Sara234

XXX.XXX.234.20
Ahojte.
Mám koníka, má 4 roky. Na začiatku bral zubadlo dobre, je pravda ale, že som ho naň dlho nenavykala. Máme problém s uzdením. Hneď, keď vidí uzdu cúva, pri zubadle dáva hlavu hore. Musím ho vždy nejako zabaviť a vtedy zubadlo zoberie. Po 5 minútach. Keď už má zubadlo v ústach, nevadí mu, pekne naň reaguje. Skúšala som ho aj uzdiť tak, aby ho sám chcel. Po 15min sa to podarilo. Ale chcela by som tipy, ako by ste to riešili vy. Zuby má urobené, zubadlo najjemnejšie.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Tohleto je poslední varovný signál před tím, než se vás někde pokusí zbavit o strom.
Dotazy tohoto typu jsou tu denně a vlastně mají všechny stejný původ, a to že tazatel nemá žádnou zkušenost s mladými koňmi a snaží se s tím popasovat, jak může.
Na začátek uvedu na pravou míru - není průšvih si "dělat mladého koně" bez zkušeností. A také neříkám, že nemáte s koňmi žádné zkušenosti. Ale s výcvikem jako takovým je to prostě jinak. V takovou chvíli je dobré mít koně ve stáji u někoho, kdo může zasáhnout, když už se dostáváte někam, kde to smrdí průšvihem anebo toho člověka mít alespoň na telefonu. Člověka, který bude zhruba znát Vás, Váš přístup i Vaše slabiny....a bude znát i koně vč. zhruba jeho zdravotního stavu. Ono totiž také záleží, kolik máte empatie (nepleťme si s opičí láskou) a pokory ve vlastní práci a v přístupu ke koni (a zase tam nesmí chybět dostatek autority). Tohle vše ovlivňuje míru úspěchu.
Takhle na diskuzi je to na věšteckou kouli, neznáme onoho koně, vás, jak postupujete při práci. Také může být problém s respektem, co já vím, jen upozorňuju, že tohle řešit zabavením je cesta leda tak to vy víte kam. Tam se musí zjistit příčina a z té se vycházet.
Takže najít někoho zkušenějšího, kdo Vám sedne svojí prací a má za sebou už několik úspěšně vychovaných koní. I kdyby měl přijet jednou do měsíce a byl Vám ochotný poradit na drátě.
A to píšu z pozice toho, kdo si koně bez předešlých zkušeností s mlaďochem také vychovával sám.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Nedalo mi to a potřebuji se k tomu vrátit:
Ještě dodám, že úskalí může být už jenom v tom, že jste koně na udidlo dlouho nenavykala, to znamená co? Celý systém práce s koněm může být špatně a projevuje se takto.
Teď budu mluvit obecně: pokud nespěchám - což nebude Vás případ, Vy nebudete připravovat koně do sportu a na výkonostky - mělo by se ideálně postupovat po jednotlivých "schodech" a pokud mám pocit, že něco kůň nevstřebal, tak to prostě nechám uležet a nepostupuju dál. Na udidlo je nejlepší zvykat pomalu, dát koni - sundat, pak ho vzít na špacír, ale pod to ohlávku, za kterou vedeme a koně prostě jen nechat zvykat na přítomnost udidla. V tomto směru nejdu dál, dokud nevidím, že je s tím kůň OK. Pak můžu začít zvykat na obřišník, dečku, sedlo, případně že na koni někdo sedí...nebo tohle celé obráceně, ale ten kůň musí mít čas to všechno strávit. Opět opakuji, nedávám jednotný návod, jak to dělat, jen že je nutné si uvědomit, že vše dělám postupně a ne najednou.
Dalším faktorem je délka práce - jak dlouho pracujete? A jak dlouho jste pracovala na začátku? Začíná se na doslova na vteřinách, postupně se postupuje na minuty. A i když spojíme tři různé zátěže - sedlo+jezdec+uzdečka - i tak se opět začíná na minutách.
Princip je, že vždy učím jednu triviální věc a na té stavím, nejdu dál, pokud nemám pocit, že je vše bezpečné. Sama si musíte sáhnout do svědomí, kde se stala chyba (a ta se stala na 100 %), opravit ji a poučit se z ní.
Projevy Vašeho koně mi evokují, že jste někde neukončila kapitolu a že dost možná chcete po svém mladém koni moc.
Vím, píšu to zmatečně, ale snad pochopíte.... jinak literatury, videí i trenérů je dost.
Sara234

