Uživatel s deaktivovaným účtem

Když na tom budete umět jezdit, proč ne.

Úplně obyčejný pad určitě můžete prozatím pořídit s tím, že budete počítat se všemi omezeními, která se k tomu pojí.
Pokud máte na sedlo peníze, nechte koni sedlo napasovat rovnou. Však nemusí pasovač ke koni, může klidně kůň k pasovači (to je prostě jen otázka peněz. Nebudete muset čekat, až bude mít pasovač čas nebo trasu vaším směrem.).
A do té doby můžete jezdit třeba na složené dece připásané obrkurtem (což je tak odpovídající obdoba úplně obyčejných padů).
já třeba musím říct... že sem rozhodovala při shánění současného anglického sedla mezi sedlářem a nebo sedly s výměnnou komorou, a to specificky wintec.
Nakonec sem si řekla, že nejdřív risknu ten wintec, s tím, že běhat po všech sedlářích můžu začít hned potom.
Wintec má přímo i měrku na změření správné komory.
Takže pokud nebudetemít atypického koně, možná bych zvážila i tuhle volbu.
Ja by som si napríklad na nového koňa hneď pasovať sedlo nedávala. Možno jedine ak sa jedná o dospelého koňa v tréningu, nasvaleného a s predpokladom, že bude rovnako jazdený tak vtedy áno, ale u rekre koní, ktoré v zime trocha padnú zo svalov, potom sa vypapkajú, potom zas kobylu pripustíte, potom zas budete chcieť z parkúru do drezúry, alebo do westernu.. sa to proste neoplatí. Ak viete čo chcete treba kúpiť na začiatok nejaké sedlo, ktoré by mohlo sedieť, počkať pár mesiacov a riešiť to až potom. Kôň sa u vás môže úplne zmeniť.
Mám na kobyle ktorú vlastním už 15 rokov napasované sedlo, ale aj tak s tým, že keď v zime menej jazdíme vždy mi trocha padne zo svalov a na jar ho musím podkladať baranom aby sedelo.. osobne by som u rekre koňa už do pasovania nešla a radšej kúpila s dobre sediacou komorou a myslím si, že by to bolo rovnaké akurát lacnejšie (:
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Mendy5
napsal(a):
Ja by som si napríklad na nového koňa hneď pasovať sedlo nedávala. Možno jedine ak sa jedná o dospelého koňa v tréningu, nasvaleného a s predpokladom, že bude rovnako jazdený tak vtedy áno, ale u rekre koní, ktoré v zime trocha padnú zo svalov, potom sa vypapkajú, potom zas kobylu pripustíte, potom zas budete chcieť z parkúru do drezúry, alebo do westernu.. sa to proste neoplatí. Ak viete čo chcete treba kúpiť na začiatok nejaké sedlo, ktoré by mohlo sedieť, počkať pár mesiacov a riešiť to až potom. Kôň sa u vás môže úplne zmeniť.
Mám na kobyle ktorú vlastním už 15 rokov napasované sedlo, ale aj tak s tým, že keď v zime menej jazdíme vždy mi trocha padne zo svalov a na jar ho musím podkladať baranom aby sedelo.. osobne by som u rekre koňa už do pasovania nešla a radšej kúpila s dobre sediacou komorou a myslím si, že by to bolo rovnaké akurát lacnejšie (:
Nesouhlas. Pokud je kůň pravidelně ježděn (tj, i 2x v týdnu, ale prostě každý týden), ne jen že si zaslouží padnoucí sedlo, ale hlavně je to nutné i z hlediska fyzio a ochoty ke spolupráci.
Základem je odhadnout, jakou cca komoru, zainvestovat do sedla na vlněném polštáři a pak koně sledovat. Pokud se nejedná o chovného koně, ale normálního hobby koně, tak tak se tak v dospělosti strašně nemění, takže dost často stačí koně sledovat pouze dle přípravy upravovat polštáře....a jsou sedláři, kteří to udělají na místě a s cesťákem se člověk vejde třeba do 1300 Kč, ale i méně, záleží, jak daleko sedlář jede.
Takže za mně - dovézt koně, objednat si někoho, kdo přiveze více typů sedel (paní Dohnalová, paní Prokopiusová), vybrat ideálně sedlo na vlněném polštáři, které jakž takž padne nebo padne úplně (tyhle ženské většinou poradí dobře), nechat upravit sedlářem a pak pozorovat a upravovat v čase dle potřeby.
A dokud nemáte sedlo, tak prostě jezdíte bez sedla anebo nejezdíte vůbec, houby se stane. Máte snad kam spěchat?
Jinak k padům...na delší ježdění jsou dobré ty dražší (řekněme 10 00+), což koupíte normální sedlo. Pady obecně mi dva sedláři nezávisle na sobě doporučovali tak na 30 min 2x týdně, třeba na přiježďování pro lepší kontakt s koněm nebo na krokovku za humna, ale delší používání obzvlášť těch nekvalitních z vás může také udělat pravidelného klienta fyzio.
Tak to zvažte, kůň má záda jenom jedny.

