Dobrý den,
Měla bych dotaz na majitele lenivějších koní.
Mám od malá kobylu irského coba. Pracuji sní ze země formou her a nedávno byla obsednuta.
Mám s ní takový problém ,že se jí vůbec nechce pracovat. Musím mít svůj den a těch je opravdu málo. Motivuju ji hlasem a občasnými pamlsky ale že by jí to nějak extra povzbudilo se říct nedá. Vždycky se teda rozhýbe a udělá to ale toho mého úsilí a přemlouvání ji.... Naučená je a umí pracovat na můj hlas. Ústup - ustoupí , couvej - couvá, bohužel je to minimálně a opravdu jen když se jí chce. Jinak na ni musím opravdu tlačit aby něco udělala. Venku na procházce se táhne jak smrad a musím ji hodně pobízet aby dokázala jít aspoň vedle mě a netahla jsem ji za sebou.
Docela mě to unavuje, když je to pokaždé a pořád dokola. Teď zkoušíme i základy ze sedla a nedokážu s ní pomalu ani hnout. Přitom to umí, ví co po ní chci.
Když ji rozejdu na pobídku hlasem tak to vždy uděla na poprvé správně ale na podalsi už prostě nechce jít.
Měl někdo taky takový problém?
Opravdu nevím co dělám špatně. Nikdy jsem ji do ničeho nenutila.
Bojím se že s ní nic už nehne :(
Děkuji za rady.
Ano, máme dalšího koně chodíme s ním i ven..je jí to celkem jedno jestli jde sama nebo s jinym..když chodíme ven samy tak je taková čilejší ale taky žádná sláva.
Když pracujeme tak třeba v kruhovce ani ne půl hodiny a procházky bývají delší třeba kolem hodiny a více. Pokud dělám ze sedla tak opravdu jen pár minut.
Je na sene, občas tráva. Nemůže být na ni pořád kvůli schvácení. V zimě dostává musli s různými bylinkami, olej,výživa na kopyta a klouby atd. Přes léto ten příkrm moc nedáváme protože mají více trávy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mindy
napsal(a):
Dobrý den,
Měla bych dotaz na majitele lenivějších koní.
Mám od malá kobylu irského coba. Pracuji sní ze země formou her a nedávno byla obsednuta.
Mám s ní takový problém ,že se jí vůbec nechce pracovat. Musím mít svůj den a těch je opravdu málo. Motivuju ji hlasem a občasnými pamlsky ale že by jí to nějak extra povzbudilo se říct nedá. Vždycky se teda rozhýbe a udělá to ale toho mého úsilí a přemlouvání ji.... Naučená je a umí pracovat na můj hlas. Ústup - ustoupí , couvej - couvá, bohužel je to minimálně a opravdu jen když se jí chce. Jinak na ni musím opravdu tlačit aby něco udělala. Venku na procházce se táhne jak smrad a musím ji hodně pobízet aby dokázala jít aspoň vedle mě a netahla jsem ji za sebou.
Docela mě to unavuje, když je to pokaždé a pořád dokola. Teď zkoušíme i základy ze sedla a nedokážu s ní pomalu ani hnout. Přitom to umí, ví co po ní chci.
Když ji rozejdu na pobídku hlasem tak to vždy uděla na poprvé správně ale na podalsi už prostě nechce jít.
Měl někdo taky takový problém?
Opravdu nevím co dělám špatně. Nikdy jsem ji do ničeho nenutila.
Bojím se že s ní nic už nehne :(
Děkuji za rady.
A co říká trenér? V jakém věku jste ji obsedli? Chodí do výběhu? Kolikrát týdně s ní pracujete? Třeba je unavená psychicky. Cajky sedí?
Mindy
napsal(a):
Trenéra nemáme. Zatím se na ni nejezdí, jen jsem párkrát seděla. V kruhovce ze sedla pracují jen aby se rozešla a zastavila + nasedání.
Přes týden s ní nepracují,má volný režim. O víkendu s ní dělám chvilku ze země ,zaklady a chodíme se projít.
Volný režim je co? Je v boxe? Venku? Jak často a jak dlouho? S kolika koňmi? Není unavená? vídáte ji ležet a odpočívat? V přístřešku nebo v boxe? Dostane se pohodlně ke žrádlu? Žádné bitky u krmelce nebo v přístřešku? Když ji vysprchujete, vyválí se?

