Dobrý den, pořídila jsem si valacha chladnokrevníkaxhaflinga můj dotaz zní jak koně krmit a nekrmit, často se setkávám s názorem že “tihle” koně jsou náchylní na schvácení a koliky. Chtěla sem koni přilepšit jedním příkrmem denně a to půlfanky granulí a půlfanky musli, ve stáji jsem se setkala se značným odporem, že takhle teda ne. Děkuji za jakékoli odpovědi
Každý kůň je individualita
Paušálně tvrdit ,že poníci či těžcí koně všichni ,něco nesmí ,je velmi omezené .
Nevidím vašeho,jak vypadá,nevím,jak je starý ,netuším ani jestli je zdravý , v jakém režimu je držený ani jakou má zátěž
Tudíž nedokážu ani doporučit či nedoporučit,žrádlo .Natož jaké a kolik
Uživatel s deaktivovaným účtem

No a jak ho krmil předchozí majitel? Pokud nějak, tak asi zatím pokračujete v tom. A asi to koni nějak vyhovovalo.
Pokud ničím, tak bych žádnou energii nepřidávala, pořídila bych pytel řepy a krmila toho kelímek od jogurtu (před zalitím), do té mu míchala nějakou minerálku.
Faktem ale je, že ve stáji vám můžou říkat, co chtějí, ale jednou je to váš kůň, tak si ho můžete krmit podle svého uvážení.
Na dálku vám tohle bez kupy dalších informací nikdo nerozsekne.

Pokud neumíte svému koni stanovit krmnou dávku sama a rozhodí vás řeči ve stáji (oni vám na koně přispívají, že mají do jeho žrádla co mluvit?), tak si zaplaťte výživáře. Není to nic drahého, kůň vám jedině poděkuje a když se teda musíte před někým obhajovat, co dáváte koni do žlabu, tak jim pak můžete ukázat papír od odborníka.
Arbora
napsal(a):
no a hlavne informácia, že dostáva pol niečoho "granulí" a pol niečoho "müsli" nemá žiadnu výpovednú hodnotu bez bližšej špecifikácie.
jo tak třeba půl fanky vojtěškových granulí a půlku fanky bylinkového müsli
nechci tady prudit, ale u krmení opravdu vždy na kg a co nejpřesněji o druh krmení - granulování je jen úprava

Alfa omega je seno, takže záleží, zda má dostatek sena - takže pro chlaďase klidně 15-20 kg na den (ano).
Edit: teď čtu, že je to s haflingem - na prostě berte, že pokud má 600 kg, tak 1,5-2,5% váhy by měl dostat v seně, takže to je aspoň 10 kg podle toho, zda to má být záchovné nebo pracuje, je nebo není přes noc venku, jak je seno výživné atd.
Doplňuji konkrétní krmení: energys standard a novaequi plus. Valachovi jsou tři roky je obsedlý v lehké zátěži, je v režimu přes den výběh na noc box. Pastva nic moc, a co se sena týče řekla bych dostačující, ale podle mě by mohl dostat víc. Samozřejmě by mi do krmení nikdo kecat neměl, ono je to vlastně všechno mě za zády. A pak se člověk dozví, že vlastně připravený kyblík mu sice odsypou ale zbytek jde jinému koni protože ten můj to nepotřebuje. Ptám se protože s tímhle typem koně nemam zkušenost a nikde jsem se toho moc nedočetla.

OT: za tohle chování...že váš připravený kyblík dají jinému koni...bych "vraždila"...vím, že se to děje a je to od toho, kdo vám koně obstarává pěkný hnus. Dyť má možnost s vámi o tom mluvit.....já když si představím, kolik mě stojí müsli, vojtěška(granule a řezanka)lněné výlisky, mrkev, minerálka, kvasnice a hořčík(kobyla se po něm docela opravdu zklidnila, není tak vystreslá ) a někdo to dá do boxu vedle.....ůůůaaa
Ke krmení: energys bych vyřadila, dala celou fanku NE pluska (to je bezobilné) + minerálku, já mám teď Mustang Trace, líbí se mi složení a granulková forma, na stránkách https://www.mustang-trim.cz/l/mustanhg-trace/ si o něm přečtěte...domluvte si ve stáji siť na seno, ne každá stáj je ochotná sitě každý den cpát, koni seno na noc vydrži déle a máte přehled, kolik ho má, já mám cca 5-6 kg na noc, když si siť sama nacpu....(vyřešit zavěšení sitě se senem a aby do toho koník nemohl nohama, pokud je okovaný) a opravdu hlídat pastvu i na nic moc pastvě je koním jako v cukrárně.(myslím nízký vypasený výběh, klasická vystesovaná travička plná fruktanů)
Súhlas s Verun, energys nie je nič, čo by potreboval akýkoľvek kôň, toho by som sa pokojne zbavila a nechala iba to NE a kvalitný vitmin k tomu.
A možno by som aj zvážila prostredie, kde je kôň ustajnený, necítila by som sa príjemne v mieste, kde mi kradnú krmivo a ohovárajú za chrbtom.
Bbb009
napsal(a):
Doplňuji konkrétní krmení: energys standard a novaequi plus. Valachovi jsou tři roky je obsedlý v lehké zátěži, je v režimu přes den výběh na noc box. Pastva nic moc, a co se sena týče řekla bych dostačující, ale podle mě by mohl dostat víc. Samozřejmě by mi do krmení nikdo kecat neměl, ono je to vlastně všechno mě za zády. A pak se člověk dozví, že vlastně připravený kyblík mu sice odsypou ale zbytek jde jinému koni protože ten můj to nepotřebuje. Ptám se protože s tímhle typem koně nemam zkušenost a nikde jsem se toho moc nedočetla.
A jak vypadá ? Musíte vy koukat a vidět. Není opadlý hubený ?Ono to není až tak o typu koně ,on vám teď roste a potřebuje se z něčeho udělat .
Pastva za chvíli nebude žádná .Seno mu určitě nepřidají .A bude zima.
Zkuste trochu šlápnout na krk těm chytrým .Nevím,jaká jste povaha ,ale klidně bych jim od plic a zřetelně řekla ,že vše konzultuji s výživářem a jinými odborníky ,jak je dneska moderní až nutné .Aby se mi laskavě do koně nes.....
Až budete chtít od nich rady,že se zeptáte.Zatím postačí ,aby za peníze ,které platíte ,dávali a dělali, ,co řeknete
A taky bych zmínila,že se může stát ,budu při krmení a budu koukat na kyblíček .Jestli v něm bude stále na dně ,a ne jen pár granulek.
Pomlouvat vás budou stejně.
Jen jestli to není sbor ubožáků,co by se odreagoval na koni
Tohle zhodnoťte a případně se přestěhujte
Taky bych dala spíš jen předepsanou dávku NE a k tomu minerálku ,než Energys.Sůl má na lízání? A teď na přelínávání můžete lněné semínko dodat.
A uvidíte ,jestli bude prospívat

