Hezký den, mám dotaz, mám 2 letého valáška staženého z pastvy a začínáme pomalu pracovat, koník neumí vůbec nic, takže zvedame nozky, čistíme a chodíme na prochajdy pomalu už, žádná extra zátěž a to 3-4x v týdnu. Je na celodenní pastvě s přístupem k senu non-stop, ráno dostává jen hrst ovsa a bezobilného fixkraftu, pokud jdeme ven dostane půl na půl fanku energys pony a mash, lněné semínko, konopný olej a doplněk minerálů a vitamínů, je to v pořádku? Přijde mi že se moc kulatí totiž. A názor na krmivo energys? Děkuji 😊
Coudas

XXX.XXX.87.254
Energys bych nekrmila. Já bych dala půl litru ovsa s minerálně vitaminovým doplňkem pro lehkou zátěž, každý den bez rozdílu práce, nic navíc. Osobně lněné semínko přidávám na jaře a na podzim. Olej jakýkoliv bych dávala v případě potřeby zvýšení hmotnosti.
Oves mu dávat prave nechci úplně aby mu to nelezlo do hlavy když nemá práci kde by to vybil úplně… dobře a když mu skrmim ty 2 pytle co mám tak se nic asi nestane když to pak změním ne? Nebo co s tím krmením? Už jsem prave slyšela ze kvůli pšenici se moc nekrmí, málo jsem se podívala před koupí na složení atd
Coudas

XXX.XXX.87.254
Na půl litru ovsa bez dalších přídavků je to, co popisujete adekvátní zátěž, ale samozrejmě nemusíte se mnou souhlasit. To "lezení do hlavy", jak říkáte, vyběhá na pastvině s ostatními jako prd, a procházka 3,4x týdně není žásná zátěž, aby byl potřeba příkrm, který popisujete Vy. Energys nasypte slepicím, těm bude hej.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Mary.Vaneckova
napsal(a):
Není to jako příkrm, nemá to každý den, pouze jako odměna po “práci”
Právě proto.
Mary.Vaneckova
napsal(a):
Oves mu dávat prave nechci úplně aby mu to nelezlo do hlavy když nemá práci kde by to vybil úplně… dobře a když mu skrmim ty 2 pytle co mám tak se nic asi nestane když to pak změním ne? Nebo co s tím krmením? Už jsem prave slyšela ze kvůli pšenici se moc nekrmí, málo jsem se podívala před koupí na složení atd
Takový objem fakt dojem neudělá :D toho bych se nebála, že najednou bude kůň neovladatelný.
Kde k tomu ten chudák oves přišel, že je to zabiják klidných koní :)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Proč je koni, který tloustne, potřeba přidávat olej?
Coudas

XXX.XXX.87.254
V minerálce je to špatně? Nebo nedostatek? Když kůň tloustne, není lepší se přidávání tuku vyhnout?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Neříkám, že to je drama, ale přijde mi to v tomto případě zbytečný. Mladý kůň, patrně zdravý, téměř nicnedělající na pastvině s nonstop senem, tloustnoucí, paint. Já jen nevidím důvod cokoliv přidávat, a udělala bych příkrm co nejjednodušší. Byť za mne bych příkrm nedávala žádný, a pohlídala jen tu minerálku, ktera se dá řešit i jinak, než přidáním sypání do krmení. Ale je to jen můj názor. Zítra určitě napíší odborníci, kteří to vysvětlí a zhodnotí.
Takhle je to mladý zdravý koník a já se v tom krmeni zas tolik nevyznám kor pro mladého koně, samozřejmě jsem si zjistovala co by měl mít víc kvůli růstu atd, ale jak říkáte nemusí být nutně na příkrmu, ráno má tu grafickou jen aby neotravová ostatní koně a nedostal od nich bídu, jinak nedostává nic jen když tam jsem a jde mi o to aby po té “práci” dostal nějakou odměnu v kyblicku a nenabíral po tom zbytečně… šla bych nejraději cestou nějakého musli nebo tak něčeho
Mary.Vaneckova
napsal(a):
Takhle je to mladý zdravý koník a já se v tom krmeni zas tolik nevyznám kor pro mladého koně, samozřejmě jsem si zjistovala co by měl mít víc kvůli růstu atd, ale jak říkáte nemusí být nutně na příkrmu, ráno má tu grafickou jen aby neotravová ostatní koně a nedostal od nich bídu, jinak nedostává nic jen když tam jsem a jde mi o to aby po té “práci” dostal nějakou odměnu v kyblicku a nenabíral po tom zbytečně… šla bych nejraději cestou nějakého musli nebo tak něčeho
Na fotce vypadá docela normálně .Před zimou a je to rostoucí hříbě
Vygooglila jsem si Fixkrat a vylezlo mi ,že obsahuje kukuřici , ječmen a pšenici .Tak nevím,jak to máte s tím bezobilným ? .Jestli mi vyjel jiný druh?
Vašemu mladému kříženci skutečně neuškodí trocha ovsa.Litr denně třeba .Pokouše si ,prosliní a pro vás je to finančně nejideálnější.Nijak mu neuškodíte nadbytkem anebo nedostatkem bílkoviny ,vlákniny ,cukru,tuku apod.
Taky existuje vit min v granulích ,tedy by šlo mu dát pokryté dno granulek vitminu a máte splněno.
Odměnou po práci může být i pár mrkví ,nebo jablek
Olej bych mu vůbec nedávala.Když ,tak na podzim a zjara při línání lněné semínko.
V jednoduchosti je kouzlo a mívá i efekt
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.25
koně
napsal(a):
Na fotce vypadá docela normálně .Před zimou a je to rostoucí hříbě
Vygooglila jsem si Fixkrat a vylezlo mi ,že obsahuje kukuřici , ječmen a pšenici .Tak nevím,jak to máte s tím bezobilným ? .Jestli mi vyjel jiný druh?
Vašemu mladému kříženci skutečně neuškodí trocha ovsa.Litr denně třeba .Pokouše si ,prosliní a pro vás je to finančně nejideálnější.Nijak mu neuškodíte nadbytkem anebo nedostatkem bílkoviny ,vlákniny ,cukru,tuku apod.
Taky existuje vit min v granulích ,tedy by šlo mu dát pokryté dno granulek vitminu a máte splněno.
Odměnou po práci může být i pár mrkví ,nebo jablek
Olej bych mu vůbec nedávala.Když ,tak na podzim a zjara při línání lněné semínko.
V jednoduchosti je kouzlo a mívá i efekt
Souhlas. Me se nejvic osvedcilo a paradox ze u všech 5 koni a to byl kazdej jinej šrotovaný ječmen a šrotovaná slunečnice. A odměrka nejakyho vitaminu max. Samozřejmě davky se přizpůsobovaly danému koni. Ale prospívali na tom všichni.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Mary.Vaneckova
napsal(a):
A jaký máte důvod pro to jít cestou müsli? Pokud je management ustájení takový, že kůň "musí" něco dostat do kýble, aby neotravoval, je ta trocha ovsa s denní dávkou minerálky ideální, i kvůli pravidelnosti. Dát něco 3x, 4x týdně jen po práci za odměnu není výživově správně, myslím si. A za odměnu po práci, když to tak nutně musí být, jablka, mrkev. Základ pro koně je seno, tráva, pro mladého vyvážená minerálka. Jak psala koně, dneska už je v minvit přípravcích široký výběr, od granulovaných, přes práskové dle zátěže a požadavků koně, až po minerální kostky, které se také dají používat míto pamlsků, tedy odměna po práci. Nicméně stojím si za tím, že pro mladého koně je důležitá pravidelnost v krmení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hlasuju taky za trochu ovsa s minerálkou.

Mary.Vaneckova
napsal(a):
Já dávám za odměnu mrkev. Koník není hubený, příkrm nepotřebuje.
Tydy

XXX.XXX.40.252
Dobrý den, pro mě bylo ideální zavolat přímo krmivářům od daných značek, čísla najdete na jejich stránkách. Mluvila jsem s paní od energysu i nutrinu, byli milé a ochotné, probrali jsme možnosti musli i doplňků podle zátěže a věku i zdraví koníka. Ostatně za zeptání člověk nic nedá:)
Pěkný den
Coudas

XXX.XXX.87.254
Paní od značek jsou vždy milé a ochotné, potřebují prodat zboží, poradit až tak dalece ne. A to střlím do vlastních řad.
Přidám se k dotazu....
Potřebuji to naši novou 5l kobylu A1/1 trochu před zimou vykrmit není hubená ale myslím, že by mohla na zimu trošičku ještě něco přibrat. Nebo aspoň aby jsme stávající kondici přes zimu udrželi nejlépe bez deky ( pokud to půjde ). Jak to čtu tak půl litru ovsa denně s olejem ( jaký + kolik ) + minvit , by mohlo být dostačující? Ven pod sedlo chodí minimálně cca 1x 14dni do lesa na 30-60min. Druhé kobyle dávám granule pro poníky ( Max hrneček)jen aby neřekla, že nic nedostala, ta je tlusta i ze vzduchu.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Loni na podzim jsem "vykrmovala" tedy ČT, 19 let vysoký valach, kterýmu byly velmi znatelně vidět žebra. Krmná dávka byla ráno 1/2 kg mačkaný oves, 1/2kg vojtěškové kostky, 1/2kg granule bezovsové + minvit s větším obsahem selenu, večer totéž jen minvit nebyl se selenem ale b-komplex, tj 3 kg denně krmení od konce září měsíc a půl. Měla jsem podezření na žaludeční vředy, pokud by se nechyt, tak bychom přeléčovali. První foto po příjezdu koncem června, druhé půlka listopadu (loňský rok), třetí foto teď hned, od ukončení "kůry" dodnes bez příkrmu. Nejvíce udělalo seno.

