Založení menšího ranče

Hafling
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.8.2022 10:07
finde555

XXX.XXX.36.88

Ahoj, chtěla bych si koupit koně a mít je doma, ale nikdy jsem nic okolo nemusela řešit a teď je vše na mě a já ani nevím kde začít pořádně… samozřejmě musí být dva a víc, ale viděla bych to na max 3, chci je pouze na rekreaci, nevím jak velký výběh jim vlastně stačí, vývoz hnoje apod? To to opravdu nemůžu hodit doma na hromadu jak od ostatních zvířat ? Máme zatím jen slepice, kačeny, Králíky, kočky, psa a křečky 😂
Nechci se do toho pouštět pokud jim nedokážu dát vše co potřebují, jak už jsem psala, jezdím celý život, ale nemusela jsem se nikdy starat o věci okolo, pouze jsem přišla a jela.
Budu ráda za veškeré rady a tipy co a jak okolo a hlavně klidnou diskuzi ikdyž mám vyloženě hloupé dotazy, ale z googlu moc chytrá nejsem a teorie a praxe je něco úplně jiného, proto se ptám zkušenějších. Předem moc děkuji a krásný den 😊

6.8.2022 10:27
kallisto

XXX.XXX.169.189

A tak co jste vypozorovala z jizdaren, kam jste chodila?

Optejte se jich, jak to dělají s hnojem, se senem, s pilinama s bahnem po kolena. Jakou maji techniku k pomoci. Jake maji pristresky, boxy, zazemi. Rozvody vody a elektriny.

A kolik je to mesicne stoji penez a casu. A jak to dělají kdyz jsou nemocni a kdy byli naposledy na dovolené.

Nemate-li k dispozici velke pozemky tak o tom radsi vůbec neuvazujte. Mate aspon hektar? Upozornuji ze hektar je 10.000m2.

6.8.2022 10:32
finde555

XXX.XXX.36.88

Nejezdila jsem nikdy na jízdárně, sousedé to meli všechno doma na poli menším než máme my, dřevěnou stáj a hnůj na hromadě 🤷🏽‍♀️ To samé otčím, kobylka měla za stádo ovce a nic se neřešilo, proto mě tak překvapilo, že se vše strašně řeší.. na ranči kde jsem teď zatím nebyl moc čas na otázky okolo Bo se opravdu intenzivně učím novým přístupům ke koni. A hektary nemám, teď máme 4K a budeme dokupovat další to je tuším 5k k tomu hned vedle našeho pozemku, opravdu kůň potřebuje několik hektaru vyběh kdyz s nim budu chodit na procházky a vyjížďky ? Bo co jsem vypozorovala tak se nějak extrémně neprochází z nudy po pozemku, ale spíš se cpou u sena nebo trávou 😅

Coudas

6.8.2022 11:10
Coudas

XXX.XXX.87.254

K čemu Vám jsou "nové přístupy ke koním", když nemáte pojem o tom, co jsou základní potřeby jejich žití, jste to vzala z trou opačného konce. Místo většiny času stráveného novými přistupy raděj věnujte více času zjišťování základních věcí, prověřených dlouhými léty. Potřebné rady k založení "ranče" Vám zde sdělí fundovanější, i když by mne celkem zajímal pojem "4k".

6.8.2022 11:16
koně

XXX.XXX.174.63

A proč si nezaložíte raději statek ?
Nebo hospodářství ,to stejně budete muset
Proč v Čechách se musí každý plácek s chlívkem honosně nazývat rančem ?
A nastudujte si nejdřív staré a nudné základy zootechniky pro koně,jak radí Coudas .Než nové teorie zacházení
A taky netuším,co je 4K plus 5 K ?

6.8.2022 11:23
finde555

XXX.XXX.36.88

Já nevěděla jak to nazvat a dávat do uvozovek mi přišlo divny 😅 on to víceméně bude stateček malinký jen pro vlastní potřebu, časem chceme být co nejvíce soběstační ♥️ A k rozměrům máme 4000m2 a budeme dokupovat hned vedle dalších cca 5000m2 nechci lhát, nemám odhad kolik může mít. Studuju co se dá, ale jak jsem psala teorie a praxe je něco úplně jiného 😊 co se tyče zacházení tak pravidelně jezdím na ranč na individuálky a učím se 😊

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.8.2022 11:23

Řekla bych 4tis m

6.8.2022 11:25
finde555

XXX.XXX.36.88

No na ty základy které neznám se právě ptám zde zkušenějších 🤷🏽‍♀️ Z prstu si to nevycucám z googlu moc chytrá nejsem a nejvíc se dozvím právě od těch co to sami udělali, proto se ptám zde, plus jsem v kontaktu s pár chovateli 😊