Předpokládám, že to, co teda má připraveno v kyblíku, je krmivo, které je k dispozici v rámci služeb zahrnutých v poplatku za ustájení, tj. je jakoby "zdarma". Pak bych uměla řekněme přivřít oči nad chováním ustajovatele, pokud to dělá v dobré víře a chce tím pomoci koni, navíc když vy sama říkáte, že tomu nerozumíte.
Protože jestli je to něco, co jste koupila vy, a oni si tím krmí jiné koně, tak jsou to zloději, a pakovala bych se z takové stáje, že by mi za patama hořelo a ještě bych je všude vesele pomluvila.
Pokud chcete krmit nějaký nesmysl a ustajovatel toho ví o krmení víc, měl by si s vámi sednout a rozumně si s vámi promluvit. Jestli je vaše "fanka" třílitrový džber, a vy to cpete do mladého haflingoida bez práce, tak bych byla s ustajovatelem v tomhle jedna ruka. Ale i v takovém případě MUSÍ to krmení skončit zpátky v těch pytlích, které jste si koupila. Pokud jste si koupila. A nikoli ve chřtánu někoho jiného.
Takže jak tu padlo. Sežeňte si někoho, kdo tomu krmení rozumí, a nechte si od něj poradit. A jestli máte ambici do toho vidět víc, tak začněte pilně studovat, na Equichannelu je řada článků "Nakrm si svého koně" (a mnoho mnoho dalších), spousta studijního materiálu hlavně z hlediska kombinací krmiv a jejich výživových hodnot je na Animo - Centrum krmiv. Poradna pro sestavování krmné dávky je na stránkách SSCHK Chov koní. Různé články o krmivech a živinách mají různí prodejci (Orling, Fitmin....). Na fejsbůku skupiny jako Výživa a krmení koní apod. - často tam lidé dávají různé tabulky srovnání krmiv, které si sestavovali sami v rámci vlastních rešerší nebo studia, skeny z odborných knih, atd., radí tam výživáři.
napsal(a):
Předpokládám, že to, co teda má připraveno v kyblíku, je krmivo, které je k dispozici v rámci služeb zahrnutých v poplatku za ustájení, tj. je jakoby "zdarma". Pak bych uměla řekněme přivřít oči nad chováním ustajovatele, pokud to dělá v dobré víře a chce tím pomoci koni, navíc když vy sama říkáte, že tomu nerozumíte.
Protože jestli je to něco, co jste koupila vy, a oni si tím krmí jiné koně, tak jsou to zloději, a pakovala bych se z takové stáje, že by mi za patama hořelo a ještě bych je všude vesele pomluvila.
Pokud chcete krmit nějaký nesmysl a ustajovatel toho ví o krmení víc, měl by si s vámi sednout a rozumně si s vámi promluvit. Jestli je vaše "fanka" třílitrový džber, a vy to cpete do mladého haflingoida bez práce, tak bych byla s ustajovatelem v tomhle jedna ruka. Ale i v takovém případě MUSÍ to krmení skončit zpátky v těch pytlích, které jste si koupila. Pokud jste si koupila. A nikoli ve chřtánu někoho jiného.
Takže jak tu padlo. Sežeňte si někoho, kdo tomu krmení rozumí, a nechte si od něj poradit. A jestli máte ambici do toho vidět víc, tak začněte pilně studovat, na Equichannelu je řada článků "Nakrm si svého koně" (a mnoho mnoho dalších), spousta studijního materiálu hlavně z hlediska kombinací krmiv a jejich výživových hodnot je na Animo - Centrum krmiv. Poradna pro sestavování krmné dávky je na stránkách SSCHK Chov koní. Různé články o krmivech a živinách mají různí prodejci (Orling, Fitmin....). Na fejsbůku skupiny jako Výživa a krmení koní apod. - často tam lidé dávají různé tabulky srovnání krmiv, které si sestavovali sami v rámci vlastních rešerší nebo studia, skeny z odborných knih, atd., radí tam výživáři.
Krmení je samozřejmě moje, doposud jsem měla hůře krmitelnou kobylu ČT, tohle plemeno mám nově a nemam s ním zkušenost. Mimo jiné si ustajovatel stojí za dávkou litru ovsa ráno a večer, s čímž já nesouhlasím. Fanka je velká tuším litr, taková ta klasická jako vyrábí snad každý.

Bbb009
napsal(a):
Krmení je samozřejmě moje, doposud jsem měla hůře krmitelnou kobylu ČT, tohle plemeno mám nově a nemam s ním zkušenost. Mimo jiné si ustajovatel stojí za dávkou litru ovsa ráno a večer, s čímž já nesouhlasím. Fanka je velká tuším litr, taková ta klasická jako vyrábí snad každý.
Velikost fanky je vlastně úplně lhostejná.
Důležité jsou vždy hmotnosti. Bude je po vás chtít i výživář. Mimo jiné i parametry koně (výšku, fotku, pokud výživář nepojede k vám, hmotnost krmeného sena, podestýlku, atd.). Tak se na to připravte.
No a ten ustajovatel ten oves vašemu koni krmí i proti vašemu nesouhlasu?

A jinak jo, jestli vám kradou v téhle stáji vaše krmení, tak já bych se otočila na patě a čauky mňauky.
Jako, taky jsem už o tom slyšela, a konkrétně budu jmenovat - v Pticích se to stalo.
Ale neumím si představit, že bych přišla na to, že někdo okrádá o krmení mého koně. Ještě když je "blbě krmitelný", já bych mu podstrojovala jak mu podstrojuju (stálo by to ty peníze, co to stojí), měla bych těžkou hlavu, proč mi stále hubne, proč mu není dobře - já bych tam někoho asi fyzicky inzultovala.
Závidím vám váš klid, s jakým o tom vyprávíte.
koně
napsal(a):
A jak vypadá ? Musíte vy koukat a vidět. Není opadlý hubený ?Ono to není až tak o typu koně ,on vám teď roste a potřebuje se z něčeho udělat .
Pastva za chvíli nebude žádná .Seno mu určitě nepřidají .A bude zima.
Zkuste trochu šlápnout na krk těm chytrým .Nevím,jaká jste povaha ,ale klidně bych jim od plic a zřetelně řekla ,že vše konzultuji s výživářem a jinými odborníky ,jak je dneska moderní až nutné .Aby se mi laskavě do koně nes.....
Až budete chtít od nich rady,že se zeptáte.Zatím postačí ,aby za peníze ,které platíte ,dávali a dělali, ,co řeknete
A taky bych zmínila,že se může stát ,budu při krmení a budu koukat na kyblíček .Jestli v něm bude stále na dně ,a ne jen pár granulek.
Pomlouvat vás budou stejně.
Jen jestli to není sbor ubožáků,co by se odreagoval na koni
Tohle zhodnoťte a případně se přestěhujte
Taky bych dala spíš jen předepsanou dávku NE a k tomu minerálku ,než Energys.Sůl má na lízání? A teď na přelínávání můžete lněné semínko dodat.
A uvidíte ,jestli bude prospívat
Vypadá řekla bych normálně, není hubený ale žádný tlusťoch to taky není, sůl v boxe má. Mimo zmíněného krmení přidávám mineralku marstall force
napsal(a):
A jinak jo, jestli vám kradou v téhle stáji vaše krmení, tak já bych se otočila na patě a čauky mňauky.
Jako, taky jsem už o tom slyšela, a konkrétně budu jmenovat - v Pticích se to stalo.
Ale neumím si představit, že bych přišla na to, že někdo okrádá o krmení mého koně. Ještě když je "blbě krmitelný", já bych mu podstrojovala jak mu podstrojuju (stálo by to ty peníze, co to stojí), měla bych těžkou hlavu, proč mi stále hubne, proč mu není dobře - já bych tam někoho asi fyzicky inzultovala.
Závidím vám váš klid, s jakým o tom vyprávíte.
Ja tohle v jednom ustájení taky zažila..připravené v kyblíčku se hodilo komukoliv ,komu majitel stáje zrovna uznal za vhodné a polední dávku hodil do výběhu na zem mezi všechny koně...tak asi tak... Chvíli mi to trvalo,než mi došlo,že kůň není hůř krmitelný,ale podvyživený i přes moji snahu a všechny možná vyšetření,výživář,zubař a kdesi cosi....Stačilo pár namátkových kontrol nepravidelně....
Ten samý kůň je teď v úžasné výživové kondici a především na seně - malý příkrm dostává pouze kvůli minerálce
napsal(a):
Velikost fanky je vlastně úplně lhostejná.
Důležité jsou vždy hmotnosti. Bude je po vás chtít i výživář. Mimo jiné i parametry koně (výšku, fotku, pokud výživář nepojede k vám, hmotnost krmeného sena, podestýlku, atd.). Tak se na to připravte.
No a ten ustajovatel ten oves vašemu koni krmí i proti vašemu nesouhlasu?
To je na tom to nejlepší, radši koni dá svůj oves než moje krmení.

Místo výživáře bych hledala nejdřív nové ustájení.
Výživář může počkat, v tomhle případě.
Když kradou krmení a mění svévolně krmnou dávku (a co až vám ji sestaví výživář? To se totiž může dít taky, že si to budou dělat po svém, a pak jsou peníze za výživáře v čoudu a kůň stejně na prášky), příště vám taky můžou ukrást nánosník nebo pláštěnku, protože si ji zrovna potřebuje půjčit někdo, kdo má hubenějšího koně.
No a co když jim jednou bude chybět kůň pod sedlo třeba pod děti...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Pokud ten kůň vypadá pěkně a zdravě, není potřeba ho překrmovat, obzvlášť ne ze soucitu.
Základem je, aby kůň měl objemové krmivo a nestalo se, že bude hodiny hladovět (tzn. ne holožír nebo vydupaná plocha, kde kůň skoro nic neupase a pak vidle sena ráno a večer). Když je pak ranní/večerní krmení do žlabu, tak bych dala hlavně kvůli minerálce (a to obzvlášť v zimě). A ideálně ne to, co se musí zalévat vodou, jelikož jsou experti, co jsou schopni podávat zalévací granule suché.
Čili moje varianta řešení:
1) bezovesné musli + dávka granulovaných minerálů (např. Reformin Plus)
2) bezovesné musli + prášková minerálka (např. PerfectEqui) + kapka oleje na zamíchání.
Je možné že něco z toho nebude žrát a je dobré tak navykat postupně.
Všeho stačí hrstička. Pokud je jinak ustájení vyhovující, problém s braním krmiva pro cizí bych řešila tak, že bych každou dávku stájníkovi připravovala do pytlíčků....a kýble lze připravovat dopředu, mít jich několik a naskládat je do sebe.
Bohužel počet ustájení, kde provozovatel chápe, že poskytuje službu za peníze, čili by to nemělo probíhat ve stylu "buď rád, že se ti o tu herku vůbec postarám", je žalostně málo.
Bbb009
napsal(a):
Vypadá řekla bych normálně, není hubený ale žádný tlusťoch to taky není, sůl v boxe má. Mimo zmíněného krmení přidávám mineralku marstall force
Jestli máte v ceně litr a litr celého ovsa,který koník opravdu dostane,netahala bych si zbytečně ze své kapsy. Kvůli dalším granulím .Jen tu minerálku bych dodala .
Koník si má co pokousat,píšete,že nestrádá ,hlídejte si seno a máte klid.
Proč vlastně s trochou ovsa nesouhlasíte?
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Jinak proč hrst krmení - uvědomte si následující:
Máte chlaďase, to jsou koně, kteří byli šlechtěni na práci. Chlaďasům se vždy futrovalo horem spodem, nicméně to bylo proto, že měli obrovský inergetický výdej. Jedná se o dobře krmitelné koně, kteří jsou schopni být jak vzducholoď ze sena a Vy mu plánujete ještě přidávat.
Nedávno jsem se byla podívat na jednou dílu SeeSee cupu a byla jsme zděšená, jak jsou tam koně totálně vyžraní a nikomu to nevadí! :D nejen, že to fakt blbě vypadá, ale toho koně prostě ohrožujete na zdraví. Takže není třeba cpát koně vyšlechtěného k práci, který dělá totální prd, obvzlášť když stojí většinu dne na boxe. A pak přesně, jak jste slyšela, vede to k problémům s laminitis a tak dále, což nemá cenu riskovat.
Pro zdravého mladého chladnokrevného koně v lehké zátěži je základ zajistit především, aby nehladověl, tj. dostatek objemového krmiva, avšak ne bohatého na cukry.
Pokud nebudete chtít kupovat krom minerálky ze svého, tak opět, z toho, co máte v ceně, tak dejte opravdu hrstičku. Půl fanky je opravdu zbytečné.
koně
napsal(a):
Jestli máte v ceně litr a litr celého ovsa,který koník opravdu dostane,netahala bych si zbytečně ze své kapsy. Kvůli dalším granulím .Jen tu minerálku bych dodala .
Jde o to, že kvůli zmíněné dávce ovsa kůň nedostane co mu připravím, že už je to prý pro chlaďáka moc. Jinak krmení mi zbylo po kobyle, kterou jsem prodala takže ho spíš zkrmuji když ho mám nasypané v popelnicích.

