Kousnutí od hmyzu na zádech - rozdírání od podsedlové dečky- jak nejlépe řešit

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.9.2022 10:01
Markad

XXX.XXX.215.236

Hezký den, mám dotaz, zda nemáte někdo nějaký tip jak docílit, aby podsedlová dečka neodírala pupínek po kousnutí hmyzem? Kobyla má na zádech v místě zadních sedlových polštářů už více než týden kousanec od hmyzu. Takový normální pupínek, ale po včerejší vyjížďce to má trochu odřené. Máte někdo nějaký tip, jak to udělat, aby k odírání nedocházelo a kobyla mohla normálně chodit pod sedlem? Mně napadá jen vystříhnout díru do podsedlovky a případně to ještě kolem podložit nějakým filcem, aby se toho nedotýkal ani sedlový polštář. Jinak místo není nijak naběhlé, ani ten pupínek tam již není, ale vyhojilo se to tak, že se vrch kůže sloupl a ta nová měkká se trochu odřela. Měli byste nějaký nápad, jak to vyřešit kromě toho, že kůň nebude chodit pod sedlem? Kobyla je 24/7 a takových pupínků ještě můžeme řešit spoustu. Má je i jinde, ale o nic se neotírají, tak nevadí. Díky za případné nápady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2022 10:08

Řešila.jsem pupínky a ohlávku s třásněma...pupínky mazala framykoinem a ohlávku dávala dál...zahojilo se...předepíše vět.stal stovku.

12.9.2022 10:25

Asi jediná funkční rada - nejezdit, než se zcela zhojí.

12.9.2022 10:26
Markad

XXX.XXX.215.236

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Řešila.jsem pupínky a ohlávku s třásněma...pupínky mazala framykoinem a ohlávku dávala dál...zahojilo se...předepíše vět.stal stovku.

Ale mně jde o pupínky na zádech pod sedlem v oblasti sedlových polštářů. Má kousanec i přímo v oblasti páteře, ale tam ji na nic nenaléhá a neodírá se.

12.9.2022 12:16
evcusik

XXX.XXX.46.54

těch pár dnů nejezdeni to zvládnete, ne? víc jak týden se to hojit nebude a pracovat s koněm lze i jinak.

ať neřešíte ještě větší průser...

12.9.2022 12:21
koně

XXX.XXX.174.63

Když tedy nutně musíte jezdit,co jiné sedlo? Které má jinak posedlí,jinak polštáře a jinde doléhající zadní rozsochu ?

12.9.2022 12:29

Markad napsal(a):
Ale mně jde o pupínky na zádech pod sedlem v oblasti sedlových polštářů. Má kousanec i přímo v oblasti páteře, ale tam ji na nic nenaléhá a neodírá se.

Princip je stejný....mechanické dráždění.druhotna infekce....
V oblasti páteře nemá sedllo vůbec doléhat.prece..

12.9.2022 12:43
Markad

XXX.XXX.215.236

evcusik napsal(a):
těch pár dnů nejezdeni to zvládnete, ne? víc jak týden se to hojit nebude a pracovat s koněm lze i jinak.

ať neřešíte ještě větší průser...

Nejde ani tak o to, že "tak nutně musím jezdit" jenže kobyla toho letos moc nenajezdila, protože jsme neustále něco řešili. Ale šlo o mnohem závažnější věci, kde k tomu skutečně bylo třeba přistoupit zodpovědně stav vyřešit včetně potřebného klidu od ježdění a poté postupné pomalé práce (2x operace melanomů, poraněná noha - pokaždé delší doba klidu, braní ATB a podobně). Chtěla bych jí teď dát trochu dohromady a trochu nasvalit, než zase přijde podzim a bude hnusně a kluzko a nebude se dát nic moc dělat. Jsme v kopcích a možnosti bezpečného ježdění se nám na podzim a v zimě dost zužují. Rozhodně nejde o mně a mojí potřebu jezdit.Vzhledem k mému věku (50+) se mnou rozhodně potřeba rajtovat nijak nemává, ale jde mi o kobylu. Tyhle neustále se střídající doby trocha práce a bez práce jí nedělají dobře (psychicky i fyzicky). Výměna sedla také nemá smysl, pupínek je v zadní části asi 1/4 od konce sedlových polštářů. Tam se bude opírat každé sedlo. A abych předešla dohadům ohledně sedla, tak ho má pasované na míru.
Ale jestli jste se s tím nesetkali a nemuseli to někdy řešit, tak nic. Skutečně můžu zkusit prostříhnout tu podsedlovku a nějak zamezit přímému kontaktu. A uvidím. Když to nebude dobré, jezdit se zkrátka zase nebude.

12.9.2022 12:46
Markad

XXX.XXX.215.236

Prosím čtěte řádně co píšu. Tenhle kousanec je v oblasti sedlových polštářů, ne na páteři. Ten co je na páteři právě žádný problém nedělá, protože se do něho nic neopírá.

12.9.2022 12:51

Obávám se, že prostřižením podsedlovky se to nevyřeší, tlak sedla je velký, takže bych předpokládala, že sedlo "projde" i tou dírou.

Tak s kobylou pracujte ze země, to přeci není problém?

12.9.2022 13:03

Pokud je v místě, kde prostě bude doléhat sedlo, nedá se holt sedlat. Co takhle zkusit jezdit chvíli na dece, padu? Nešlo by?

A nebo holt pracovat jinak. Skvělá příležitost koně zatahat.
Může chodit na procházky vedená z druhého koně.
Chodit přes bariéry a kavaletová cvičení ve volnosti.
Chodit těžký terén (vodou) na ruce.

Když uděláte díru do podsedlovky, jsou dvě možnosti:
1) podsedlovka je tenká, díra nebude znamenat rozdíl
2) podsedlovka je tlustá, sedlo v místě hran vystřižené díry koně otlačí

Jedině snad vzít tlustou filcovku nebo pěnovku (wintec podložku) a vykutat do ní v onom místě kavernu. Tak, aby se materiál podložky pod sedlem nepropadal.

Ale fakt bych se na to na ten týden vykvajzla. Zaplatila bych kobyle po těch zásazích fyzio, tam pak máte stejně pět dní povinně bez zátěže, a krásně to využijete.

Taky jezdím v kopcích, a když je fakt hnus a kloužou i rovné louky, tak prostě do těch kopců lezeme krokem (v lese není tolik sněhu a většinou ani ledové plotny - navíc se dá jet mimo cestu, což je ještě drsnější). Ono když obden dáte převýšení půl kilometru za hodinovou krokovku, už je to znát. A na méně jistém terénu, kde se trénují i hluboké stabilizační svaly, tam dvakrát.

12.9.2022 13:07
Markad

XXX.XXX.215.236

Obávám se, že prostřižením podsedlovky se to nevyřeší, tlak sedla je velký, takže bych předpokládala, že sedlo "projde" i tou dírou.

Tak s kobylou pracujte ze země, to přeci není problém?

No já si říkám, že bych ještě kolem té díry zkusila dát nějaký silnější filc nebo něco podobného, aby se to sedlo skrz ten otvor "neprotlačilo". Ale zase to samozřejmě nesmí tlačit do zad. Možná nakonec stejně nebudeme jezdit. Práce na ruce ji na chvíli zabaví, ale neuspokojí. Hlavu si nevyčistí. Je to plňaska. Nelonžuju.
Ještě se zeptám, jaké máte zkušenosti s podsedlovkami-tedy s materiálem. Já používám ty obyčejné bavlněné, ale je pravda, že u nich je asi větší ten efek "klouzání" a posouvání se po zpoceném hřbetě. Nebo se mi to zdá? Sedlo dotažené máme

