L0936

XXX.XXX.77.238
Ahoj všem,
kam byste jeli, kdybyste chtěli vidět divoké koně volne v přírodě?
L0936
napsal(a):
Ahoj všem,
kam byste jeli, kdybyste chtěli vidět divoké koně volne v přírodě?
Tak... v ČR můžete na Milevsko, kde mají v otevřené krajině divoké koně...
Dále je pak mají myslím i v bývalém vojenském prostoru na Plzeňsku...
V Praze můžete vyrazit, sice ve výbězích, zato však skutečně reální divocí koně- Převalského, na dívčích hradech...
Pokud se ptáte v rámci světa....
Asi nejznámější evropská destinace je Camarque ve Francii.
Vím že v kanadě je Saber Island, kde jso udivocí koně, ale tam myslím není přístup?
Pak ve Wiomingu sou divoká stáda koní...
Samozřejmě můžete zamířit do Mongolska na ony poslední jediné pravé Koně Převalského.
A divoké koně mají též na ostrově Kefalonia v Řecku
Pardon ale není to Milevsko ale Milovice a nejsou to divocí koně ani příroda v pravém slova smyslu. Dokonce i u těch koní Převalského jsem zaslechl pochybnosti o čistotě populace. Ale jinak dobré, stejně nic jiného nezbývá. Touhu vidět originál divoké koně v jejich přirozeném prostředí jste prošvihla tak velice přibližně o tisíc let. Rozhodně ale taková návštěva stojí za to a zaplaťpánbůh za takovou možnost. Alespoň člověk zhruba vidí o co již nenávratně přišel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

bělověžský prales- polský tarpan/ polský konik
Edit: ještě někde ve španělsku je populace zdivočelých / divokých koní
Opravdu mě verun nejde o nic jiného jen o přesnou definici. Pokud máte na mysli plemeno chované v hřebčíně Wjezevicích a v Popilně, kde se tito koníci chovají tak asi víte že je to plemeno které má i podíl arabské krve.
A dosud se používá v zemědělství, přestože část stáda běhá po lese volně a divoce. Snaha hřebčína o zpětné šlechtění a zachování původního typu tarpana je jistě přínosné a zajímavé. Naději na vzkříšení tarpana však mají asi tak podobnou jakou je snaha o zpětné šlechtění divokého tura. Jinak divoce žijících populaci koní se dá po Evropě nalézt jistě víc a dobře tak, jenže stále jsou to bohužel koně zdivočelí nikoliv divocí a přesto krásní a obdivuhodní.
Jiří5
napsal(a):
Pardon ale není to Milevsko ale Milovice a nejsou to divocí koně ani příroda v pravém slova smyslu. Dokonce i u těch koní Převalského jsem zaslechl pochybnosti o čistotě populace. Ale jinak dobré, stejně nic jiného nezbývá. Touhu vidět originál divoké koně v jejich přirozeném prostředí jste prošvihla tak velice přibližně o tisíc let. Rozhodně ale taková návštěva stojí za to a zaplaťpánbůh za takovou možnost. Alespoň člověk zhruba vidí o co již nenávratně přišel.
A jo, pardon pořád si ty dva názvy pletu.
Nicméně, ony 'pochybnosti' se sice roznesly, většina vědecké komunity je však v podstatě vyvrátila.
že to není původní divoký druh neznamená, že nežije v rámci podmínek divoce. Což tazatel zřejmě tuší

Jiří5
napsal(a):
Opravdu mě verun nejde o nic jiného jen o přesnou definici. Pokud máte na mysli plemeno chované v hřebčíně Wjezevicích a v Popilně, kde se tito koníci chovají tak asi víte že je to plemeno které má i podíl arabské krve.
A dosud se používá v zemědělství, přestože část stáda běhá po lese volně a divoce. Snaha hřebčína o zpětné šlechtění a zachování původního typu tarpana je jistě přínosné a zajímavé. Naději na vzkříšení tarpana však mají asi tak podobnou jakou je snaha o zpětné šlechtění divokého tura. Jinak divoce žijících populaci koní se dá po Evropě nalézt jistě víc a dobře tak, jenže stále jsou to bohužel koně zdivočelí nikoliv divocí a přesto krásní a obdivuhodní.
a tím jste mi vysvětlil co? píšu zdivočelý/ divocí....
(i hucul má arabskou krev) a jestli má převalák 66 chromozomů je to převalák ("koník domácí má 64", vyjímka je kaspický pony)
napsal(a):
a tím jste mi vysvětlil co? píšu zdivočelý/ divocí....
(i hucul má arabskou krev) a jestli má převalák 66 chromozomů je to převalák ("koník domácí má 64", vyjímka je kaspický pony)
Nemám potřebu vám cokoliv vysvětlovat. Je mě to úplně jedno. Považujte za divokého koně cokoliv je libo, třeba konika ať už má chromozomů kolik chce. Já prostě rozlišuji divoký a zdivočelý ať už s tím vaším lomítkem nebo bez něj.
Když si přečtete původní dotaz možná pochopíte proč jsem reagoval, pokud nepochopíte svět se jistě nezboří.
Pokud autorka myslela koně žijící někde volně, tak třeba tohle mi přišlo včera z Bosny, kde je chlap na výletě.

Jiří5
napsal(a):
Nemám potřebu vám cokoliv vysvětlovat. Je mě to úplně jedno. Považujte za divokého koně cokoliv je libo, třeba konika ať už má chromozomů kolik chce. Já prostě rozlišuji divoký a zdivočelý ať už s tím vaším lomítkem nebo bez něj.
Když si přečtete původní dotaz možná pochopíte proč jsem reagoval, pokud nepochopíte svět se jistě nezboří.
Tak nějak. Opravdu původní divoký kůň je převalák. Se aspoň uvádí.

napsal(a):
Tak nějak. Opravdu původní divoký kůň je převalák. Se aspoň uvádí.
Souhlasím. Opravdu čistý divoký kůň, pokud tím myslíte zvíře které nikdy nežilo jako domácí zvíře, už bohužel asi neexistuje. Převalák je to nejdivočejší co tu zbylo, a jak píše Jiří5, i u něj jsou pochybnosti o čistotě populace (mohlo dojít k přikřížení domácích koní, dokonce jsem se setkala i s názorem že jsou potomci domácích koní, jen už je to hodně dávno co zdivočeli).
Takže fakt záleží na tom, co myslíte slovem "divocí." V zásadě můžete hledat zdivočelé potomky domácích koní, kteří dnes žijí naprosto bez lidské péče, naopak často člověku a jeho pronásledování navzdory - mustangové v Americe, brumby v Austrálii. Nebo můžete za "divoké" považovat domácí koně chované z velké části ve volnosti, kteří přijdou do styku s člověkem minimálně, třeba ti exmooři v Milovicích nebo v Británii, nebo koně potulující se volně v rumunských karpatech nebo Camarque.. Ti jsou asi nejdostupnější, najdete je na řadě míst Evropy. Většinu života se ta stáda pohybují krajinou podle svého, a s člověkem přijdou do styku minimálně, ale někomu patří a ten někdo se o ně v různé míře stará (např. odebírá mladé koně na ochočení, přikrmí stádo v zimě, označuje si je...)