koně
napsal(a):
Já bych se zrovna u této kombinace plemen toho ovsa bála, jsou u nich velmi časté metabolické problémy, často genetické.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Máte chlaďase, to jsou koně, kteří byli šlechtěni na práci. Chlaďasům se vždy futrovalo horem spodem, nicméně to bylo proto, že měli obrovský inergetický výdej. Jedná se o dobře krmitelné koně, kteří jsou schopni být jak vzducholoď ze sena a Vy mu plánujete ještě přidávat.
Nedávno jsem se byla podívat na jednou dílu SeeSee cupu a byla jsme zděšená, jak jsou tam koně totálně vyžraní a nikomu to nevadí! :D nejen, že to fakt blbě vypadá, ale toho koně prostě ohrožujete na zdraví. Takže není třeba cpát koně vyšlechtěného k práci, který dělá totální prd, obvzlášť když stojí většinu dne na boxe. A pak přesně, jak jste slyšela, vede to k problémům s laminitis a tak dále, což nemá cenu riskovat.
Pro zdravého mladého chladnokrevného koně v lehké zátěži je základ zajistit především, aby nehladověl, tj. dostatek objemového krmiva, avšak ne bohatého na cukry.
Pokud nebudete chtít kupovat krom minerálky ze svého, tak opět, z toho, co máte v ceně, tak dejte opravdu hrstičku. Půl fanky je opravdu zbytečné.
Do boxu chodí na noc, co se týče dávky sena, řekla bych dostačující, ale rozhodne by snesl víc.
Bbb009
napsal(a):
Do boxu chodí na noc, co se týče dávky sena, řekla bych dostačující, ale rozhodne by snesl víc.
Ak kone idú von so svetlom, čo je teraz okolo siedmej, domov so zapadajúcim slnkom (a to som ešte veľký optimista), tak je kôň minimálne 12 hodín v boxe, čo je polovica dňa. A bude sa to zhoršovať, keďže zachvíľu je tma o štvrej poobede a svitá o ôsmej, čiže to "iba na noc" bude znamenať minámlne 14 hodín v boxe. A nechce sa mi úplne veriť, žeby niekto prišiel ráno o šiestej kŕmiť, aby kone mali čas na jadro a seno. Takže skôr tie kone idú von neskôr. Dúfam, že aspoň to seno majú k dispozícii aj vonku.
Nerozumiem teraz úplne správne, či dostáva ešte aj ten ovos, alebo dostáva miesto ovsa tú dávku od vás (ak sa ustajňovateľ nerozhodne ináč). Alebo dostáva raz to, raz to, podľa nálady majiteľa? Ale nie je to nič, čo by ma tešilo. Hľadajte ustajnenie inde, bude to pre koňa zrejme lepšie.
napsal(a):
Já bych se zrovna u této kombinace plemen toho ovsa bála, jsou u nich velmi časté metabolické problémy, často genetické.
Těžko paušalizovat.
Kdyby se jednalo o kyblíky ,tak dejme tomu. Ale mladý koník v růstu a trochu celého ovsa ? To množství je tak pro radost ,aby si proslinil a pokousal

koně
napsal(a):
Těžko paušalizovat.
Kdyby se jednalo o kyblíky ,tak dejme tomu. Ale mladý koník v růstu a trochu celého ovsa ? To množství je tak pro radost ,aby si proslinil a pokousal
Mojí kobyle s mnou míněnými metabolickými problémy by hrstka ovsa způsobila veeeelký problém. Takže ano, nelze paušalizovat.
Bbb009
napsal(a):
Jde o to, že kvůli zmíněné dávce ovsa kůň nedostane co mu připravím, že už je to prý pro chlaďáka moc. Jinak krmení mi zbylo po kobyle, kterou jsem prodala takže ho spíš zkrmuji když ho mám nasypané v popelnicích.
Já bych právě ke zmíněné dávce přidala jen tu minerálku.Tu mu taky nedají?
U vás je to evidentně o domluvě.Jak jste tam dlouho ?
Zkusila jste si s tím,komu platíte,sednout a v klidu vysvětlit?
Že potřebujete dokrmit svoje zásoby a následně hodláte koni podávat,co si vy dovezete? Bez debat.
Čímž si on ušetří svůj oves ,a vy po něm nebudete chtít slevu?
Nebo je problém v osobě,která krmí a jede si s něčím ,v čem je oves .A osoba má problém jednomu koni hodit něco jiného?
Neboť by musela druhou rukou držet váš problematický kyblík ,a na to už jí chybí mozková kapacita ,či motorika?

