Mohla bych vás tady poprosit o názor z čeho by to mohlo být?zhruba uprostřed krku boule jak pěst. Ale na obou stranách symetricky. Neni teď ockovana. Navíc to by bylo jen na jedny straně. Diky.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Střeček myslím dělá takovýhle boule.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takových boulí už jsem pár viděla, ale že by byly symetrické na obou stranách krku?
Nevím,jestli vám to nějak pomůže.
Máme podobnou bouli už déle, Menší tedy. Je tvrdá ,nebolestivá ,na mase přirostlá,nepohyblivá s kůží. A nevylezla ze dne na den .Na kýtě .
Doktor říkal,že je to jizva Zhojené svaly po kopnutí nebo nějakém úderu.
U vás ,když je to symetrické,by znamenalo ,že koně někdo vzal z obou stran ? Což je asi blbost
Uzliny v těch místech taky nejsou

Coudas
napsal(a):
Střeček myslím dělá takovýhle boule.
Ale ty bývají podél páteře a jsou menší.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Ale ty bývají podél páteře a jsou menší.
Je to mozné, já to nikdy neviděla.

vattunka
napsal(a):
Mohla bych vás tady poprosit o názor z čeho by to mohlo být?zhruba uprostřed krku boule jak pěst. Ale na obou stranách symetricky. Neni teď ockovana. Navíc to by bylo jen na jedny straně. Diky.
Ta symetrije je opravdu uzvláštní. Na první dobrou mě napadá absces nebo kousanec, ale to by se kůň musel zranit na obou stranách stejně.

Coudas
napsal(a):
Je to mozné, já to nikdy neviděla.
Já ano.

vattunka
napsal(a):
Kobyla je “sporťák”,nemuze to být nějaký namozeny upon či co?jako blokáda krku?kdyz to je na obou stranách. V sobotu větší trenink. V nedeli nic a v pondělí večer na to koukám jak jelen. Dneska to je stejný. Nebolestivy na pomackani,je to tvrdý. ..
Já když jsem zablokovaná, tak to rozhodně NENÍ nebolestivé.

Umím si představit, že se někde drbala hřívou třeba o větev a zabodla si třeba třísku do hřebene. To by mohlo takhle otéct. Jestli to hřeje, hledala bych cizí těleso. Jestli to nehřeje, může to být nějaká tuková boule třeba, může to být i otok bez zánětu třeba od kousnutí jiným koněm do hřebene krku nebo i od úderu (měla hlavu pod pevnou ohradou a prudce ji zvedla, i to nakopnutí šikovně by mohlo být).
Máte fotku i z druhé strany? Jestli je tam boule menší, tak může být příčina jednostranná a otok prostě jen prolnul kolem hřebene na druhou stranu.
No a taky to může být štípanec od vosy třeba. Nebo jiného hnusáka agresivního, který si někde nalemtal nějaký DDT. Svědí a hřeje to prvních pár hodin, a pak prostě pár dní trvá, než to splaskne.
Uvidíte, jak se to bude chovat.
Právě ze se zdá,ze tam žádný vstup nema,ale je na pastevku ve stade. Stromy tam jsou,pevná ohrada ne. Nehreje to,udělalo se to ze dne na den. Bohuzel fotku z druhy strany nemam,skolila mě chřipka,takže resim jestli ji zítra nechat jít pod sedlo,když vypadá ze ji to nevadi🤔kobyla je ve stade nekonfliktní,pastvina má kilometr ,neřekla bych ze by ji někdo ublížil. Mozna to na ty druhy straně je fakt trosku menší co si vybavují. Štipanec od hmyzu by to mohl udělat?to nevylučuji…

hned mě napadlo to kousnutí....nehryznul koně jiný kůň, když je to z obou stran? teď je to prostě pohmožděné...to že na dotek koník nereaguje neznamená, že to není třeba trochu i bolestivé.
Páteř koně vede v dolní části krku, nahoře jsou jen svaly...

