Zdravím, čtu momentálně knihu od pana Bořánka a nějak se nemohu sžít s jeho odmítáním pamlskování (stejnou teorii už jsem slyšela i od pana Radka Líbala). A sice, že koni by se neměly dávat pamlsky z ruky, pouze do žlabu a že bychom ho neměli chodit na ruce nechat napást, jednoduše proto, že “ostatní koně v přítomnosti vůdce stáda nežerou”. A že tím, že mu dávám “své” žrádlo, nebo ho nechávám žrát (pást se) v mé přítomnosti, mu dávám najevo, že jsem hierarchii až pod ním.
Ale copak když jen stádo na louce, tak se pase jen vůdce stáda? Případně u sena ve výběhu je přece běžné, že se sejde celé stádo a společně žerou.
Byla bych ráda, kdybyste se podělili o své zkušenosti a názory na tuto problematiku :) Já to momentálně dělám tak, že za dobře provedený cvik se země buď chválím pohlazením/hlasem a nebo právě pamlskem, nedávám je jen tak. Ale tato teorie mi udělala v hlavě trochu paseku :D
Coudas

XXX.XXX.87.254
Nedávám pamlsky z ruky. Ale nemám to založeno na teoriích ani Bořánka ani nikoho jiného.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Ta teorie je u Bořánka vysvětlená natolik, že asi není třeba ji rozmazávat více.
Pak si můžete přečíst něco od Františka Šusty, který průkopník pozitivky u nás a mimo jiné používá i hodně pamlsky.
Dále můžete jet (i jen jako divák) na jejich semináře, koukat a na toto se zeptat.
Ve výsledku si ale musíte udělat názor sama.
Mně se líbí přístup obou, ale prakticky umím lépe a funguje mi lépe ten "Bořánkův přístup", a proto dělám ten. Dělala jsem to tak i se svým psem, kde jsem pamlsky používala opravdu jen v raných týdnech a jen co to šlo, začala jsem je odbourávat.
Prostě neumím používat pamlsky tak, aby to nebylo jen kupování pozornosti zvířete, a zatím jsem nepotkala ani nikoho, kdo by mě to naučil dobře....a v zájmu nezkažení vlastního zvířete to prostě dělám bořánkovsky, říkám, umím to lépe.
A obě zvířata mi fungují a mám s nimi hezký vztah, se psem bych řekla nadprůměrný, čte mě a poslouchá skorem na myšlenku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na úvod píšu, že neznám ani jednu z uvedených teorií.
Nejsem vůdce stáda, jsem majitel koně, a tak nemusím takové (pardon) hovadiny řešit. Kůň je kůň a člověk je člověk. Ten kůň není blbej a řekla bych, že mezi mnou a vůdcem stáda neboli koněm rozdíl fakt pozná. Ano, já nastavuji pravidla našeho společného fungování, ale na úrovni člověk-kůň, ne na úrovni hrajusinavůdčíhokoně-kůň. Já nikdy nebudu k tomu koni vysílat to, co by vysílal kůň. Protože to prostě není možné. Ale stejně, jako se kůň učí pravidlům ve stádě, naučí se pravidlům ve vztahu k člověku, pokud jsou mu dána srozumitelně, spravedlivě a důsledně.
Co se týká pamlsků, tak ano, používám je při výcviku, ale mám striktní pravidlo, že si o ně kůň nesmí říkat nevybíravým způsobem (třeba šacovat kapsy apod.). Z pozitivky mají naučený cvik "stojím a čumím" - tedy hlava lehce odvrácená od člověka a takto čekají na pamlsek. Jakmile se točí ke mně, šacují kapsy, štrachají do ruky, nic nedostanou.
Bořánek má toľko kontroverzných vyjadrení, že toto by ma trápilo asi najmenej.
Kôň nie je šelma, jedlo pre neho nie je dôkazom väčšej sily a dominancie. Keby to tak malo byť, nikdy v živote by sa podriadený kôň nemohol nažrať vedľa vedúceho stáda.
Kôň sa dá veľmi dobre naučiť tak, aby to žrádlo nesomroval - stačí odmeňovať v takej pozícii, aby vás do vás nestrkal a žrádla sa nedožadoval.

