Koupě dvacetiletého Haflinga

Hafling
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2022 15:42

Milí koňáci!
Naskytla se příležitost zajímavé koupě dvacetiletého hřebečka Haflinga a ráda bych věděla, zda je rozumné do toho jít. Koník se jeví jako zdravý, v minulosti ježděný, vychovaný. Zatím jsme ho viděli pouze sami, bez prohlídky s vetem. Nejprve musíme vědět, zda to má vůbec cenu řešit. Byl by využíván k rekreačnímu ježdění a tahání. Prosím o radu, zkušenosti a názory. Teorie je mi známá, až čtyřicet let pracovního života, ale ráda bych poznatky z reality. Děkuji moc za normální reakce. 🙏😉

25.7.2022 16:30

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Milí koňáci!
Naskytla se příležitost zajímavé koupě dvacetiletého hřebečka Haflinga a ráda bych věděla, zda je rozumné do toho jít. Koník se jeví jako zdravý, v minulosti ježděný, vychovaný. Zatím jsme ho viděli pouze sami, bez prohlídky s vetem. Nejprve musíme vědět, zda to má vůbec cenu řešit. Byl by využíván k rekreačnímu ježdění a tahání. Prosím o radu, zkušenosti a názory. Teorie je mi známá, až čtyřicet let pracovního života, ale ráda bych poznatky z reality. Děkuji moc za normální reakce. 🙏😉

Určitě nekupovat bez veta. Ale... jako hřebec asi nebyl ve stádě. Já bych takového koně nekoupila.

25.7.2022 17:11

Určitě nekupovat bez veta. Ale... jako hřebec asi nebyl ve stádě. Já bych takového koně nekoupila.

Vet je jasnej, ve stádě byl a je, jak se v něm chová, nevím, zeptám se. Z jakého důvodu byste ho nebrala?

25.7.2022 17:20
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Mám doma dvacetiletou pony kobylu - díky dušnosti je už "nepoužitelná". Ale pobolívají ji i záda. A když si něco skočí (ohradu, aby někam odešla), tak už pak i pokulhává. Prostě už jen společník.
Na druhou stranu jsem i pár let pomáhala s péčí o kobylu norika co se dožila téměř 33 let. Pod sedlem na vyjížďce byla naposledy v 28 letech. Tahat by asi tou dobou taky s přehledem zvládla, ale už byly mladší kobyly.
Tady bych měla největší obavy právě z toho, že je to hřebec. Na novém místě se může klidně začít chovat jinak (když mu bude co chvilku vítr přinášet zajímavé pachy atd.) Zas ale je to otázka peněz. Pokud třeba perfektně tahá a vy se chcete naučit v zápřeži - může to být super učitel. ALE taky nemusí. Je to větší loterie, než při koupi mladšího koně. Protože starého už jen tak neprodáte (pokud tedy nemyslíte na barf).
Za mě můžete mít štěstí, sednout si a koni sedne nové prostředí, tak potom proč by ne. Pokud jsou všechna rizika vykompenzována nízkou cenou. (a jasně, že po kontrole koňského veta). Jinak pod sedlo bych si 20 letého hřebce haflinga nekoupila, pokud tedy nejste lehké váhy a nevadí vám jen krokové couračky po okolí...

25.7.2022 17:22
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Vet je jasnej, ve stádě byl a je, jak se v něm chová, nevím, zeptám se. Z jakého důvodu byste ho nebrala?

Takže je to plemeník? Prodává se kvůli obměně krve či tak? (on hřebec co připouštěl se vážně na jiném místě vůbec nemusí chovat pohodově - zas nechci strašit, ale automaticky předpokládat, že se bude chovat jako "mouchy snězte si mě, já jsem už jen houpací" - to se fakt nedá)

25.7.2022 17:39

Pipilota napsal(a):
Mám doma dvacetiletou pony kobylu - díky dušnosti je už "nepoužitelná". Ale pobolívají ji i záda. A když si něco skočí (ohradu, aby někam odešla), tak už pak i pokulhává. Prostě už jen společník.
Na druhou stranu jsem i pár let pomáhala s péčí o kobylu norika co se dožila téměř 33 let. Pod sedlem na vyjížďce byla naposledy v 28 letech. Tahat by asi tou dobou taky s přehledem zvládla, ale už byly mladší kobyly.
Tady bych měla největší obavy právě z toho, že je to hřebec. Na novém místě se může klidně začít chovat jinak (když mu bude co chvilku vítr přinášet zajímavé pachy atd.) Zas ale je to otázka peněz. Pokud třeba perfektně tahá a vy se chcete naučit v zápřeži - může to být super učitel. ALE taky nemusí. Je to větší loterie, než při koupi mladšího koně. Protože starého už jen tak neprodáte (pokud tedy nemyslíte na barf).
Za mě můžete mít štěstí, sednout si a koni sedne nové prostředí, tak potom proč by ne. Pokud jsou všechna rizika vykompenzována nízkou cenou. (a jasně, že po kontrole koňského veta). Jinak pod sedlo bych si 20 letého hřebce haflinga nekoupila, pokud tedy nejste lehké váhy a nevadí vám jen krokové couračky po okolí...

