Dekování

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Čunča

28.9.2022 22:31
Čunča

XXX.XXX.14.153

Dobrý den,mám dotaz nevim jak to mám udělat když koníkovi je 12 let je zdravý a já ho chci děkovat až bude pod nulou..ale nevim co ted když je ráno 6 stupňů a před den 14 stupňů .. zimní srst ještě nemá ale nevim jak to mám dělat aby mi bez deky nenastydnul prosím o radu 🙏🏻🐎

28.9.2022 23:07
Nezzie

XXX.XXX.236.176

V jakém režimu kůň je ? V jaké je kondici? Přístup k senu? A myslím, že to jsou jen základy bez kterých vám asi nikdo neporadí když o koni nic neví.
Obecně se dá říct : dekujte dle libosti kvalitní dekou ( kvalitní deky mají velký tepelný rozestup od + do - ). Jakmile deku dáte měla by se sundat až na jaře.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2022 23:29

Nezzie napsal(a):
V jakém režimu kůň je ? V jaké je kondici? Přístup k senu? A myslím, že to jsou jen základy bez kterých vám asi nikdo neporadí když o koni nic neví.
Obecně se dá říct : dekujte dle libosti kvalitní dekou ( kvalitní deky mají velký tepelný rozestup od + do - ). Jakmile deku dáte měla by se sundat až na jaře.

Jakmile deku dáte měla by se sundat až na jaře.

teď jsem deku sundala na den, co nelilo, svítilo sluníčko......stabilně jí kobyla má až od cca půlky listopadu, do začátku března, aby trochu před jarní trávou sklepala zimou špeky, no nedaří se, klidně přes zimu i nabere a drží...
deky je potřeba mít alespoň dvě na výměnu, když jednu mokrou sundáte, provlhne a vlhká se mi na koně dávat nechce...nebo když proprší, roztrhne se a.t.d. prostě aby byl koník do čeho hned obléct, když je na to v zimě zvyklý, přece ho nenecháte bez kabátku.

29.9.2022 08:29

Čunča napsal(a):
Dobrý den,mám dotaz nevim jak to mám udělat když koníkovi je 12 let je zdravý a já ho chci děkovat až bude pod nulou..ale nevim co ted když je ráno 6 stupňů a před den 14 stupňů .. zimní srst ještě nemá ale nevim jak to mám dělat aby mi bez deky nenastydnul prosím o radu 🙏🏻🐎

Máte koně u sebe, kde můžete nandat a sundat dle potřeby? Nebo v ustájení, kde může být problém?

29.9.2022 08:53

Základní první dotaz ode mě by asi byl "proč ho chcete dekovat?".
Když je v produktivním věku a zdravý.

29.9.2022 09:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Základní první dotaz ode mě by asi byl "proč ho chcete dekovat?".
Když je v produktivním věku a zdravý.

Třeba proto, aby s ním mohla pracovat i v zimě... Nevíme.

JanaJanaJanaJana

29.9.2022 09:14
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Tenhle dotaz mi přijde jako kdybyste chtěla dekovat jen proto, že dekují kamarádky ze stáje nebo jako kdybyste situaci vztahovala na sebe, že ráno potřebujete teplou bundu a přes den ne, a tak si ji sundáte.
U koní to takto nefunguje. Obecně zdravého v nejlepších letech není nutní dekovat, má-li ve výběhu k dispozici přístřešek a do čeho kousnout (mám na mysli seno přes zimu, jeho žraním si dodává energii, kterou topí). Vůbec nejlepší je koně nedekovat, jeho termoregulace je lepší, než lidská.
Jenže samozřejmě existuje x koní, kteří jsou z různých důvodů dekování. To už musíte vychytat. Rozhodně to ale není důvod, že ráno je 6 a přes den 14, jak jsem napsala, s tím si zdravý kůň poradí. Chce to prostě sledovat, ideálně ve spolupráci s ustajovatelem.
Dekují se staří koně, koně hůře krmitelní, koně s bolavými zády, ostříhaní koně. Když x dnů prší, může se na koně hodit lehká pláštěnka. To, že Vás kůň ještě nemá plně zimní srst, to ještě může plně dorůst, můj kůň také ještě nemá plnou výbavu :D.
O dekování je toho napsáno mnoho, snad i Equiservis o tom má několik videí. A dle toho se rozhodněte. Dekování je fajn, když má důvod, jinak si myslím, že může naopak uškodit obranyschopnosti koně.

