O_O

XXX.XXX.96.32
Dobrý den, můžu se zeptat jak to je, když mám koně v bezplatném pronájmu a zrání se, nedejbože je to vážnější a musí se třeba utratit? Je možné to takhle říct, nebo je to individuální??? Moc prosím o radu, našla jsem koně do kterého jsem se zamilovala, ale ráda bych ho před tím měla třeba dva měsíce v bezplatném pronájmu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro tento případ (i ostatní ohledně koní) je dobré si zřídit pojištění odpovědnosti.
Obecně to řeší NOZ v příslušných paragrafech (z hlavy mě napadá "svěření věci do opatrování", "odpovědnost za škody" apod.).
O_O
napsal(a):
Dobrý den, můžu se zeptat jak to je, když mám koně v bezplatném pronájmu a zrání se, nedejbože je to vážnější a musí se třeba utratit? Je možné to takhle říct, nebo je to individuální??? Moc prosím o radu, našla jsem koně do kterého jsem se zamilovala, ale ráda bych ho před tím měla třeba dva měsíce v bezplatném pronájmu.
Před tím... před čím?
Před koupí?
To vám asi nikdo do bezplatného pronájmu koně nedá.

Pokud bych pronajala koně, stanovila bych ve smlouvě podmínky vyrovnání při úrazu, nemoci nebo úmrtí koně. I s ohledem na příčinu úmrtí. A uvedla bych kupní cenu koně.
Např. v případě úmrtí z důvodu úrazu bych požadovala od nájemce uhrazení celé kupní ceny koně. Já bych byla ta, která přišla o majetek a byla poškozená, náhrada by mi tak příslušela. Pokud by úmrtí nebylo způsobené nájemcem, ale třetí osobou (např. někdo by koně zastřelil), mohl by později nájemce vymáhat náhradu škody v plném rozsahu v rámci občanskoprávního sporu od toho, kdo úmrtí způsobil.

kallisto
napsal(a):
Před tím... před čím?
Před koupí?
To vám asi nikdo do bezplatného pronájmu koně nedá.
Proč by ne? Já si pod pojmem bezplatný pronájem představím to, že nebudu platit měsíčně určitou částku majiteli koně. A že budu platit jen ustájení a výdaje za koně. Někteří prodávající rádi nabídnou koně nejprve do pronájmu, aby se sami ujistili, že to bude klapat.
O_O

XXX.XXX.96.32
Proč ne? Na zkoušku. Občas se to tak dělá. Paní bych se zeptala a pokud by s tím měla problém, vymýšlela bych jinou cestu.
napsal(a):
Proč by ne? Já si pod pojmem bezplatný pronájem představím to, že nebudu platit měsíčně určitou částku majiteli koně. A že budu platit jen ustájení a výdaje za koně. Někteří prodávající rádi nabídnou koně nejprve do pronájmu, aby se sami ujistili, že to bude klapat.
No nevím. Jít do rizika a nechat si koně zkazit, zranit, zhuntovat zadarmo a pak vrátit majiteli, že děkuju?
To fakt někdo udělá?
Pochopím asi ještě prodej s tím, že pokud by byl s koněm problém, tak ho vezmu zpět.

O_O
napsal(a):
To je ten poník 134 cm?

kallisto
napsal(a):
No nevím. Jít do rizika a nechat si koně zkazit, zranit, zhuntovat zadarmo a pak vrátit majiteli, že děkuju?
To fakt někdo udělá?
Pochopím asi ještě prodej s tím, že pokud by byl s koněm problém, tak ho vezmu zpět.
Na dva měsíce, když se pojedu podívat, kde toho koně bude mít, člověka si vyslechnu (tj. budu vědět, zda je erudovaný, zda řeší péči o zdraví, cajky, etologii, zootechniku, zásady bezpečnosti), nechám člověka si koně vyzkoušet (nastrojit, povodit, pojezdit), nevidím jediný problém.
Je to úplně stejné riziko jako kdybych koně prodala a za dva měsíce by mi ho vraceli v podstatě za stejných podmínek, protože je "v záruce" (a ono by mu stačilo udělat RTG nohou a bylo by proč ho vrátit).
souhlasím s Kallisto. Nedala bych na dva měsíce koně do pronájmu a zvlášt bezplatného ani náhodou Co je tohle za novinku Rozhodně bych to nesrovnávala s tím, že je to stejné jako když koně prodám a on se mi v zákonné lhůte vrátí zpátky. Je to úplně o něčem jiném. Pokud si někdo vezme koně do bezplatného pronájmu, vlastně mu o nic nejde. Vůbec o nic. Za dva měsíce zjistí, že se mu nelíbí že je hnědej, že má lysinu, že je na něj moc rychlej apod - vím přeháním, ale v dnešní době už mě nic nepřekvapí. Koně vrátí. No a vy najednou zjistíte, že koník si mimo jiné přinesl nežádoucí návyky. Naučil se třeba kousat, kopat, zdrhat s jezdcem či nějaké jiné návyky a i třeba zdravotní komplikace. A jak toto chcete vyřešit?? Pokud by byl koník prodaný a byla samořejmě udělána předkupní prohlídka,už máte s čím operovat - pokud budete chtít vzít koně zpět i když nebudete muset, dá se to řešit snížením vyplacených peněz. A pak - s kým se bude majitel koně dohadovat, když se kůň nedejbože vážně zraní, dostane těžkou koliku. To se budou dohadovat tři lidi? Majitel, nájemce a majitel ustájení? No uf teda. Těch problémů z toho plynoucích je mnohem více, než bych byla ochotná snést Nikdy bych na to nepřistoupila

Samozřejmě podloženo smlouvou, kde se podmínky nájmu specifikují. Tam si můžu naspecifikovat cokoli. To, že je ten nájem "bezplatný", neznamená, že je to happy a free bez záruk a povinností