Dobrý den, ze zvědavosti koukám do inzerce a jaké ceny koní jsou. Někdy mi přijdou trochu nadsazené,ale tím, že
nevím kolik stojí březost koně,tak mi to může jen připadat. Chtěla jsem se prosím Vás zeptat jestli někdo nechal připustit svoji kobylku a jak je finančně nákladná březost a co to vše obnáší ( kolik má mít vyšetření sonem během březosti a jiné vyšetření..). Děkuji za případné odpovědi.
Tam je moc aspektů ,tak jen ty co mě napadnou , od boku
Máte li kobylu a někde poblíž ,nebo doma ,je něco v koulích .Nebudete nic řešit ,ani vyšetřovat atd atd .Prostě jednoho dne máte hříbě. Zapíšete ho j,ako že se vyskytlo a dostane modrý průkaz s číslem čipu ,popisem a dovětkem TYP .Třeba teplokrevný ,podle toho co by tak asi z toho mohlo vyrůst
Náklady pouze na původní pořízení,krmení a provoz ,vaší kobyly,nebo vašeho hřebce.Případně tedy ,co si řekne majitel,není li hřebec váš.
Nicméně kříženci někteří bývají povedení.Vy ho třeba budete mít doma ,bez extra nákladů .Dokážete ho obsednout nebo zatahat .Tak si cenu nastřelíte řeknete a někdo vám to dá.
Chcete li vyprodukovat čisté hříbě určitého plemene,jste na tom o dost hůře.
Musíte mít kobylu s původem ,uchovněnou,někdy i po zkouškách .Zdravou,která zabřezne .Samozřejmě očkovanou, i na herpes .A to už se sype kasička.
Pak je třeba kobyle udělat krve a stěry a začne martyrium .Sledovat říje.Vézt ke hřebci ,připouštěcí poplatek. Nebo zajistit inseminaci.Dávky zachlazené,nebo mražené .Kobylu vézt za technikem,někteří to tak chtějí. Nebo technik k vám . Kobylu nechat stát u hřebce,nebo vozit k němu .X krát .
Pak tedy vyšetření zjistit,jestli se povedlo,či jedete znova dokola.
Všecko z toho je finančně náročné .A výsledek nejistý
A když jste v tom a zadařilo se,pak je třeba aby se kobyla dohlídala,dobře porodila,hříbě přežilo a prospívalo .Nemáte li jí doma ,zas to je nadstandart
Uživatel s deaktivovaným účtem

koně
napsal(a):
Tam je moc aspektů ,tak jen ty co mě napadnou , od boku
Máte li kobylu a někde poblíž ,nebo doma ,je něco v koulích .Nebudete nic řešit ,ani vyšetřovat atd atd .Prostě jednoho dne máte hříbě. Zapíšete ho j,ako že se vyskytlo a dostane modrý průkaz s číslem čipu ,popisem a dovětkem TYP .Třeba teplokrevný ,podle toho co by tak asi z toho mohlo vyrůst
Náklady pouze na původní pořízení,krmení a provoz ,vaší kobyly,nebo vašeho hřebce.Případně tedy ,co si řekne majitel,není li hřebec váš.
Nicméně kříženci někteří bývají povedení.Vy ho třeba budete mít doma ,bez extra nákladů .Dokážete ho obsednout nebo zatahat .Tak si cenu nastřelíte řeknete a někdo vám to dá.
Chcete li vyprodukovat čisté hříbě určitého plemene,jste na tom o dost hůře.
Musíte mít kobylu s původem ,uchovněnou,někdy i po zkouškách .Zdravou,která zabřezne .Samozřejmě očkovanou, i na herpes .A to už se sype kasička.
Pak je třeba kobyle udělat krve a stěry a začne martyrium .Sledovat říje.Vézt ke hřebci ,připouštěcí poplatek. Nebo zajistit inseminaci.Dávky zachlazené,nebo mražené .Kobylu vézt za technikem,někteří to tak chtějí. Nebo technik k vám . Kobylu nechat stát u hřebce,nebo vozit k němu .X krát .
Pak tedy vyšetření zjistit,jestli se povedlo,či jedete znova dokola.
Všecko z toho je finančně náročné .A výsledek nejistý
A když jste v tom a zadařilo se,pak je třeba aby se kobyla dohlídala,dobře porodila,hříbě přežilo a prospívalo .Nemáte li jí doma ,zas to je nadstandart
Hříbě se vyskytlo...

fríský
napsal(a):
Dobrý den, ze zvědavosti koukám do inzerce a jaké ceny koní jsou. Někdy mi přijdou trochu nadsazené,ale tím, že
nevím kolik stojí březost koně,tak mi to může jen připadat. Chtěla jsem se prosím Vás zeptat jestli někdo nechal připustit svoji kobylku a jak je finančně nákladná březost a co to vše obnáší ( kolik má mít vyšetření sonem během březosti a jiné vyšetření..). Děkuji za případné odpovědi.
Říká se, že nejdražší způsob, jak si pořídit vlastního koně, je odchovat své hříbě.

