Pamlskování - ano nebo ne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2022 09:20
Hailee

XXX.XXX.239.135

Zdravím, čtu momentálně knihu od pana Bořánka a nějak se nemohu sžít s jeho odmítáním pamlskování (stejnou teorii už jsem slyšela i od pana Radka Líbala). A sice, že koni by se neměly dávat pamlsky z ruky, pouze do žlabu a že bychom ho neměli chodit na ruce nechat napást, jednoduše proto, že “ostatní koně v přítomnosti vůdce stáda nežerou”. A že tím, že mu dávám “své” žrádlo, nebo ho nechávám žrát (pást se) v mé přítomnosti, mu dávám najevo, že jsem hierarchii až pod ním.
Ale copak když jen stádo na louce, tak se pase jen vůdce stáda? Případně u sena ve výběhu je přece běžné, že se sejde celé stádo a společně žerou.
Byla bych ráda, kdybyste se podělili o své zkušenosti a názory na tuto problematiku :) Já to momentálně dělám tak, že za dobře provedený cvik se země buď chválím pohlazením/hlasem a nebo právě pamlskem, nedávám je jen tak. Ale tato teorie mi udělala v hlavě trochu paseku :D

Coudas

12.10.2022 09:27
Coudas

XXX.XXX.87.254

Nedávám pamlsky z ruky. Ale nemám to založeno na teoriích ani Bořánka ani nikoho jiného.

JanaJanaJanaJana

12.10.2022 09:29
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Ta teorie je u Bořánka vysvětlená natolik, že asi není třeba ji rozmazávat více.
Pak si můžete přečíst něco od Františka Šusty, který průkopník pozitivky u nás a mimo jiné používá i hodně pamlsky.

Dále můžete jet (i jen jako divák) na jejich semináře, koukat a na toto se zeptat.

Ve výsledku si ale musíte udělat názor sama.

Mně se líbí přístup obou, ale prakticky umím lépe a funguje mi lépe ten "Bořánkův přístup", a proto dělám ten. Dělala jsem to tak i se svým psem, kde jsem pamlsky používala opravdu jen v raných týdnech a jen co to šlo, začala jsem je odbourávat.

Prostě neumím používat pamlsky tak, aby to nebylo jen kupování pozornosti zvířete, a zatím jsem nepotkala ani nikoho, kdo by mě to naučil dobře....a v zájmu nezkažení vlastního zvířete to prostě dělám bořánkovsky, říkám, umím to lépe.

A obě zvířata mi fungují a mám s nimi hezký vztah, se psem bych řekla nadprůměrný, čte mě a poslouchá skorem na myšlenku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2022 09:30

Na úvod píšu, že neznám ani jednu z uvedených teorií.
Nejsem vůdce stáda, jsem majitel koně, a tak nemusím takové (pardon) hovadiny řešit. Kůň je kůň a člověk je člověk. Ten kůň není blbej a řekla bych, že mezi mnou a vůdcem stáda neboli koněm rozdíl fakt pozná. Ano, já nastavuji pravidla našeho společného fungování, ale na úrovni člověk-kůň, ne na úrovni hrajusinavůdčíhokoně-kůň. Já nikdy nebudu k tomu koni vysílat to, co by vysílal kůň. Protože to prostě není možné. Ale stejně, jako se kůň učí pravidlům ve stádě, naučí se pravidlům ve vztahu k člověku, pokud jsou mu dána srozumitelně, spravedlivě a důsledně.
Co se týká pamlsků, tak ano, používám je při výcviku, ale mám striktní pravidlo, že si o ně kůň nesmí říkat nevybíravým způsobem (třeba šacovat kapsy apod.). Z pozitivky mají naučený cvik "stojím a čumím" - tedy hlava lehce odvrácená od člověka a takto čekají na pamlsek. Jakmile se točí ke mně, šacují kapsy, štrachají do ruky, nic nedostanou.

12.10.2022 09:33
Arbora

XXX.XXX.149.42

Bořánek má toľko kontroverzných vyjadrení, že toto by ma trápilo asi najmenej.

Kôň nie je šelma, jedlo pre neho nie je dôkazom väčšej sily a dominancie. Keby to tak malo byť, nikdy v živote by sa podriadený kôň nemohol nažrať vedľa vedúceho stáda.

Kôň sa dá veľmi dobre naučiť tak, aby to žrádlo nesomroval - stačí odmeňovať v takej pozícii, aby vás do vás nestrkal a žrádla sa nedožadoval.