Klidně ať chodí pod sedlo, na vývoj tohodle problému by to vliv mít nemělo.
To chápu, že na kilometrové pastvině mají buřti náhubky

Tříska či jiné poranění by bylo bolestivé....

vattunka
napsal(a):
Takže večer to je stejně. Možná je na ty druhy straně maly pupinek,ze by fakt pichnuti hmyzem a ze by ten otok takhle prostoupil na druhou stranu🤔?
zkuste pupínek jestli má stroupek. a ten odškrábnout a zkusit pomačkat...

vattunka
napsal(a):
Takže večer to je stejně. Možná je na ty druhy straně maly pupinek,ze by fakt pichnuti hmyzem a ze by ten otok takhle prostoupil na druhou stranu🤔?
Zní to jako alibismus, ale možné je opravdu všechno.
Teprve včera jsem ji vzala ven,zdalo se to po jezdeni mensi. Nevadilo ji to a neomezovalo. Pak jsem to oholila a namazala chladicim gelem. Na te straně s tím pupinkem se to vic začíná špičatět. Na te druhé se to možná rozlévá vic dolu,gravitace. No tak uvidime. Mame u ohrady jabloně takže možnost pichnuti vosou nebo i sršeň🤔?prvni dvě dneska rano,další včera večer.

No ty jo, to je pěknej balon.
K tomuhle já bych už možná volala veta...? Jako správnej paranoidní majitel (kometa styl).
Bohužel nemame v okolí kvalitního veta. Takže pokud je zle ,vozim rovnou na kliniku do Brna. No s tímhle pokud to kobyla neřeší a nevadi ji to,tam letět nechci zatím. A aby mi dojel někdo kdo mi da masticku,no to právě zatím zkouším mazat sama. Zatím chladivym a zítra asi začnu zahrivat. Proto jsem to dala sem,jestli někdo nema zkušenost…☹️

Jako neměla by na to umřít, to je jasný. Něco na vstřebávání (Lioton a tydlenty henty) snad pomůže. Já bych se u tohoto asi trochu bála, že je to absces, a směřuje k otevření (tou špičatou stranou), a pokud je to tak, tak až se to otevře, bude to potřeba asi velmi dobře vyčistit (a tam by mi vet osobně hodně pomohl) a dost možná i nějaké krytí.... určo se to ale dá vyřešit doma, no. No, budu napjatě držet palce

V téhle fázi už je to spíš jedno... Pokud byste vezla na kliniku, můžete zkusit RTG, jestli se tam něco neukáže (broky, drátek...). Příčinu bych řešila asi pokud by se to nedejbože opakovalo. Tohle může být prostě blbá náhoda, no.
On ten absces by klidně mohl být i po nějakém tom infikovaném hmyzákovi...

No a nebo nakonec do toho Brna - poslat zprávu. Fotku. Nebo zavolat... dneska snad už jde i videohovor (né na mojí staré cihle).
Arbora
napsal(a):
Skúsila by som aspoň poslať Horsane správu, zrovna dnes satu objavila. Aspoň pre ten pocit, či čakať doma, alebo radšej teda vyraziť.
I am here :D
vattunka - tá fotka, kde sa to špičatí, to je krása, buď z toho vylezie nejaká chutná larva hrúbky prsta, alebo hnis (mno, niekedy aj nič).
Absces, ktorý sa prevalí je fajn, urýchliť sa to dá nahrievaním a mazaním hyperemizujúcich mastí, ichtamol, alebo prehrievacia emulzia pre športovcov, napríklad červená Empspoma, alebo hocičo iné.
Oholila by som to na kožu, pokiaľ je to možné.

napsal(a):
No ty jo, to je pěknej balon.
K tomuhle já bych už možná volala veta...? Jako správnej paranoidní majitel (kometa styl).
Já jsem hysterický majitel!
Diky horsano. Nevím ceho larvy?ale odcervujeme pravidelně …teď byla parkrat na zavodech,ze by si něco dovezla?po ranním namazani chladivym gelem s arnikou to vypadá myslim lépe. Možná i tím jezdenim ,pohybem to trosku splasklo.

vattunka
napsal(a):
Diky horsano. Nevím ceho larvy?ale odcervujeme pravidelně …teď byla parkrat na zavodech,ze by si něco dovezla?po ranním namazani chladivym gelem s arnikou to vypadá myslim lépe. Možná i tím jezdenim ,pohybem to trosku splasklo.
S dovolením odpovím za Horsanu, doufám, že správně. Podkožní střeček - Hypoderma.

vattunka
napsal(a):
Myslela jsem ze to je strecek co psala. Ale to jsem kdysi davno videla u jednoho zanedbanyho achala jak mu to lezlo ze zad. A neni na ne ještě brzo ?nez by to promigrovali?
Spíš pozdě. Střeček srnčí.
Tak dávám dnešní fotky. Do včera mazáno chladicim gelem,dneska rano už ichtoxylem a zas byla dneska pod sedlem venku.
vattunka
napsal(a):
Nejaká zblúdilá hypoderma, ale vyzerá to, že sa to skôr rozlialo a vstrebáva sa to?
Najzvláštnejšia na tom je tá symetria, lebo taká nejaká náhodná boule zas nie je úplne výnimočná (tŕň, žihadlo, hryzanec).
Ona má mikročip?
Niekedy sa rozhodne cestovať, len na takom krku a z uhla ťažko súdiť, kde to vlastne je.