Tak to jsem měla optimističtější mysl... 😞 Že by ještě třeba deset let mohl šlapat... Lehčí váhy jsem a právě na ty couračky a vození dětí, ale jen na parádu bych ho mít nechtěla no...

25.7.2022 17:40

Pipilota napsal(a):
Takže je to plemeník? Prodává se kvůli obměně krve či tak? (on hřebec co připouštěl se vážně na jiném místě vůbec nemusí chovat pohodově - zas nechci strašit, ale automaticky předpokládat, že se bude chovat jako "mouchy snězte si mě, já jsem už jen houpací" - to se fakt nedá)

Ne plemeník není a má omylem dceru no... Prodává se jako dědictví po otci a z důvodu nevyužití...

25.7.2022 19:10
canka

XXX.XXX.164.172

Já bych to tak černě neviděla...20 let není na haflinga bůh ví jaký věk...a já si myslím,že pokud si necháte udělat prohlídku kvalitním vetem a seznámíte ho předem s tím,jaké budete mít s hřebcem úmysly(aktivní rekreace),tak pokud posoudí,že je v ok zdravotním stavu,nevidím důvod,proč nekoupit.Každopádně se snažte co nejvíce od majitele zjistit,jaká byla jeho minulost(zda byl nemocný,úraz,jeho chování,zlozvyky apod.)a určitě si ho vyzkoušejte pod sedlem a při ošetřování ve stáji...

Sama mám 22 letou kobču,kříženka s haflingem(netradiční spojení schetlanda a haflinga ) a je to nezmar...na krokovky určitě nechodíme,normálně chodíme na vyjíždky ve všech chodech(samozřejmě s rozumem) a když nedej bože nestíhám a nemám čas a vezmu jí po týdnu ven,je to jak na šíleném caplujícím dostihákovi .Ale já mám kobču od jejích 3 let a po celou dobu měla super péči..proto je důležité zjistit co nejvíce info,viz. co jsem psala výše..

25.7.2022 19:10
canka

XXX.XXX.164.172

Máte fotky koně?

25.7.2022 19:22
koně

XXX.XXX.174.63

Ne plemeník není a má omylem dceru no... Prodává se jako dědictví po otci a z důvodu nevyužití...

Takže nechtěné dědictví .Hřebec 20let ,proč? Když není plemenný?
A kdy naposledy s ním kdo co dělal? A jak to probíhalo?
Dvacet let je dost ,i když ano ,hafling může být dlouhověký.Ale s každým rokem prostě stárne a chátrá ,to se nedá nijak okecat.
Když ho koupíte a někam převezete ,může a pravděpodobně bude,se chovat zcela jinak,než při zkoušení u prodejce.
Máte tolik praktických zkušeností,abyste si se staříkem,co už má asi leccos za sebou,dokázala poradit?
Pokud před lety chodil nějakému dědovi hospodáři ,s vámi ,či dětmi ,si vůbec rozumět nemusí.
A když vám to společně nebude klapat ,starého koně už hůře prodáte .Jedině by vám ho teď dali zadarmo ,tak by to bylo zajímavé

25.7.2022 20:14
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ani bych neuvažoval nad koupi tak starého koně, natož hřebce, ale teď je tak nějak jiná doba, taková "posahana", koně jsou cenově skorem nedostupni, normální spacirak už v inzerci není (vše je na vysoký sport a i koně co jsou totálně chromi se prodávají v ceně výš než vyšší).
Takže se vlastně teď dá i přemýšlet nad starým koněm a pokud bude ještě za normální cenu, tak jo......
Musíte počítat se zdravotními potížemi ať už jakýmikoliv, chce to dobře proklepnout zdravotní stav.
Já tu mám haflose, je mu 20, přišel ke mě v 15, v plné síle a kondici, majitelka se půlrok sporadicky vozila, jednou začal kulhat a od té doby už jen stojí. Rtg ukázaly masivní vyrustky na kostech, kroužek, artróza, podotrochloza (kdyby tehdy udělala prohlídku vetem, přišlo by se na to, takhle už bude jen smatlat po pastvinách dokud bude moct)

25.7.2022 20:28
Nezzie

XXX.XXX.71.154

25.7.2022 20:33

canka napsal(a):
Já bych to tak černě neviděla...20 let není na haflinga bůh ví jaký věk...a já si myslím,že pokud si necháte udělat prohlídku kvalitním vetem a seznámíte ho předem s tím,jaké budete mít s hřebcem úmysly(aktivní rekreace),tak pokud posoudí,že je v ok zdravotním stavu,nevidím důvod,proč nekoupit.Každopádně se snažte co nejvíce od majitele zjistit,jaká byla jeho minulost(zda byl nemocný,úraz,jeho chování,zlozvyky apod.)a určitě si ho vyzkoušejte pod sedlem a při ošetřování ve stáji...