Ale jinak se každopádně shodneme, že takový přístup ustajovatele je noční můrou. A taky jsem si to zažila, ač jsem opakovala do úmoru, že i ta hrstka ovsa může mému koni výrazně ublížit, byl fakt problém ustajovatele přesvědčit, aby ho do žlabu prostě neházel. "Vždyť je to jen hrstička, co by to asi tak mohlo udělat...".
Takže zadavatelka by rozhodně toto měla řešit - buď bude možné se s ustajovatelem domluvit anebo holt stěhování.

u mladého rostoucího koně bych v minerálce spíš hledala aminokyseliny(lysin, methionin)
Oves by mi nevadil v zimě, když bude ve výběhu seno a koně nebudou nípat tu travičku(už moc cukrů, pro některé koně je i v seně, hodně cukru- třeba monokultura jílku ) jinak bych nechala to bezobilné müsli...
Coudas

XXX.XXX.87.254
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Jestli jste nebyla na Moravské větvi, tak jste mohla popojet o pár km dále a trefilo by Vás úplně, kdybyste viděla naše koně. Proto s nima nikam nelezu.
A abych zase nebyla mimo téma, s ustajovatelem bych se dohodla na větší dávce sena a dodala jen vitmin, dělá se i granulovaný, kostkovaný a podobně. Samozřejmě v závislosti na práci a kondici. A pokud je oves v ceně ustájení, "zbytky" po byle bych někomu darovala či prodala (energys je pro slepice vyborne krmeni) a snažila se domluvit na rozumné dávce ovsa zadarmo s přidáním vitmin.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Coudas
napsal(a):
Jestli jste nebyla na Moravské větvi, tak jste mohla popojet o pár km dále a trefilo by Vás úplně, kdybyste viděla naše koně. Proto s nima nikam nelezu.
A abych zase nebyla mimo téma, s ustajovatelem bych se dohodla na větší dávce sena a dodala jen vitmin, dělá se i granulovaný, kostkovaný a podobně. Samozřejmě v závislosti na práci a kondici. A pokud je oves v ceně ustájení, "zbytky" po byle bych někomu darovala či prodala (energys je pro slepice vyborne krmeni) a snažila se domluvit na rozumné dávce ovsa zadarmo s přidáním vitmin.
Byla jsem na Ptýrově a nemluvím o koních s každou mírou nadváhy, ale o takových, co jim až lezou oči z důlku, že mají s tím panděrem klusat, natož cválat.
Na zimu je malá nadváha vždycky trochu lepší, ale co je moc, to je moc.

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Byla jsem na Ptýrově a nemluvím o koních s každou mírou nadváhy, ale o takových, co jim až lezou oči z důlku, že mají s tím panděrem klusat, natož cválat.
Byla jsem na obou ptýrovských kolech, ale takového koně si nevybavuji. Jeden tam byl takový napapanější, ale že by byl až tak strašně obézní se mi nezdálo...?
Coudas

XXX.XXX.87.254
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Jo tak Ptýrov je o trošku více dál no. Nicméně oči koním z důlku nelezou, ale k pár kilo navíc mají hodně daleko. Ne nadarmo se říká, jaký pes, takový pán, u koně to platí taky. Ale co trošku nechápu, když jsem takový závodnik, což na Seesee Cupu už je dle mého názoru úroveň, ze ty kině tedy nejsou vyběhaný a v kondici?
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Byla jsem na obou ptýrovských kolech, ale takového koně si nevybavuji. Jeden tam byl takový napapanější, ale že by byl až tak strašně obézní se mi nezdálo...?
Tak je možné, že máme každý možná jiné oko :)
Naše ustajovatelka například vidí tloušťku tam, kde já už ne....
Pravdou je, že moje koně to nejsou, takže se vlastně nemám co starat, to je holý fakt.
Co mně přakvapilo, byla úžasná atmosféra těch závodů, nikdo tam nebyl nijak namistrovaný a všichni pohodáři. Na rozdíl od drezur a parkurů.
Ale to plevelím téma, pardon:)

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Tak je možné, že máme každý možná jiné oko :)
Naše ustajovatelka například vidí tloušťku tam, kde já už ne....
Pravdou je, že moje koně to nejsou, takže se vlastně nemám co starat, to je holý fakt.
Co mně přakvapilo, byla úžasná atmosféra těch závodů, nikdo tam nebyl nijak namistrovaný a všichni pohodáři. Na rozdíl od drezur a parkurů.
Ale to plevelím téma, pardon:)
Taky asi záleží, co máte nakoukáno za koně. Např. pro dostiháky jsou američtí koně v běžné kondici neúměrně tlustí, jim prostě nevysvětlíte, že takhle ten kůň má vypadat. Neříkám, že je to Váš případ ;)
Jinak ano, SSC je super, hlavně na okoukání mladého koně a proto tam taky jezdím. Super lidi, super atmosféra. Teď v sobotu je poslední kolo letošního roku.
koně
napsal(a):
Já bych právě ke zmíněné dávce přidala jen tu minerálku.Tu mu taky nedají?
U vás je to evidentně o domluvě.Jak jste tam dlouho ?
Zkusila jste si s tím,komu platíte,sednout a v klidu vysvětlit?
Že potřebujete dokrmit svoje zásoby a následně hodláte koni podávat,co si vy dovezete? Bez debat.
Čímž si on ušetří svůj oves ,a vy po něm nebudete chtít slevu?
Nebo je problém v osobě,která krmí a jede si s něčím ,v čem je oves .A osoba má problém jednomu koni hodit něco jiného?
Neboť by musela druhou rukou držet váš problematický kyblík ,a na to už jí chybí mozková kapacita ,či motorika?
Tu mimerálku mám právě v tom kyblíku co má dostávat večer. Třeba bych pochopila kdyby ustajovatelka měla pocit, že je to moc tak proč třeba můj kyblík nerozdělí na dvě dávky a neušetří si oves. Což je prostě věcný problém, mojí kobyle jsem třeba zakázala dávat úplně oves protože jí to lezlo moc na mozek a stejně jí ho vesele sypala dál i přes můj zákaz a připravený kýble na každou krmnou dávku. U nového valacha jsem chtěla od ní půl litru ovsa a k tomu můj připravený kyblík s minerálkou a to se taky nesetkalo s úspěchem a krmí si jak chce. Ve stáji jsem už přes deset let. Právě přes velmi komplikovanou domluvu ve stáji chci vědět jak moc se tohle plemenu může či nemůže krmit.

A pořád neuvažujete o změně ustájení?

