Dorka9

XXX.XXX.229.95
Dobrý deň. Mám koníka v prenájme. Mám 15 rokov. Chcela by som sa spýtať na vás názor, v koľkých rokoch je dobré obsadať koňa. Majiteľ koňa ju obsadol v 4 rokoch, teraz ma 5. Je normálne, že koník začne jazdiť až v 6 rokoch? Kedy je ten vek najlepší? Naokolo poznám ľudí, čo obsadali v 3 rokoch a už hneď jazdili.
Druhá otázka. Koník má lámavé kopytá. Aké vitamíny by ste doporučili? Mustang trace sme skúšali, ten jej nechuti, chcela by som skôr iné. Najlepšie vo forme granúl. Kto používate, budem rada, ak napíšete značku a keď tak aj formu toho vitamínu. Ďakujem.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Na kopyta dávám od Premin Hoofcare, je v granulích, nebo Topvet sirup Biotin.
S obsedáním neporadím, prvního koně jsem odsedla v 1,5 roce, dalšího ve 3, dalšiho ve 2,5 letech, a jednoho jsem neobsedla vůbec, je mu 10. Podle mne to velmi záleží na koni, jeho psychickém rozpoložení, a hlavně jeho tělesné konstituci. Hlavně vidím rozdíl mezi obsednutím a základním jezdeckým výcvikem. Mezi těmito dvěma etapami může být několikaměsíční až letý rozdíl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dorka9
napsal(a):
Dobrý deň. Mám koníka v prenájme. Mám 15 rokov. Chcela by som sa spýtať na vás názor, v koľkých rokoch je dobré obsadať koňa. Majiteľ koňa ju obsadol v 4 rokoch, teraz ma 5. Je normálne, že koník začne jazdiť až v 6 rokoch? Kedy je ten vek najlepší? Naokolo poznám ľudí, čo obsadali v 3 rokoch a už hneď jazdili.
Druhá otázka. Koník má lámavé kopytá. Aké vitamíny by ste doporučili? Mustang trace sme skúšali, ten jej nechuti, chcela by som skôr iné. Najlepšie vo forme granúl. Kto používate, budem rada, ak napíšete značku a keď tak aj formu toho vitamínu. Ďakujem.
equistro kerabol, banánová příchuť, prášek, vybíravá kobyla neremcala...je i tekuté

Dorka9
napsal(a):
Viz Coudas, shrnula to přesně.
Ano, jsou lidi, kteří obsednou ve třech a hned jezdí. Protože u ČT jsou výkonnostní zkoušky. A ty se musí absolvovat do 4 let věku koně. Hodně majitelů s tím nesouhlasí, ale je to tak. Ti rozumní na ně koně připraví, od jara do podzimu trénují, udělají je a pak dostane kůň přes zimu (tj. další půlrok) volno. A potom si už pokračují svým tempem. A takový kůň je pak funkční i ve dvaceti a více letech. Znám osobně.

Coudas
napsal(a):
S obsedáním neporadím, prvního koně jsem odsedla v 1,5 roce, dalšího ve 3, dalšiho ve 2,5 letech, a jednoho jsem neobsedla vůbec, je mu 10. Podle mne to velmi záleží na koni, jeho psychickém rozpoložení, a hlavně jeho tělesné konstituci. Hlavně vidím rozdíl mezi obsednutím a základním jezdeckým výcvikem. Mezi těmito dvěma etapami může být několikaměsíční až letý rozdíl.
V 1,5 roce? Že si děláte legraci, že ano? To je týrání dle mého - obsedat nedovyvinutého koně jak fyzicky, tak psychicky. Mnohdy jsou i ty 3 roky příliš brzy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.152
Coudas
napsal(a):
Tohle. K chlubeni fakt neni😂
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
V 1,5 roce? Že si děláte legraci, že ano? To je týrání dle mého - obsedat nedovyvinutého koně jak fyzicky, tak psychicky. Mnohdy jsou i ty 3 roky příliš brzy.
Ne nedělám. Zastřelíte mně?
lenacia
napsal(a):
Pssst... We don't talk about Coudas no-no-no....
Proč? Aspoň nebude diskuze pořád mrtvá
Myslím,že je to trošku porýpnutí ,jedno z konfliktních témat ,díky kterým se to tu zas intenzivně rozjede
Akorát nick Peji byl doteď jen na psíkách,tak to asi neví.Ale nick Leithian už by to vědět mohl

To že si na koně v 1,5 roce z jedny strany vlezu a z druhý slezu mu neublíží.jtak jako když ho budu ve třech letech 4x denně tři měsíce dranit po jízdárně....o sednout a prijezdit..rozdíl.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dovolím si vložit názor pana Bořánka, z knihy Strašidlo zvané Horsemanship. Jde jen o názor, žádné dogma, kterého bych se já konkrétně držela zuby nehty. A to, co napsala Verun jsem napsala v mém prvním příspěvku, že vidím rozdíl mezi obsednutím a "ježděním", když bych to nazvala jinak. Ale klidně do mně, já si o tom ráda popovídám.

Já se po našich poníkách válela (jakože "obsedání") už na roce
O tom, kdy se na féra začínala zajíždět dostihová hříbata, raději pomlčet.
Pro tazatelku:
když začnete pravidelně jezdit na pěti nebo šesti letech, je to úplně ok. Samozřejmě kůň musí být zdravý a v dobré kondici. Stejně tak není problém začít pravidelně jezdit na 3 letech, samozřejmě s ohledem na stupeň vývoje koně (pozná zkušený trenér). Dnes je trend začít jezdit na koni později - právě v těch pěti, šesti letech, protože není kam spěchat, a kůň již není využíván pro obživu, není problém koupit koně přiměřeného věku. A chovatelům se díky tomu často vyplatí koně spíš nic neučit (kromě základního ošetřování), což mohou dnes prohlásit za výhodu. Ohledně vlivu zátěže na individuální fyzický vývoj koně se často lidé orientují podle schémat osifikace hlavních částí kostry - tedy jakési časové osy tělesné vyspělosti koně.
https://equineink.com/2019/08/10/the-stages-of-equine-skeletal-development/
Coudas

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle. K chlubeni fakt neni😂
A vcelku i jo.... byli jsme super parťáci do koňových 21 let, celý jeho život. Čím se pochlubíte Vy?