Sama mám 22 letou kobču,kříženka s haflingem(netradiční spojení schetlanda a haflinga ) a je to nezmar...na krokovky určitě nechodíme,normálně chodíme na vyjíždky ve všech chodech(samozřejmě s rozumem) a když nedej bože nestíhám a nemám čas a vezmu jí po týdnu ven,je to jak na šíleném caplujícím dostihákovi .Ale já mám kobču od jejích 3 let a po celou dobu měla super péči..proto je důležité zjistit co nejvíce info,viz. co jsem psala výše..

Tak majitel o něm moc neví. Ví se, že cca před pěti lety snad jezdil v jezdecké škole, a pak se s ním nic nedělalo, běhal po pastvinách, ale chodit na vodítku umí, to jsme si zkusili,pod sedlem jsme tedy nezkoušeli, ani teda tak široké sedlo nemají. Více jsme pak nezkoušeli, protože jsme jeli původně se kouknout na poničku, jeho dceru, ale tu jsme pak vyloučili a na hafloše už nezbýval čas. Takže pokud bychom o něm o něm uvažovali, tak návštěva i s vetem ještě jednou. Ale za 25 nevím no...

25.7.2022 20:35

Nezzie napsal(a):
Řekla bych, že se bavíte o tomto koni, že?

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/155298688/hafling-20-let-ponicka-10-let.php

👍jste dobrá, chtěla jsem právě vložit odkaz, jako odpověď k dotazu na fotky. 😁

25.7.2022 21:33
kallisto

XXX.XXX.61.218

Jestli nic nedělá, je nakovaný? Proč? Jestli teda vidím dobře. (o ohlávce nemluvě)

25.7.2022 23:27

kallisto napsal(a):
Jestli nic nedělá, je nakovaný? Proč? Jestli teda vidím dobře. (o ohlávce nemluvě)

Myslím, že nebyl kovaný. No jo, ohlávka, ale jinak mi přišel v dobrém stavu, jenom prostě ten věk a teda ta "nepráce". 😞

Neregistrovaný uživatel

25.7.2022 23:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.172

Jezis serte na to. Je to 20lety zvire. Muze slouzit jeste 10let ale klidne jen 10 mesicu. Poradne se nic nevi poradne nic nedelal. Jestli ho chcete na couracky pod decka jste uplne totalne vedle. Chcete kone na pohodu pod laiky ale odmitate zivit zbytecneho. To co shanite stoji vetsinou majlant. Kam chcete hrebce hlavne u vas jako vrznout??

25.7.2022 23:57

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jezis serte na to. Je to 20lety zvire. Muze slouzit jeste 10let ale klidne jen 10 mesicu. Poradne se nic nevi poradne nic nedelal. Jestli ho chcete na couracky pod decka jste uplne totalne vedle. Chcete kone na pohodu pod laiky ale odmitate zivit zbytecneho. To co shanite stoji vetsinou majlant. Kam chcete hrebce hlavne u vas jako vrznout??

Jojo, už jsem si to rozmyslela. Chtělo to čas a čistou mysl. Trochu se nad tím zamyslet.

Všem děkuji za velice užitečné rady a postřehy! 😉

26.7.2022 13:55

Jojo, už jsem si to rozmyslela. Chtělo to čas a čistou mysl. Trochu se nad tím zamyslet.

Všem děkuji za velice užitečné rady a postřehy! 😉

Takže s křížkem po funuse. Ale přesto - vidím tlustého koně s mizernými kopyty. Abych odpověděla na vaši otázku.

26.7.2022 13:59
Arbora

XXX.XXX.80.55

A ešte tá srsť, ak je fotka aktuálna, blikala by mi kontrolka cushing, IR.

26.7.2022 16:56
evcusik

XXX.XXX.10.150

Těch kontrolek mi tam bliká víc. Takového koně bych brala k sobě, jen kdybych měla nějakou citovou vazbu. A spíš se radovala, když budoucnost nepřinese nic blbyho, max seniorské obtíže.

Přidejte reakci

Přidat smajlík