Koňolover

XXX.XXX.32.161
Dobrý den, zajímá mě, jestli se do roubíkového udidla (2x lomené) dá připnout podbradní řetízek. Ve westernu nejsem moc zběhlá a zajímá mě, jestli má vůbec nějakou účinnost, když tam je. Děkuji za rady :D
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koňolover
napsal(a):
Dobrý den, zajímá mě, jestli se do roubíkového udidla (2x lomené) dá připnout podbradní řetízek. Ve westernu nejsem moc zběhlá a zajímá mě, jestli má vůbec nějakou účinnost, když tam je. Děkuji za rady :D
Pokud vím, podbradní řetízek má smysl u pákového udidla.

No asi byste si měla odpovědět sama:
co od toho řetízku chci?
co chci od toho roubíkového udidla? co si představujete, že dělá?
na čem jezdí kůň teď a proč to chci měnit?
A podle toho si vybrat udidlo ... a to tak, že vyzkoušíte několik a nakonec třeba zjistíte, že kůň (ne)funguje úplně stejně jako na obyčejném stihle.
Pravda je taková, že u udidla pro rekreační ježdění (nepředpokládám, že sportujete, to by vám asi poradil spíš trenér) jde spíš o pohodlí koně. Některému vyhovuje lomené, některému třeba jen gumová tyčka. V terénu stejně spíš jezdíte sedem (kůň jede tam, kam koukám; když si sednu a vydechnu, přechod dolů) a nějakou tu jízdárnu odjezdíte na čemkoliv, co bude přijímat.

napsal(a):
No asi byste si měla odpovědět sama:
co od toho řetízku chci?
co chci od toho roubíkového udidla? co si představujete, že dělá?
na čem jezdí kůň teď a proč to chci měnit?
A podle toho si vybrat udidlo ... a to tak, že vyzkoušíte několik a nakonec třeba zjistíte, že kůň (ne)funguje úplně stejně jako na obyčejném stihle.
Pravda je taková, že u udidla pro rekreační ježdění (nepředpokládám, že sportujete, to by vám asi poradil spíš trenér) jde spíš o pohodlí koně. Některému vyhovuje lomené, některému třeba jen gumová tyčka. V terénu stejně spíš jezdíte sedem (kůň jede tam, kam koukám; když si sednu a vydechnu, přechod dolů) a nějakou tu jízdárnu odjezdíte na čemkoliv, co bude přijímat.
Já teda jezdím sedem i na jízdárně.

napsal(a):
Já teda jezdím sedem i na jízdárně.
Joooo Ale na určité cviky už běžný jezdec otěže potřebuje. Vy třeba ne, ale já ano.

napsal(a):
Joooo Ale na určité cviky už běžný jezdec otěže potřebuje. Vy třeba ne, ale já ano.
Ale samozřejmě, že ano. Otěže jsou taky komunikační prostředek. Ale když se trenérce zdálo, že používáme moc ruce, tak nám je sebrala. A pak se ukázalo, jak na tom jsme. (bídně).

napsal(a):
Ale samozřejmě, že ano. Otěže jsou taky komunikační prostředek. Ale když se trenérce zdálo, že používáme moc ruce, tak nám je sebrala. A pak se ukázalo, jak na tom jsme. (bídně).
Jo jezdit chvíli bez otěží není vůbec špatné (nebo i bez uzdečky, ale to já dám psychicky jen v kruhovce), protože jízdárna je bez ohrádky.
Ale ta vnější otěž prostě svůj smysl má a podle mě je zbytečné trápení snažit se jezdit bez (ustupování na holeň třeba nebo i běžné kruhy), když je to mnohem srozumitelnější, když máte toho koně do čeho poslat.
Je fakt, že někdo pak zbytečně šteluje hlavu koně rukama - tam pak je asi na místě ty otěže spíš většinu hodiny nepoužívat, protože hlavu a krk si kůň kontroluje sám (když je má někde jinde než je pěkné, tak ho jezdím špatně).
Koňolover
napsal(a):
Roubíkové udidlo se běžně používá i v anglickém ježdění,není to westernová vymoženost,ne?
Každopádně řetízek bych na něj nedávala ,ani nevím,kam ho na háčky případně umístit?
Jedině snad podbradní řemínek,ten lze propnout kroužky u čehokoli .Abyste právě kroužek,při nějakém manévru ,neprotáhla skrz hubu. Když nemáte nánosník.
Ovšem u roubíků se dá předpokládat,že ho skrz hubu neprotáhnete