Coudas

6.8.2022 11:47
Coudas

XXX.XXX.87.254

Na internetu se nedozvíte nic. Teorie a praxe dohromady jde, jen se to musí umět správně pojmout. Místo individuálek na ježdění na ten ranč choďte pomáhat a koukejte kolem sebe, chtějte pracovat a asistovat, a buďte v tomhle velmi aktivní. Pak pochopíte základ k založení vlastniho držení koní. Teoreticky Vám tu může dost lidí popsat, co vše je potřeba, počkejte si do pondělí, až přijde Buggyra do práce, ta Vám to vysvětlí do detailu, ale to jsou jen administrativní úkony, jako založení hospodářství, právě to skladování hnoje, jestli můžete na toma tom pozemku postavit tu a tu stavbu, což si stej musíte zjistit na příslušném stavebním úřadě, atd. Prakticky byste si musela někoho pozvat k Vám, aby Vám řekl, co a jak by ki krétně u Vás mohlo a nemohlo být, protože je to stejně individuální, jako jsou individuální koně a přístup k nim. Jen k té velikosti "výběhu", nejde o nějaké pohybovaní, na to, aby se kůň vyběhal, hektary neseženete. Jde o dostatek pastvy, a o to, že v zimě z toho udělaj oranici, když to nebudete mít správně nastavený. A jsme opět u toho, na internetu Vám to, bez znalosti pomětu u Vás, nikdo nemůže správně poradit. Může jen věštit z křišťálové koule.

6.8.2022 11:51
finde555

XXX.XXX.36.88

Děkuji moc 😊

6.8.2022 12:32
makki

XXX.XXX.194.14

Neptejte se na internetu. Pokud to myslíte vážně, zajeďte se na pár míst podívat.

6.8.2022 14:13

a zkuste vyhledávač, už tohle téma tu bylo mockrát.....

6.8.2022 14:37
finde555

XXX.XXX.36.88

Hledala jsem v lupě a pročetla x diskuzi a nic moc jsem se nedozvědela

Coudas

6.8.2022 15:32
Coudas

XXX.XXX.87.254

Tak když jste nenašla, zkuste se zamyslet nad konkrétními dotazy, co by Vás zajímalo, ty by Vám třeba byl schopen někdo zodpovědět. Když umíte jen jezdit a nic jinýho nevíte a máte k dispozici pár metrů čtverečních, je pak lepší zůstat jen u toho ježdění u cizích. Mít koně doma na svém stojí spoustu peněz a času, nehledě na to, že by bylo vhodné mít někoho, kdo pomůže, v případě nemoci, a taky se může stát, že se treba už nedostanete na dovolenou 🙂.

6.8.2022 19:45
koně

XXX.XXX.174.63

finde555 napsal(a):
No na ty základy které neznám se právě ptám zde zkušenějších 🤷🏽‍♀️ Z prstu si to nevycucám z googlu moc chytrá nejsem a nejvíc se dozvím právě od těch co to sami udělali, proto se ptám zde, plus jsem v kontaktu s pár chovateli 😊

Optejte se těch chovatelů,kteří to u vás znají .Viděli pozemky,viděli prostory,posoudí kvalitu půdy ,dostupnost a vůbec všecko,co vám tady teoreticky nikdo nevysvětlí
Administrativním základem je zjistit ,dle územního plánu ,jestli vůbec koně na daném vašem plácku chovat můžete .
Pokud ano ,pak zřízení hospodářství .Abyste měla číslo na které hlásíte a evidujete ,koně.
Za mě je hloupost si brát koně domů ,máte li 4000m dvorek , na něm drůbež a hnůj někde v prostředku
Radši se učte novým individuálním přístupům na cizích koních,bude to na dalších pár let o dost jednodušší
Až budete sama z praxe vědět ,co kůň všecko potřebuje,aby mu s vámi bylo dobře ,tak se třeba optáte na detaily a vychytávky ,pro vaše konkrétní místo .A nebudete teoretička úplně zgruntu

7.8.2022 21:17

finde555 napsal(a):
Já nevěděla jak to nazvat a dávat do uvozovek mi přišlo divny 😅 on to víceméně bude stateček malinký jen pro vlastní potřebu, časem chceme být co nejvíce soběstační ♥️ A k rozměrům máme 4000m2 a budeme dokupovat hned vedle dalších cca 5000m2 nechci lhát, nemám odhad kolik může mít. Studuju co se dá, ale jak jsem psala teorie a praxe je něco úplně jiného 😊 co se tyče zacházení tak pravidelně jezdím na ranč na individuálky a učím se 😊

Jestli dobře počítám - máte 4000m2, tj.40x100 metrů. Dokoupíte 5000m2, tj. 50x100 metrů. Sečteno, nemáte ani ten 1 ha na 1 koně. A vy tam chcete tři. Víte, jak takový pozemek bude po jedné sezóně vypadat? Pokud tam budou celoročně.

Coudas

8.8.2022 07:34
Coudas

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli dobře počítám - máte 4000m2, tj.40x100 metrů. Dokoupíte 5000m2, tj. 50x100 metrů. Sečteno, nemáte ani ten 1 ha na 1 koně. A vy tam chcete tři. Víte, jak takový pozemek bude po jedné sezóně vypadat? Pokud tam budou celoročně.

Zeptejte se Buggyry, kolik má koní na hektaru. Znám "ranč", kde maj 10 koní na 1 ha, nebo taky 14 koní na 5 ha. Stačí spravně naplánovat. Protože seno si dnes nikdo z koníčkářů sám neudělá, všichni musí kupovat.

8.8.2022 08:10

Mě se na nic neptejte, já po zkušenostech, kdybych si mohla vybrat, bych už doma koně nechtěla Já bych si chodila bezstarostně vozit zadek jinam, protože mně jde skutečně o to ježdění, a to v současné době dostanu levněji a hlavně bez práce jinde, než držet herky doma. A plačtivých nabídek "klidně zadarmo, aby se koníškovi hlavně někdo věnoval jako vlastnímu" jsou mraky.

Pokud budete mít už formulované nějaké konkrétní dotazy, tak na ně jistě odpovědi buď najdete ve starších diskusích a nebo vám je tu zodpoví někdo aktuálně.

Jinak si můžete načíst seriál článků od MVDr. Švehlové "Kůň do domu" (do googlu dejte "equichannel kůň do domu")

8.8.2022 08:11
finde555

XXX.XXX.49.233

Mě se na nic neptejte, já po zkušenostech, kdybych si mohla vybrat, bych už doma koně nechtěla Já bych si chodila bezstarostně vozit zadek jinam, protože mně jde skutečně o to ježdění, a to v současné době dostanu levněji a hlavně bez práce jinde, než držet herky doma. A plačtivých nabídek "klidně zadarmo, aby se koníškovi hlavně někdo věnoval jako vlastnímu" jsou mraky.

Pokud budete mít už formulované nějaké konkrétní dotazy, tak na ně jistě odpovědi buď najdete ve starších diskusích a nebo vám je tu zodpoví někdo aktuálně.

Jinak si můžete načíst seriál článků od MVDr. Švehlové "Kůň do domu" (do googlu dejte "equichannel kůň do domu")

Moc děkuji 🙏🏻

Coudas

8.8.2022 11:05
Coudas

XXX.XXX.87.254

Vidíte, a hned máte porazeno. Teď jsem si všimla, že chcete být časem co nejvíce soběstační. Když nemáte hektary, a chcete mít 3 koně, nebudete soběstačná nikdy. Vždy budete závislá na dodavateli sena, pronajimateli pozemku, vlastníka techniky. A jsme opět na začátku, jestli Vám jde jen o ježdení, koně si domů neberte a docházejte dále na ranč, kde se učíte. Buggyra Vám to vysvětlila z pohledu profi jezdce.

8.8.2022 14:46

Coudas napsal(a):
Zeptejte se Buggyry, kolik má koní na hektaru. Znám "ranč", kde maj 10 koní na 1 ha, nebo taky 14 koní na 5 ha. Stačí spravně naplánovat. Protože seno si dnes nikdo z koníčkářů sám neudělá, všichni musí kupovat.

Tak kamarádka má na necelém hektaru 6 koní. Ale jenom přes pastevní sezónu. Na zimu chodí do zpevněných padoků. Po 8 letech má už prakticky všechno vychytané. Ale stálo to spoustu peněz a dřiny - což stále stojí. Výběhy sbírá každý den.

8.8.2022 14:47

Já bych koně u baráku taky nechtěla. Stačí mi, kolik práce a starostí s tím má kamarádka.

Coudas

8.8.2022 16:23
Coudas

XXX.XXX.87.254

A já bych si zas nikdy nedala koně k někomu nebo ho měla na pronajatým. Nikdy nevim, kdy si to dotyčnej rozmyslí. A pak se tu dokola čte "on nedal, on neudělal, on nemá".

9.8.2022 08:02

Já bych koně u baráku taky nechtěla. Stačí mi, kolik práce a starostí s tím má kamarádka.

Mám to stejně a hlavně mi bohatě stačí práce na baráku a zahradě i bez těch koní.

9.8.2022 13:20

Mám to stejně a hlavně mi bohatě stačí práce na baráku a zahradě i bez těch koní.

A to nemám ani ten barák a zahradu. Prostě jsem už stará, bolavá a lenivá.

Coudas

10.8.2022 21:21
Coudas

XXX.XXX.87.254

Proto mám diametrálně rozdílné názory a životní styl 🙂

11.8.2022 11:51

Coudas napsal(a):
Proto mám diametrálně rozdílné názory a životní styl 🙂

A je to tak v pořádku

Coudas