ve výbehu se moc taky nechce odchytit, ale tím, že celý život neměla moc partaky ve výbehu, tak si konečně užívá stádo, kterému velí.

Kačiajejipartacka

22.7.2022 15:03
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

Horsana napsal(a):
Zažila, kôň mal v tej chvíli kŕč pažeráka, alebo si ten pažerák upchal.
V jednom prípade mal kôň v jazyku zapichnutý cudzí predmet.

S emóciami to nijako nesúvisí, hľadala by som zdravotný problém - zuby, čeľustný kĺb, jazyk, skontrolovala ako žerie rôzne typy krmiva a ak pije, skontrolovala papuľu a zuby, tiež zrak, uši, nos...

Zuby ji budou dělané v blízké době, přijde mi, že vidí dobře, ale samozřejmě nebyla ještě vyšetrovana na to speciálně.
Pred mesicem měla chiropraxii.
Když jsme venku, není uvazana, hodně k ní mluvím tak jsem se jo ptala co se děje, když ji člověk nic nedělá. Tak to jsme se mohla klidně dotknout uší, hlavy, pysku, prostě všeho. Ale box jako kdyby byl prokletý teď. Ve výbehu se moc taky nechce odchytit, ale tím, že celý život neměla moc partaky ve výbehu, tak si konečně užívá stádo, kterému velí.

Kačiajejipartacka

22.7.2022 15:04
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

Arbora napsal(a):
A možno by nebolo odveci všimnúť si aj ostatné kone v ustajnení, či nemajú podobné reakcie.

Ustájení má úplně parádní. Je astmatik, takže stáj jsem hledala dlouho, má super velký box, hoodne podestylky, senaz, macene seno, cely den je venku (teď v teple v noci chodí), je jí dopran maximální komfort. Ptala jsem se majitelky ci si něco všimla a říkala, že žádný problém, krmení sní celé, žere jako tank 😅 v této staji jsme od května, absolutně žádný problém nebyl, první byl právě ten popsany. Mrzí mě to vzhledem k tomu, že dělám maximum co je v mych silách pro ní. Možná ještě doplním, nosí masku do výběhu kvůli hmyzu, má ji už několik let, vlastně ani před měsícem nic nebylo, že bych si řekla, že vidí hůře.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.7.2022 17:51

Nezmenil se v posledni dobe stajnik nebo lidi kolem ni?

22.7.2022 18:51
Dotaz

XXX.XXX.237.6

Třeba tam s ní někdo v době vaší nepřítomnosti blbě manipuloval.

P.S.: Nelze od koně očekávat nějaký vděk za to, kolik toho pro něj děláte. Přijde mi, že si to berete zbytečně osobně, ale oni takhle nemyslí.

Kačiajejipartacka

22.7.2022 20:16
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nezmenil se v posledni dobe stajnik nebo lidi kolem ni?

Všechno je úplně stejné, nic se právě nemenilo

22.7.2022 20:23
anobbona

XXX.XXX.84.98

Kačiajejipartacka napsal(a):
Všechno je úplně stejné, nic se právě nemenilo

Jste tam jen od května, to je obrovská změna v životě koně.
Vy čekáte, že kůň bude vděčný za to, že jej krmíte, hladkate a opecovavat, berete ji jako nej kámošku.
Jenže kůň je prostě kůň - jeho zajímá žrádlo, stádo, lehce se naučí na stereotyp, chce mít klid.
Dva měsíce v novém ustájení je obrovská změna, velký nápor na koně, byť dle vás má ty úplně nej podmínky, tak nyní si ten kůň musí těžce srovnávat nové stádo, nové stereotypy, nové vzruchy..... A to klidně může trvat i rok a nejednou se stane, že se z bobanka stane uliček nervů

Kačiajejipartacka

22.7.2022 21:47
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

anobbona napsal(a):
Vy čekáte, že kůň bude vděčný za to, že jej krmíte, hladkate a opecovavat, berete ji jako nej kámošku.
Jenže kůň je prostě kůň - jeho zajímá žrádlo, stádo, lehce se naučí na stereotyp, chce mít klid.
Dva měsíce v novém ustájení je obrovská změna, velký nápor na koně, byť dle vás má ty úplně nej podmínky, tak nyní si ten kůň musí těžce srovnávat nové stádo, nové stereotypy, nové vzruchy..... A to klidně může trvat i rok a nejednou se stane, že se z bobanka stane uliček nervů

Máme právě už spolu procestovano hodně stájí i za kratší dobu, nikdy jsem právě si tohto nevšimla. Kdysi tolik lásky nedostávala, byla vždy jedním z mnoha koní. Vymazlila jsem ji, aby byla šťastná a spokojená v životě, právě kolikrát když jsme se stěhovali, tak jsem na ni videla, že kdekoliv jsme a jsme spolu tak se vždy adaptovala hodně rychle. 😊 v podstate všichni co se s nama seznámili mi rekli, že ma obrovské štěstí, že je u mě, protože tolik lásky a péče nikdy v životě neměla 😊 ja si právě myslela, že když by toho bylo na kone moc tak se to projeví v podstatě hned nebo do pár týdnů. A přišlo mi, že jakoby ma se mnou problém a to je právě to co nedokážu pochopit ci to ma fakt tu souvislost se mnou, když se z mé strany nic nezměnilo.
Všechno mi přišlo že začalo povinnou zdravotní pauzou.
Jsem otevřená různým pohledům, čím víc tím lépe.

22.7.2022 21:59
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Máme právě už spolu procestovano hodně stájí i za kratší dobu, nikdy jsem právě si tohto nevšimla. Kdysi tolik lásky nedostávala, byla vždy jedním z mnoha koní. Vymazlila jsem ji, aby byla šťastná a spokojená v životě, právě kolikrát když jsme se stěhovali, tak jsem na ni videla, že kdekoliv jsme a jsme spolu tak se vždy adaptovala hodně rychle. 😊 v podstate všichni co se s nama seznámili mi rekli, že ma obrovské štěstí, že je u mě, protože tolik lásky a péče nikdy v životě neměla 😊 ja si právě myslela, že když by toho bylo na kone moc tak se to projeví v podstatě hned nebo do pár týdnů. A přišlo mi, že jakoby ma se mnou problém a to je právě to co nedokážu pochopit ci to ma fakt tu souvislost se mnou, když se z mé strany nic nezměnilo.

Ale ono to nemusí souviset hlavně s vámi. Mohl to způsobit někdo jiný. To mi přijde celkem jako nejpravděpodobnější.

Kačiajejipartacka

22.7.2022 22:08
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

anobbona napsal(a):

Tím jak je ona můj první kůň a nikdy jsem se s tím u ní nesetkala, proto mě to trápí. Ona byla vždy ten typ, co ji můžete píchnout do oka a ona ho jen zavře 😅 nebo třeba může projít kolem vás 4 traktory, kamion, sekacka a ani se nepodiva. Proto ten nezvyk

22.7.2022 22:29

Jste si odpověděla sama....častá změna prostředí, nestabilní stádo, stres, už je toho na ní moc...sama pozorujete změnu v chování koně. Pro koně je to jedna z nejdůležitějších věcí, stabilní prostředí, stádo, vaše péče je až na druhém místě, možná i dál...

Kačiajejipartacka

22.7.2022 22:43
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

Jste si odpověděla sama....častá změna prostředí, nestabilní stádo, stres, už je toho na ní moc...sama pozorujete změnu v chování koně. Pro koně je to jedna z nejdůležitějších věcí, stabilní prostředí, stádo, vaše péče je až na druhém místě, možná i dál...

Doufám, že tohle je naše poslední stáj, máme super zázemí a starostlivost, i za cenu, že dojizdim opravdu daleko.
Jasný, chápu, ale třeba je možné, že nik s ní nemá problém jen já? Protože paní v staji co se stará tak nepozorovala žádné problémy, jen to, že ma chuť si i sem tam popobehnout ve výbehu.

22.7.2022 23:28
koně

XXX.XXX.174.63

Třeba se jí líbí ve stádě ,když do té doby moc nebyla.A taky je zřejmě odpočatější,nažranější ...... Že už nestojí jak poleno ,když s ní manipulujete ,nejste její jediný vzruch.
Popisujete ,že je v lepším ,ve stádě už má jiná rozptýlení,než jen vás .
Nepolidšťovala bych kobylu,je to pořád kobyla .
A nebrala bych si nijak osobně nějaké nálady.I když jí připisujete lidské vlastnosti vymazlená, jediná kámoška,životní parťačka ,ona bere věci jak momentálně jsou.Možná dává najevo,že chce zůstat s koňmi,a ne někam chodit s člověkem