12.9.2022 13:12

Markad napsal(a):
Nejde ani tak o to, že "tak nutně musím jezdit" jenže kobyla toho letos moc nenajezdila, protože jsme neustále něco řešili. Ale šlo o mnohem závažnější věci, kde k tomu skutečně bylo třeba přistoupit zodpovědně stav vyřešit včetně potřebného klidu od ježdění a poté postupné pomalé práce (2x operace melanomů, poraněná noha - pokaždé delší doba klidu, braní ATB a podobně). Chtěla bych jí teď dát trochu dohromady a trochu nasvalit, než zase přijde podzim a bude hnusně a kluzko a nebude se dát nic moc dělat. Jsme v kopcích a možnosti bezpečného ježdění se nám na podzim a v zimě dost zužují. Rozhodně nejde o mně a mojí potřebu jezdit.Vzhledem k mému věku (50+) se mnou rozhodně potřeba rajtovat nijak nemává, ale jde mi o kobylu. Tyhle neustále se střídající doby trocha práce a bez práce jí nedělají dobře (psychicky i fyzicky). Výměna sedla také nemá smysl, pupínek je v zadní části asi 1/4 od konce sedlových polštářů. Tam se bude opírat každé sedlo. A abych předešla dohadům ohledně sedla, tak ho má pasované na míru.
Ale jestli jste se s tím nesetkali a nemuseli to někdy řešit, tak nic. Skutečně můžu zkusit prostříhnout tu podsedlovku a nějak zamezit přímému kontaktu. A uvidím. Když to nebude dobré, jezdit se zkrátka zase nebude.

V kopcích se dá nasvalit i v kroku. Přesněji řečeno právě v kroku. OT - kamarádka vyřešila dlouhodobý problém s "bebí" od podbřišníku, kdy se to po půl roce zdálo už zahojené, ale nebylo, ježděním bez sedla.

12.9.2022 13:24
Markad

XXX.XXX.215.236

V zimě také chodíme lesy, ale ani tam to není nic moc. Kamení a větve všude. Většina koní má omlácené nohy. Od větví. Když špatně šlápnou na větev a ta se vymrští do vzduchu, není výjimečné, že jim rozsekne kůži na noze jak nic. A po kamení se bosým kopytům špatně chodí.
Ale do budoucna asi opustím ty bavlněné podsedlovky. Kloužou. Dříve jsem nikdy neměla pocit, že musím zasouvat podbřišník do těch poutek. Vadí mi to, protože ho vždy celý oddělám a zase při sedlání přidělám. Až když jsem kobyle pořídila tuhle obyčejnou podsedlovku s tím, že to stačí a bude se dobře prát a udržovat (na pastevku jsou koně špinaví i když je člověk bude půl dne čistit) tak jsem si všimla, že se prostě odsouvá dozadu. Tak prostrkávám podbřišník poutky, už se neposouvá, ale stejně tam nějaká vůle je. A ty jiné podsedlovky, trochu silnější z jiných materiálů tohle tak nedělají. A navíc kobyla na to, že má za sebou dost dostihů i chovnou kariéru pořád umí používat hřbet. Takže se i umí pod sedlem natáhnout a ohnout. A shromážděný cval je neskutečná houpačka. Mám problém to usedět. A asi i tohle vede k těm posunům deček. Má ta záda dost ohebná.

12.9.2022 13:34

Z biomechanického hlediska by se záda pod sedlem kdovíjak pohybovat neměla. Hrudní páteř a hrudní koš jsou dost rigidní. Zkontrolujte, zda nemáte sedlo moc dlouhé. Nebo nasedlané moc vepředu na kohoutku - lopatky potom do sedla šťouchají (a nejen ty). A jestli vám sedlo drží vepředu poprsák, podbřišník, tak dečka jede dozadu holt sama.

