Práce ve zdravotnictví vs vlastní kůň

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anet_

17.8.2022 17:51
Anet_

XXX.XXX.250.121

Dobrý den, ahoj,
mám dotaz, zda tu má někdo zkušenosti se zvládáním práce ve zdravotnictví a péčí a ježděním vlastního koně? Dá se to časově/finančně zvládnout? Jde to skloubit případně i s vlastní rodinou?
Nejlépe lékař, ale ozvěte se kdokoliv z tohoto pracovního sektoru. Budu ráda za jakékoliv postřehy!

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.8.2022 18:22

Pokud směnujete, je to ideální.

18.8.2022 07:29
jesie

XXX.XXX.224.171

Anet_ napsal(a):
Dobrý den, ahoj,
mám dotaz, zda tu má někdo zkušenosti se zvládáním práce ve zdravotnictví a péčí a ježděním vlastního koně? Dá se to časově/finančně zvládnout? Jde to skloubit případně i s vlastní rodinou?
Nejlépe lékař, ale ozvěte se kdokoliv z tohoto pracovního sektoru. Budu ráda za jakékoliv postřehy!

Já pracuji na ranní a stíhám...děti mám již odrostlé,tak mě nepotřebují veškerý volný čas a můžu ho věnovat koním a ježdění . S malým dítětem bych ale asi hodně váhala,jak to skloubit,což ale není specifikum zdravotnictví,ale spíše mateřství .

Velkou výhodu u zdravotníků vidím,že si umí poradit s menšími zdravotními problémy koně sami,popřípadě je jednoduché je naučit aplikovat léčiva,včetně rozpoznání různých příznaků onemocnění....to je k nezaplacení a ušetřilo mi to hodně tisícovek z rozpočtu.

Finančně....no,záleží,jaký je plat,to je taky jedno,jestli zdravotnictví nebo jiný sektor. Já to dávám díky manželovi - lékaři,ale jako sama....to bych asi měla trochu napjatější rozpočet

18.8.2022 07:55
Nezzie

XXX.XXX.237.226

Taky si myslím, že je jedno v jakém jste oboru. Pokud smenujete někomu to víc vyhovuje, že má více volného času. Finance záleží vždy na platu.
S rodinou se to také dá skloubit, ovšem už je to náročnější ale pokud je hlídací babička tak to jde. U nás musí hlídat chlap když chci jít na vyjížďku ( více hodin ) , pokud jedu jen poklidit pohlídá i dědeček ( max hodinu ). Jinak bez chlapa bych to na mateřské fakt nezvládala.
Vždy je to o tom jak si to člověk poskládá a je jedno jestli smenujete ve fabrice či nemocnici nebo děláte ranní na úřadě.

18.8.2022 08:30
hn..

XXX.XXX.245.35

jestli jste starší lékař s vlastní ambulancí typu kožní a pracujete 6 hodin denně, tak je to značka ideál. jestli jste mladý internista s 6 službami měsíčně /1 služba = přesčas nejméně 15 hodin/ s nutností intenzivního vzdělávání, tak nemáte šanci.

JanaJanaJanaJana

18.8.2022 09:25
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. A tak to je.
Také strašně záleží na výběru koně a na typu ustájení. Je plno nevyužitých koní v různých typech ustájení a žijou a vypadají spokojeně.

Podstatné je mít prachy, něco o koních trochu vědět a vybrat spolehlivé ustájení....a koně, který v případě nedostatku Vašeho času nezcvokne bez práce.

18.8.2022 09:42
etnies86

XXX.XXX.245.26

co mám známé ve zdravotnictví tak časově i finančně by neměli problém

Anet_

18.8.2022 11:31
Anet_

XXX.XXX.250.121

hn.. napsal(a):
jestli jste starší lékař s vlastní ambulancí typu kožní a pracujete 6 hodin denně, tak je to značka ideál. jestli jste mladý internista s 6 službami měsíčně /1 služba = přesčas nejméně 15 hodin/ s nutností intenzivního vzdělávání, tak nemáte šanci.