nemohly by to být nateklé mízní uzliny? jsou tam? jsou párové?
PS: ale ta jedna stran s tím "stroupkem" by mě nedala spát, asi bych do toho nípla...

napsal(a):
nemohly by to být nateklé mízní uzliny? jsou tam? jsou párové?
PS: ale ta jedna stran s tím "stroupkem" by mě nedala spát, asi bych do toho nípla...
Úplně vyloučené to není, ale zase ten stroupek... Je to fakt záhada.

možná vstupní brána infekce....jinak jste mi zrušila edit, takže: u lidí "krtice" a u koz něco podobného, ale jiný původce. koukla bych i na jiné uzliny.
ale zase, koně to nebolí....nebo to maskuje.
vattunka
napsal(a):
Jo vypadá to ze se to rozliza a zmenšuje. Večer zas nafotim. Uzliny🤔jde mi o to ze má v patek odjet na zavody a v so jet 80km☹️Tak teď nevím jestli jet….chjo.
A tak vet check narýchlo doma- teplota, správanie, príjem vody, potravy, vylučovanie, pohyb bez diskomfortu a bolesti?
Ještě fotky dnešní večer. Vzala jsem to i vic z dálky,aby bylo videt kde to je.

vattunka
napsal(a):
Ještě fotky dnešní večer. Vzala jsem to i vic z dálky,aby bylo videt kde to je.
Divný, divný, divný. Váš kůň mě uvádí do rozpaků, protože mě už nic nenapadá.
No sem rada,že se bavíte 😉,ja teda moc ne☹️Vypadá ze se to furt zmenšuje…fotky dnešní rano,mazeme pořád ichtoxylem 2-3 denně,jak se k ni dostanu…

vattunka
napsal(a):
No sem rada,že se bavíte 😉,ja teda moc ne☹️Vypadá ze se to furt zmenšuje…fotky dnešní rano,mazeme pořád ichtoxylem 2-3 denně,jak se k ni dostanu…
Na ichtoxyl nedám dopustit. Mazala jsem jím i svou hnisající pooperační ránu.

napsal(a):
Na ichtoxyl nedám dopustit. Mazala jsem jím i svou hnisající pooperační ránu.
nebo třeba zarostlý nehet

napsal(a):
Já jsem hysterický majitel!
jo, hysterický . Jsem si hned nevzpomněla

vattunka
napsal(a):
Jo vypadá to ze se to rozliza a zmenšuje. Večer zas nafotim. Uzliny🤔jde mi o to ze má v patek odjet na zavody a v so jet 80km☹️Tak teď nevím jestli jet….chjo.
jeďte
Je to na místě, kde to nevadí, evidentně se to buď zlepšuje nebo nehorší, kobyla je vitální.

vattunka
napsal(a):
A co pro jistotu nechat odebrat krev a vyšetřit diferenciální rozpočet leukocytů? Jenom nápad.
vattunka
napsal(a):
Jojo,přesně tak. Nejeví žádný diskomfort,chová se normálně,včera 20 km v pohodě…tak právě nevím jestli ji mám přihlásit a jet na zavody…
Ak sú nejak dôležité, tak ja by som asi išla, teraz tie fotky strašne skresľujú, ale tak čím menej srsti tam bude, tým to lepšie prenikne na kožu, masť sa musí fakt dobre vmasírovať, potom hreje, koňovi to nemusí byť ale príjemné.
A nedá sa z toho nič vytlačit?
Ako je to s NSAID pred pretekmi?
No upřímně kobyla je dobře rozbehana a zas ji to posune ve výkonnosti,pokud to dá,upřímně jsem ani necekala,ze zrovna ona bude běhat,ale tak je to ségra Felskina(zasvěcení vědí)😉tak proč ne🙂Jo snažila jsem se oholit strojkem co to slo,zítra zkusim oholit znova,navíc budu i trochu holit na zavody…Nedá. Jak ze začátku to vypadalo ze tam je vstup,tak nikde nic neni teď. Mozna to je tvrdší a jakoby tam je na jedné straně cítit jakoby hrbolky,necelistvost otoku. Tak nemůžeme použit nic co je doping,takže predpokladam i nesteroidy…
vattunka
napsal(a):
No upřímně kobyla je dobře rozbehana a zas ji to posune ve výkonnosti,pokud to dá,upřímně jsem ani necekala,ze zrovna ona bude běhat,ale tak je to ségra Felskina(zasvěcení vědí)😉tak proč ne🙂Jo snažila jsem se oholit strojkem co to slo,zítra zkusim oholit znova,navíc budu i trochu holit na zavody…Nedá. Jak ze začátku to vypadalo ze tam je vstup,tak nikde nic neni teď. Mozna to je tvrdší a jakoby tam je na jedné straně cítit jakoby hrbolky,necelistvost otoku. Tak nemůžeme použit nic co je doping,takže predpokladam i nesteroidy…
Chápem, tak ak by sa tvárila ok, tak asi preteky ok a potom možno nejaké NSAID/ATB, podľa stavu ale.
Možno USG oblasti, žltá kobyla raz mala seróm na zadku, ale to bolo po aplikácii ATB a po kolike, mala tých komplikácií vtedy viac.
Tady dnešní rano. Pořád se to zmenšuje a vstřebává…kobylu jsem nahlasila,tak snad i odjedem…ale pořád nevím proč to je. A co to je🤔pořád mazeme. Dneska to zase priholim,strašně rychle zarůstá…

