Určite by som tie RTG spravila, nechcete predsa kupovať mačku vo vreci. Ale, dobrý veterinár vám bude schopný povedať, že čo ten prípadný nález znamená - práve, či to má cenu takého koňa kupovať, alebo nie. A vo výsledku to môže byť aj pre vás vec, vďaka ktorej kúpite koňa lacnejšie.
Nerobte si ale ilúzie, nejaké nálezy bude mať každý druhý kôň, v 16 určite. Ale práve ten RTG vám povie,aké závažné tie nálezy sú. Častokrát kone nevykazujú bolestivosť, lebo majú nejaký režim, záťaž, povrch na ktorom pracujú, kováča, ktorý im kopytá upravuje. Postačí zmena v jednej z týchto vecí a kôň sa môže rozsypať ako domček z karát.
Aby som tu len nevypisovala odveci, počítala by som tak s 5-6.000 + cesta.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem za předkupní prohlídku před dvěma lety platila něco málo přes 3tis. Kupovala jsem valacha křížence Hucul x Shagya, 10 let, na rekreaci. Udělalo se vše, včetně ohybovek, jestli chci RTG bylo na mě, dle ohybovek bylo vše ok, takže jsme nedělali. Myslím tenkrát vet říkal, že za RTG by to bylo + 2tis, RTG sebou měl. Vet tam strávil víc jak 2 hod, docela jsem koukala co vše se při takové prohlídce dělá. Bohužel při prvním strouhání se zjistilo, že koník byl schvácený, kovář to odhadl tak na 7 měs před prodejem……. Vet samozřejmě zkoušel citlivost kopyt takovými těmi spec kleštěmi, koník byl naprosto bez reakce………….
Nevím jestli by RTG něco v tomhle smyslu ukázal, ale docela jsem litovala, že jsme nedělali, takže určitě RTG doporučuji

Sannka
napsal(a):
Dobrý den,
Chci se zeptat, kolik stojí v dnešní době vetcheck před koupí koně? Alespoň orientačně. A ještě zda má cenu u 16letýho koně určeného jen na rekreaci dělat rtg?
Viz výše. Má to cenu. Abyste pak neměla nepojízdného koně, který nebude ani na rekreaci.

Sannka
napsal(a):
Dobrý den,
Chci se zeptat, kolik stojí v dnešní době vetcheck před koupí koně? Alespoň orientačně. A ještě zda má cenu u 16letýho koně určeného jen na rekreaci dělat rtg?
Udělejte, co můžete, abyste minimalizovala rizika. I tak zbyde dost toho, na co nemůžete přijít a co se třeba vykotí v průběhu dalšího koňova života.
RTG je podľa mňa extrémne preceňované, pritom skoro nikto vám neurobí vyšetrenie dýchacích ciest (BAL, endoskopia) a oftalmologické vyšetrenie, tobôž neurologické, ani ho nikto nepožaduje + u šimlov aj endoskopia vzduchových vakov, napríklad.
Pri nálezoch sa samozrejme asi dá dohadovať na cene.

Jako chápu,ze každý chce minimalizovat riziko spojené s koupí nevhodného/chromého koně...ale fakt platíte u každého potencionálního koně ke koupi veškeré vyšetření vč sono a rtg? To vyjde na majlant a jeste toho koně ani nemam....jak je to s prodávajícím? Podílí se na rtg ci sono? Přece jen pokud to potencionalni zajemce nakonec nevezme,tak prodávajicí má výsledky v ruce...jak to je?
Je to individuálne, občas predávajúci súhlasí s tým, že časť zaplatí za výmenu výsledkov RTG, ktoré vie následne napríklad predložiť iným záujemcom, ak by to nevyšlo. Sono nie je veľmi obvyklé, ale kompletná prehliadka, vrátanie ohyboviek, rtg, dýchanie, srdce, to je také minimum. Samozrejme, takáto kompletná vet prehliadka sa väčšinou robí už vtedy, ak sa záujemca rozhodne, že si koňa vezme.
Len ako príklad, bola som pri predkúpnej prehliadke u veľmi šikovného koňa, všetko super, zdravý, ohybovky negatívne. Na rtg podotrochlóza na všetkých 4. Byť to 16-ročný kôň na rekreáciu, asi by to nevadilo. U mladého šporťaka, sorry.

napsal(a):
Jako chápu,ze každý chce minimalizovat riziko spojené s koupí nevhodného/chromého koně...ale fakt platíte u každého potencionálního koně ke koupi veškeré vyšetření vč sono a rtg? To vyjde na majlant a jeste toho koně ani nemam....jak je to s prodávajícím? Podílí se na rtg ci sono? Přece jen pokud to potencionalni zajemce nakonec nevezme,tak prodávajicí má výsledky v ruce...jak to je?
U potencionálního sportovního koně se RTG považují u prodávajícího za samozřejmost.