XXX.XXX.234.20
Ďakujem. Na zubadlo som ho zvykala 2 týždne. Tak ako ste písali. Dať, potom dole, postupne dlhšie a dlhšie v ústach, potom lonžovanie. Niekedy si zoberie zubadlo sám. Ale má dni, kedy ho musím presviedčať. Budem ho musieť začať učiť brať zubadlo od začiatku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kdo by ho chtěl, že jo, kus něčeho v hubě.....jo, jsou koně co si ho berou sami, nevím jestli s láskou nebo je to cvik...neznám, do hlavy nevidím, nemám křišťál. kouli.
Kobyla mi taky někdy zkouší "trucovat" . a dneska mami ne, prostě to zkusí, jestli není někde změna, chce mít klídek....tak se podle toho zařídím a uzdím tak, aby k odmítnutí nemohlo dojít a nebo prostě aby to dopadlo dobře. Vše v klidu a míru, jen mi koník nemůže odejít, má ho na ohlávce s vodítkem, přes ohlávku, kterou si koně jistím, dám odstrojenou uzdečku, jen s lícnicema.....odměním, (je jasné že do koně aby fungoval se musí házet žetony- kolečka mrkve) povodím, sundám, odměním, znovu nabídnu-ale tím si musíte být jistá, že to projde... aby to mělo efekt. Pak je zase klid. Hele i kdybych měla tu ohlávku pod celou uzdečkou rozebrat a ke koni si dát štafle, důležité je, aby když začnete, dospěla jste i do konce.
Komu se koník při pohledu na uzdečku nebo sedlo v boxe neotočil zadkem , hoď kamenem, koně nejsou blbí...ví že je čeká práce a jako lidi se do rachoty někteří koně moc nehrnou. pocit, že by to měl být varovný signál nemám, spíš konejšivý, tak jí řeknu,(tím klidným, ale stále systematicky vyžadujícím jednáním ) , že o nic nejde, pokoj jí nedám, ale bude to tak, jak já potřebuju. ) Dvě hodinky z jejího života, si vždycky pomyslím, nic víc nechci ty důro- citově zabarvená důra, a to nemá kobyla pak už nic na práci, narozdíl ode mne nevaří, neuklízí, jen se věnuje sobě
Zkontrolujte zda koni udidlo nepřekáží v hubě-není moc tlusté, nezraňuje horní patro-některé koně mají nízké patro a jednou lomené udidlo může do patra šťouchat, je dostatečně dlouhé- nesvírá koutky a leží tam kde má- nastavení lícnic.

