Dobrý den,
jmenuji se Nela a vlastním polohaflinga Dotie.
Už půl roku bojujeme po úrazu ve výběhu a já bych vám byla moc vděčná za přečtení našeho příběhu, sdílení na sociálních sítích, zaslání pozitivní energie nebo malého příspěvku na podporu léčby ❤️
Součástí Dotie příběhu je i můj velmi osobní a proto jsem se dlouho rozhoupávala, zda sbírku založit ale po poslední kontrole na klinice mi došlo, že náš boj bude ještě na dlouho trať a bude náročný jak psychicky, tak i nadále finančně.
Věřím, že boj vyhrajeme!
Příspěvek je samozřejmě dobrovolný - vše je podloženo fakturami, Dotie vzhledem k věku má velkou šanci na normální život ❤️
https://www.donio.cz/nadeje-pro-dotie
Moc děkuji a ať Vám koně jdou
Ráda vám samozřejmě odpovím.
50 tis je částka pouze za samotnou kliniku.
není v tom doprava na kliniku, která v dnešní době vychází na cca 2500 tis - 3 tis
Dále jí kupuju kloubní doplňky střídáme a-flex, geloren, gelapony a to dostává v maximálních dávkách, pak bylinky na podporu hojení zánětů jeden pytel stojí 639 a má ho přibližně na 3 týdny. Spotřebu kostivalových mastí ani nepočítám.
Dále pak ošetření hirudoterapii, jedna terapie vychází cca 2200 i s cestovným. Pak fyzio to je podobná částka.
no a pak klasické výdaje ustájení, kovář
Já samozřejmě měla našetřeno a stále šetřím ale jsem v invalidních důchodu + mám práci na poloviční úvázek a ještě se občas snažím si vzít brigádu.
Takže ne nic mi líto není, protože nikde není řečeno, že nedostává to nejlepší co může i na úkor mě samotné + jí věnuji spousta času aby se tolik nenudila.
Teď čekáme až znovu přijede fyzio (přes 2 tis kč) a ukáže nám cviky a podstoupí intenzivní proceduru hirudoterapie 4x během měsíce což bude nějakých 9 tis
a v prosinci kontrola na klinice.
Nikde nevidím důvod, proč nepoprosit o pomoc, když nikoho nenutím aby pomohl a sama dělám maximum, navíc jak už jsme zmiňovala, vše je podloženo fakturami, bez toho mi peníze ze sbírky nevyplatí, pro ní je to další pomoc a pro mě úleva a další motivace pokračovat v léčbě dál, protože mi i přišlo spoustu podporujících zpráv a dokonce se se mnou spojila i paní, která má chrániče na kolena s infračerveným zářením, které se dají sehnat pouze v zahraničí a ne nebude to zadarmo, domluvili jsme se na částce 3 tis a to ze sbírky nepůjde. Takže tak. Pro mě to má smysl.
Snad pro vás byla moje odpověď dostačující.
Já tohle žebrání fakt nemusím,na fejsu ho míjím.Ovšem tady je příspěvek vystavený ,tak zareaguji
Kobyla si něco udělala ve výběhu,přišla chromá. OK, budeme řešit s doktorem či doktory.
Kobyla je kříženka co je někde na pastvě ,a na rekre.Se kterou majitelka stejně chodí po zemi .Takže se nečekají výkony ,ani fyzička ,ani nic náročného od ní.
Po střízlivém zhodnocení svých finančních možností a charakteru úrazu by majitelka nemusela horečně pádit na zahraniční kliniku ,ale klidně mohla kobylu nechat odhojit doma .Pomáhat jí od bolesti a využívat znalosti domácích veterinářů.
Na zavírání v boxu apod. nepotřebujete extra finance.
Pokud by ve výsledku zůstala nějak přichromlá,je to celkem jedno.Je spousty chromých koní a žijí.
A bylo by to do výše konta majitelky.
A hobby mazlíky máme přece rádi ,i když nejsou dokonalí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

... poškozený pravý kolenní kloub a vazy i šlachy kolem....to je takové obecné, no.
Co přesně s kolenem a okolím je?
Máte zprávu?
V čem byl Cham v tomto případě lepší než HM nebo Brno? Který vet vám Cham takto doporučil? Co se dělalo za vyšetření a co doporučil vet jako řešení situace?
Operaci nebo jen fyzio a rehabilitace?
Ty pijavky zlepší konkrétně co v dané situaci?
To, že majitelka zvolila zahraniční kliniku tak asi měla k tomu důvod. Jinak by tuto variantu pravděpodobně vyloučila. A to, že chce dát kobylce plnohodnotný život, protože až nebude moci dát co to potřebuje,tak bude ji asi hledat nový domov. 50 tis není málo a takových majitelů,kteří mají totu částku k dispozici není mnoho.
Nikdo z nás neví kdyby se nášim koním něco stane a ještě budeme třeba rádi, když někdo cizí přispěje na jeho léčbu.
No vidíte, pre mňa je toto dosť zásadný rozdiel v zodpovednosti. Hanba by ma fackovala žobrať od ľudí na “vitamíny, pijavice a fyzio”. Sakra, veď to bežná údržba koňa (teda až na tie pijavice). Naozaj je nutné, aby invalidný dôchodca vlastnil tak nákladné zviera? Čo sa ak pani príde o tú pol práce, čo má a nebude si môcť dovoliť ani platiť to ustajnenie, bude ďalšia zbierka? Tých 50 je naozaj také emergency minimum a ak človek nemá problémy s platobnou morálkou, pôžičku v dvoj-trojnásobnej hodnote dostane bez problémov. Ale to treba aj splácať, však.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.182
fríský
napsal(a):
To, že majitelka zvolila zahraniční kliniku tak asi měla k tomu důvod. Jinak by tuto variantu pravděpodobně vyloučila. A to, že chce dát kobylce plnohodnotný život, protože až nebude moci dát co to potřebuje,tak bude ji asi hledat nový domov. 50 tis není málo a takových majitelů,kteří mají totu částku k dispozici není mnoho.
Nikdo z nás neví kdyby se nášim koním něco stane a ještě budeme třeba rádi, když někdo cizí přispěje na jeho léčbu.
Sorry ale kdo nema rezervu a ani pak na lecbu tak by to zvire mit nemel. A je úplně fuk jestli si tim plni sen nebo mu pomaha. Kde o zvire. Ne o sobecky ego ja chci koniska

Ja pochopila,ze majitelka ma sama nejaky handicap a kobylka ji pomáhá být psychicky v pohode...což může být v pripade nejake diagnozy dost stěžejni
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sorry ale kdo nema rezervu a ani pak na lecbu tak by to zvire mit nemel. A je úplně fuk jestli si tim plni sen nebo mu pomaha. Kde o zvire. Ne o sobecky ego ja chci koniska
To sice chápu, ale majitelka je sama vážně nemocná, takže hodně zvažovala jestli sbírku založit či ne, ale jestli ten kůň pomáhá ji v její nemoci,která může končit až životem na vozíčku,tak proč by ho neměla mít. Kdo má koně a stal se mu vážnější úraz, tak se bude na to koukat trochu jinak. Možná Vy byste to řešila jinak třeba půjčkou,pokud byste neměla rezervu nebo jiným způsobem,ale pravděpodobně jste zdravotně mnohem lépe než majitelka koně.
Mě se naopak líbí, že koně chce léčit i přes sbírku ( půjčit by by si asi nemohla) a neposílá ho dál,tak jako jiní majitelé,když má kůň zdravotní problém,tak ho prodají dál a ať se stará nový majitel a vráží do něho peníze za léčbu.
Mimochodem na finanční pomoci fungují různé organizace,takže úplně moc rozdíl v tom nevidím, jestli je to soukromá osoba či útulek.
Majitelce držím palce ať to dobře dopadne a užije si ještě spousty krásných chvil s kobylkou dokud to jde.

Je každého věc, zda si vypisuje veřejnou sbírku na své volnočasové aktivity nebo na cokoliv.
Stejně tak je každého věc, komu posílá své peníze nebo koho podporuje jinak.
Poškození kolenního kloubu, vazů a okolí, které prý statisticky končí smrtí koně (tedy míněno utracením - viz text u sbírky) je poměrně široký pojem.
Diagnóza není upřesněna ani v textu u popisu sbírky, ani tady.
Koní s poškozeným pohybovým aparátem je ale na světě většina - to je prostě realita života.
Byla tu ve vlákně několikrát položena otázka, co konkrétně se vlastně majitelka snaží léčit.