Ale teď zrovna dávám do závodů jako cenu takovou jakoby saténovou dečku, která z toho koně jede jak namydlená (pomsta výherci). Tu jsem musela jistit i těmi poutky vepředu přes bočnice, protože byla schopná se shrnout i komorou. Hádám prostě o chlupy. Taky nesnáším zajišťování podsedlovek k sedlu, pak to dávám vyschnout, a musím se s tím po sundání s koně prát, to bych vraždila. Ty staré obyčejné bavlněné dečky mi tohle nedělají.

12.9.2022 13:37

Markad napsal(a):
V zimě také chodíme lesy, ale ani tam to není nic moc. Kamení a větve všude. Většina koní má omlácené nohy. Od větví. Když špatně šlápnou na větev a ta se vymrští do vzduchu, není výjimečné, že jim rozsekne kůži na noze jak nic. A po kamení se bosým kopytům špatně chodí.
Ale do budoucna asi opustím ty bavlněné podsedlovky. Kloužou. Dříve jsem nikdy neměla pocit, že musím zasouvat podbřišník do těch poutek. Vadí mi to, protože ho vždy celý oddělám a zase při sedlání přidělám. Až když jsem kobyle pořídila tuhle obyčejnou podsedlovku s tím, že to stačí a bude se dobře prát a udržovat (na pastevku jsou koně špinaví i když je člověk bude půl dne čistit) tak jsem si všimla, že se prostě odsouvá dozadu. Tak prostrkávám podbřišník poutky, už se neposouvá, ale stejně tam nějaká vůle je. A ty jiné podsedlovky, trochu silnější z jiných materiálů tohle tak nedělají. A navíc kobyla na to, že má za sebou dost dostihů i chovnou kariéru pořád umí používat hřbet. Takže se i umí pod sedlem natáhnout a ohnout. A shromážděný cval je neskutečná houpačka. Mám problém to usedět. A asi i tohle vede k těm posunům deček. Má ta záda dost ohebná.

OT - nerozumím - shromážděný cval je houpačka, mám problém to usedět.

12.9.2022 13:38
evcusik

XXX.XXX.46.54

díra v decce je blbost, stále tam budete se svojí váhou sedět. bude docházet k otěru. tzn riziko infekce a mechanicky rozšíření rány.

kopecky, lonz, na intenzivní procházku na ruce, vzít druhého koně pod sedlo a tohoto bolavého k sobě. cesty jsou.

zkuste jiného výrobce deček. popř bych také zkontrolovala, jestli sedlo sedí, pokud vám klouže.

12.9.2022 13:45
Markad

XXX.XXX.215.236

Z biomechanického hlediska by se záda pod sedlem kdovíjak pohybovat neměla. Hrudní páteř a hrudní koš jsou dost rigidní. Zkontrolujte, zda nemáte sedlo moc dlouhé. Nebo nasedlané moc vepředu na kohoutku - lopatky potom do sedla šťouchají (a nejen ty). A jestli vám sedlo drží vepředu poprsák, podbřišník, tak dečka jede dozadu holt sama.

Ale teď zrovna dávám do závodů jako cenu takovou jakoby saténovou dečku, která z toho koně jede jak namydlená (pomsta výherci). Tu jsem musela jistit i těmi poutky vepředu přes bočnice, protože byla schopná se shrnout i komorou. Hádám prostě o chlupy. Taky nesnáším zajišťování podsedlovek k sedlu, pak to dávám vyschnout, a musím se s tím po sundání s koně prát, to bych vraždila. Ty staré obyčejné bavlněné dečky mi tohle nedělají.