Na závodech už nebude mít vet ani co vyšetřovat
Tak ještě přidám poslední info. Měla jsem tu po sezóně svoji dvorní chiro,je to i vetka a hned jak ji videla ,teda to vyholené místo,neb už tam nic nemá,říká ,záňet tíhového váčku. Že prý se to stává úderem. Je fakt že tu byli dva nový koně a i když tam neměla ránu,kousanec atd,pry stačí tupý náraz,kor kdyby měla ohnutý krk na druhou stranu a někdo do ni vrazil. To se asi fakt stát mohlo. Ale že to ostatní veti neodhalili?🤔nebo je to vůbec nenapadlo…hlavne ze to je pryč🙂Diky všem.

vattunka
napsal(a):
Tak ještě přidám poslední info. Měla jsem tu po sezóně svoji dvorní chiro,je to i vetka a hned jak ji videla ,teda to vyholené místo,neb už tam nic nemá,říká ,záňet tíhového váčku. Že prý se to stává úderem. Je fakt že tu byli dva nový koně a i když tam neměla ránu,kousanec atd,pry stačí tupý náraz,kor kdyby měla ohnutý krk na druhou stranu a někdo do ni vrazil. To se asi fakt stát mohlo. Ale že to ostatní veti neodhalili?🤔nebo je to vůbec nenapadlo…hlavne ze to je pryč🙂Diky všem.
Já znám tihové váčky jenom v místech, kde je doslova kost a kůže - jako zápěstí, loket, hlezno a tak. (viděla jsem "krásnou" burzitidu u krávy na karpu). Na krku je přece dost svaloviny. Tak nevím no.
Ale hlavně, že je to pryč.
napsal(a):
Já znám tihové váčky jenom v místech, kde je doslova kost a kůže - jako zápěstí, loket, hlezno a tak. (viděla jsem "krásnou" burzitidu u krávy na karpu). Na krku je přece dost svaloviny. Tak nevím no.
Ale hlavně, že je to pryč.
Moje kobylka měla deset let burzitidu za ušima na páteři. Myslela jsem, že na to jednou umře, ale ne. Nakonec to byla kolika, co ji zabilo, v 25 letech.

vattunka
napsal(a):
Bylo mi řečeno ze těch tihových váčků je po těle spousta. A tady v tom miste se třou dva svaly o sebe a mezi nima je. Ano je i za ušima,to mají často drezuraci,pokud mají “speciální”výcvik.
Tak za ušima mě to nepřekvapuje, tam je taky kost a kůže. Ale nezpochybňuji, že můžou být i mezi svaly.

vattunka
napsal(a):
Tak to nechapu. Proč by to rikala🤔je to naše repre vetka a chiro a troufám si rict ze jedna z nejlepších co muzu porovnat….jsem z toho jelen…
Já taky. Jestli podržím myšlenku, což nemůžu slíbit, tak prolistuji učebnici anatomie.