Kačiajejipartacka

23.7.2022 08:33
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

koně napsal(a):
Třeba se jí líbí ve stádě ,když do té doby moc nebyla.A taky je zřejmě odpočatější,nažranější ...... Že už nestojí jak poleno ,když s ní manipulujete ,nejste její jediný vzruch.
Popisujete ,že je v lepším ,ve stádě už má jiná rozptýlení,než jen vás .
Nepolidšťovala bych kobylu,je to pořád kobyla .
A nebrala bych si nijak osobně nějaké nálady.I když jí připisujete lidské vlastnosti vymazlená, jediná kámoška,životní parťačka ,ona bere věci jak momentálně jsou.Možná dává najevo,že chce zůstat s koňmi,a ne někam chodit s člověkem

Asi máte pravdu. Ve stádě je taky se staršíma koňma, vím, že je tam kobylka, která měla podobné zranění (taky kdysi závodila) a chodí už jen ven a taky se nechce chytit.
Je pravdou, že tím, jak nikdy nebyla ve stádě, max. jeden kun k ní, tak byla i celkově taková smutná v tom výběhu. prave pro to jsem chtěla, aby šla do stáda ať si užije duchod, jen jsem nečekala pak takové reakce jak to u ní neznám.

Děkuji za odpověď. :)

23.7.2022 08:47

Asi máte pravdu. Ve stádě je taky se staršíma koňma, vím, že je tam kobylka, která měla podobné zranění (taky kdysi závodila) a chodí už jen ven a taky se nechce chytit.
Je pravdou, že tím, jak nikdy nebyla ve stádě, max. jeden kun k ní, tak byla i celkově taková smutná v tom výběhu. prave pro to jsem chtěla, aby šla do stáda ať si užije duchod, jen jsem nečekala pak takové reakce jak to u ní neznám.

Protože poprvé žije šťastný koňský život ve stádě.

23.7.2022 08:48

Protože poprvé žije šťastný koňský život ve stádě. A dává jim přednost před vámi. Je to normální. Kůň není pes.

23.7.2022 10:35

Hele to nejste sama, koho tak trochu mrzí, že koník něco od majitelky "mamky" neocení, já třeba jdu v těchto horkách a když mám volno,tak chci aspoň na hodinu, během poledne , kobylu zavřít ze sluníčka do boxu....ve stáji není sama, naproti má taky koně, co má klid na lůžku...no 15 minut žere seno, pak jí dám lízátko, skáču kolem, čistím, repelentuju, koukám jestli někde nějaká bolístka.....no nechce ona po 20 minutách ven? stojí směrem ke dveřím a kouká...to poznám, co chce...nevděk vládne světem

23.7.2022 13:48
koně

XXX.XXX.174.63

Ale neberte si to nijak osobně,prostě je to kobyla.
Hlavně nepolevte .Když začnete zase trochu pracovat ,předtím pomalu vycházkovat ,a bude z vás drbání a mňamky ,vrátí se situace do normálu .Nepolevujte ,ono se to zase ustálí.

Kačiajejipartacka

25.7.2022 11:43
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

koně napsal(a):
Ale neberte si to nijak osobně,prostě je to kobyla.
Hlavně nepolevte .Když začnete zase trochu pracovat ,předtím pomalu vycházkovat ,a bude z vás drbání a mňamky ,vrátí se situace do normálu .Nepolevujte ,ono se to zase ustálí.

Děkuji :) doufam, že to bude lepší, pro jistotu nechám udělat vyšetrení zraku, protože už právě i majitelce stáje se to už stalo, tak radši necháme vyšetřit, buď se něco potvrdí nebo vyvráti.

Kačiajejipartacka

25.7.2022 11:46
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

Hele to nejste sama, koho tak trochu mrzí, že koník něco od majitelky "mamky" neocení, já třeba jdu v těchto horkách a když mám volno,tak chci aspoň na hodinu, během poledne , kobylu zavřít ze sluníčka do boxu....ve stáji není sama, naproti má taky koně, co má klid na lůžku...no 15 minut žere seno, pak jí dám lízátko, skáču kolem, čistím, repelentuju, koukám jestli někde nějaká bolístka.....no nechce ona po 20 minutách ven? stojí směrem ke dveřím a kouká...to poznám, co chce...nevděk vládne světem

