Lehká - střední - těžká zátěž

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.9.2022 15:48

Ráda bych rozjela diskuzi na vaši definici stupně zátěže. Přijde mi, že většina lidí má tendenci přeceňovat, jak intenzivně se svým koněm pracuje.

Na jednu stranu jsou turističtí koně co v sezóně denně nachodí 25 km, na druhou stranu někdo vezme koně na ruce na 30 minut kolem výběhu (a ještě lidským tempem, které je většinou pomalejší) a má pocit, že ten den "pracoval". Jak často pracujete se svým koněm vy, jak máte rozloženou práci během týdne a za jaký typ zátěže to považujete?

27.9.2022 16:58

Rozhodně to přeceňují

Já jezdím jednoho koně zrovna skoro v záchovném režimu - dvakrát třikrát týdně vyjížďka, a krom toho, že dvakrát do měsíce si něco skočí a jednou vyjede na akci (kde si taky něco skočí) nedělá lautr nic.

Větší výdej má, když v lese táboří trempové a on místo žraní v noci hlídá a stresuje.

27.9.2022 17:24

Já bych to až tak neměřila na čas a délku , ale jako s jakou intenzitou kůň pracuje.
Za půl hodiny se dá obejít stavení nebo udělat pro koně těžká stranová práce, oba byli pod sedlem půl hodiny a možná našlapali stejně metrů, ale ten druhý si víc máknul....

my pracujeme asi lehce, až občas trochu víc, já obecně nemám ráda koně úplně propotit do běla my jsme rekreanti...opocená někdy je, ale přiměřeně...
jezdím jak práce dovolí, nepravidelně, ale snažim se mít v tom nějaká řád.
chodím na cca průměrně 14-15 dvanáctihodinových směn , z toho 2 noční + občas k tomu ranní , takže mi zbyde 15 čistých dní , plus mínus před noční, po noční suma sumárum asi 18 volných dní z měsíce, které mohu být u koně , brzdí mě jen jiné aktivity a někdy počasí (horko, mokrý kůń) na koně se posadím průměrně 10 za měsíc, jinak má koník jiné pracovní aktivity ( lonž, skoky ve volnosti, vyběhání v hale, kladiny a kavalety, nebo jen podrbaní) , aby se mu nezkrátily žíly...

Coudas

27.9.2022 18:15
Coudas

XXX.XXX.87.254

Zátěž našich koní považuji za nulovou. Nepracujeme vůbec nijak.

JanaJanaJanaJana

29.9.2022 07:53
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Když jsem byla na kurzu u Tomáše Ševečka, který sídlí na Ranch Lucky Seven a dělal s koňmi snad úplně všechno, vč. práce v lese, kovařiny atd., zrovna o tomto tématu mluvil.
Definoval to asi takto:
lehká zátěž - vyjížďka hodinu až dvě 7 dnů v týdnu
střední práce - 3-4 hodiny denně pod sedlem/v zápřeži nebo dvoufázový trénink
těžký zátěž - 6 - 8 hodin zápřah (např. koně v lese), takhle dlouho snad nikdo nejezdí :D
V souvislosti s tím mluvil i o překrmování koní a přeceňování vlastní práce (jakože např. hodina denně, i když cvalovka, střední zátěž rozhodně není ve světle toho, co je pracovní kůň ve formě schopný zvládnout s prstem v nose).

Já s tím celkem souzním :)

29.9.2022 08:19

Tenhle režim mají i dostiháci, takže tohle by asi platilo v rekre režimu, ale dostihový trénink je něco jiného.

Oni vzpěrači taky nemakají třeba víc než hodinu až dvě denně - stejně jako mi zabere práce u koní - ale srovnávat to nejde...

Jinak na dětském táboře běžně 6 hodin pod sedlem, drtivá většina v kroku, ale část jízdárna, střídání jezdců, dvoufázově. Tomu taky říkám těžká práce.

29.9.2022 08:21
akscha

XXX.XXX.19.229

On bude rozdíl psychicky těžká a fyzicky těžká :)

A jinak dostihovy trénink v terénu přece nelze schovat pod slovo vyjizdka. Nebo alespoň ja si pred tim představím něco dost jiného ;)

29.9.2022 08:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tenhle režim mají i dostiháci, takže tohle by asi platilo v rekre režimu, ale dostihový trénink je něco jiného.

Oni vzpěrači taky nemakají třeba víc než hodinu až dvě denně - stejně jako mi zabere práce u koní - ale srovnávat to nejde...

