Pěkný den, mám koně staršího s artrozou a dnes mi začal kulhat, pravděpodobně kvůli změny počasí.
Co děláte v takovou chvíli vy kteří máte nebo znáte koně s artrozou? Bohužel kvůli práce s nim nemohu být každý den.
Zatím je celodenně ve výběhu, kde má pohybu kolik chce.
Jak často jezdíte s artrotikem a zaplatili jste mu obstřiky? Mě bylo řečeno, že je to zbytečné. Případně dodáváte do jídla nějaké vitaminy? Děkuji
Sara234

XXX.XXX.234.20
Dobrý deň.
Určite by ste mali podávať vitamíny na pohybový aparát. Koníkovi to pomôže, aj keď len trochu. Keď kríva, je najlepšie, aby prišiel vet. On vám hneď poradí, čo mu dávať a či potrebuje obstrek. Ak nechcete volať veta, počkajte par dni. Môže to prestať. Ak nie a bude sa to zhoršovať, je dobré urobiť obstrek. A po čase uvidíte, či mu pomohol.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No.... nic.
Akutně to řešit nejde, jakože odkulhat koně, bohužel. Pouze dlouhodobá péče pomůže zmírnit průběh nebo další zhoršování.
Můžete nohy udržovat v teple (pokud je kůň na noc bandážovatelný - tak zateplováky - no ale to se na 24/7 dělá blbě (může to zmoknout, atd.) - samozřejmě celého koně není od věci udržovat v teple), můžete nechat aplikovat nějaký veterinární přípravek na zamezení progrese poškození a lubrikaci kloubů, můžete podávat nějaké doplňky per huba, ale to určitě artrotikovi podáváte (čtu, že ne, tak to byste asi klidně mohla, rozhodně chronickému artrotikovi neuškodí MSM a glukosaminoglykany).
Samozřejmě, pokud to někoho nenapadlo, tak nepracovat pod sedlem, když kůň evidentně kulhá. Volný pohyb, který si dávkuje podle svého stavu, je optimální.
Mimochodem, když přestávají pružit klouby, je šikovné, když pruží něco za ně. Třeba botičky nebo plastové podkovy. Je dobré se poradit u koně s ortopedem, ortopedickým kovářem, někdy lze koně na základě snímků vystrouhat či nakovat tak, aby se ulevilo a zpomalil postup artrozy.
A není od věci takového koně nechat zvýšeně opečovávat fyzioterapeutem, neb ten může pomoci s rozmasírováním různých ztuhlých částí těla, ukázat různé rehabilitační techniky, které pak můžete (i kdyby jen párkrát v týdnu) aplikovat sama.
Co se ježdění týče, tak to je hrozně individuální. Takže podle toho, jak vám zdravotní stav koně dovolí...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kleisy
napsal(a):
Pěkný den, mám koně staršího s artrozou a dnes mi začal kulhat, pravděpodobně kvůli změny počasí.
Co děláte v takovou chvíli vy kteří máte nebo znáte koně s artrozou? Bohužel kvůli práce s nim nemohu být každý den.
Jak často jezdíte s artrotikem a zaplatili jste mu obstřiky? Mě bylo řečeno, že je to zbytečné. Případně dodáváte do jídla nějaké vitaminy? Děkuji
1) Na kulhavém koni nejezdím.
2) Artrotika mám v péči veterináře - ortopeda, se kterým podle situace konzultuji nebo ho ke koni volám. Od toho se odvíjí léčba a přidávání různých doplňků. Myslím, že zrovna vitamíny nejsou to, co by pomohlo.
Celodenní pohyb ve výběhu je fajn.
Kleisy
napsal(a):
Za mě nejvíc pomáhá ,když mohou spočinout na nastlaném .Pokud tedy ještě líhají. Co tak pozoruji různé chromé ,staré a takové ,exponáty ,vychází mi ,že pouhé nastlané ,suché místo k odpočinku jako nejvíc léčebné
Jinak samozřejmě doplňky ,kterých je asi milion na trhu .Od různých Alavisů,přes MSM,hyalgely a boswelie a čertí drápy, a bůhví co ještě
Zkuste nějaký zakoupit a podávat a po nějakém tom měsíci ,dvou uvidíte ,jestli vašemu koni uleví zrovna ten,který jste vybrala.Nebo zkoušejte dál .
Jednu stařenu omladil Hyalgel,po druhém kanystru zas vesele pobíhala.U druhé asi zabral píchaný Bonharen a Alavis,ale musí to být Triple .Teď jsem koupila jakýsi sirup od Topvetu ,odlila jsem i psovi ,a u toho zabral nejvíce
Jezdit můžete,podle stavu koně .V lepší fázi normálně ve všech chodech,v horší třeba krokovku ,a když tedy u skutečně kulhá ,samozřejmě na něj nepolezete,ne?
Myslím,že si musíte konkrétně u toho svého vychytat ,co a jak mu bude ulevovat .Metodou pokus omyl