Kůň mě odváží a nechce jít sám ven

Hafling
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lizade

23.9.2022 20:07
lizade

XXX.XXX.113.153

Ahoj, jezdím koníka a je dost tvrdohlavý a dominantní, vždycky byl s ním problém vracet se domu v klidu, chtěl vždycky letět, ale udržela jsem si ho většinou, chce proste domu co nejrychleji to jde, měl nedávno úraz a 3 měsíce nebyl na poradny vyjizdce, tak se to odnaucil a teď když chci jet dal na vyjížďku se mi zapichne a nejde s nim hnout, většinou to na místě otočí a vypalí domů, jsme rada, ze ho zastavím vůbec a bojím se vracet a riskovat, ze znovu vypalí potom co se mu stal ten úraz, s dalším konikem je více sebevědomý a jde si i první, ale taky zkouší odvézt a čeká jestli se kůň nepřidá. Je pravda, že jsem na nej mekka a hodně mu toho u mě projde ale i tak jsme dřív aspoň mohli vyjet na delší vyjížďku a teď max 20 min ta jedna a ta sama cesta dal už by nešel. Nějaký rady jak ho to naučit zase ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.9.2022 20:30

lizade napsal(a):
Ahoj, jezdím koníka a je dost tvrdohlavý a dominantní, vždycky byl s ním problém vracet se domu v klidu, chtěl vždycky letět, ale udržela jsem si ho většinou, chce proste domu co nejrychleji to jde, měl nedávno úraz a 3 měsíce nebyl na poradny vyjizdce, tak se to odnaucil a teď když chci jet dal na vyjížďku se mi zapichne a nejde s nim hnout, většinou to na místě otočí a vypalí domů, jsme rada, ze ho zastavím vůbec a bojím se vracet a riskovat, ze znovu vypalí potom co se mu stal ten úraz, s dalším konikem je více sebevědomý a jde si i první, ale taky zkouší odvézt a čeká jestli se kůň nepřidá. Je pravda, že jsem na nej mekka a hodně mu toho u mě projde ale i tak jsme dřív aspoň mohli vyjet na delší vyjížďku a teď max 20 min ta jedna a ta sama cesta dal už by nešel. Nějaký rady jak ho to naučit zase ?

Jo, trenéra. Kůň asi není váš, což? Asi toho moc neumí, vy taky ne... A co na to majitel? Tomu je jedno, že se na koni zmrzačíte?

lizade

23.9.2022 20:56
lizade

XXX.XXX.113.153

Ne koník není můj, nevím jestli je to zrovna, že neumím ? :D spis nemám zkušenosti s koňmi který odváží a je jim jedno, že na nich sedíte, ale samozřejmě uznávám, že je to moje chyba, nevím jak by mi trenerka měla pomoci v terénu. Mám trenéra na jízdárně a tam je koník úplně v pohodě

23.9.2022 21:17

lizade napsal(a):
Ne koník není můj, nevím jestli je to zrovna, že neumím ? :D spis nemám zkušenosti s koňmi který odváží a je jim jedno, že na nich sedíte, ale samozřejmě uznávám, že je to moje chyba, nevím jak by mi trenerka měla pomoci v terénu. Mám trenéra na jízdárně a tam je koník úplně v pohodě

Dobře přiježděný kůň by neměl odvážet. A trenérka by měla poradit i to, jak na koně venku.

Jestli jsem dobře pochopila, nejdřív chtěl utíkat směrem domů a teď naopak nechce od stáje?

23.9.2022 21:18
kallisto

XXX.XXX.61.218

Trenér pomůže tak, že půjde s tebou a v daném místě řekne, co děláš blbě ty nebo kůň a v případě, že s tebou někam zdrhne, tak tomu buď dokáže předejít, nebo si pak na toho koně sedne a danou situaci napraví.

Jak ti zdrhne jednou, zkusí to znova a projde mu to, pokud nejsi zkušenější, nevíš co máš dělat, jak to napravit nebo nejlíp to poznat dopředu a předejít tomu.

Tohle se těžko od počítače napravuje. Ten kůň ti nejspíš nevěří, tak si danou situaci vyřeší sám po svém, což je pro něj návrat ke stádu. Nebo jen zjistil, že s tebou může vydrbat a ty to neumíš vyřešit.

Pokud je to ve stejném místě, nebo stejné situace, zkoušej jezdit buď s dalším koněm. Nebo choď na ruce na procházky dokud nebude s tebou venku v klidu. Dělá to i jiným jezdcům? Zkuste si na daný úsek vyměnit s doprovodem koně. Nejezdíte ven v době žrádla? Nebo hned po vypuštění do výběhu?

lizade

23.9.2022 21:38
lizade

XXX.XXX.113.153

majitel má s tím taky problém, ale moc s konem ven nejezdi, takže je to na mně

24.9.2022 07:36

lizade napsal(a):
majitel má s tím taky problém, ale moc s konem ven nejezdi, takže je to na mně

Aha. Takže sám majitel nezvládá. A přesto takového koně nabízí? Máte aspoň dobrou úrazovou pojistku?

Já bych od takového ježdění a takového majitele odkráčela velmi rychle. Holt jsem zvyklá na lepší.