Jinak na dětském táboře běžně 6 hodin pod sedlem, drtivá většina v kroku, ale část jízdárna, střídání jezdců, dvoufázově. Tomu taky říkám těžká práce.

Viz akscha. Tam je to těžká práce hlavně psychická.

29.9.2022 08:47
Arbora

XXX.XXX.80.199

akscha napsal(a):
On bude rozdíl psychicky těžká a fyzicky těžká :)

A jinak dostihovy trénink v terénu přece nelze schovat pod slovo vyjizdka. Nebo alespoň ja si pred tim představím něco dost jiného ;)

Každý to bude mať ináč a v podstate je aboslútne irelevantné, čo si kto pod tým predstavuje. Toto delenie je skôr pre výrobcov krmiva, ktorí potrebujú predávať. Dnes už (snáď) ľudia viac kŕmia podľa koňa (je v kondícii, vládze), než podľa toho, čo je napísané na obale.

Za mňa ľahká záťaž bežný rekre kôň, ktorý nemá športové ambície, takže ani žiadne pravidelné tréningy zamerané na "výkon". Stredná práca, kôň pripravovaný, alebo v nižšom športe. Ťažká práca pre mňa znamená kôň v lese, dostihák, aktívny profesionálny športovec na úrovni S a vyššie. U všestranosti by som možno zvažovala od L vyššie.

29.9.2022 08:48

Viz akscha. Tam je to těžká práce hlavně psychická.

Kde že to bude těžká práce hlavně psychická?

JanaJanaJanaJana

29.9.2022 08:56
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

No mám pocit, že když se mluví o zátěži, tak je to hlavně ta fyzická ne?
Samozřejmě že je důležitá i psychická zátěž úměrně stavu a věku koně, ale podle toho se krmí, a proto všichni řeší především tu fyzickou.

29.9.2022 08:56

Arbora: Dnes už (snáď) ľudia viac kŕmia podľa koňa (je v kondícii, vládze), než podľa toho, čo je napísané na obale.

Mno, podle častých dotazů zde o tom musím bohužel dost pochybovat...

29.9.2022 08:59

Na dětských táborech.

29.9.2022 09:45

Na dětských táborech.

Aha. No, šest hodin v pohybu pod sedlem (to je čistého času) se střídáním zvětšiny neumětelů na zádech... Aby nedošlo k mýlce, to není jeden turnus v létě, ale naopak celé prázdniny s jedním týdnem na odpočinek.

Ale asi to opravdu každý bere jinak.

Jinak ti dostiháci chodili skutečně na vyjížďky. Většina krokem, a pokud nebyla klusovka, tak se třeba kilometr nebo dva zacválalo. Kdyby na takové vyjížďky chodil poník, tak se řekne lehká zátěž (no, vlastně když jsem byla malá, tak náš poník takovou zátěž měl - krom jiného jsem na něm jezdila o víkendech do té dostihové stáje, takže hodina a půl v tempu tam, hodina a půl v tempu zpět, měl chudák v součtu větší makačku než ti vrcholoví sportovci ).

Nakonec je dobře, že trend směřuje k tomu, posuzovat tu KD individuálně.

29.9.2022 14:54
JaL

XXX.XXX.31.238

Naši koně - lehká až střední zátěž.
Vyjížďka u nás = zevlící kochací záležitost se spoustou kroku, průměrná rychlost do cca 7-8 km/h, časově většinou do dvou hodin = lehká zátěž.
Střední zátěž = příprava na vytrvalost, tréninky v terénu, vzdálenost kolem 15 km, průměrná rychlost cca 10-14 km/h, a/nebo několik km cvalu. Časově minimálně 4x týdně, jednou větší práce (20 a víc km v průměrné rychlosti nad 10km/h). To je za mě ideál, aby koně byli fit, vypadali a cítili se dobře.

Coudas

30.9.2022 06:46
Coudas

XXX.XXX.177.126

Půjčit koně na dětský tabor byla za největší p.... a chyba, kterou jsrm u koní udělala, ale dobře mi tak. Psychická zátěž to byla př

Coudas

30.9.2022 07:05
Coudas

XXX.XXX.177.126

Pardon, špatně jsem klepla. Psychická zátěž to byla především pro mně, ale ty koně to zlomilo docela úspěšně taky. Aby po 3 týdnech po mně šel vlastní kůň bezdůvodně zadníma, no co tam museli s něma dělat.... A fyzicky, radši nebudu komentovat. Hlavně že se "i jejich koně perfektně nasvalili". Jestli bych se kdy koním měla za něco omluvit, tak je to to, že jsem si nechala namazat med kolem huby rádoby kamarádkou a udělala tuto nebetyčnou krávovinu.

30.9.2022 12:06
evcusik

XXX.XXX.15.3

Říkám, si kam zařadit nás :D - shetty cca 200kg, ve vozíčku 90kg ( osazenstvo 70-120kg) ..2-3* týdně (viz obrázek)

30.9.2022 17:12
akscha

XXX.XXX.26.89

Výuka začátečníku a taky jejich ošetřování pred a po ježdění. Sice si porad myslim, ze výuková lekce se schopným trenerem může probíhat uplne v pohodě, ale takových zas moc není. Plus to uzdeni, sedlani a čištění. To není fyzická prace,ale odpočinek taky ne

3.10.2022 09:47

Jak dáte rychlost 12km/h? Měříte jen určitý úsek vyjížďky, kde už se dá v kuse klusat 5km, nebo máte mnohem lepší terény? Co mám naježděno, tak prostě velká část cesty je krok, protože auta, lidi, domy, kameny ...

Coudas

3.10.2022 10:31
Coudas

XXX.XXX.87.254

Proto jsem přestala jezdit. Není kde.

3.10.2022 10:41

Jak dáte rychlost 12km/h? Měříte jen určitý úsek vyjížďky, kde už se dá v kuse klusat 5km, nebo máte mnohem lepší terény? Co mám naježděno, tak prostě velká část cesty je krok, protože auta, lidi, domy, kameny ...

Na celodenních vyjížďkách (cca 15 km) jsme se dopočítali k průměrné rychlosti 5 km/h. Myšleno i přestávky na odpočinek. Na těch dvouhodinových je to určitě víc. Naštěstí, tam kde jezdím já, jsou dobré terény. Takže klusu i cvalu dost (na mě někdy až moc ).

3.10.2022 11:11
koně

XXX.XXX.174.63

Mě krokoměr vypočítal maximální rychlost našich Sádelníků 4,7 km
Musím je omluvit velmi členitým terénem a starými nepružnými jezdci ,jinak mě nic nenapadá

3.10.2022 13:16
JaL

XXX.XXX.31.238

Najetou ideální trasou + trochou klusu po asfaltu (ale ne nutně vždy), nachozenými koňmi, kteří udělají dlouhodobě rychlost v klusu kolem 14 km/h, trochou cvalu.
Terén dělá strašně moc, jak povrchem, tak sklonem (jsou kopce, které prostě koně sbíhat často nenechám, aby se neodvařili). V neznámém terénu to zpravidla nejde (pokud neběžíme po vyznačené trase).

3.10.2022 16:19

akscha: tak ošetřování koní okolo se děje další čas navíc, ale ty děti sedí v sedle skutečně 6 hodin denně (to je průměr). A samozřejmě ke konci turnusu už je většina těch lekcí i s klusem, cvalu je málo, ten nestojí za řeč. Ale terén je u nás skutečně nerovný a jezdci schopní vyjížďky (polovina dětí) jezdí ven. Vlastně i ti neschopní - jen mají vodiče. I kdyby nebylo dalších nepříznivých okolností (nepozornost vedoucích, neschopnost klientů, nevhodnost cajků, nešikovnost vodičů...), tak to ve mně prostě vyvolává pocit těžké práce. Minimálně ve srovnání s tím, co (ne)dělají běžní rekreanti. Ale vím, že ta srovnání jsou ošidná, no.

JanaJanaJanaJana

4.10.2022 11:48
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

akscha: tak ošetřování koní okolo se děje další čas navíc, ale ty děti sedí v sedle skutečně 6 hodin denně (to je průměr). A samozřejmě ke konci turnusu už je většina těch lekcí i s klusem, cvalu je málo, ten nestojí za řeč. Ale terén je u nás skutečně nerovný a jezdci schopní vyjížďky (polovina dětí) jezdí ven. Vlastně i ti neschopní - jen mají vodiče. I kdyby nebylo dalších nepříznivých okolností (nepozornost vedoucích, neschopnost klientů, nevhodnost cajků, nešikovnost vodičů...), tak to ve mně prostě vyvolává pocit těžké práce. Minimálně ve srovnání s tím, co (ne)dělají běžní rekreanti. Ale vím, že ta srovnání jsou ošidná, no.

6 hodin pod začátečníky denně může dopustit leda nekompetentní nýmand.

Prachy, prachy, prachy.

4.10.2022 12:01

JanaJanaJanaJana napsal(a):

Prachy, prachy, prachy.