Nemáte šanci? Není to trochu "přehnané"? Nezdá se mi, že by to až tak nešlo zvládnout.

18.8.2022 11:43
jbb

XXX.XXX.70.103

Nu, tisíc možností, tisíc vysledků...

Asi to moc nepůjde, když:
- budete mladá internistka z Písku (například, abych nejmenoval mladou internistku z Písku u nás na stáži), budete mít osm služeb, po službách se domů nechodí = nebudete mít čas
- budete mladá kardiochirurgině z IKEMU (například, abych nejmenoval tamější zvyklosti), budete dělat dvaatřicítky na sále a k tomu před odchodem domů vizitu = nebudete mít čas ani sílu
- budete mladá lékařka pracující ve fakultní nemocnici na 0,2 úvazku + PhD = nebudete mít prachy

Asi to půjde, když:
- nastoupíte na 1,0 úvazku
- nastoupíte do nemocnice, kde je dodržován zákoník práce (průměrně max 8 hodin přesčasu týdně - což znamená nejen jít po službě domů, ale třeba dostat volno ve všedním dni za sobotní službu)
- vyberete si rozumný obor (problematické jsou obory chirurgického ražení)
- (v konjunkci z výše uvedeným) budete schopná se "brát za svá práva" (aka: nenecháte se sebou orat).

A ještě - je fakt dobré, když jste na to dva. Holky co jsou samotné se dost otáčí, ale to asi nejen ve zdravotnictví.

Abych byl konkrétní - nastupoval jsem v roce 2003 na 1,0 úvazku (ano, nabízeli mi částečný + PhD, ale vysvětlili jsme si to), první kůň 2004, nákup ruiny 2005, koně doma 2008. Nemám pocit že nuzujeme finančně ani odborně asi úplně nestrádám (atestace, PhD, doc - vše postupně, jak to život přináší).

Anet_

18.8.2022 12:04
Anet_

XXX.XXX.250.121

jbb napsal(a):
Nu, tisíc možností, tisíc vysledků...

Asi to moc nepůjde, když:
- budete mladá internistka z Písku (například, abych nejmenoval mladou internistku z Písku u nás na stáži), budete mít osm služeb, po službách se domů nechodí = nebudete mít čas
- budete mladá kardiochirurgině z IKEMU (například, abych nejmenoval tamější zvyklosti), budete dělat dvaatřicítky na sále a k tomu před odchodem domů vizitu = nebudete mít čas ani sílu
- budete mladá lékařka pracující ve fakultní nemocnici na 0,2 úvazku + PhD = nebudete mít prachy

Asi to půjde, když:
- nastoupíte na 1,0 úvazku
- nastoupíte do nemocnice, kde je dodržován zákoník práce (průměrně max 8 hodin přesčasu týdně - což znamená nejen jít po službě domů, ale třeba dostat volno ve všedním dni za sobotní službu)
- vyberete si rozumný obor (problematické jsou obory chirurgického ražení)
- (v konjunkci z výše uvedeným) budete schopná se "brát za svá práva" (aka: nenecháte se sebou orat).

A ještě - je fakt dobré, když jste na to dva. Holky co jsou samotné se dost otáčí, ale to asi nejen ve zdravotnictví.

Abych byl konkrétní - nastupoval jsem v roce 2003 na 1,0 úvazku (ano, nabízeli mi částečný + PhD, ale vysvětlili jsme si to), první kůň 2004, nákup ruiny 2005, koně doma 2008. Nemám pocit že nuzujeme finančně ani odborně asi úplně nestrádám (atestace, PhD, doc - vše postupně, jak to život přináší).

Ono nejde nastoupit na interní oddělení a mít zároveň 1,0 úvazek a dodržování pracovní doby?

18.8.2022 12:08
evcusik

XXX.XXX.145.236

Anet_ napsal(a):
Ono nejde nastoupit na interní oddělení a mít zároveň 1,0 úvazek a dodržování pracovní doby?

Máte zkušenost s naším zdravotnictvím - z pohledu personálu myšleno?