Jak je to dlouho, co mu zubař dělal zuby? Co říkal zubař na jeho zuby a na váš problém?
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Nemyslím to zle, ale opravdu si pořiďte někoho na výpomoc. A čtěte ODBORNOU LITERATURU.
Zkoušela jste ho 2x týdně po dobu 14ti dnů na pár minut - to je prostě málo. Vždyť ani možná nevíte, jestli tomu koni to udidlo sedí.
Opět říkám, nasadím, sundám, další fáze - nechám ho s tím popást, další fáze - vezmu ho s tím na procházku, ale nezapínám do něj vodítko, úplně poslední fáze než začnu učit "účinky udidla", tak zapojím vodítko NA SPOJKU, NIKOLI DO KROUŽKU.
Jinak jak psala Verun, třeba to udidlo je moc tlusté nebo koně skřípou kroužky, rad na správně padnoucí udidlo je všude dost a každý zkušený koňák Vám poradí. Ano, jsou koně, kteří nesnesou udidlo vůbec, ale těch je pár procent a ještě jsou to většinou koně zrazení.
Nicméně z Vaší další reakce mi plyne, že to může mít ještě jiný problém:
Proč lonžujete?
Pokaždé jak dlouho?
Jaké fáze to lonžování má?
Jak zapínáte lonž?
Jelikož ono než špatné lonžování je nejlepší nelonžovat vůbec.....a špatným lonžováním můžete zkyselit koně velice rychle a to také může být například důvod, proč nechce přijímat udidlo - a tím pádem nemusí být problém v uždění.
Samozřejmě si z Vás může dělat prdelky, ale jak to tady čtu, tak mám pocit, že na 99 % děláte chybu Vy a dost možná to není ani problém uždění.
Sara234

XXX.XXX.234.20
Zubadlo mu nevadí hneď po nasadení. Lonžujem 10 minút, chodí korektne, snažíme sa podsadiť chrbát, učiť ho na hlasové povely. Lonžujem na spojke. Zuby hovorili, že má pekné. Pri práci so zubadlom nevyžaruje diskomfort.

Pořád nevíme, jak je to dlouho, co je dělali.
A pořád nevíme, co zubař říkal na váš problém.

Sara234
napsal(a):
Zubadlo mu nevadí hneď po nasadení. Lonžujem 10 minút, chodí korektne, snažíme sa podsadiť chrbát, učiť ho na hlasové povely. Lonžujem na spojke. Zuby hovorili, že má pekné. Pri práci so zubadlom nevyžaruje diskomfort.
Prostě mu něco vadí. Ale na dálku se toto vyřešit nedá. Chtělo by to video.

Každopádně toho koně by měl vidět zubař POTÉ, co se objevily potíže. Jestli ho viděl v době, kdy potíže nebyly, tak je zubař asi neřešil.

Mě zase spojka při lonzovani vadí. udidlo se svírá kolem čelisti...místo aby se posouvalo nahoru a dolů.mam obnosek nebo ohlávka na pevno za spodní krouzek.nebo do bočního kroužku ohlávky spolu s udidlem.pokud mám slintaky jen do udidla .záleží co na lonzi děláme a jak je kobyla naladěná.....
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Sara234
napsal(a):
Nojo. Jenže lonžovat koně, který si teprve zvyká na udidlo, jakýmkoli připojením lonže na udidlo, je prostě špatně, obzvlášť pokud udidlo nesedí nebo pokud je někde problém se zuby.
Spojku jsme myslela na vodění, ne na lonžování. Obecně je na lonžování nejlepší obnosek, který se nepřetáčí. Jakékoli spojení s udidlem na kruhu vyvolává již působení udidla, což je pro mladého nezaježděného koně matoucí.....a také může být dost diskomfortní.
Dále děláte dvě nesourodé věci - snažíte se podsazovat koně (jak???) a ještě ho učíte na hlasové povely. Zase milion věcí dohromady.
1) návyk na udidlo
2) reakce na hlasové povely
3) soustředění se na práci na kruhu, která není pro mladého koně jednoduchá
4) práce na kolmici (a ani nevíme, jak to děláte)
Ono se to nezdá, ale řada koní opravdu potřebuje čas a prostor a kolikrát jim novinky, které staří mazáci dělají a ani nehnou brvou, prostě mohou dělat problémy.
Za mně tohle celé špatně a opět opakuji - najděte si trenéra, alespoň na korekce jednou do měsíce.
Jak říkal Bořánek, koním se ve výsledku dělá líp s chlapama než se ženskýma. Chlap myslí přímočaře a chce po koni jednu věc a nezaobírá se dalšíma blbostma okolo. Ženský myslí na 1000 věcí najednou a často si to přenášejí i do jezdectví....a koně tím tak akorát matou.