12.10.2022 10:18

Já myslím, že takové to hierarchické rozdělování stáda je už minulostí, koně mají něco jako pozice a funkce, jo dalo by se to nazvat i hierarchií...
Efe : s koněm po koňsku se lze domluvit...viz. Horse speak https://www.bing.com/videos/search?q=Horse+speak&view=detail&mid=A216C3D64212D9BB10C7A216C3D64212D9BB10C7&FORM=VIRE

Odměňuju jako holky, kůň je naučený čekat a nežebrat, nebo provést malý cvik(ve výběhu sundám ohlávku, znova jí rozevřu mezi nataženými pažemi a kobyla mi tam musí vložit hlavu- pak odměna a pápá) a největší odměna pro koně je ukončení činnosti- klid .

Takže nikdo vám neřekne, co je dobře, každý si to děláme v dobré víře tak, aby to bylo správné . a že pokazit to jde, pokud neumíte nastavit pravidla neodměňujte. O nastavení pravidel je zde, i když se pozitivce nevěnuju, tohle jsem si kobylu naučila, stát a čekat na pamlsek. místo klikru použiju slovo
https://konecesky.tode.cz/index.php?kat=44&id=109

12.10.2022 10:40

verun: Efe : s koněm po koňsku se lze domluvit...

Ale jistě, ale ten kůň pořád ví, že já kůň rozhodně nejsem. Jen mu tímto usnadním komunikaci mezi námi a rychlejší pochopení.

12.10.2022 11:35

Pamlskuji hojně a ráda, postupně koně samozřejmě učím, že se dá fungovat i bez, teda nikoli, aby mi vůbec fungoval, když je nemám, ale hlavně aby nebyl zklamaný, když si je náhodou zapomenu nebo mi dojdou

V podstatě to dělám jako holky přede mnou.

Když ale potkám koně, který to pamlskování chápe nešikovně nebo je zkažený a pamlsky si vynucuje, navrhuji lidem taky, aby dobroty házeli na zem, jako první pomoc, aby si koně přeorientovali, než nastaví nová pravidla.

JanaJanaJanaJana

12.10.2022 11:44
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pamlskuji hojně a ráda, postupně koně samozřejmě učím, že se dá fungovat i bez, teda nikoli, aby mi vůbec fungoval, když je nemám, ale hlavně aby nebyl zklamaný, když si je náhodou zapomenu nebo mi dojdou

V podstatě to dělám jako holky přede mnou.

Když ale potkám koně, který to pamlskování chápe nešikovně nebo je zkažený a pamlsky si vynucuje, navrhuji lidem taky, aby dobroty házeli na zem, jako první pomoc, aby si koně přeorientovali, než nastaví nová pravidla.

:D můj kůň si pamlsky nevynucuje, ale.....je na tolik sebeuvědomělý, že když se za něco konkrétního dostane pamlsek dvakrát až třikrát, a najednou nic, tak je to prostě zrada a zklamání.....ten pohled fakt nejsem schopná unést, kdy mi nonverbálně říká " a jako proč teď ne"? :D
Proto koně při výcviku nepamlskuji. Odměňuji pochvalou a pauzou.
Z pamlsků a odměn žrádlem jsem udělala spíš takové příjemné rituály, tzn. například - jdu ho chytnou do výběhu - dostane mňamku. Po ježdění a čištění - kyblíček.
Fakt to stačí.
Ale pravdou taky je, že jsem nikdy netoužila po koňské lásce a aby za mnou chodil jako pes a upřednostňoval mne před koňmi. Mně stačí, když je mu se mnou dobře, cítí se se mnou bezpečně a když mě vidí ve výběhu, tak neodchází.

Tolik k situaci "pamlsky došly" :D

12.10.2022 17:07
majkulka

XXX.XXX.152.184

pamlskuji a ráda Hlavně je tedy používám ráno při vodění na pastvinu. Vodím sama 4 koně najednou. Mám je tedy 100% naučené, že dojdeme na pastvinu, sundám všem ohlávky a oni čekají až postupně dostanou kousek mrkve nebo tvrdý chléb. Pak se teprve "rozutečou" Mám jen vlastní koně a učím to všechny Je to pro mne i pohodlné. Naučí se, že pokud budou dělat kraviny či budou chtít zdrhnou okamžitě po překročení vchodu na pastvu, nic nebude. Takže nejsem vláčená. A to samé večer při odchodu - poctivě čekají vyřádkování na nadnání ohlávek a podání pamlsku. A až pak se klidně odejde na boxy

Přidejte reakci

Přidat smajlík