Nezzie
napsal(a):
Mě zase známá přesvědčuje o opaku 😅 Každopádně zkusila jsem to jednou před 7lety a díky více už ne. Finance bych viděla jako to menší zlo. Ale ty nervy...
Samozřejmě nervy taky (a ty se vyčíslit nedají vůbec). Ale čistě ekonomicky, když se spočítají všechny náklady ohledně vyšetření, očkování, veterináře, připuštění (nebo inseminace), výživa březí kobyly, pak kojící kobyly a hříběte... a sednout si na něj můžete tak za cca 3 roky - možná, když se nic nepokazí...
Coudas

XXX.XXX.87.254
Odchovala jsem jen 3 hříbata, z toho jedno jsme koupili v jeho 3 dnech, narodil se u nás, byl připuštěn "na černo", tak byly patálie s průkazem, ale nic,co by se nedalo vyřešit. Dvě hříbata byly už naše. Nepamaruji si už přesně všechny položky, je to 11 let zpět. Vyšetření kobyl vetem, stěry, myslím 2000,-. Připouštěcí poplatek 14000,- jedna kobyla. Odvoz k hřebci, ustájení, přivezení, mám pocit 5000,- jedna (byly tam obě najednou). Další vyšetření vetem na potvrzení březosti sonem 5000,- za obě. U jedné následně "že připuštěná není", odvoz týdenní pobyt, přivezení (to komentovat nebudu) nějakej ten tisíc. Vyřízení veškerých papírů 5000,- za jedno hříbě. Cca tedy 25.000,- (tenkrát) za měsíční hříbě. Jednoho mám doma, můj vysněný, druhou jsem byla ze zdravotnich důvodů nucena utratit ve 4 letech. Další 2 hříbata jsem koupila v 5 měsících za 14.000,- (ČT) , a v 15 měsících za 55.000,- (paint horse). Takže nevim no.
To je veľmi jednoducho položená otázka, pretože sa na to dá pozerať z viacerých uhlov a dostanete sa na čiastku od "nič" do milióna (aj viac). Pozrite si napríklad cenník u p. Tolmana, ktorý má reprodukčné centrum a budete mať aspoň trochu predstavu, koľko stojí iba samotné pripúšťanie inseminačne, bez poplatku za žrebca. http://www.tolmanservices.eu/images/stories/cenik/Cenik-sluzeb-Reprodukcniho-centra-Tolman-Services-2019.pdf
Pekne to rozpísala coudas, prirátajte si k tomu infláciu tak 20 % a budete mať približnú predstavu cenu pripúšťania doma. A to vám napísala iba približné ceny nekomplikovanej žrebnosti, s ustajnením doma, nie komerčne. No a potom si ešte zarátajte výchovu, prípadný výcvik. Schválne, za koľko by ste potom museli predávať vlastný odchov v troch rokoch aby ste neboli v strate pol milióna?
Za mňa sú ceny koní stále veľmi nízke a neadekvátne tomu, aká je vstupná cena "výroby".
Já znám pár lidí, co na odchovu hříbat něco vydělali. Většinou šlo o matky z tradičních rodin, občas i plnokrevných, hřebci naopak co byli zrovna v módě, ale s vlastním výkonem. A všechna hříbata byla prodána do zahraničí - z Čech do Německa, z Moravy do Rakouska, aby nebyla drahá doprava.
A pak pamatuju pár „zlatých“ odchovů, už starších, někdy obsedlých, které kupovali rodiče dětem bez výkonnostních ambicí. Dost často šlo o žluté či plavé matky a otce Przedswity a doufalo se, že hříbě podědí atraktivní barvu po matce a povahu po otci. A když se zadařilo a hříbě bylo zdravé, stál tříletek třeba dvě stě tisíc a stačilo, že umí zvedat nohy a na vodítku sveze pytel přes kaluž. To byli koně, kteří se prodávali spíš do VB, do Švýcarska nebo do severských zemí, zkrátka tam, kde je zájem o rekreační koně a lidé mají peníze.
Samozřejmě, že na jeden výdělečný odchov byl minimálně jeden prodělečný.
Ve všech případech jde o první desetiletí tohoto století, maximálně tak do roku 2013. Pak jsem přestala jezdit a orientovat se, vůbec netuším, jestli je to v dnešní době vůbec možné.