napsal(a):
Jo jezdit chvíli bez otěží není vůbec špatné (nebo i bez uzdečky, ale to já dám psychicky jen v kruhovce), protože jízdárna je bez ohrádky.
Ale ta vnější otěž prostě svůj smysl má a podle mě je zbytečné trápení snažit se jezdit bez (ustupování na holeň třeba nebo i běžné kruhy), když je to mnohem srozumitelnější, když máte toho koně do čeho poslat.
Je fakt, že někdo pak zbytečně šteluje hlavu koně rukama - tam pak je asi na místě ty otěže spíš většinu hodiny nepoužívat, protože hlavu a krk si kůň kontroluje sám (když je má někde jinde než je pěkné, tak ho jezdím špatně).
Jezdili jsme vlastně taky bez uzdečky, ale na uzavřené jízdárně. Přesně, psychicky dám jenom ohraničený prostor.
Podle mě měla na mysli tenhle westernový řemímko řetízek...
https://www.horseandme.eu/westernovy-retezec-waldhausen--brown/?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfJVPW1dHzSInH97AXdxiFEGEjbrL0t93aS_GZsxn5NBvdMOm5aQU70aAtJzEALw_wcB
A u westernových uzdeček se dává, aby běžné udidlo neprojelo hubou koně ne?
Což se ale u roubíku stát nemůže, takže ho nepotřebuje.

lenacia
napsal(a):
Podle mě měla na mysli tenhle westernový řemímko řetízek...
https://www.horseandme.eu/westernovy-retezec-waldhausen--brown/?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfJVPW1dHzSInH97AXdxiFEGEjbrL0t93aS_GZsxn5NBvdMOm5aQU70aAtJzEALw_wcB
A u westernových uzdeček se dává, aby běžné udidlo neprojelo hubou koně ne?
Což se ale u roubíku stát nemůže, takže ho nepotřebuje.
Roubík se hodně používá třeba u dostiháků právě aby neprojel hubou, když jezdí bez nánosníku (a nánosník se nepoužívá zase proto, aby se koni co nejlépe dýchalo). Takže proč chce zadavatelka používat ten řetízek zůstává záhadou :D
napsal(a):
Roubík se hodně používá třeba u dostiháků právě aby neprojel hubou, když jezdí bez nánosníku (a nánosník se nepoužívá zase proto, aby se koni co nejlépe dýchalo). Takže proč chce zadavatelka používat ten řetízek zůstává záhadou :D
Ve westernu nejsem moc zběhlá a zajímá mě, jestli má vůbec nějakou účinnost, když tam je."
Hádám že zadavatelka jen ví, že se u westernových uzdeček používá řemínek ale nezná ten smysl proč.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Má se používat i u stihla, podbradní řemínek, nebo řetízek. Ale už si nepamatuji proč. Vím jen, že když měla kobyla odřené koutky, byli mi řečeno, že to je proto, že nemáme podbradní řemínek.
Koňolover
napsal(a):
U roubíkového udidla je řemínek(řetízek) v jakémkoli odvětví jezdeckého stylu, absolutně k ničemu.U kroužkového udidla(jak již bylo v odpovědích řečeno a bavíme se o westernovém ježdění) ,slouží k tomu ,aby se udidlo "neprotáhlo" hubou( i když pravda ,některým jedincům ani to ,nepomůže ).U pákového udidla ,ať již lomeného ,korekčního či pevného ,má podstatný význam- podle toho jak je zapnutý ,udidlo buď funguje korektně ,nefunguje vůbec a nebo je z něj doslova ,louskáček na ořechy.

napsal(a):
správně použitý nánosník koně v dýchání neomezuje, kůň dýchá výhradně nosem

napsal(a):
správně použitý nánosník koně v dýchání neomezuje, kůň dýchá výhradně nosem
Jen pro pořádek - netvrdím, že kůn dýchá pusou