29.9.2022 09:38

Dekuju, protože: je kobyla na ježdění suchá a bez bláta, má sice co ve výběhu kousat a topit si , je zdravá, 9letá, ale prakticky se ve výběhu v zimě nehne, není to pastvina, kde by museli pochodovat, takže např. po ježdění rozehřátou, je mi líto jí jen tak dát do výběhu, kde jí budou akorát "záda" tuhnout. Před dekou neutíká nadekuju jí i na výběhu na volno, a řekla bych že se i těší, že jí nesu. přes zimu jí má i v boxe...
Jako mladá na pastevku neměla nic, pak ještě asi rok v ustájení nic, pak jsem přežily cca dvě sezony jen s lehkou bukaskou freedom, teď máme bucas irish a eskadron beta, dvě jsou opravdu třeba, když chcete mokrou sundat. (pokud nemáte ten flís, co se dá dát i vlhkého koně- ne každý flís, nevím hned, jak se to jmenuje- mám 155 bucas s tím flísem na progej, je nám velká )
Jo a upřednostňuju už jen zvýšený krk, sedí lépe a kobyle se to nezařezává do krku.
má někdo zkušenost s dekou Horze, mám jen od nich odpocku s krkem...
https://www.kamir.cz/nepromokava-deka-horze-avalanche-s-fleecem-a-prodlouzenim-na-krk-zelena?atr=76191
deky neperu , ale po 2-3 letech kupuju nové a rozhoduju se zase o eskadronce nebo jiné se zvýšeným krkem...

29.9.2022 14:02
bongani

XXX.XXX.22.108

No já v tom dekování pořád ještě trochu "plavu". Mám skoro důchodce, 21 let. Je 24/7 venku, mají seno, přístřešek, stabilní stádo, žádný stres. Začala jsem dekovat vlastně až vloni, dřív měl jenom pláštěnku na jaro nebo podzim. Je zdravý, dobře nakrmený, jezdíme tak třikrát týdně většinou na krokovky, takže při ježdění se rozhodně nezapotí. Teď, jak pršelo, tak dostal pláštěnku, ale dneska je 15 stupňů na sluníčku, sucho, nefouká, tak jsem mu ji zase sundala. Hezky nasrsťuje a prostě mi přijde, že je k ničemu, aby se na sluníčku potil v dece. Podle předpovědi by celý příští týden mělo být zhruba stejně, kolem těch 13-15 stupňů, občas přeháňky. Většina ostatních koní u nás, staří, mladí, chlupatí, oholení, už má deky trvale od začátku září. A mě prostě přijde, že je to celkem zbytečný, vloni ji dostal až koncem října. Je mi jasný, že neexistuje žádný univerzální návod, ale často čtu (i tady to někdo zmiňoval), že jakmile mu tu deku jednou dám, už ji nemůžu až do jara sundat.

29.9.2022 14:26
evcusik

XXX.XXX.46.54

bongani napsal(a):
No já v tom dekování pořád ještě trochu "plavu". Mám skoro důchodce, 21 let. Je 24/7 venku, mají seno, přístřešek, stabilní stádo, žádný stres. Začala jsem dekovat vlastně až vloni, dřív měl jenom pláštěnku na jaro nebo podzim. Je zdravý, dobře nakrmený, jezdíme tak třikrát týdně většinou na krokovky, takže při ježdění se rozhodně nezapotí. Teď, jak pršelo, tak dostal pláštěnku, ale dneska je 15 stupňů na sluníčku, sucho, nefouká, tak jsem mu ji zase sundala. Hezky nasrsťuje a prostě mi přijde, že je k ničemu, aby se na sluníčku potil v dece. Podle předpovědi by celý příští týden mělo být zhruba stejně, kolem těch 13-15 stupňů, občas přeháňky. Většina ostatních koní u nás, staří, mladí, chlupatí, oholení, už má deky trvale od začátku září. A mě prostě přijde, že je to celkem zbytečný, vloni ji dostal až koncem října. Je mi jasný, že neexistuje žádný univerzální návod, ale často čtu (i tady to někdo zmiňoval), že jakmile mu tu deku jednou dám, už ji nemůžu až do jara sundat.

vždycky se musí koukat na konkrétního koně a jakou vykazuje pohodu nebo nepohodu. Dekuju kobylu z důvodu bolavých/ofouknutelnych zad a mám vypozorováno, že jak jdou teploty pod 3st(noční t) je na místě pro moji kobylu dekovat. Kolem 5st v noci už pečlivě sleduju počasí a kobylu a snažím se vychytat vhodný moment aby se nepekla pod sluncem a nebylo zima.

Shettyho chci dekovat z důvodu nadměrného pocení v zimní srsti, bude se holit. Zatím deky ve skříni. Při práci se zatím zapotí, tak že to jde rychle odpotit. Hádám že ještě týden, dva a půjde holomek na holení a pod deku.

prostě každý kůň to má různě :) dle vlastní výbavy a zdravotních neduhů.

(v ustájení deky nemění, musím já, používám deky s rozpětím, aby koni bylo v dané dny příjemné v noci i dne; kontrola dek probíhá, výměna však ne)

Přidejte reakci

Přidat smajlík