Mindy
napsal(a):
Je 24/7 venku má přístup do venkovních boxu. Výběhy jsou řešené ,tak že mají různé cestičky a chodí si. Přístup k žradlu má. Všude jsou sítě se senem. Chodí i na trávu ale omezeně.
S druhou kobylou vychází bez problémů.
Spí spolu jak v boxe tak venku, vídám je ležet obě. Válí se taky.
Tak už mě nic nenapadá. Kromě toho trenéra, který uvidí věci naživo. A ten věk?

Mindy
napsal(a):
Jsou ji 3,5roku. Ničím na ni nespěchám.
Mě jen zaráží to ,že ona přes týden prd dělá a když už jdeme něco dělat tak se jí do ničeho nechce. Na to,že je to malý kůň tak je úplně bez energie.
Pokud je vyloučen zdravotní problém, tak bude holt salámista. Teď už nejsou ani vedra, na která by se to eventuálně dalo svést. Třeba se to příští rok na jaře změní. Ale třeba taky ne.
No jestli můžu svou zkušenost
Mám kobylu a ta je od mala prostě salám. Kam ji postavím tam je, na vyjížďkách od nepaměti vždy poslední a ostatní musí čekat nebo pořád doklusavame. Při procházkách jsem ji musela popohánět aby vůbec šla vedle mě ( používala jsem tusirku ), postupne se to ale naučila. Prostě je taková, že se nikam nežene. Mě to ovšem vyhovuje, jsme na tom stejně .
Takže jak píše kometa, pokud jste vyloučili zdravotní problém tak máte doma hold salamistku.
Mindy
napsal(a):
To ještě chápu,že venku se nikam nezene. Taky věčně doklusavame a dohanime.
Ale to že nechce ani pracovat ze země.. to mě štve. Přitom když má svůj den tak na hlas funguje krásně ale většinu cvičení ne to vážně hodně nuceny.
Třeba ji to prostě prudí. Je v kruhu, někdo do ní furt ďoube a i když vyhoví, stejně ďoube znova. Plus je to irský cob, tam temperament a nějakou velkou svižnost prostě nemůžete čekat, jsou to takoví pomalí hodní moulové. Navíc, jestli je obézní, tak to taky hraje roli.
Zkusila bych jí to zpestřit, couvala mezi stromy, chodila ven, kde ji něco čeká - vyjížďka končí popasením/malým pivem a zpátky.
Jinak viz výše - vyloučit zdravotní problém, nedostatek živin a pokud to výživný stav dovolí, tak zkusit přidat energii.
Mindy
napsal(a):
Ale to že nechce ani pracovat ze země.. to mě štve. Přitom když má svůj den tak na hlas funguje krásně ale většinu cvičení ne to vážně hodně nuceny.
A můžu se zeptat proč vám to tak moc vadí? Vybrala jste si plemeno, které je povahově spíše klidné. Jestli jste chtěla akčního koně měla jste pořídit spíš plnase
Jinak někteří koně a tim zvláště kobyly berou práci jako velkou otravu.

Mindy
napsal(a):
A je nutné pracovat ze země? Třeba ji to nebaví. Možná máte koně jenom na lesoježdění.
Je to irský cobik, tato "salám" nálada je pro ně typická. Prostě musíte najít silné motivační prvek, pro který by se trošku "rozprdela" - to je jednak daně vaší osobou, jak jste vůdčí a jednak, jestli ji umí namotivovat pmalsek/odměna klidem/pozitivka...
Máte trošku rozpor v příspěvcích. V jednom, že jste na ni seděla párkrát (to jsem pochopila jako max do 10 sezení) a pak že pobizite co krok na vyjížďce.
- to mě vede k otázkám, jestli někdo koníkovi vysvětlil pobídky, resp, jaká má být správná/očekávaná reakce.
- týden necháváte koně bez práce, pak s ním pracujete jak dlouho? Mě se dobře osvědčilo co 2-3 dny (dle počasí) po 10-15 min, mladý kůň si práci nezosklivil a byl nadšený pro práci dál.