10 let v nevyhovujícím ustájení? Proboha proč??
napsal(a):
10 let v nevyhovujícím ustájení? Proboha proč??
Docházela sem tak jako mála a za čas si pořídila vlastního koně. Už jsem to zkoušela i jinde, ale hrozně to lezlo do peněz, všechno je daleko takže dráha doprava a ustájení je všude taky vyšší než mám tady. S problematikou ve stáji se popasuji. Spíš chci vědět jak je s krmení chladnokrevného koně, když jsem do teď měla ČT který jsem mohla cpát horem dolem jak sem chtěla a bylo to v poho. Ale u tohohle plemene právě nevím. A ustajovatelka mi právě řekla, že tři litry krmení denně celkem pro tohle koně je moc. A já měla za to, že by mohlo být v pohodě.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Bbb009
napsal(a):
Tu mimerálku mám právě v tom kyblíku co má dostávat večer. Třeba bych pochopila kdyby ustajovatelka měla pocit, že je to moc tak proč třeba můj kyblík nerozdělí na dvě dávky a neušetří si oves. Což je prostě věcný problém, mojí kobyle jsem třeba zakázala dávat úplně oves protože jí to lezlo moc na mozek a stejně jí ho vesele sypala dál i přes můj zákaz a připravený kýble na každou krmnou dávku. U nového valacha jsem chtěla od ní půl litru ovsa a k tomu můj připravený kyblík s minerálkou a to se taky nesetkalo s úspěchem a krmí si jak chce. Ve stáji jsem už přes deset let. Právě přes velmi komplikovanou domluvu ve stáji chci vědět jak moc se tohle plemenu může či nemůže krmit.
Ustajovatel musí nastavit režim stáje dle svých možností a nájemce s ním má být na začátku plně srozuměn. Jak co chodí, co kolik stojí.
Následně má nájemce povinnost dodržovat režim stáje, se kterým byl obeznámen a ustajovatel ctít to, že poskytuje službu (kterou má nárok si nacenit dle svého). A nájemce boxu si samozřejmě ručí za zbývající věci sám, tj. i to, jak bude kůň krmen a ustajovatel to MUSÍ CTÍT !!!! :) Je to jedna z nejzásadnějších věcí, asi jako třeba to, do jakého výběhu chodí kůň, s kým a na jak dlouho.
Víte, předchozí kobyle možná lezl oves na mozek. Ale tenhle typ koně litr ovsa v kombinaci s dalšími případnými faktory (např. nedostatek pohybu) může opravdu znamenat velký problém.
Je dobře, že přemýšlíte nad tím, čím krmit dost lidí to absolutně netankuje. Ale zvažte, jestli by neměla po letech i přijít nějaká změna. Kůň je váš a je to vaše zodpovědnost a případné problémy vám nikdo platit nebude.
Obecně je pro tenhle typ hobby koní nejlepší krmit střídmě, dostatek minerálů a pohyb (a to i ten přirozený, ne jen ježdění tj. co nejdéle venku a různé motivace k pohybu, klidně na pastvu nebohatém venkovním ustájení, avšak s přístupem k senu).
Nebyla bych v ustájení kde mi krmí koně jinak než chci já, i kdybych měla sebevětší citovou vazbu! Az bude mít kůň problémy on vám to někdo z majitelů stáje zaplatí??
Osobně jsem tvor nepřizpůsobiví takže jsem šla do vlastního. Ano je to dvakrát víc práce a pětkrát min ježdění. Ale vše je podle mě a nikdo mi do toho nekafra.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Ustajovatel musí nastavit režim stáje dle svých možností a nájemce s ním má být na začátku plně srozuměn. Jak co chodí, co kolik stojí.
Následně má nájemce povinnost dodržovat režim stáje, se kterým byl obeznámen a ustajovatel ctít to, že poskytuje službu (kterou má nárok si nacenit dle svého). A nájemce boxu si samozřejmě ručí za zbývající věci sám, tj. i to, jak bude kůň krmen a ustajovatel to MUSÍ CTÍT !!!! :) Je to jedna z nejzásadnějších věcí, asi jako třeba to, do jakého výběhu chodí kůň, s kým a na jak dlouho.
Víte, předchozí kobyle možná lezl oves na mozek. Ale tenhle typ koně litr ovsa v kombinaci s dalšími případnými faktory (např. nedostatek pohybu) může opravdu znamenat velký problém.
Je dobře, že přemýšlíte nad tím, čím krmit dost lidí to absolutně netankuje. Ale zvažte, jestli by neměla po letech i přijít nějaká změna. Kůň je váš a je to vaše zodpovědnost a případné problémy vám nikdo platit nebude.
Obecně je pro tenhle typ hobby koní nejlepší krmit střídmě, dostatek minerálů a pohyb (a to i ten přirozený, ne jen ježdění tj. co nejdéle venku a různé motivace k pohybu, klidně na pastvu nebohatém venkovním ustájení, avšak s přístupem k senu).
Jak jsem již psala, ustájení v okolí je v celku problém a nebo je vše moc daleko. Teď budu měnit práci, takže se ke koni dostanu každý den, jinak jsem dělala krátký dlouhý a to bylo nereálné, v létě dobrý ale teď už to nejde. Od října budu mít ranní odpolední takže mu dám každodenní pohyb ať už ze země nebo pod sedlem. Jak se kůň dostane do výběhu neovlivnim(na jak dlouho) a seno ve výběhu taky neovlivním. Nechci mu příkrmem uškodit proto se zajímám v jakém množství krmit.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Nezzie
napsal(a):
Nebyla bych v ustájení kde mi krmí koně jinak než chci já, i kdybych měla sebevětší citovou vazbu! Az bude mít kůň problémy on vám to někdo z majitelů stáje zaplatí??
Osobně jsem tvor nepřizpůsobiví takže jsem šla do vlastního. Ano je to dvakrát víc práce a pětkrát min ježdění. Ale vše je podle mě a nikdo mi do toho nekafra.
No variantou je jít do svého anebo klidně dát koně o kousek dál, ale s vědomím, že tam nemusím být každý den a že bude vše OK. Také svého koně nestíhám z logistických důvodů každý den, někdy ani ob den, ale vím, že je vše tak, jak má být, takže můžu odjet klidně na dovolenou a s klidným vědomím spát, že se mi o koně nestará nýmand (což ani nemusí být majitel stáje jako třeba neznalý ošetřovatel)....od toho ty peníze platím.
Každopádně abychom na ustajovatelku neházeli jen špínu, musím pochválit její duchapřítomnost, že zadavatelku zastavila s množstvím žrádla - myslím, že jí tím dost posloužila, aby se zakladatelka dovzdělala (a ta bude snad natolik duchapřítomná, že si o managementu pracovních koní zjistí víc, než jen co zazní v této diskuzi).
Coudas