18.8.2022 12:11
jbb

XXX.XXX.70.103

Anet_ napsal(a):

Jsou oddělení kde to jde, jsou oddělení, kde to nejde. A jsou to dvě věci, od sebe odlišné:
- (některé) velké nemocnice rády berou na malý úvazek, protože vždy najdou nějakou "interesovanou duši", které vysvětlí že se hodně naučí a že "holt" pro ní úvazek nemají
- malé nemocnice mají s dodržováním zákoníku práce více problémů (protože mají málo lidí, což není jen otázka finanční, ale hlavně toho že ty lidi prostě nemají).

Začíná to tím, co Vy nabídnete po škole. LF v ČR končí cca 1000 studentů ročně. Tedy "mít diplom" je podmínka nutná, nikolivěk postačující... Umíte jazyky? Máte nějakou pracovní zkušenost? Byla jste činná v samosprávných organizacích? Jiné dovednosti? Stáže? Čím více toho máte, tím snáze si vyberete (a tím větší je šance, že Vás budou chtít a [třeba] nebudou prudit s PhD a částečným úvazkem).

18.8.2022 12:53
Artemisia

XXX.XXX.97.137

Anet_ napsal(a):

Abyste byla v obraze, jak se dodržuje zákoník práce stran přesčasů v českém zdravotnictví, přečtěte si například tohle: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1918508-az-tisic-hodin-rocne-lekari-z-nemocnic-odhaluji-sve-prescasy
Článek je sice trochu staršího data, ale realita je stále stejná. A jak píše jbb, záleží na vašem osobnostním nastavení, jaké pracovní podmínky jste si schopna vybojovat.

18.8.2022 13:05
jbb

XXX.XXX.70.103

Artemisia napsal(a):
Abyste byla v obraze, jak se dodržuje zákoník práce stran přesčasů v českém zdravotnictví, přečtěte si například tohle: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1918508-az-tisic-hodin-rocne-lekari-z-nemocnic-odhaluji-sve-prescasy
Článek je sice trochu staršího data, ale realita je stále stejná. A jak píše jbb, záleží na vašem osobnostním nastavení, jaké pracovní podmínky jste si schopna vybojovat.

Jak říkám... Jak kdo, jak kde.

Klíčem v tom článku je věta "Kdybychom přestali sloužit přesčasové hodiny, tak dojde ke kolapsu péče a odnesli by to pacienti".

Omlouvám se všem idealistům, ale to je ten základní problém. Mne jako lékaře nemá co zajímat nějaký kolaps péče. Mne zajímá, abych se vešel do zákoníku práce a měl slušnou work-life balance. Zajištění personálu je v gesci ředitele, však je za to placen.

A o tom jsem výše psal - pokud se sebou nenecháte orat, zvládnete leccos. Pokud se necháte vydírat "blahem lidu", tak umřete na přepracování. Na mém pracovišti (fakultka) se do přesčasových 416h / ročně vejdeme. Moje sestra gynekoložka (velký nefakultní špitál) měla kdysi i osm služeb měsíčně. Pak nakráčela k primáři a řekla že max čtyři - když jí řekl "ale to ostatní budou sloužit o to víc", tak mu řekla "to mají blbý - já se chystám otěhotnět". A jak řekla, udělala.

P.S.- jediné co mne dokáže vytočit jsou takové ty diskusní kecy typu "dochtořina je poslání, makejte holoto a buďte rádi, že Vás dělnická třída nechala vystudovat" - ale tyhle kecy si stejně všichni nechají jen na internet, do obličeje to neřekne nikdo (na to mají pacienti až příliš vyvinutý pud sebezáchovy).

18.8.2022 13:17

jbb:

Nemám pocit že nuzujeme finančně ani odborně asi úplně nestrádám (atestace, PhD, doc - vše postupně, jak to život přináší).

V návaznosti na toto mi nedá se nezeptat, jaké jsou rozdíly v platech lékařů mužů a žen? Protože, jak víme, v jiných oborech jsou to rozdíly stále až propastné a potom by tedy tento Váš výrok platil zase jen pro muže. Je to ve zdravotnictví snad jinak?