Sedlo sedí kde má. Mohu ho zkusit posunout ještě více dozadu, ale podle instruktážního videa p. Hakra by mělo být ve správném místě. Kovové části komory jsou tři prsty za lopatkou. Ale podle p. Zimy, který u mě byl Equiservisu sedlo zkoušet a dopasovávat přímo na koně říkal, že korektně napasovat sedlo na plňase není jednoduché. Mají šikmou lopatku a není tam moc místa. Tak nějak to říkal, už si to moc nepamatuji. Ale ukazoval mi, kde to sedlo má být. Nejlepší je, a to jsme také s dalšími majitelkami koní vyzkoušeli, dát normálně sedlo na hřbet, jen lehce připevnit podbřišník a s koněm se projít. Jak se hýbe, tak si sám to sedlo posune do správného místa za lopatku. Tam, kam se posune, tam by mělo zůstat.

12.9.2022 13:51
Markad

XXX.XXX.215.236

Pro kometu
Možná jsem se nevyjádřila dobře. Prostě když s kobylou cválám a vezmu ji na otěž, tedy mnou laicky řečeno od zádě se zkrátí a podsadí a vepředu vyklene krk , tak začne mnohem víc pracovat hřbetem, při každém podsunutí zadního noh ten hřbet vyklene nahoru a pak zase dolů. A já mám prostě problém v tomhle houpání zůstat uvolněně sedět.

12.9.2022 14:28

Markad napsal(a):
Pro kometu
Možná jsem se nevyjádřila dobře. Prostě když s kobylou cválám a vezmu ji na otěž, tedy mnou laicky řečeno od zádě se zkrátí a podsadí a vepředu vyklene krk , tak začne mnohem víc pracovat hřbetem, při každém podsunutí zadního noh ten hřbet vyklene nahoru a pak zase dolů. A já mám prostě problém v tomhle houpání zůstat uvolněně sedět.

Tak to jo. Když začne pracovat hřbetem, je to znát. Ale pro mě v tom dobrém slova smyslu, že je mi to právě pohodlnější.

12.9.2022 15:03

Mně je to teda na našem plnokrevníkovi také pohodlnější, když jde v sebraném cvalu. Samozřejmě pokud je u toho uvolněný. Pokud má secvaknuté zuby kolem udidla a šílený lesk v oku, tak je to lepší v lehkém sedu, než si ho zpracuju... to bych ho svým "sedem" (plácáním) spíš ještě vytáčela.

Zkuste tu jinou dečku, já mám s klouzací dečkou tu vypsanou zkušenost, třeba to jiná dečka pořeší :-) Případně dečka s protiskluzovou vrstvou, kde sedlo bude klouzat v zadní části po dečce, ale dečka po koni ne (já jsem byla nucena dát pod skočku takovou tu "lepivou" gelovku, co se dává holý gel na holého koně, a ta se teda ani nehne - a pod ní bych to ještě namazala před ježděním pěkně něčím řádně mastným).

12.9.2022 18:23

dečka která z pod sedla vylejzá-dozadu, není špatná, ale sedlo nesedí....vlastní zkušenost(krátká ramena přední komory)
stejně příští týden bude lejt...budete jezdit?
jsem fascinována, co lze vše vymyslet aby se jezdilo, než obyčejně týden vynechat....
PS: já tu ohlávku s třásněma měla na kobyle půl dne, takže ty dva pupínky to odíralo půl dne(masku sundavá) zkusila jsem mazat a vyšlo to, kdyby ne, musela by se obejít bez ochrany do zhojení....

12.9.2022 18:33
evcusik

XXX.XXX.46.54

paní, říkala že sedí, tak sedí. přeci je normální, že A1/1 jde hůř pasovat kvuli lopatce.(ironie)

taky bych se obávala, že pokud to není dečka problémová od jednoho výrobce/materiálu, že bude za potizema spíš sedlo.