Jana: jen kdyby sedláři uměli ta sedla dobře napasovat.... To by bylo super. Jenže...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Jana: jen kdyby sedláři uměli ta sedla dobře napasovat.... To by bylo super. Jenže...
Jasně no. To souhlas. Ale prvotní impuls k úspěchu jde od majitele a bohužel se stále čatso setkávám že "nesedí? to nevadí".

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Jasně no. To souhlas. Ale prvotní impuls k úspěchu jde od majitele a bohužel se stále čatso setkávám že "nesedí? to nevadí".
Kolem mě se to začalo docela hýbat tady po okolí. Lidi začali brát rozum a pořizovat lepší sedla (lepší co se padnutí týče). Docela koukám.
Já s tím sama měla potíže, a když mi sedlář prodal a napasoval sedlo, které bylo naprosto nevhodné, a já v dobré víře spokojeně jezdila a po nějaké době se tloukla do hlavy, tak jsem se začala holt sama rozhlížet a nakonec jsem ne zcela padnoucí, ale přiměřeně málo tyranské sedlo pořídila sama, a byl to docela očistec. A teď jsem v situaci, kdy i tohle přestává stačit, a budu se muset opět svěřit do rukou sedláře, ale tentokrát nechám upravit mnou vybrané sedlo (jestli to tedy půjde..), jen se modlím, aby to udělal sedlář dobře....
Třeba dostat ke koni sedláře a fyzio najednou, to vůbec není reálné. Za prvé termínově. Za druhé sedláři nikdo nebude vykládat, jak by měl upravit sedlo. A fyzio se nehodlá dohadovat se sedlářem, který si to pak stejně udělá podle svého.
A ty jsi, majiteli, za ignoranta, že nemáš pořádné sedlo.
Druhé téma je, že sice za zlatý peníz pořídím tedy to padnoucí sedlo, ale pak ho koňovi nasedlám za uši, vepředu stáhnu poprsákem, aby si náhodou nesjelo tam, kam by chtělo, opatřím protiklouzací podložkou, pěknou macatou podsedlovkou a tlustým beranem pro okrasu, připnu podbřišníkem s jednou gumou, a vyrazím vstříc světlým zítřkům.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Buggyro, a kdo vám jezdí?
Možná by nebyl nějaký seznam sedlářů s dobrými referencemi.
Já vím, že je jich jako šafránu...ale já vím třeba o třech dobrých, SČ kraj. Jen je uhnat.
Fyzio mi jezdí taková, že zkoukne i sedlo. Aspoň něco, aspoň vím, jestli volat sedláře nebo ne.

Jednou u mě byl sedlář. Libich.
Teď se chystám buď Hakra nebo Hauzra, každá fyzio doporučila jiného, tak uvidím, koho uženu, asi není vyloženě ťápnutí vedle ani jeden.
Chtěla jsem Magdu Frantlovou, skvělé ohlasy na ni, ale neumím ji dohnat (fb, tel, sms, messenger, mail, vše marno), a ani její dvorní zákaznice ji nebyla schopná sehnat. Takže smolíček.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Teď se chystám buď Hakra nebo Hauzra, každá fyzio doporučila jiného, tak uvidím, koho uženu, asi není vyloženě ťápnutí vedle ani jeden.
Chtěla jsem Magdu Frantlovou, skvělé ohlasy na ni, ale neumím ji dohnat (fb, tel, sms, messenger, mail, vše marno), a ani její dvorní zákaznice ji nebyla schopná sehnat. Takže smolíček.
Osobně mám výbornou zkušenost s panem Zimou z Equiservisu...a pak nám do stáje ještě jezdí Kamila Hrušková a tu si také lidé chválí. Polštář upraví i na místě.

Petra Tůmová- Artepwest, ale nevím, jestli ji uženete...bydlími za rohem, známe se léta, ale ani to nepomáhá ...má moc práce.
Před týdnem jsem jí psala na whatsapp, ještě to nevyzvedla...
Anezka1673

XXX.XXX.239.135
napsal(a):
Tak se slavnou paní Magdou Frantlovou mám zcela opačnou zkušenost. Zkoušení sedla okomentovala slovy “na to vaše ježdění to stačí”.
To mě odradilo od jakékoliv další spolupráce. Nekupuju si sedlo za desítky tisíc korun, aby “to stačilo”, když sedlo evidentně nesedí. Chudáci koně
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Trochu OT, ale - už jsme x krát přemýšlela, jak se z kancelářské krysy dostat k řemeslu. Sedlařina je zlatý důl. Jak se to ti lidé naučí dobře? Vždyť velmi málo z nich šlo klasickou cestou ZŠ - učňák...a i tam se k pasování a šití sedel dostane málokdo.
A při klasické práci je toto vzdělávání v Čechách úplné scifi.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Myslím si, že to je o příležitosti. Většinou se řemesla drží v rodině, takže školu pak ani nepotřebují. A když mají příležitost si to zkoušet, tak pak mají příležitost být dobří. Třeba taková Sheril se svýma látkovýma "sedlama". Vyučená krejčová (jestli si to dobře pamatuju), chytla se toho, a protože jí pár lidí "dalo příležitost" a její výrobky si koupili, byť vypadaly na začátku všelijak, tak mohla šít a šít a zkoušet, až z toho má živnost a byznys jede, a hlavně jí to umožnilo zlepšovat se a její výrobky se posunuly výš. Bratr má učnák zlatník, maturu dodělával umělecký kovář. Dělá hezky. Ale neměl příležitost. Přesto že soused měl zlatnictví několik, proto to šel studovat, než ty tři roky prolez, soused došel, a byl rád, že si vydělá on sám. A kovařina je drahá sranda na to, aby si jen tak zkoušel, a lidi to především nechtějí, nebo lépe řečeno nemůžou zaplatit. No a pak je to samozřejmě o tom doporučení. Když pak jeden řekne tenhle mi udělal to a to, můžete být sebelepší, prostě se jednou nepovedlo a už se to veze. Pak stojí za prd celý řemeslo, že. A studovat při práci se dá samozřejmě taky, ale ne všechny obory to umožňují a ne všichni zaměstnavatelé to podporují a vychází vstříc. Taky jsem nečekala, že budu dělat co dělám, a i když jsem z gymplu na zemědělku přejít chtěla, naši mně nepustili. V tomhle směru mne naštěstí naučila praxe. Nicméně pro některé výkony, abych je dělala bez porušování předpisů a zákonů a nařízení, kterými jsem kontrolována, potřebuju různé kvalifikace a papíry. Kdybych tohle věděla, jdu jinou školu studovat už tenkrát a měla bych to v kapse. Takhle to musím po čtyřicítce zkusit od píky, 23 let po maturitě mi školu neuznají, tudíž včetně dějepisu, ze kterého jsem maturovala, tělocviku, literatury a matiky na angličtinu mám papíry, tak nevím co tam budi dělat, opravovat učitele asi, a všeho dalšího. A protože toto dálkově studovat nelze, tak pěkně každý den do školy. Ještěže nemám nic na práci a ředitel mně pustí, tak to prostě zkusím, i když mne dost odrazuje trávit další 4 roky s puberťákama, který nesnáším. Ale ta vidina úlevy, že na mně pak nikdo nebude moct mne žene vpřed. Tak je to asi taky o tom odhodlání. Zkoušet, nenechat se odradit, a příležitost ukáže. Když to nevyzkouším, nevudu vědět - mé dlouholeté heslo.

Kamarádka si zrovna dělá kurz - je to myslím na tři roky, časově velmi náročné, jezdí na semináře a praxe i do zahraničí, celkem mazec. Ale bohužel nevím, kdo je pořadatel.