O tom žádná, souhlas.

Coudas

4.10.2022 13:07
Coudas

XXX.XXX.87.254

Prachy, prachy, prachy.

Přiblblej pražák, kterej koním ho....uby rozumí ale myslí si, že sežral všechnu moudrost světa a nikdo na něj nemůže, a bohužel tomu celýmu velí.

JanaJanaJanaJana

4.10.2022 13:19
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Coudas napsal(a):
Přiblblej pražák, kterej koním ho....uby rozumí ale myslí si, že sežral všechnu moudrost světa a nikdo na něj nemůže, a bohužel tomu celýmu velí.

Já normálně znám jezdeckou školu, kde když kůň už začíná blbnout z těch všech začátečníků a mírně pokročilých, které na jízdárně jezdí, tak si ho normálně majitelka jezdecké školy stáhne a jezdí ho pár týdnů sama, případně velmi zkušení.

Před takovými lidmi smekat a dávat je okatě za příklad.
Bohužel je růží mezi trním.

Coudas

4.10.2022 15:20
Coudas

XXX.XXX.87.254

No a před opačnými okatě upozorňovat na všechny strany. Škoda, že jsem zkušenosti ostatních neslyšela dřív.

4.10.2022 15:52

Já normálně znám jezdeckou školu, kde když kůň už začíná blbnout z těch všech začátečníků a mírně pokročilých, které na jízdárně jezdí, tak si ho normálně majitelka jezdecké školy stáhne a jezdí ho pár týdnů sama, případně velmi zkušení.

Před takovými lidmi smekat a dávat je okatě za příklad.
Bohužel je růží mezi trním.

Jo, jenže takový kůň těch pár týdnů nevydělává, že.
Podnikavec by si ťukal na čelo.
Paní z jezdecké školy ví, že jí to ten kůň vrátí dlouholetou spolehlivou službou a dobrým zdravím.

4.10.2022 18:56
vattunka

XXX.XXX.107.255

Přesně tak. Proto děláme v létě jenom jeden turnus táborů. Delali jsme dva a konim to nesvedcilo. A to jezdí jen dopoledne,odpol mají doprovodný program. A ještě jsou to děti většinou co dochází pravidelně cely rok. Takže už jsou na sebe zvyklý😉

5.10.2022 08:03

jop, takový tábor znám taky - mají ho jako příměstský :-)

JanaJanaJanaJana

5.10.2022 08:21
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Jo, jenže takový kůň těch pár týdnů nevydělává, že.
Podnikavec by si ťukal na čelo.
Paní z jezdecké školy ví, že jí to ten kůň vrátí dlouholetou spolehlivou službou a dobrým zdravím.

Vydělává. Jezdí ho holky, které se připravují do sportu.

Ona ta paní je totiž natolik chytrá, že koně vybírá kvůli povaze, aby unesli martýrium se začátečníky, ale zároveň je školně, aby byli jezditelní pro všechny.

Je to obrovská investice časová, sebevzdělávací a samozřejmě finanční (peníze až na prvním místě :D), ale taky jí ta jezdecká škola "nechutně" sype.

Ale to je prostě tak, když se řemeslo dělá poctivě.

5.10.2022 08:39
vattunka

XXX.XXX.245.201

My mame i se spaním ve stanech a bez mobilních telefonu😜

5.10.2022 10:28

Jana*: tak asi je v lokalitě, kde má tyhle možnosti. Koně jí asi vydělávají celoročně. Zatímco tuti koně si musejí za letní prázdniny vydělat na celý rok provozu a ještě nasypat do kapsy provozovateli. Tím nic neobhajuju.

Bojím se, že tady by na takové jezdecké centrum nebyla ani klientela. Chce někdo po klientech 350,- za jezdeckou lekci a lidi se diví jako divizny.

JanaJanaJanaJana

5.10.2022 10:42
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Jana*: tak asi je v lokalitě, kde má tyhle možnosti. Koně jí asi vydělávají celoročně. Zatímco tuti koně si musejí za letní prázdniny vydělat na celý rok provozu a ještě nasypat do kapsy provozovateli. Tím nic neobhajuju.

Bojím se, že tady by na takové jezdecké centrum nebyla ani klientela. Chce někdo po klientech 350,- za jezdeckou lekci a lidi se diví jako divizny.

To je otázka no.

Zase na Čechy velice dobře funguje vizuální reklama a to staré klišé "co je drahé, to je kvalitní".

A řada lidí v Čechách se také prodává pod cenou, což tahle žena nedělá, a v tom je síla jejího byznysu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík