Zvykne si kůň 24/7 venku ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.10.2022 09:01
wilik

XXX.XXX.127.55

Dobrý den, mám koníka je mu 10 let, mám ho od 2 let, celou dobu ustajený 12/12 přes noc box přes den výběh. Je vcelku dobře krmitelný, jen teď v létě jsem musela 2 měsíce prikrmovat zhubl po nemoci, každopádně je zpátky ve své formě. Ráno a večer je zvyklý dostávat odměrku ječmene. I když nerada bohužel budu muset změnit ustájení. Bohužel v mem okolí nikdo nenabízí boxove ustájení pouze pastevní- s možností přístupu do velké podestlané haly. Ale mám strach z toho jak to koník přijme, ustájení měnil pouze jednou a to když jsem si ho kupovala a taky jestli mu bude vyhovovat být stále venku. Měla jsem v plánu změnit ustájení z jara aby si zvykal postupně, ale bohužel už budu muset teď. Začít dekovat aspoň na tuhle zimu ? A co ten ječmen nechat ho úplně bez toho a nebo dávat aspoň nějaké Müssli nebo něco 1x denně ? Je ježděn pouze rekreačně- 3x-4x týdně. Děkuji za odpovědi

JanaJanaJanaJana

4.10.2022 09:22
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Obecně kůň (podotýkám, že opravdu obecně, jelikož každý kůň je individuál stejně jako je tomu u lidí) snese daleko lépe přechod z boxu na 24/7 než obráceně.

Stjně Vám nezbude nic jiného, než to vyzkoušet. Důležité je vysledovat, jak mu sedí velikost stáda, někteří koně jsou prostě neprůbojní a špatně se dostanou k senu.
Takže bych hlídala velikost stáda (počítejte ale, že kůň si na změnu zvyká až půl roku, takže první týdny může být opravdu odstrkovaný, ale časem se to může srovnat), jestli je ve výběhu dostatek sena pro všechny, jestli je přístřešek řešený tak, aby se tam v případě potřeby dostal.
Dále si hlídejte, jestli je tam marodkový box a jestli je možnost přikrmování alespoň jednou denně....a jestli koně nekontrolují systémem "že vůbec" anebo jdu jednou denně okolo a kouknu na ně z dálky kilometru.

Jinak by dle mého názoru názoru normálně vyrovnaný a zdravý kůň ten přechod měl spíš uvítat.
Dekovat bych pro jistotu začala, a to na konci babího léta, které teď má ještě přijít a odejít, a od jara zkusila nedekovat, měl by si lépe zvyknout. Deky je potřeba mít alespoň dvě a točit je podle toho, jak moc už jsou navlhlé.

4.10.2022 09:38
wilik

XXX.XXX.127.55

Opravdu děkuji za rozsáhlou odpověď. Stádo je malinké o 3 koních 2 kobyly a jeden valach. Hala kam mají přístup je velká tím pádem si myslím, ze i pokud by byl nějaký problém ve stádě dostal by se dovnitř. Přikrmování jednou denně je bez problému- všechny 3 koně jsou 1x denně přikrmování a kontrolování. Od domova to mám cca 10 min autem tzn. ze bych si ho tam jezdila i kontrolovat sama. Mohla bych se vás ještě zeptat co by jste zařadila do prikrmu ? A doporučila by jste mi nějakou vhodnou deku ? Nikdy jsem nedekovala nemám s tím zkušenosti. Dekovat pouze přes noc nebo cely den? Děkuji

JanaJanaJanaJana

4.10.2022 10:03
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

wilik napsal(a):
Opravdu děkuji za rozsáhlou odpověď. Stádo je malinké o 3 koních 2 kobyly a jeden valach. Hala kam mají přístup je velká tím pádem si myslím, ze i pokud by byl nějaký problém ve stádě dostal by se dovnitř. Přikrmování jednou denně je bez problému- všechny 3 koně jsou 1x denně přikrmování a kontrolování. Od domova to mám cca 10 min autem tzn. ze bych si ho tam jezdila i kontrolovat sama. Mohla bych se vás ještě zeptat co by jste zařadila do prikrmu ? A doporučila by jste mi nějakou vhodnou deku ? Nikdy jsem nedekovala nemám s tím zkušenosti. Dekovat pouze přes noc nebo cely den? Děkuji

Tak takhle, jak to popisujete, tak není co řešit.

S dekou Vám neporadím, neb já nedekuji ani přes zimu, mám pralesního koně :D ale pár dnů zpátky tu diskuze o dekování byla.

S krmnou dávkou Vám také neporadím, nejsem výživář :) Ale pokud koník není nijak špatně krmitelný a je zdravý, tak bych si s tím moc nedělala hlavu a dávala bych mu, na co je přes zimu zvyklý, plus nějaká minerálka, ale to asi dáváte (???)......a bazírovala bych na tom, aby kůň měl minimálně od podzimu do jara k dispozici kvalitní seno - tím totiž "topí".

Přidejte reakci

Přidat smajlík