XXX.XXX.87.254
Asi jsem prehlédla, jestli ten oves je v ceně ustájení.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
No variantou je jít do svého anebo klidně dát koně o kousek dál, ale s vědomím, že tam nemusím být každý den a že bude vše OK. Také svého koně nestíhám z logistických důvodů každý den, někdy ani ob den, ale vím, že je vše tak, jak má být, takže můžu odjet klidně na dovolenou a s klidným vědomím spát, že se mi o koně nestará nýmand (což ani nemusí být majitel stáje jako třeba neznalý ošetřovatel)....od toho ty peníze platím.
Každopádně abychom na ustajovatelku neházeli jen špínu, musím pochválit její duchapřítomnost, že zadavatelku zastavila s množstvím žrádla - myslím, že jí tím dost posloužila, aby se zakladatelka dovzdělala (a ta bude snad natolik duchapřítomná, že si o managementu pracovních koní zjistí víc, než jen co zazní v této diskuzi).
Já na ní samozřejmě nechci házet jen špínu z nějakého důvodu tam sem a cítím se tam dobře, ale některé věci mě s prominutím serou. Chci aby se i ten kůň měl dobře, ale nevidím důvod moje krmení sypat jinému koni když je přesvědčená o to že pro mého koně je to příliš. Ovšem znovu opakuji že všechno se děje mě za zády a do očí mi to nikdo neřekne.

Jak krmit takového koně je vysoce individuální.
Natož když vlastně nevíte, jaké dispozice jako kříženec podědil, tj. nelze se moc spolehnout na standardní vlastnosti plemen (vlastnosti příbuzenstva, výsledky opakovaného spojení atd.).
Obecné informace tu padly, je vhodné počítat spíš s horší variantou (tj. že bude mít omezení v oblasti příjmu energie a/nebo některých krmiv).
Obraťte se na odborníka, který zváží všechny okolnosti vč. režimu ustájení, fundamentu, aktuální výživové kondice, skladby pastvy... Ale až řeknete odborníkovi, že neumíte zajistit kontinuitu v krmení, nevím nevím. Spíš vám řekne, že čarovat jako neumí.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Bbb009
napsal(a):
Já na ní samozřejmě nechci házet jen špínu z nějakého důvodu tam sem a cítím se tam dobře, ale některé věci mě s prominutím serou. Chci aby se i ten kůň měl dobře, ale nevidím důvod moje krmení sypat jinému koni když je přesvědčená o to že pro mého koně je to příliš. Ovšem znovu opakuji že všechno se děje mě za zády a do očí mi to nikdo neřekne.
Tak už tomu trochu rozumím.
Vy asi toho koně budete hodně futrovat na jeho potřebu až až a prostě mezi Vámi funguje špatně komunikace, Vy si MOŽNÁ nedáte říci (nevím, nesoudím, pouze domýšlím) a ona prostě nechce toho koně překrmovat, jelikož si z nějakého důvodu myslí, že je to pro Vašeho koně škodlivé.
Nicméně tohle samozřejmě není dobře, plýtvá Vaše krmení a nerespektuje Vás jako majitele.
No řešení může být velmi prozaické. Problém valné většiny lidí je, že neumí komunikovat narovinu/neumí přjmout přímý a upřímný hovor. Odložila bych emoce, nadechla bych se a vyzvala bych jí na cigaretku či kávu. A o všem pohovořila. Že to tam máte ráda, ale víte, že se děje to a to za Vašimi zády a že si to nepřejete. Že neexistuje, aby utrácela Vaše krmení jiným koním. Vyslechněte si její pohled, ale stůjte za svým...a zároveň se zamyslete, jestli opravdu v dobrém úmyslu svému koni neškodíte.
Třeba ustajovatelka svůj přístup změní...a tím své chování. My mezi vámi nejsme a nevíme, jaké máte vztahy. To musíte odhadnout sama.
Každopádně holým faktem je, že mladému zdravému chlaďasovi v lehké záteži (lehká zátěž je i ježdění hodinu denně) by měla stačit hrstka ovsa (víc jak běžný hrnek bych nedávala) a minerály denně....plus dostatečné množství objemového krmiva.

jana jana jana:
já myslím, že vy to špatně chápete.....zadavatelka krmí spíš bezobilně, i když v očích ustajovatele velké množství(pul odměrky Pluska je jen vojtěška s jablečnou dužinou- započitatelné do objemu, pul odměrky Energysu standart není zas až takové překrmování) a místo toho dá kobyle oves, což je určitě na množství méně, ale pro takového koně v tomto období více škrobnaté-cukry, tudíž i možnost koně přichvátit ,není to strašení, přichvácených koní v tomto období bude haba kuk, aniž by si toho majitel všiml...
Odměrka je litrová nebo dvoulitrová?
já si taky musela v ustájení obhájit, že řepné řízky nacucané vodou udělají se skoro bezobilným müsli NE clasic půl 5 lirového kýble- cca ani ne kilo müsli denně ve dvou dávkách , ale ve skutečnosti jich je cca 200g -300g a ten objem je vlastně voda, bylo viděno jen to množství(půl kýblíku, to když v mrazech dávám řízků víc, je to kyblík celý ) Ovsa se nebojím, ale moje kobyla ho nepotřebuje, nepodává výkony, jestli ho někdy dostala tak v zimě a jen co se na hrst vejde, protože je v ceně ustájení, ale přesto má do žlabu na jedno krmení toho dost, že by jeden řekl, že je překrmovaná.
PS: jsem posedlá objemem, a to hlavně ráno. připravuju si kyblíky i na dny, kdy nejsem ve stáji, když jsem, nasypu na večer do žlabu, když po ježdění odvedu koně a zavřu box..
Bbb009
napsal(a):
Jak jsem již psala, ustájení v okolí je v celku problém a nebo je vše moc daleko. Teď budu měnit práci, takže se ke koni dostanu každý den, jinak jsem dělala krátký dlouhý a to bylo nereálné, v létě dobrý ale teď už to nejde. Od října budu mít ranní odpolední takže mu dám každodenní pohyb ať už ze země nebo pod sedlem. Jak se kůň dostane do výběhu neovlivnim(na jak dlouho) a seno ve výběhu taky neovlivním. Nechci mu příkrmem uškodit proto se zajímám v jakém množství krmit.
Pokud se nedomluvíte,nechcete měnit ustájení ,tak bude dostávat dva litry ovsa ,co jsou v ceně a konec.Ne?
Asi to tedy budete muset brát,jak to je ,když změny jsou nemožné, a vy tam zůstat chcete
Za mě dva litránky celého ovsa mladého koně,kterého tedy budete nějak pohybovat ,opravdu nezabijí.
A minerálku můžete koupit ve formě granulek nebo gelové kostky a dát vy osobně,třeba po ježdění
A zbylé vaše žrádlo určitě ustajovatelka nebude mít problém rozhodit jiným.
Mě osobně by tedy hodně děsilo,že třeba jednou si ustajovatelka rozhodne,že seno nebude,nebo stlát se nebude,nebo do výběhu se chodit nebude .Nebo že váš kůň bude potřebovat podat nějaké léky a ona se rozhodne,že nee. Prostě zásadní věci a vy to nijak neovlivníte
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82
Zkuste sem hodit foto koníka. Treba v ocich ustajovatelky je to tlustoch vo to nepotrebuje. Plus se pokochame peknym chladaskem 😁
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zkuste sem hodit foto koníka. Treba v ocich ustajovatelky je to tlustoch vo to nepotrebuje. Plus se pokochame peknym chladaskem 😁
Žádnou pořádnou fotku z boku nemam, tak aspoň takhle