- co je práce ze země? Pro ježdění potřebuje kůň chápat jen běžnou manipulaci (nechat se vést, zastavit - zde dobře spojit s hlasovou pobídkou, rozejít se - také na pobídku hlasem - a nechat sebou ochotně manipulovat - tzn aby to nestalo moc úsilí dostat koně z bodu A do bodu B či ho jen ustoupit. Popř pobifka do klusu a zase do kroku/zastaveni. Dokud toto neumí kůň "jak když bičem mrska" nepokračuju dál. Protože z jiného místa vedení (dlouhé vodítko) nebo ze sedla to bude úplně stejné nebo spíš ještě horší.
V popisu se mi zdá, že spíš chcete po kobikovi spíš reakce krevnatejsiho plemene. V popisu nenacházím něco špatného na klidných reakcích. Spíš možná jen přesně kůň nechápe co se po něm chce.
Půlhodina v kruhovce by nastvala i moji arabku a to je 'chtiva" po těchto kravinach. Koně které to nebaví, to fakt umí demotivovat. Takže ze země učím jen nutné manipulační zlo (viz výše). Jakmile se chodí pod sedlo ven, hned je to umí nabít k životu, terén se mění, oni si zvyšují sebevědomí novými vyzvami s bubaky...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Pokud vyloučíte zdravotní problém.....
Myslím, že má celkem typickou povahu irského koba. Tyhle koně si lidé pořizují kromě vzhledu i kvůli tomu, že je to skorem tzv. kůň houpací. Pokud jste chtěla živější zvíře, jedná se o špatný výběr.
Zároveň je to chlaďas. Chlaďasi obecně moc práci ze země moc nežerou, baví je práce, která jim dává smysl, tahat, nosit, OK, ale lítat půl hodiny po kruhovce jen proto, že to po něm někdo chce, to prostě pro něj není. Tihle koně potřebují přemýšlet, např. práce v lese je nutí volit vhodnou cestu, vyjížďka je zaměstnává různými podněty, překonávání překážek v terénu, práce na jízdárně, když se nepřepálí a není úmorná, tak je taky OK.
Dále jsou tito koně často přirozeně dominantní. Ne zlí! Ale jsou velcí, vědí, že mají sílu, ve stádě jim kolikrát stačí ustoupit zadkem ke kolegovi u sena a kolega ví, že je lepší se zpakovat. Pokud má kobyla přes týden leháro a pak jí nějaká (bez urážky:)) "otravná muška" přijde prudit o víkendu a třeba celou hodinu (to toho koně ani práce nemůže bavit, jelikož tak dlouho se nezvládne soustředit), může být problém s respektem vůči Vám.
Další věc je třeba to, že dáváte nejasné povely, a to i ze sedla. Kobyla třeba prostě nepochopila, že pobídka holení = vykroč/zrychli. Nebo máte ten zlozvyk, co 60 % běžných jezdců, že pobízíte pořád, do každého kroku, což je pro koně totálně matoucí, to my nevíme.
A úplně poslední věc - i z chrta lze udělat gaučáka. Nekritizuji režim Vaší stáje, asi víte, co je pro Vašeho koně nejlepší, ale třeba by stálo se nad tím zamyslet. Ne vždy ustájení typu paddock paradise dostatečně motivující k pohybu. To, že má rozeseté síťky se senem v nějakých uličkách neznamená, že si prostě jen nenavykla stát a žrát, občas popojít. Ještě pokud jsou jenom dvě, to jí neprožene ani stádový kolega. Prostě Vám ta kobyla možná naučila i lenivět. Osobně jsem byla velkým přívržencem tohoto typu ustájení, ale zkušenost mě naučila, že je daleko lepší dobře vymyšlené pastevko s chudou/vyžranou trávou a větším stádem. Prostor, který nutí koně po ploše migrovat a kde ho ostatní proženou. Pokud není kůň vyloženě IR nebo v minulosti úplně schvácený, měl by to za jistých opatření (náhubek, stažení k senu na část dne apod.) zvládnout. Znám několik stájí, kde mají koně na pastevku, chce to trochu vymyslet, ale jde to. Tak třeba i to by mohlo hrát roli.

Máte ji vyšetřenou na PSSM1? Velmi časté u IC. Nezdá se vám bolavá?