Já myslím, že takové to hierarchické rozdělování stáda je už minulostí, koně mají něco jako pozice a funkce, jo dalo by se to nazvat i hierarchií...
Efe : s koněm po koňsku se lze domluvit...viz. Horse speak https://www.bing.com/videos/search?q=Horse+speak&view=detail&mid=A216C3D64212D9BB10C7A216C3D64212D9BB10C7&FORM=VIRE
Odměňuju jako holky, kůň je naučený čekat a nežebrat, nebo provést malý cvik(ve výběhu sundám ohlávku, znova jí rozevřu mezi nataženými pažemi a kobyla mi tam musí vložit hlavu- pak odměna a pápá) a největší odměna pro koně je ukončení činnosti- klid .
Takže nikdo vám neřekne, co je dobře, každý si to děláme v dobré víře tak, aby to bylo správné . a že pokazit to jde, pokud neumíte nastavit pravidla neodměňujte. O nastavení pravidel je zde, i když se pozitivce nevěnuju, tohle jsem si kobylu naučila, stát a čekat na pamlsek. místo klikru použiju slovo
https://konecesky.tode.cz/index.php?kat=44&id=109

verun: Efe : s koněm po koňsku se lze domluvit...
Ale jistě, ale ten kůň pořád ví, že já kůň rozhodně nejsem. Jen mu tímto usnadním komunikaci mezi námi a rychlejší pochopení.

Pamlskuji hojně a ráda, postupně koně samozřejmě učím, že se dá fungovat i bez, teda nikoli, aby mi vůbec fungoval, když je nemám, ale hlavně aby nebyl zklamaný, když si je náhodou zapomenu nebo mi dojdou
V podstatě to dělám jako holky přede mnou.
Když ale potkám koně, který to pamlskování chápe nešikovně nebo je zkažený a pamlsky si vynucuje, navrhuji lidem taky, aby dobroty házeli na zem, jako první pomoc, aby si koně přeorientovali, než nastaví nová pravidla.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Pamlskuji hojně a ráda, postupně koně samozřejmě učím, že se dá fungovat i bez, teda nikoli, aby mi vůbec fungoval, když je nemám, ale hlavně aby nebyl zklamaný, když si je náhodou zapomenu nebo mi dojdou
V podstatě to dělám jako holky přede mnou.
Když ale potkám koně, který to pamlskování chápe nešikovně nebo je zkažený a pamlsky si vynucuje, navrhuji lidem taky, aby dobroty házeli na zem, jako první pomoc, aby si koně přeorientovali, než nastaví nová pravidla.
:D můj kůň si pamlsky nevynucuje, ale.....je na tolik sebeuvědomělý, že když se za něco konkrétního dostane pamlsek dvakrát až třikrát, a najednou nic, tak je to prostě zrada a zklamání.....ten pohled fakt nejsem schopná unést, kdy mi nonverbálně říká " a jako proč teď ne"? :D
Proto koně při výcviku nepamlskuji. Odměňuji pochvalou a pauzou.
Z pamlsků a odměn žrádlem jsem udělala spíš takové příjemné rituály, tzn. například - jdu ho chytnou do výběhu - dostane mňamku. Po ježdění a čištění - kyblíček.
Fakt to stačí.
Ale pravdou taky je, že jsem nikdy netoužila po koňské lásce a aby za mnou chodil jako pes a upřednostňoval mne před koňmi. Mně stačí, když je mu se mnou dobře, cítí se se mnou bezpečně a když mě vidí ve výběhu, tak neodchází.
Tolik k situaci "pamlsky došly" :D
pamlskuji a ráda Hlavně je tedy používám ráno při vodění na pastvinu. Vodím sama 4 koně najednou. Mám je tedy 100% naučené, že dojdeme na pastvinu, sundám všem ohlávky a oni čekají až postupně dostanou kousek mrkve nebo tvrdý chléb. Pak se teprve "rozutečou" Mám jen vlastní koně a učím to všechny Je to pro mne i pohodlné. Naučí se, že pokud budou dělat kraviny či budou chtít zdrhnou okamžitě po překročení vchodu na pastvu, nic nebude. Takže nejsem vláčená. A to samé večer při odchodu - poctivě čekají vyřádkování na nadnání ohlávek a podání pamlsku. A až pak se klidně odejde na boxy