Standardně se doporučuje lonž provléknout vnitřním kroužkem udidla, vést přes týl a zapnout do vnějšího kroužku udidla. Pokud tedy potřebujeme lonžovat za udidlo.

napsal(a):
Standardně se doporučuje lonž provléknout vnitřním kroužkem udidla, vést přes týl a zapnout do vnějšího kroužku udidla. Pokud tedy potřebujeme lonžovat za udidlo.
A třeba Paalman toto vyloženě nedoporučuje, stejně jako provléknout vnitřním kroužkem, vést pod bradou a zapnout do vnějšího kroužku, stejně jako spojku.

napsal(a):
Za mě je nejlepší obnosek.
Sara234

XXX.XXX.234.20
Pred pol rokom sa mu robili zuby. Keď mu narástol nový chrup. Zubadlo už používame rok, lonžujeme rok aj pól. Takže neučím viac vecí naraz. Môže byť ale, že sa mu nepáči lonžovanie na zubadle. Ale je pravda, že máme zlú uzdičku, aby som mu ju nasadila, potrebujem ju veľmi vysoko ťahať, aby išla za uši. Nemá ju ale malú. Kútiky mu to neťahá (na 2 zloženia kože to má)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já bych udidlo na nějaký čas přestala dávat, plácnu 14 dní, tři týdny, a dělala veškerou práci bez něj. Může být i nějaké poranění v hubě, které by se za tu dobu mohlo zahojit. Také se mohlo stát, že při vyndavaní udidla "brnklo" o zuby, a začlo to být pro koně nepříjemné. Pak bych na uzdění šla od začátku, 2x3x týdně, nasadit, olíznout, prožvejknout, ven, odměna jabko, bez jakékoliv další práce. A hlavně čas, nespěchat, hrát si. To chce trochu zkušenosti. Lonžování, když to tak nazýváte, bych na udidle vysadila úplně. Věci, které popisujete, není potřeba učit na udidle, protože jej, udidlo, k tomu nepotřebujete, a jak bylo správně napsáno, kůň je v diskomfortu s udidlem, tak jak se má na něco soustredit, nedej bože se něco učit. Pokud byste chtěla vysvětlit princip práce na kruhu, je to úplně jiná kapitola, není problém. Další věc je, že 4 letý kůň je mladý, a teprve zkouší, co a jak funguje a co si může dovolit. I když něco natrénujete, a myslíte si, že to kůň "umí", není na baterky a neplatí vůbec, že to bude již navždy. Takže za sebe, vrátila bych se o 2 kroky zpět, vodění na ohlávce, učení na hlasové povely na ruce, a snížení hlavy na požádání, na ohlávce, treba i 1x týdně ta práce na kruhu v těch 5-10 minutách (záměrně nepíši lonžování, za mne to jsou 2 různé věci), podsazení není potřeba zrovna teď. Nejlépe se u někoho, kdo toto ovladá, podívat, jak to vlastně funguje. Abyste hlavně Vy přesně věděla co děláte. No a samozrejm jak je zde psáno, délka od ošetření, za tu dobu se mohlo něco změnit, co vadí.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Sara234
napsal(a):
Pred pol rokom sa mu robili zuby. Keď mu narástol nový chrup. Zubadlo už používame rok, lonžujeme rok aj pól. Takže neučím viac vecí naraz. Môže byť ale, že sa mu nepáči lonžovanie na zubadle. Ale je pravda, že máme zlú uzdičku, aby som mu ju nasadila, potrebujem ju veľmi vysoko ťahať, aby išla za uši. Nemá ju ale malú. Kútiky mu to neťahá (na 2 zloženia kože to má)
Povolila bych lícnice na každé straně o dírku.

Sara234
napsal(a):
Máte uzdečku, ne uzdičku (ta je na jazyku nebo na penisu). A proč používáte "zlú", když musíte tahat, aby šla za uši? Nedivím se, že se to koni nelíbí. Viz Coudas - máte krátké lícnice.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Sara234
napsal(a):
Ještě můžete uzdit tak, že prostě uzdečku rozložíte. Dělali jsme s koněm, který měl v uchu bolestivý sarkoid, který dlouho nešel operovat. Rozepnula se levá strana lícnice, koně jsme naučili dávat hlavu dolů - uvolnění. Pak jsme pomalu dali za uši nátylník, pak položili čelenku přes čelo, z leva jsme zapojili na nátylník a pak jsme jemně nabídli udidlo. Pak jsme zapojili lícnici. Pak jsme jemně vložili zapnuli nánosník. S trochu cviku to šlo v pohod v jednom člověku.
Takže může být problém i kdekoli jinde na hlavě, ne jen zuby (a půl roku od zubaře je už delší doba).
Jinak základem je uvolnění, rvát koni na sílu uzdečku, když dává hlavu nahoru, je prostě špatně a i když třeba tohle nějak překročíte bez řešení podstaty, v sedle Vám to ten kůň vrátí.
Jestli uzda nevyhovuje, kupte novou/z druhé ruky.
Jinak souhlas s tím, co píše Coudas, obzvlášť ta část s tím podsazením, tvrdíte, že nechcete po koni víc věcí najednou, ale pravda to není, prostě chybí jakýkoli systém (který nemusí být nutně dán natvrdo nějakým návodem z knihy).
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Máte uzdečku, ne uzdičku (ta je na jazyku nebo na penisu). A proč používáte "zlú", když musíte tahat, aby šla za uši? Nedivím se, že se to koni nelíbí. Viz Coudas - máte krátké lícnice.
Slovenčina 🙂

Coudas
napsal(a):
Slovenčina 🙂
Aha. Natolik slovenčinu neovládám. Já četla v tomto jazyce spíš detektivky než knihy o koních.

napsal(a):
Za mě je nejlepší obnosek.
o tom žádná
Sara234

XXX.XXX.234.20
Zníženie hlavy vie, aj ostatné veci, čo ste písali. Ak niekto nepochopil, so zubadlom je po nasadení spokojný. Neprejavuje náznaky toho, že by ho niečo bolelo. Obnosok je dobrý, aj ho používame, ale keď ho chcem mať na 100% pod kontrolou, používam zubadlo. Skúsim skrátiť licnice a uvidím.
Sara234
napsal(a):
Zníženie hlavy vie, aj ostatné veci, čo ste písali. Ak niekto nepochopil, so zubadlom je po nasadení spokojný. Neprejavuje náznaky toho, že by ho niečo bolelo. Obnosok je dobrý, aj ho používame, ale keď ho chcem mať na 100% pod kontrolou, používam zubadlo. Skúsim skrátiť licnice a uvidím.
spíš prodloužit...

Z celého popisu mi přijde, že kůň nemá problém s udidlem, ale s nasazením uzdečky - sama píšete, že jí musíte rvát koni přes uši. Tak ji rozepněte a zapněte zase až na koni a po pár dnech/týdnech uvidíte, zda se bude uzdění kůň i dál bránit.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Sara234
napsal(a):
"Obnosok je dobrý, aj ho používame, ale keď ho chcem mať na 100% pod kontrolou, používam zubadlo. "
???
Na lonži? Co znamená 100 % pod kontrolou? Proč?
Uvědomte, že udidlo není brzda, je to komunikační nástroj a pokud ho berete jako bezpečnostní pojistku u mladého koně, tak je něco špatně.
Pokud bude chtít, převálcuje Vás/odtáhne/odveze Vás i na tom udidle.
Je to celé nějaké divné a zašmodrchané, co píšete, opravdu, najděte si trenéra.....nemyslím to zle a nechci Vás ponižovat, ale úplně jste se prostě odkopala s tou problematickou uzdou, už to je věc, na kterou by Vám měly stačit zkušenosti z běžného koňského provozu. Tam bude u Vás těch problémů víc, které se budou propojovat.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Sara234
napsal(a):
Ano, nepochopila jsem. Problém je tedy nasadit koni uzdu s udidlem, zvedá hlavu. Dvě možnosti-dělá si srandu, udidlo je mu nepříjemné a nechce jej. Jedno řešení - začít od začátku. Jenže ono to není jen "taaaak" jednoduchý. Třeba jen nevidíte, nebo nechcete vidět něco,co by jinému bylo hned zřejmé. Ale to přes písmenka velmi těžko rozlousknout. Lícnice prodloužit, nejlépe rak, aby na kůži nebyly záhyby žádný.