Jojo 😂 však to...ja jsem ji právě přála, aby byla stáj, kde si užije krásný důchod, protože byla sportovním koněm a za ty roky se to na ní hodně podepsalo.
Taky chodím za ní ji jen vyčistit, promasirovat když se nebojí, repelenty, koupání, mash atd.
Asi jsem trošku zapomněla, že ona to bere jinak jako já 😅

janag

25.7.2022 16:33
janag

XXX.XXX.240.130

Dobrý den, připojuji se k názorům, které tady už padly. Ač k tomu máme všichni občas sklony, nemůžeme koně personifikovat. Nemůžete to brát jako nějaký nevděk za péči, kterou jste jí věnovala nebo věnujete. Koně to takhle neberou, žijí přítomným okamžikem. Prostě jen vyjadřují, jak se momentálně cítí. Mohla bych si brát osobně i to, že ho já hodná teta ve vedru osprchuju a on se hned zamíří vyválet do prachu. Vzhledem k tomu, že koně jsou navíc odborníci v klamání tělem, dost často na nich člověk ani nepozná, že prožívají bolest či diskomfort (mají to dáno geneticky, aby nedávali signál šelmám, že jsou oslabený kus). Zkuste zapátrat, zda tam není nějaký zdravotní problém nebo problém s hierarchií ve stádě či s nějaký konflikt s personálem ustájení.

Kačiajejipartacka

25.7.2022 21:23
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

janag napsal(a):
Dobrý den, připojuji se k názorům, které tady už padly. Ač k tomu máme všichni občas sklony, nemůžeme koně personifikovat. Nemůžete to brát jako nějaký nevděk za péči, kterou jste jí věnovala nebo věnujete. Koně to takhle neberou, žijí přítomným okamžikem. Prostě jen vyjadřují, jak se momentálně cítí. Mohla bych si brát osobně i to, že ho já hodná teta ve vedru osprchuju a on se hned zamíří vyválet do prachu. Vzhledem k tomu, že koně jsou navíc odborníci v klamání tělem, dost často na nich člověk ani nepozná, že prožívají bolest či diskomfort (mají to dáno geneticky, aby nedávali signál šelmám, že jsou oslabený kus). Zkuste zapátrat, zda tam není nějaký zdravotní problém nebo problém s hierarchií ve stádě či s nějaký konflikt s personálem ustájení.

Dobrý večer, kobylka je aktuálně jedna z vedoucích kobyl ve stade, řídí si to tam, problémy tam zatím nemá. S personálem taky ne, majitelka je úžasná, dělá vše s láskou a všechny kone jsou tam spokojené.
Objednám ji oftalmologa, aby se podíval, či její očká fungují jak mají + zubaře a uvidíme co najdeme či nenajdeme.
Snad bude vše dobré 😊

25.7.2022 21:36
kallisto

XXX.XXX.61.218

Já bych se zeptala ještě trochu naivně, ale co třeba nový parfém, krém na ruce, cigarety nebo něco, co kobyle prostě smrdí?

Kačiajejipartacka

26.7.2022 12:35
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

kallisto napsal(a):
Já bych se zeptala ještě trochu naivně, ale co třeba nový parfém, krém na ruce, cigarety nebo něco, co kobyle prostě smrdí?

V ten den kdy to začalo jsem přicestovala vlakem, doma se jen napila a šla za ní. Předtím jsem mela cigaretu, ale to ji obecně nevadilo. Avšak jelikož jsem se dozvěděla, že už to dělá více lidem, pravděpodobně za tím bude něco jiného.
Dnes jsem ji viděla jak se bála jablka z mé ruky, čištění bylo okej, ale jablko jsem ji podávala stylem, že jsem seděla u boxu a 10 min jsem čekala až si dá. Ale bylo to celé divné. Jsme již objednani na vyšetření očí, tak uvidíme jak to dopadne.

26.7.2022 14:00
Arbora

XXX.XXX.80.55

Areál stajne je uzavretý? Dostanú sa tam ľudia zvonku? Sú prázdniny, vôbec by ma neprekvapilo, keby po večeroch chodili medzi kone nejaké decká.

Kačiajejipartacka

30.7.2022 06:04
Kačiajejipartacka

XXX.XXX.228.35

Arbora napsal(a):
Areál stajne je uzavretý? Dostanú sa tam ľudia zvonku? Sú prázdniny, vôbec by ma neprekvapilo, keby po večeroch chodili medzi kone nejaké decká.

Areál je uzavřený, jsou tam psy. Žádný jiný kůň nemá problém, spíš jen ona. Všimla jsem si nedávno, že si nenechá šáhnout na oči, možno ten problém bude tam. V pondělí snad budu moudřejší když přijde specialistka na oči.

Přidejte reakci

Přidat smajlík