18.8.2022 13:27
jbb

XXX.XXX.70.103

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jbb:

Nemám pocit že nuzujeme finančně ani odborně asi úplně nestrádám (atestace, PhD, doc - vše postupně, jak to život přináší).

V návaznosti na toto mi nedá se nezeptat, jaké jsou rozdíly v platech lékařů mužů a žen? Protože, jak víme, v jiných oborech jsou to rozdíly stále až propastné a potom by tedy tento Váš výrok platil zase jen pro muže. Je to ve zdravotnictví snad jinak?

Statistiky neznám, ze své okolitní zkušenosti mám pocit, že rozdíly v platech nejsou, pokud dotyčný/dotyčná je opravdu srovnatelná...
Tedy například on=pracuje deset let, má specializovanou způsobilost a pracuje na plný úvazek. A ona=to samé.

Naopak, pokud ona=byla čtyři roky na mateřské a má tak odpracovaných šest let [a sotva atestaci] / má snížený úvazek / neslouží kvůli dětem ... tam určitě rozdíl v platu bude a to značný.

Obdobně když třeba lékař bere službu někde jinde (jiný špitál, záchranka, atd...), nikdy jsem neslyšel že by muži nabídli více než ženě.

Nicméně znovu zdůrazňuji že se jedná o můj pocit - tedy na různých místech to může být různé.

18.8.2022 13:50

Díky

18.8.2022 16:30
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Po čase třeba na soukromé ambulanci, kdy jste více pánem svého času a můžete si přizpůsobit ordinační hodiny, by to asi šlo v pohodě.

18.8.2022 17:27
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Patolog, 40cítka na krku, dvě děti, vdaná. Prvního vlastního koně mi koupil přítel ještě na VŠ ve 4. ročníku. Naštěstí koni téměř celý život nic nebylo a byla jsem zvyklá na výbavu ala mongolský pastevec. Prachy žádné, něco brigáda, ale popři studiu jsem měla mraky času.
Po nástupu do práce na plný úvazek na patologii, bez dětí, prachy celkem fajn (u nás nedělají rozdíl chlap / ženská), časové možnosti luxusní.
Pak jsem se vdala a pořídila si dvě děti, čas katastrofa, prachy žádné.
Po návratu po MD do práce jsem si změnila pracovní dobu na půl úvazek a koně přesunula domů, paráda. Máme mého starého valacha, manželovu furiosu a A1/1 raketu + 2 poníky na byt. Většinu koňozáležitostí si obstaráme sami, nejezdíme na závody, nemáme potřebu cestovat na hory, k moři.
Největší překážka co se týče koní byla moje matka a pak děti. Zaměstnání si může člověk vybrat a ošéfovat.
Jako výhodu práce v medicíně u koní vnímám, že si můžu nějakou tu mastičku napsat sama, ale hlavně, že se člověk umí zorientovat v literatuře, udělat si vlastní názor na věc a vytřídit ty bombastické "odborníky". Z těch by mě jeblo. Kór když vidím, kolik jsou lidi ochotni jim zaplatit a za co...To mi pak ta má MUDr. výplata tak fajn nepřijde :)
A fakt bez manžela, který koňuje se mnou, by to vůbec nebylo tak fajn.

18.8.2022 19:36
jbb

XXX.XXX.107.140

Dotaz - "Po čase třeba na soukromé ambulanci, kdy jste více pánem svého času a můžete si přizpůsobit ordinační hodiny, by to asi šlo v pohodě."

Co Vás pudí radit, když o tom mnoho (nic) nevíte? Nikdy jsem soukromou ambulanci neměl (ani by to v mém oboru nešlo) a i tak jsem schopen si čas plánovat. Vtip služeb (je-li dodržen zákoník práce včetně zcela nepřekročitelné délky směn 24hod) je právě v tom, že za cenu otročiny v noci (někdy ovšem ve formě slastného spánku na nepříliš pohodlném služebním kanapi) dostanete pak krásný den k dobru - a ono mít ve všední den volno se hodí z celé řady důvodů.