Coudas
napsal(a):
Ano, nepochopila jsem. Problém je tedy nasadit koni uzdu s udidlem, zvedá hlavu. Dvě možnosti-dělá si srandu, udidlo je mu nepříjemné a nechce jej. Jedno řešení - začít od začátku. Jenže ono to není jen "taaaak" jednoduchý. Třeba jen nevidíte, nebo nechcete vidět něco,co by jinému bylo hned zřejmé. Ale to přes písmenka velmi těžko rozlousknout. Lícnice prodloužit, nejlépe rak, aby na kůži nebyly záhyby žádný.
Souhlas.

Sara234
napsal(a):
Zvláštní, mně se stalo, že na udidle mě kůň odtáhl. na obnosku nikdy. Psali jsme lícnice prodloužit, ne zkrátit. To mu pak tu uzdečku nenasadíte vůbec.
Jinak souhlas s Coudas. Chtělo by to trenéra na místě.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak, já bych to s trenérem zas tolik nepřeháněla, spíše zkušenějšího člověka, který dokáže odhadnout situaci. Já trenéry moc nemám ráda.

Coudas
napsal(a):
Tak, já bych to s trenérem zas tolik nepřeháněla, spíše zkušenějšího člověka, který dokáže odhadnout situaci. Já trenéry moc nemám ráda.
Tak dobrá, zkušeného člověka.
Sara234

XXX.XXX.226.173
Áno to som sa pomýlila. Povolím licnice. A za pár týždňov chcem volať trénera na prijazďovanie, tak mi poradí.
Coudas

XXX.XXX.87.254
No tak vyřešeno.
Sara234

XXX.XXX.229.95
Ahojte.
Včera som povolila licnice. Uvedomila som si, že koníkovi narástla za ten rok hlava. Vyzeral byť spokojný, zubadlo si na 3. pokus zobral.
Coudas

XXX.XXX.87.254
To je fajn 🙂
Sara234

XXX.XXX.234.147
Ahojte.
Dnes som skúšala uzdiť a zvolila som inú taktiku. Uzdu som držala v oboch rukách a nabádala ho, aby si zubadlo sám vzal. Po chvíľke ho zobral iba na mierny tlak, potom som mu ho dala dole, na druhýkrát ho zobral na ešte miernejší tlak. Takto som mu ho dala asi 6x a skončila som. Uvidím, ako to pôjde nabudúce. Už neustupoval a nevadi mu zubadlo opreté o nos, ústa.
Sara234

XXX.XXX.229.112
Ahoj.
Včera sme zas trénovali uzdenie a už mu to ide. Sám si už zubadlo zobral a cez uši sa mu to snažím čo najlepšie dávať. Myslím, že tie licnice pomohli a myslím, že som mu dávala zubadlo vždy krivo do úst, pretože som nevidela druhu stranu, keďže nemal hlavu dole.

som mu dávala zubadlo vždy krivo do úst, pretože som nevidela druhu stranu, keďže nemal hlavu dole
Jo, tímhle mě děsili začátečníci na táboře. A bohužel občas i vedoucí Jakože občas cpali koni do huby udidlo, které sice měli nasměrované mezi zuby na straně přivrácené, ale na odvrácené straně cpali koni do huby kroužek od udidla nebo mu udidlo tlačili pod pysk na dásně nebo ho měl naopak pod bradou... Super, že jste si to uvědomila