Za mě ovsem se nevykrmuje (možná prakůň by se tím vykrmit dal, ale je to rizikové). Funguje mi jako zchutňovadlo. No a je levný, že. To hlavní pro mě, čím nacpat energii do koně, je olej - poměr cena/výkon oproti jiným krmivům naprosto neporovnatelný. No a pak tepelně upravený ječmen nebo kukuřice, ty jsou také vydatné na výkrm. Na řekněme srovnatelné úrovni mám olejniny jako tučné rýžovky nebo semena (kokos...), jenže toho se těžko krmí na kila (všechno je nějak omezené, buď dávkou kvůli obsahu různých látek nebo cenou).
Toho oleje indivindy podle toho, jak bude reagovat kůň. Některý kůň se pos*** po jogelímku oleje, některý (chválabohu ten náš) zvládne i více než půllitr denně. Začít na dvou pol. lžících do krmení (čtyři lžíce denně) a zdvojnásobovat po pár dnech vždycky podle trusu. Co za olej je celkem jedno, pokud to krmíte na energii. Řepkáč mám nejradši, má přidanou hodnotu (složení MK), ale cokoli, co bude ve slevě, včetně fritovací směsky ze dna tanku, je dobré. Pokud je jinak ten kůň lehce krmitelný, zkuste co s ním udělá pár týdnů jogelímek denně (asi 200 ml, rozděleno dle počtu krmení), ubrat a přidat pak můžete podle toho, jak to půjde.
Jestli vyloženě nemáte snadný přístup k ovsu, tak jako matrici klidně použijte ty granule pro poníky (nebo cokoli). Celkem šumák, do čeho ten olej namícháte, hlavní nosič energie je právě on. Pokud máte podezření na vředy, může být vhodná matrice právě zmíněná vojtěška.
Nezzie
napsal(a):
Přidám se k dotazu....
Potřebuji to naši novou 5l kobylu A1/1 trochu před zimou vykrmit není hubená ale myslím, že by mohla na zimu trošičku ještě něco přibrat. Nebo aspoň aby jsme stávající kondici přes zimu udrželi nejlépe bez deky ( pokud to půjde ). Jak to čtu tak půl litru ovsa denně s olejem ( jaký + kolik ) + minvit , by mohlo být dostačující? Ven pod sedlo chodí minimálně cca 1x 14dni do lesa na 30-60min. Druhé kobyle dávám granule pro poníky ( Max hrneček)jen aby neřekla, že nic nedostala, ta je tlusta i ze vzduchu.
Za mě na nakrmení ze statkových ječmen, nebo kukuřice .Samozřejmě nějak poupravené,takže šrot či vločky
Do šrotu se taky báječně dosýpá či dolévá,co potřebujete dál. Takže vit min ,olej ,nebo jakékoli další ingredience typu lněné semínko , Alavis a tak.
Pokud doteď nic nežrala,začala bych na poprášeném dnu ,což bude tak půl litr .Abyste zjistila,jestli třeba náhodou po ječném šrotu neotékají nohy,to se některým koním stávalo .A pak přidávat aspoň na litr denně ,aby to mělo vůbec smysl .
napsal(a):
Za mě ovsem se nevykrmuje (možná prakůň by se tím vykrmit dal, ale je to rizikové). Funguje mi jako zchutňovadlo. No a je levný, že. To hlavní pro mě, čím nacpat energii do koně, je olej - poměr cena/výkon oproti jiným krmivům naprosto neporovnatelný. No a pak tepelně upravený ječmen nebo kukuřice, ty jsou také vydatné na výkrm. Na řekněme srovnatelné úrovni mám olejniny jako tučné rýžovky nebo semena (kokos...), jenže toho se těžko krmí na kila (všechno je nějak omezené, buď dávkou kvůli obsahu různých látek nebo cenou).
Toho oleje indivindy podle toho, jak bude reagovat kůň. Některý kůň se pos*** po jogelímku oleje, některý (chválabohu ten náš) zvládne i více než půllitr denně. Začít na dvou pol. lžících do krmení (čtyři lžíce denně) a zdvojnásobovat po pár dnech vždycky podle trusu. Co za olej je celkem jedno, pokud to krmíte na energii. Řepkáč mám nejradši, má přidanou hodnotu (složení MK), ale cokoli, co bude ve slevě, včetně fritovací směsky ze dna tanku, je dobré. Pokud je jinak ten kůň lehce krmitelný, zkuste co s ním udělá pár týdnů jogelímek denně (asi 200 ml, rozděleno dle počtu krmení), ubrat a přidat pak můžete podle toho, jak to půjde.
Jestli vyloženě nemáte snadný přístup k ovsu, tak jako matrici klidně použijte ty granule pro poníky (nebo cokoli). Celkem šumák, do čeho ten olej namícháte, hlavní nosič energie je právě on. Pokud máte podezření na vředy, může být vhodná matrice právě zmíněná vojtěška.
Vyzkouším ten olej. Pokud ho vůbec bude chtít. Loni jsem ji dávala NE classic a trosku otrub, někdy jen granule. Mám u ní ale problém,že ji to krmení leze do hlavy ( tím nemyslím pod sedlem ) ale v chování se k druhé kobyle. Vždy žerou odděleně a dost daleko od sebe min.15m , pouštím je zas až mají obě kyblíky prázdné ( a kýble pryč ). Seno mají X malých hromádek a ještě dvě sítě v přístřešku ( 3m od sebe ). Jenže mladá prostě po té straší jde zubama za každou cenu. Všimla jsem si, že když jsem jim kyblíky nedala chovala se líp. Je fakt, že dříve byla utlačovaná od krmení. Letos doufám, že ten rok co už spolu kobyly jsou a co je mlada snad zvyklá, ze ji to druhá nesežere , že se trochu uklidni.

Jsem si ve středu byla pro slunečnicový v akci v Penny - 10 litrů. Doufám, že vystačí na dva měsíce, ale spíš asi do konce října :-)