koně
napsal(a):
Takový koníček po 2litrech ovsa určitě nezemře ,ani nezešílí
a co ty vlnky na kopytech?

Bbb009
napsal(a):
Žádnou pořádnou fotku z boku nemam, tak aspoň takhle
Nevidím tlustého koně. Spíš strmou lopatku a spěnku. Asi to nebude na ježdění moc pohodlné.
napsal(a):
a co ty vlnky na kopytech?
Kopyta má děsná,když jsem se tedy zaměřila a zvětšila tu fotku,kde jsou vidět .Jak by šoupal špice .
Ovšem troše ovsa ,který dostal v poslední době bych to nepřisuzovala. Spíš tomu,kdo dělá korekce.
Vlnky znamenají hojná a hubená léta
Říkával náš doktor
Když jsme kupovali kobylu,měla vlnky podle toho,jak byla na pastvě.Střídavě prý utíkala na vojtěšku , když byla. Nebo stála v chlívě ,když nebyla.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Vlnky můžou být z čehokoliv, třeba změny ustájení.
koně
napsal(a):
Kopyta má děsná,když jsem se tedy zaměřila a zvětšila tu fotku,kde jsou vidět .Jak by šoupal špice .
Ovšem troše ovsa ,který dostal v poslední době bych to nepřisuzovala. Spíš tomu,kdo dělá korekce.
Vlnky znamenají hojná a hubená léta
Říkával náš doktor
Když jsme kupovali kobylu,měla vlnky podle toho,jak byla na pastvě.Střídavě prý utíkala na vojtěšku , když byla. Nebo stála v chlívě ,když nebyla.
Koně mám od 30.srpna takže těžko říct
Norik, 18,5 roku, pouze tráva a seno, v zimě pár mrkví. Ustájen 24/7, rekreačně ježděn teď už jenom 2x týdně ( není už tolik času, když byl mladší tak jsme jezdili téměř denně )

Ty fotky jsou z úhlu,kdy to nejde dobře posoudit.Dle druhe fotky bych teda koni trochu přidala,před zimou mi na chladase přijde slabý
Koník je sympaťák, ale tie vlnky by ma tiež znepokojovali. Jedna vec sú drobné vlnky, ktoré má takmer každý kôň, druhá vec sú takto výrazné vlnky, typické skôr pre schvátenie, než "zmenu stravy". Priberať sa dá aj bez ovsa (alebo všeobecne bez sacharidov). Zaujímal by ma názor kováča, ideálne takého, ktorý so schváteným kopytom má skúsenosti. A spojila by som sa s výživárom (dávam hlas Monike Mechovej), následne by som sa porozprávala s tým, kto kŕmi koňa, aby kôň dostával to, čo má dostávať.
Obávam sa ale, že kŕmenie štýlom raz dám to, raz hento, veď sa nič nestane, nebude v tomto prípade to pravé.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Ten chlaďas není ani hubený ani nijaký, z mého pohledu, i když blbá fotka, nabrat nepotřebuje. Je prostě jen tříletý. Poroste ještě další tři až čtyři roky. Když koupíte tříletého norika nebo ČMB, tak bude také takto "subtilní" a i když se ho budete snažit vykrmit, tak bude vypadat takto.
S ohledem na stav kopyt bych ale také konzultovala krmnou dávku s výživářem. A pokud on nesvolí, vyhýbala bych se ovsu. Ta kopyta se mi také vůbec nelíbí a kdybych kupovala koně s takovým stavem kopyt, tak bych chtěla minimálně RTG těch kopyt udělat, ať vím, na čem jsem (kvůli palmárnímu úhlu). Ono je totiž faktem, že vlnky na kopytech opravdu znamenají něco jako letokruhy u stromů a jsou patrné obzvlášť u pastevních koní, nicméně jak už tu někdo napsal, mohou znamenat i podstatné změny v managemenetu. Jenže tohle se mi nezdá jako vlnky, ale vlny....nechci Vás děsit a opravdu to nemusí nic znamenat, jen by stálo se nad tím zamyslet, případně s někým zkonzultovat s někým, kdo má zkušenost s laminitis, i kdyby na dálku dle fotek. S tím pak následující způsob krmení může úzce souviset.

Ono je asi jedno jakou krmnou dávku majitelka zvolí. Pokud bude ustajovatelka sypat kyblíček jiným koním, tak výsledek bude stále nijaký

Já teda taky nejsem pro takového koně přikrmovat. Ten krk přisuzuji tomu, že je to tříletek, nemusí být každý kůň hned z mlada vyžraný na tukový hřeben. Zadnici má kulatou, z toho co vidět.
Ale určitě nezanedbat tu minerálku, ať je z čeho brát. A ten objem pohlídat, aby měl. Kyblíčkem beztak byste objemové krmení doháněla jen velmi těžko a s rizikem. Takže seno k dispozici bez hladových pauz pokud možno venku i vevnitř.
Jen pro jistotu, minerálkou myslím kompletní spektrum živin, vč. doplňku vitaminů a esenciálních aminokyselin.
Bbb009
napsal(a):
Toto má 1,5 litra.