24.9.2022 07:46

Tento typ příspěvku je tu asi 1x za měsíc. Nelze odpovědět, nikdo vás nezná a každý si asi ťuká na čelo, proč necháváte situaci zajít takto daleko a vědomě se vystavujete ohrožení života sebe nebo ostatních (kůň s vámi může vypálit tak maximálně na pár cvalových, když se lekne, jinak tohle prostě dělat nesmí). Pokud by to se mnou v nějakém pomatení smyslů udělal můj kůň, couvám s ním zpátky na to místo, kde to udělal, třeba půl kilometru. Tam ale vím, že si to můžu dovolit a že ten trest "přijme" - nebude se se mnou rvát a nepraští se mnou o strom, například.

Základem ježdění je respekt a důvěra. Pokud si kůň dělá co chce, nemá ve vás respekt. Je tedy potřeba se vrátit tam, kde respekt může nějak získat - ideálně na jízdárnu a pak na velmi krátké vyjížďky po okolí (obejít stáj). Důvěru, že s vámi může být venku sám získá nejlépe procházkami na ruce - klidně si ho odveďte nasedlaného, pak na klidném místě můžete chvilku jet a pak ho zase přivedete. Jakmile ho naučíte, že si může dělat, co chce, a utíkat s vámi, velmi zvyšujete riziko vážné nehody a ohrožujete své okolí.

24.9.2022 08:24
evcusik

XXX.XXX.46.54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tento typ příspěvku je tu asi 1x za měsíc. Nelze odpovědět, nikdo vás nezná a každý si asi ťuká na čelo, proč necháváte situaci zajít takto daleko a vědomě se vystavujete ohrožení života sebe nebo ostatních (kůň s vámi může vypálit tak maximálně na pár cvalových, když se lekne, jinak tohle prostě dělat nesmí). Pokud by to se mnou v nějakém pomatení smyslů udělal můj kůň, couvám s ním zpátky na to místo, kde to udělal, třeba půl kilometru. Tam ale vím, že si to můžu dovolit a že ten trest "přijme" - nebude se se mnou rvát a nepraští se mnou o strom, například.

Základem ježdění je respekt a důvěra. Pokud si kůň dělá co chce, nemá ve vás respekt. Je tedy potřeba se vrátit tam, kde respekt může nějak získat - ideálně na jízdárnu a pak na velmi krátké vyjížďky po okolí (obejít stáj). Důvěru, že s vámi může být venku sám získá nejlépe procházkami na ruce - klidně si ho odveďte nasedlaného, pak na klidném místě můžete chvilku jet a pak ho zase přivedete. Jakmile ho naučíte, že si může dělat, co chce, a utíkat s vámi, velmi zvyšujete riziko vážné nehody a ohrožujete své okolí.

Souhlas. A pokud se jedná o nezletilého, ostuda, že to dospělý majitel dopustí a nechá konat dál. Jednak tím vystavovat začátečníka nebezpečí a druhat tím i ničit výchovu koně.

Dneska je trend povolovat hranice dětem i těm koním a pak to dopadá...

Coudas

24.9.2022 08:25
Coudas

XXX.XXX.87.254

Jezdit neumím, takže radit nemúžu. Můžu kem napsat, že když jsem měla v terénu problém, sesedla jsem z koně a šla pěšky, a po čase zase nasedla.

24.9.2022 09:35
kallisto

XXX.XXX.217.242

A já bych asi jen dodala, že některé koně holt nejsou pro začátečníka.

lizade

25.9.2022 10:06
lizade

XXX.XXX.113.153

Majitel má více koní, takže chápu na jednu stranu, kůň byl dřív zvykly být je se stádem a moc se od nej nevzdalovat, děkuji za rady

25.9.2022 12:37

lizade napsal(a):
Majitel má více koní, takže chápu na jednu stranu, kůň byl dřív zvykly být je se stádem a moc se od nej nevzdalovat, děkuji za rady

Vychovaný kůň má být zvyklý vzdalovat se od stáda. To bych si moc nezajezdila.

26.9.2022 08:05

No každý kůň chovaný v normálních podmínkách je zvyklý být se stádem. Majitel vypadá dost free, no snad ho to jednou nedožene jako ten jeho zdrhací zmetek, na kterém se snaží si přivydělat.

26.9.2022 09:50

No každý kůň chovaný v normálních podmínkách je zvyklý být se stádem. Majitel vypadá dost free, no snad ho to jednou nedožene jako ten jeho zdrhací zmetek, na kterém se snaží si přivydělat.

Ano, je zvyklý být se stádem. Ale taky od něj odcházet. Na to jsem zase zvyklá já. Že je majitel dost free, souhlasím.

26.9.2022 11:30

Ano, je zvyklý být se stádem. Ale taky od něj odcházet. Na to jsem zase zvyklá já. Že je majitel dost free, souhlasím.

Jo tak to myslím, asi to nebylo dost zjevné. Jakože argument "je zvyklý být se stádem" je sám o sobě o ničem.

26.9.2022 13:03

Jo tak to myslím, asi to nebylo dost zjevné. Jakože argument "je zvyklý být se stádem" je sám o sobě o ničem.

Už rozumím. Takže se v zásadě shodujeme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík