Problém při zvedání přední nohy.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.9.2022 07:17
andreack

XXX.XXX.7.50

Ahoj, před necelým měsícem jsem si koupila nového koníka, je to kříženec lehčí chladnokrevný typ. Bohužel od začátku bojujeme se zvednutím pravé přední nohy, všechny ostatní zvedne, jen tu jednu ne. Koník jí schválně zatěžuje a snaží se do nás opírat aby její zvednutí pro nás bylo nemožné. Po konzultaci s předchozí majitelkou jsem zjistila, že má koník bohužel špatnou zkušenost s lidmi ohledně nohou.
Zvedání se s ním snažím co nejvíce trénovat, nakonec mi jí dá, ale je to nekonečné přemlouvání a přetlačování, občas i hrábne, jinak je moc hodný.
Prosím o radu, jak ho to co nejšetrněji naučit. Samozřejmě koníka nemlátím a vždy po úspěšném zvednutí chválím a upkácím dobrotami.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2022 08:01

Děláte to dobře, vždycky by to mělo skončit po klidném přemlouvání úspěchem (trpělivost!), a velkou pochvalou. Vytrvejte, chvíli to zabere.

Já bych se třeba bývalé majitelky zeptala, jak dělali korektury. To by pro mě byla podstatná informace - jestli koně nějak nevyvazovali, zda ho třeba nesedovali nebo tak. Jestli to nakonec šlo vyřešit "po dobrém". Protože ta korektura vás čeká dřív nebo později a chyby se tam dají nasekat největší...

Pokud si nejste jistá jeho zdravotním stavem, nechte zkontrolovat kondici druhé přední nohy. Pokud ho bolí (nebo plec, lopatka...), tak je jasné, že na ní nerad stojí.

14.9.2022 08:10
andreack

XXX.XXX.7.50

Korektury a nakování předních nohou už máme za sebou. Máme moc šikovného a trpělivého podkováře a krásné si s ním poradil. Říkal, že rohovinu kopyt a šlachy má zdravé. Také mě napadlo, že ho třeba bolí levá noha, tudíž na ní nechce stát, ale ani pod sedlem a ani na lonži tomu nic nenasvědčuje.
Spíš si myslím, že je to nějaký blok v jeho hlavě. Bývalá majitelka mi řekla, že ho měl v dřívější době někdo mlátit za to, že nedal nohy hned na myšlenku a ve finále ho stejná osoba špatně vystrouhala, že ho z toho boleli kopyta.

14.9.2022 08:51

A klidně bych mu dala nějakou ňamku hned jak mu tu nohu zvednete. Ještě než ji položíte. Aby odměna přišla právě za to podání nohy Je-li pamlskovej, bude na vás za chvíli tou nohou mávat už z dálky

14.9.2022 14:17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A klidně bych mu dala nějakou ňamku hned jak mu tu nohu zvednete. Ještě než ji položíte. Aby odměna přišla právě za to podání nohy Je-li pamlskovej, bude na vás za chvíli tou nohou mávat už z dálky

jj, odměnit tu zvednutou nohu, ještě ve vaší ruce, když se odměňuje až pak, koně můžou chvátat tu nohu položit, aby se už odměnilo, mají odměnu spojenou s položením nohy...

Přidejte reakci

Přidat smajlík