Dobrý den. Nemám zkušenosti s dekovanim, dosud jsem nepotřebovala. Teď tu mám ale babinu, která v nepřízni počasí hubne, jelikož to není žádný extra jedlík (zuby dělane v létě) tak jde na zimní sezonu bez extra tukovych zasob. Seno ma uz ted nonstop, příkrm dle konzultace vyzivarky. Do pristresku proste nevleze, navic je nejniz ve stade. Nasrstuje krasne, ale jak zacne byt pocasi jako v těchto dnech (prudky pokles teploty, celodenni vitr a prehanky) tak je ji zima a staci 2tydny a kg jdou dolu.
Nevím jestli ji ted pořídit vybehovku jen s fleecem a nebo 100g? Je v tom velky rozdil? Nejvic by mi pomohlo si deky osahat, ale nemam na dosah dostupný kamenny obchod. V unoru muze byt vse jinak, ja vim. Řeším ale toto počasí. Děkuji za vaše rady.
axl
napsal(a):
Pokud v zimě hubne, bude to tu deku chtít, bude ji líp. A deku ne jen jednu, ale víc s různou gramazi. Teď by tu pláštěnku i zvládla a postupně s klesající teplotou přidat gramáž. Tady je těch diskuzi a témat na dekovani víc, věřím, že najdete odpovědi
Děkuji za reakci. Přijde mi škoda, ji zadekovat hned natrvalo, když vim ze nasrsti. Jen z uvedenych důvodu je ji opravdu viditelne lepe, kdyz ji ted pomuzu i jen odpockou s plastenkou. No, stejně se asi porizenim alepson tri variant nevyhnu, ze 😁
Uživatel s deaktivovaným účtem

Do flísu se chytají chlupy, někteří koně ho nemají v oblibě, protože po koni" neklouže" a když se někam shrne, drží tam....
koupila bych pláštěnku a i 200g , v tomto počasí pláštěnka pro celodenní pobyt venku buď proprší (rozhoduje cenová relace deky) nebo to na ježdění z koně nemůžete sundat a nandat zpět , protože to bez koně zvlhne z obou stran...takže mít deky dvě je skoro nutnost, pláštěnku, tu sundám a když po ježdění kobylu pouštím dám 200g - to je v případě, když leje... pokud je deka jen od bláta neřeším...dekuju až od lispotad- prosinec do února-bžezna.
Monik.a
napsal(a):
Děkuji za reakci. Přijde mi škoda, ji zadekovat hned natrvalo, když vim ze nasrsti. Jen z uvedenych důvodu je ji opravdu viditelne lepe, kdyz ji ted pomuzu i jen odpockou s plastenkou. No, stejně se asi porizenim alepson tri variant nevyhnu, ze 😁
a kdy ji vlastně chcete dávat a nedávat?
nárazovým oblikanim koní spíš uskodite. když si to vezměte u sebe, je rozdíl si v 0st vzít větrovku a zimní bundu. Prostě s teplotou se mění i nároky na "oblek". Každá deka chlupy splacne, takže nejde si úplně říct je nachlupatela, bude stačit jedna deka.
Mám klisnu co je níž ve stádě, negativně ji ovlivnuje, když ji ofoukne/omokne. A mám pro ni 0g-300g dekovou výbavu. (0-50/fleece-100-200-300). Já každou chvíli asi začnu, hádám začátek října, koncivam brezen-pulka dubna. Záleží od počasí:)

Flís taky elektrizuje, na některých koních. Taky nic moc. Dostávali jsme ránu já i kůň Teď už je trochu v tom flísu nachytáno chlupů, tak už to není tak hrozné.

Já osobně mám na tyhle plískanice výbornou zkušenost s pláštěnkou bez podšití, tj. zateplení 0 g. Mám i jednu ultratenkou "deku" čistý šusťák, i to by tomu koni stačilo (ale bojím se, že by ji rozebral, navíc je fakt lehká a vítr ji sice neprofoukne, ale podfoukne). Ale teď do těch hnusob a plískanic dávám pláštěnku z hrubého plátna s podšitím takovým tím tenkým plátnem. A nemám problém to zase sundat, když bude kolem těch deseti stupňů nad nulou a slušné počasí. Ani vítr mi nevadí, ale s tím deštěm je to špatná kombinace. Teď dekuju hlavně na noc, to už ty teploty buď lezou pod deset a nebo jsou ty lijáky. Dneska mu deku nejspíš nechali i přes den, pořád se to tu honí, a rozhodně nehrozí, že by se pod dekou třeba zpotil, i kdyby zasvitlo sluníčko. A až bude zase týden slušně, s čistým svědomím ho nechám bez deky. Ukazatelem pro mě je, zda hubne nebo ne. A on je v tomhle strašně reaktivní, pokud je mu nepohodlně, je schopný ze dne na den opticky "zhubnout" strašně a tvářit se jak největší herka
Arbora
napsal(a):
U zdravého, či mladého koňa nie je problém dekovať priebežne, podľa pocitu a podľa toho, ako sa cíti komfortne. Nie je pravda, že sa mu tým ublíži.
U staršieho, s horšími zubami, kde riešite stratu hmotnosti, by som dekovala nonstop, tam je každá ušetrená kalória dobrá.
Jo, u zdravého to určitě lze (s použitím rozumu :) )...myslela jsem to, jako vy - u koníka, kde se honí každý gram to není vhodná cesta.

tak se přiznám, že jsem dneska vyměkla a dala pláštěnku(lehká výběhová deka bez zateplení)
Cedilo příšerně a všici koně zadekovaní , jen 5 koní včetně mojí ne....kobyla se po přivedení do boxu klepala (chvěly se jí stehýnka) tak jsem jí nechala nažrat sena, popracovali jsme v hale-uschla, dostala deku a šla.... v tu ránu se mraky rozestoupily a modrá obloha a slunce , to už jsem seděla v autě....ono to dlouho nevydrželo a chčije zase. Zítra jsem celý den v práci, tak doufám, že se deka oplatí.

Ono i když na chvilku zasvítilo, tak byla hnusná lezavá zima a foukal vítr. Udělala jste dobře.

napsal(a):
Ono i když na chvilku zasvítilo, tak byla hnusná lezavá zima a foukal vítr. Udělala jste dobře.
deka se oplatila, dneska u nás, se lily chvílema provazy vody, snad deka nepromokla
právě bude to počasí, přes den relativně teplo, ale když zaprší a zafouká zima, na noc je v boxe...má být ještě ke dvaceti....