Rif - ano, taky často využívám jistých povšechných shod mezi lidmi a koňmi (ovšem když jsem se kdysi pokoušel vyloučit koliku pomocí fonendoskopu Littmann, to by asi kardiolog vnímal jako svatokrádež). Nehledě na to předepisování, samozřejmě.

18.8.2022 21:05
Horsana

XXX.XXX.40.140

jbb napsal(a):
Dotaz - "Po čase třeba na soukromé ambulanci, kdy jste více pánem svého času a můžete si přizpůsobit ordinační hodiny, by to asi šlo v pohodě."

Co Vás pudí radit, když o tom mnoho (nic) nevíte? Nikdy jsem soukromou ambulanci neměl (ani by to v mém oboru nešlo) a i tak jsem schopen si čas plánovat. Vtip služeb (je-li dodržen zákoník práce včetně zcela nepřekročitelné délky směn 24hod) je právě v tom, že za cenu otročiny v noci (někdy ovšem ve formě slastného spánku na nepříliš pohodlném služebním kanapi) dostanete pak krásný den k dobru - a ono mít ve všední den volno se hodí z celé řady důvodů.

Rif - ano, taky často využívám jistých povšechných shod mezi lidmi a koňmi (ovšem když jsem se kdysi pokoušel vyloučit koliku pomocí fonendoskopu Littmann, to by asi kardiolog vnímal jako svatokrádež). Nehledě na to předepisování, samozřejmě.

Aj ja mám Litttmanna, samozrejme veterinárneho, s niečím iným je prd počuť, majú ho všetci veti čo poznám.

Jeden čas, na klinike, sa nám snažili nahovoriť, že po 24 hod službe idú domov iba sra.ky, čo som veľmi nechápala, lebo zo mňa nebolo po 30 hodinách bez spánku nič, raz som počas červenej na semafóre zaspala a to bol z mojej strany koniec takýchto dobrodružstiev.

18.8.2022 21:25
Dotaz

XXX.XXX.235.225

jbb napsal(a):

Třeba osobní zkušenost, protože v tom dělám a max. mi to vyhovuje. Směnný provoz není nic pro mne.

Effrena

3.9.2022 16:16
Effrena

XXX.XXX.12.81

Dobrý den,
jsem lékařka, chirurg.
Svého vlastního koně jsem si pořídila před 2 lety a byla to nejlepší investice mého života. Ano, stojí to peníze a stojí to čas, kterého máme poskrovnu. Pořídila jsem skvělého kinského 15 let, žádného mlaďasa, co potřebuje denně makat. 3-4x týdně makáme, jinak luxusní pastevko, aby měl pohyb a vyžití s koňmi, pod trenérkou pracujeme, skáčeme, přiježďujeme.
Někdy po službě fakt padám na hubu, ale když přijedu za svým úžasňákem, všechno ze mě spadne a jsem tak šťastná, že ho mám.
Takže naopak, při práci ve zdravotnictví to doporučuji, úžasná terapie:).

Anet_

6.9.2022 22:31
Anet_

XXX.XXX.250.121

Effrena napsal(a):
Dobrý den,
jsem lékařka, chirurg.
Svého vlastního koně jsem si pořídila před 2 lety a byla to nejlepší investice mého života. Ano, stojí to peníze a stojí to čas, kterého máme poskrovnu. Pořídila jsem skvělého kinského 15 let, žádného mlaďasa, co potřebuje denně makat. 3-4x týdně makáme, jinak luxusní pastevko, aby měl pohyb a vyžití s koňmi, pod trenérkou pracujeme, skáčeme, přiježďujeme.
Někdy po službě fakt padám na hubu, ale když přijedu za svým úžasňákem, všechno ze mě spadne a jsem tak šťastná, že ho mám.
Takže naopak, při práci ve zdravotnictví to doporučuji, úžasná terapie:).

To zní fajn. Moc díky za naději

Přidejte reakci

Přidat smajlík