13.9.2022 08:50

Markad napsal(a):
Sedlo sedí kde má. Mohu ho zkusit posunout ještě více dozadu, ale podle instruktážního videa p. Hakra by mělo být ve správném místě. Kovové části komory jsou tři prsty za lopatkou. Ale podle p. Zimy, který u mě byl Equiservisu sedlo zkoušet a dopasovávat přímo na koně říkal, že korektně napasovat sedlo na plňase není jednoduché. Mají šikmou lopatku a není tam moc místa. Tak nějak to říkal, už si to moc nepamatuji. Ale ukazoval mi, kde to sedlo má být. Nejlepší je, a to jsme také s dalšími majitelkami koní vyzkoušeli, dát normálně sedlo na hřbet, jen lehce připevnit podbřišník a s koněm se projít. Jak se hýbe, tak si sám to sedlo posune do správného místa za lopatku. Tam, kam se posune, tam by mělo zůstat.

Napasovat sedlo jde na každého koně. I na plnokrevníka. Je jich u nás dost.

13.9.2022 10:09
Markad

XXX.XXX.215.236

Napasovat samozřejmě jde, také ho napasované má, ale pán když se na ní podíval, tak prohlásil něco jako "no, jo typický hřbet plnokrevníka...." Když jsem se ptala, kde je problém, tak právě mluvil o lopatce, respektive o jejím konci, o nejhlubším místě na hřbetě, kde by mělo sedlo sedět, jak by měl vést podbřišník a podobně. Prostě jsem pochopila, že zrovna plnokrevník není úplně jednoduché plemeno na pasování. Rozhodně ne, že by se sedlo napasovat nedalo. Nehodlám zpochybňovat slova člověka, který napasuje pomalu stovky sedel ročně a vidí stovky koňských hřbetů. Na druhou stranu v ustájení jsou další dva plňasové a ti třeba skoro nemají kohoutek ani lopatka není příliš výrazná. Každý je jiný.
Já možná dělám chybu, že ji málo dotáhnu. Mám beránkový podbřišník , který má na konci gumy. A člověk má pocit, že by mohl dotahovat pomalu pořád. Vždy tam určitá pružnost je a mám trochu strach z přetažení. Ale jiné dečky než ty tenké bavlněné (z Decathlonu) nekloužou. A i ty jen když jsou opravdu propocené a kůň se při vyjížďce hodně hýbe v různorodém terénu.

14.9.2022 08:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

koně napsal(a):
Když tedy nutně musíte jezdit,co jiné sedlo? Které má jinak posedlí,jinak polštáře a jinde doléhající zadní rozsochu ?

Nemusí jezdit. Ze zkušenosti vím, že je lépe řešit menší věci, než to nechat přerůst do chronických problémů.

14.9.2022 08:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Není nad kvalitní dečku. Pevnou, ale přesto měkoučkou. A vytvarovanou už od výrobce. Není to western.deka, co se koni přizpůsobí.
Mám hluboko do kapsy, ale takové ty hadérky, co se jako dečka tváří, bych na kobylu nedala. Shrnou se a průšvih. To kvalitní deky nedělají.

14.9.2022 08:43

Já jsem si v rámci úspor nechala pár starých rozpadlých deček potáhnout novým bílým režným plátnem, ty jsou, pane, bezvadné

14.9.2022 08:47
koně

XXX.XXX.174.63

sisi58 napsal(a):
Nemusí jezdit. Ze zkušenosti vím, že je lépe řešit menší věci, než to nechat přerůst do chronických problémů.

Když musíš ,tak musíš zadavatelka psala ,že musí ,tak radím
Jakékoli střihání děr je podle mě hloupost,protože se ta díra při pohybu stejně neudrží,kde potřebuješ
Za mě je taky lepší to nechat v klidu odhojit ,ale to je můj názor

14.9.2022 10:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

koně napsal(a):
Když musíš ,tak musíš zadavatelka psala ,že musí ,tak radím
Jakékoli střihání děr je podle mě hloupost,protože se ta díra při pohybu stejně neudrží,kde potřebuješ
Za mě je taky lepší to nechat v klidu odhojit ,ale to je můj názor

Musíš jen umřít.

Přidejte reakci

Přidat smajlík