napsal(a):
Já taky. Jestli podržím myšlenku, což nemůžu slíbit, tak prolistuji učebnici anatomie.
Tak jsem otevřela svou hodně používanou učebnici anatomie.
Tihové váčky na krku - cituji -
bursa subligamentosa supraspinalis mezi 1. a 2 hrudním obratlem
b. subligamentosa nuchalis cranialis mezi atlasem a odstupem šíjivého vazu
b. subligamentosa nuchalis caudalis - mezi čepovcem a odstupem šíjového vazu
Neuvěřitelné, že jsem to kdysi uměla.
Anatomicky (topograficky) tomu neodpovídá ani jedna.
To si uplne nemyslim. Fakt mi už dokázala za x let ze ví co dela. A v porovnání s rádoby Fyzio či chiro,jinými,je jednoznačně nejlepší. Je vůbec problém se do jejího kalendáře dostat…Ona i rikala latinsky název ,ale to si nepamatuju. Proto to nechapu. A pořád teda nerozumím kde se to vzalo když tam tihovy Vacek neni 😢

A nemohla říkat jinou diagnozu s tím, že je to "podobné" jako zánět tíhového váčku? Já nevím, nějaké spasmy nebo whatever, nahromadění tekutiny v tkáních - logicky...

No, jak je to otok, tak je to vždycky hromadění tekutiny, to je jasné. Jsem myslela spíš jestli mezi řečí a latinskými termity nenahodila třeba přirovnání s tíhovým váčkem, a tím vám to vklouzlo do podvědomí. Ale to je nakonec úplně jedno :-) Hlavně že je vyřešeno.
vattunka
napsal(a):
To si uplne nemyslim. Fakt mi už dokázala za x let ze ví co dela. A v porovnání s rádoby Fyzio či chiro,jinými,je jednoznačně nejlepší. Je vůbec problém se do jejího kalendáře dostat…Ona i rikala latinsky název ,ale to si nepamatuju. Proto to nechapu. A pořád teda nerozumím kde se to vzalo když tam tihovy Vacek neni 😢
Proste koníčkovi začali rásť krídla a keby sa to neliečilo, už by bol Pegas :)
A odletel by :D
Horsana
napsal(a):
Proste koníčkovi začali rásť krídla a keby sa to neliečilo, už by bol Pegas :)
A odletel by :D
A sáfra sáfra ... to je tedy vysvětlení pro různé boule v oblasti pod sedlem (bohužel znám lidi, co by to tak vysvětlovali - vadné sedlo na prd, to néé to by se asi muselo koupit nové - A vlastně jsou jejich trpělivý a smíření koně takový andílci )
Ale myslím, že Vatunka rozhodně není z těch - tady bych to viděla na nějaké nedorozumění při komunikaci s vetem (a to na netu nezjistíme - jen ona se může zeptat ještě jednou)
Pipilota
napsal(a):
A sáfra sáfra ... to je tedy vysvětlení pro různé boule v oblasti pod sedlem (bohužel znám lidi, co by to tak vysvětlovali - vadné sedlo na prd, to néé to by se asi muselo koupit nové - A vlastně jsou jejich trpělivý a smíření koně takový andílci )
Ale myslím, že Vatunka rozhodně není z těch - tady bych to viděla na nějaké nedorozumění při komunikaci s vetem (a to na netu nezjistíme - jen ona se může zeptat ještě jednou)
Jj, jasne :)
vattunka
napsal(a):
Je fajn, že to zmizelo. Čtu to až dnes. Mám kobylu drbnu, takže jsem detektiv amatér, co se týká možných zdrojů úrazů.
Tohle mi přijde, že se cpala někam (nebo byla nacpána), kam se vešla právě jen po ta místa na krku. Dál to nešlo. A jak se rvala ven, zhmoždila se po obou stranách krku. Odpovídá tomu i to, že na jedné straně víc a na druhé méně. Neb koně jsou křiví. Takže zabírala na jedné straně více.
Jasně, už je to irelevantní. Ale máte koní více, koukla bych se po výběhu.
vattunka
napsal(a):
Ve vybehu nema kam se napasovat. Elektricky ohradnik. Spis bych to videla ze do ni někdo narazil.
Asi jsem to fakt blbě pochopila nevím. Zkusim se ji zeptat znova až na jare přijede. Driv se asi neuvidíme..Diky.
Pak ještě nepravděpodobná situace, že by kobča ležela a jiný koník vykopl.
Asi vám to přijde nepravděpodobné. Ovšem nám přešel po ležící kobyle nakutý valach. Naštěstí je tlustá, špeky ztlumily zhmoždění. Ale i tak tři týdny stála, protože jí pošlapal záda. Byl poněkud jeb*ý.