Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

26.9.2022 11:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

Dobrý den všem,

mám dotaz. Již v minulosti mi veterinář i krmivář doporučil nemáčet koni musli, jelikož pak málo slinní, málo kouše a nežere jak má. Že se nemám řídit tím, že je moderní poslední dobou krmit kašičky i mladým koním se zuby. Kůň je zvyklý celý živou kousat, je krmen St. Hipollytem.
Nyní bych ale ráda přešla na musli NE Plus, což je musli bezobilne, nam vyhovujici slozenim, ale problem je, že v mensi mire obsahuje cukrovkové řízky, které by se měly máčet. Prodejce a distributor mi sdělili, že se máčet toto musli nemusí, že naopak, ať kůň kouše. Tak jsem z toho trošku jelen... Předem píši, že v zimě můj kůň nic mokrýho nesežere, v létě kaši spapká rád, v zimě mi odmítá nějaký šmakulády žrát, je prostě zvyklý musli kousat... nerada bych si koupila pytel a udusila si koně při prvním žraní. Je tady tedy někdo, kdo krmí musli NE Plus jako musli, za sucha, ne jako mash/kaši? Moc děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.9.2022 11:36

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den všem,

mám dotaz. Již v minulosti mi veterinář i krmivář doporučil nemáčet koni musli, jelikož pak málo slinní, málo kouše a nežere jak má. Že se nemám řídit tím, že je moderní poslední dobou krmit kašičky i mladým koním se zuby. Kůň je zvyklý celý živou kousat, je krmen St. Hipollytem.
Nyní bych ale ráda přešla na musli NE Plus, což je musli bezobilne, nam vyhovujici slozenim, ale problem je, že v mensi mire obsahuje cukrovkové řízky, které by se měly máčet. Prodejce a distributor mi sdělili, že se máčet toto musli nemusí, že naopak, ať kůň kouše. Tak jsem z toho trošku jelen... Předem píši, že v zimě můj kůň nic mokrýho nesežere, v létě kaši spapká rád, v zimě mi odmítá nějaký šmakulády žrát, je prostě zvyklý musli kousat... nerada bych si koupila pytel a udusila si koně při prvním žraní. Je tady tedy někdo, kdo krmí musli NE Plus jako musli, za sucha, ne jako mash/kaši? Moc děkuji

Je tam tak malé množství těch řízků, že se máčet nemusí. Když jsem ho krmila chvíli sama, tak jsem ho stejně zalívala trochu vodou, protože jsem přimíchávala minvin prášek, ale pak mi ho v jiné stáji stájník dvakrát denně vysypal koni do žlabu tak, že vzal odměrkou rovnou z pytle a kůn přežil :D A nemusíte z toho být ani jelen, když už vám to řekli i prodejci, i když vždy bych se radši ptala výrobce, tj firmy Bodit.

Jinak já teda neznám žádné musli, které by se muselo máčet. V podstatě žádné "hotové" krmení.

26.9.2022 14:14

Někdy jsem müsli ovlhčila, aby se spojilo s minerálkou(kobyla to jinak vybrala a nechala minerálku) ale nikdy ne kvůli řepným řízkům.... to by to přece výrobce uvedl, jak a kolik müsli krmit, uvádí pouze kolik, tak nehledejte záhady.
Jo a dělat koni kaši, pokud mu zuby slouží nebo to nemá vyloženě z léčebných důvodů je blbost. Krmení ovlhčit, ne že když ho dám na síto poteče z toho voda...i řepné řízky máčím tak, že jsou rozpadlé, ale vypadají jako suché, jako piliny...žádná voda okolo, voda je v řízcích, když je v kýblíku "nadhodím" sypou se...

26.9.2022 16:36
canka

XXX.XXX.215.25

Já NE Plus krmím a opravdu jsem ho nikdy nijak nemáčela..jen vlhčila kvůli doplňkům,co do krmení dosypávám..takže v klidu krmte v suchém stavu

27.9.2022 08:23
lenacia

XXX.XXX.173.255

Já dávám přímo řepné řízky a jelikož se musí máčet tak mám i vlhké mussli...
Nicméně nevnímám jak moc těch nějakých 10-15 minut, co něco chroupá by mohlo nějak razantně změnit jejich slinění. Ostatně okamžitě co dožerou tak se pustí do úplně suchého sena a chroupou dál

27.9.2022 09:20

lenacia napsal(a):
Já dávám přímo řepné řízky a jelikož se musí máčet tak mám i vlhké mussli...
Nicméně nevnímám jak moc těch nějakých 10-15 minut, co něco chroupá by mohlo nějak razantně změnit jejich slinění. Ostatně okamžitě co dožerou tak se pustí do úplně suchého sena a chroupou dál

Obecně nezmění. Dobré proslinění je výhodné zejména u obilí, kdy sliny pomáhají pufrovat žaludeční kyseliny, a jdou do žaludku přímo s krmivem, které nejvíc dráždí. Což může být ostatně i slaměná řezanka v nějakém müsli. Tam je pak dobré, když se to nechá suché, aby kůň pořádně krmivo zpracoval.

Pokud je to müsli s podstatným obsahem vojtěšky a dalších vhodných surovin, které mají na žaludeční šťávy také pufrovací účinek, pak to proslinění není tak zásadní. Na druhou stranu u granulovaných krmiv je šikovné, pokud je kůň řádně rozmělní a částečně natáhnou vodu už v ústní dutině, aby je kůň nehltal a aby co nejméně bobtnaly v dalších částech TT. (a tady nemluvím o řepě, která se musí máčet předem)

Krom jiného sliny pomáhají začít se štěpením cukrů a dalších lehce zpracovatelných živin, které se pak díky tomu v menší míře dostanou do tlustého střeva.

Takže obecně na slinění to samozřejmě vliv nemá, ale nám nejde o pravidelnou funkci slinných žlaz, ale o proslinění konkrétního krmiva, které kůň požívá. Proto se to zdůrazňuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík