Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.9.2022 22:16
Kackaaa

XXX.XXX.115.223

Ahojte koňáci :) chtěla bych se zeptat, jestli si myslíte, že bych mohla už cválat. Jsem na úrovni, kdy bez problému usedim pracovní klus, a to i ten zrychlený😅 Děkuji za rady❤️

Upraveno Adminem 21.9.2022 v 22:33 - interpunkce, diakritika

22.9.2022 02:38
lenacia

XXX.XXX.168.148

předpokládám, že jezdíte pod trenérem či instruktorem.. ten bude vědět nejlépe, ale pokud se cítíte, tak proč ne...

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2022 09:45

Jasně, že můžete cválat, u nás cválají na vhodném koni klidně lidi, co sedí poprvé na koni.

JanaJanaJanaJana

22.9.2022 15:02
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jasně, že můžete cválat, u nás cválají na vhodném koni klidně lidi, co sedí poprvé na koni.

Karol Hollý v jedné ze své příruček dokonce na lonži doporučuje dříve učit vysedět cval než klus.

22.9.2022 15:29

Však jedině rozumné.

Na voltiži se nás nikdo neptal, když jsme cviky pochopily v kroku, šup do cvalu, a kdo se při čtvrtém cválání nepustil rukama, chodil pěšky

23.9.2022 15:56
rennie111

XXX.XXX.43.190

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Karol Hollý v jedné ze své příruček dokonce na lonži doporučuje dříve učit vysedět cval než klus.

To ano, ale je VEĽMI dôležité to učiť na koni, ktorý cvála pekne a pomaly. Inak je to koledovanie si o veľmi negatívny zážitok zo strany začiatočníka.

Keď som ja voľakedy učila jazdiť tak každého učili najprv ľahký klus a potom nikto nevedel vysedieť pracovný a celé mesiace nás s ním tréner trápil.
Pritom opačne je to tiež pre začiatočníka ľahšie, pracovný mu je prirodzenejší. Samozrejme tiež pokiaľ nemá pod sebou koňa čo chodí ako šijací stroj :)

JanaJanaJanaJana

26.9.2022 09:09
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

rennie111 napsal(a):
To ano, ale je VEĽMI dôležité to učiť na koni, ktorý cvála pekne a pomaly. Inak je to koledovanie si o veľmi negatívny zážitok zo strany začiatočníka.

Keď som ja voľakedy učila jazdiť tak každého učili najprv ľahký klus a potom nikto nevedel vysedieť pracovný a celé mesiace nás s ním tréner trápil.
Pritom opačne je to tiež pre začiatočníka ľahšie, pracovný mu je prirodzenejší. Samozrejme tiež pokiaľ nemá pod sebou koňa čo chodí ako šijací stroj :)

Tak bavím se o korektní výuce, kdy opravdu striktně dodržuji, který kůň je pro začátečníky a který pro pokročilé, a dle toho je i připravuji.
V takových těch stájích typu "sedni a jeď" je to stejně jedno, čím se začne, o hubu je to téměř vždycky.

26.9.2022 13:12
koně

XXX.XXX.174.63

Kackaaa napsal(a):
Ahojte koňáci :) chtěla bych se zeptat, jestli si myslíte, že bych mohla už cválat. Jsem na úrovni, kdy bez problému usedim pracovní klus, a to i ten zrychlený😅 Děkuji za rady❤️

Upraveno Adminem 21.9.2022 v 22:33 - interpunkce, diakritika

Ono záleží,jestli umíte tomu koni dát patřičnou pobídku ?
Aby pochopil,že se zrovna teď a tady cválat má .A taky jak rychle a kudy. Jestli ho prvním drcnutím pozadí nevrátíte zpátky do klusu
Nevím kdo a jak váš učí jezdit ,a proč sedíte v jakémsi zrychleném klusu? Tam byste se měla optat

Nejmenovaný

9.4.2023 12:09
Nejmenovaný

XXX.XXX.93.117

Mě první začali učit lehký klus a měla jsem hrozný problém s pracovním klusem ho usedět. Kupodivu cval mi nedělal problém.

9.4.2023 12:30

Nejmenovaný napsal(a):
Mě první začali učit lehký klus a měla jsem hrozný problém s pracovním klusem ho usedět. Kupodivu cval mi nedělal problém.

Většina lidí zvládne spíš pracovní cval než pracovní klus. I když tady záleží i na koni.

9.4.2023 14:05
kallisto

XXX.XXX.169.54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Většina lidí zvládne spíš pracovní cval než pracovní klus. I když tady záleží i na koni.

V některých myslím starších stajich se kdysi učil po kroku cval prave proto ze je snazsi naucit se jít s pohybem. Klus byl az po zvladnuti cvalu. Uz si nevzpomínám kde jsem to cetla, jestli u Zalise nebo kde...

9.4.2023 19:20
Dotaz

XXX.XXX.235.225

kallisto napsal(a):
V některých myslím starších stajich se kdysi učil po kroku cval prave proto ze je snazsi naucit se jít s pohybem. Klus byl az po zvladnuti cvalu. Uz si nevzpomínám kde jsem to cetla, jestli u Zalise nebo kde...

Karol Hollý to takto propagoval.

Přidejte reakci

Přidat smajlík