Jsou tu na diskuzi zkušení chovatelé, majitelé i vetové, jistě by poradili, ale takhle je to skutečně jen žebrání o peníze ve smyslu slitujte se, mám to těžký, ale neřeknu proč, protože vám do toho nic není .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.182
napsal(a):
Ja pochopila,ze majitelka ma sama nejaky handicap a kobylka ji pomáhá být psychicky v pohode...což může být v pripade nejake diagnozy dost stěžejni
Ne ale na ukor zvířete.

Také nemám tyhle sbírky ráda a nepřispívám na ně.
Raději hledím, ať zabezpečím, co mám na starosti já.
A že jsem v podobné situaci už byla a taky za padesát. Prodala jsem své věci, vzala druhou práci a půjčila si na to.
Já tak nějak doufám, že si paní pořídila koně ještě před tím, než měla to zdravotní postižení sama. A pokud si pořizovala koně k inv. důchodu, tak to je přesně to, co tady denně opakujeme lidem, kteří se ptají, zda si mají pořídit koně "co když se mu něco stane". Jestli se mu to stalo v cizím chov. zařízení, pak by měl základní léčbu platit ustajovatel. A jestli měla paní koně doma na dvorku...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne ale na ukor zvířete.
Na ukor zvířere to zatím moc nevypadá.Když vezmu v potaz,kolik lidí samo domo nějak něco léčí,ptá se na fb(tam to nic nestojí),po pár týdnech zavolají veta...tady na mě majitelka působí zodpovědněji,něco našetřeno bylo takze proč ne.Na Doniu byla i sbírka na to nedonošené hříbě,kde mi to přišlo jako větší úlet.Jsou tam sbírky občas na ptákoviny ...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
No....osobně bych tak přísná nebyla. Stát se v životě lidském může cokoli, zatím nemám z popisu pocit, že by kůň strádal nedostatečnou péčí a jako si kdokoli může založit sbírku na Doniu, tak stejně tak tam nikdo nemusí přispět.
Každopádně souhlasím se řadou argumentů výše. Následující věty berte jako nevyžádané rady, ne jako útok, to není mým záměrem, nastavím teď spíš zrcadlo, jak to působí na koňaře. Jsem člověk, který je 20 let u koní a můžu Vám upřímně říci, že ten popis je opravdu spíš působící akorát tak emotivně než fakticky, tzn. že obměkčí někoho, kdo o koních ví prd, anebo někoho, kdo Vás zná. Takže to je tak každý stý. Také mi tam chybí přesná diagnóza, kdo léčí, proč jste jela zrovna do Chamu, kde to musí být zákonitě dražší (nebo je to nejblíž???). Také je dobré říci, na co konkrétně chcete peníze, třeba "budu muset zaplatit 50 000 Kč na klinice" a e že musím koupit to a to a to. Atd. atd. Na těchto stránkách jsou lidé, kteří mají s koňmi hromadu zkušeností a jsou schopni místo peněz přispět i radou, někdy dost zásadní....tak není nutné se na ně osopovat, vešla jste na veřejnou diskuzi tak musíte počítat s jakoukoli reakcí....na kterou mají místní právo stejně jako Vy sem napsat cokoli souvisejícího s tématem. Nemůžete se divit, že tohle lidi rozhořčí, také daleko raději přispěju na hiporehabilitačního koně než na noname koně noname člověkovi s informací "ve výběhu se mi rozsekal kůň" (je to vůbec pravda?).
Přeji Vašemu koníkovi brzké uzdravení za co nejnižší náklady!:)
Tak abych předešla úplně některým nesmyslným dohadům.
Lékařská zpráva je ve sbírce přiložená ve fotkách, sem jí vkládat nebudu - to co řešíme celý půl rok
Do Chamu jsme vyrazili až poté co jsem to řešila x dní s naší vet a kobyla se horšila, každý krok pro ni byl utrpení. Cham z důvodu vzdálenosti a na doporučení naší vet. - zná se s tamním vetem a překvapivě i cenově to vyšlo lépe než tady.
Koně jsem si pořídila ještě před DG, takže vám všem přeji ať si něco podobného nezažijete a nemusíte řešit, mně je 25 let, DG mám 3 roky. u koní se pohybuju od 14 let jako intenzivně pohybuji. Před tím to byli takové ty občasné co asi zažil každý: vykydej, pak se možná svezeš.(cca od 9 let)
Takže vím co to obnáší a kolik financí to stojí a i přes DG se toho prostě nevzdám i kdybych na tom vozíku nakonec skončila :)
Svoji finanční situaci vám dokládat nebudu, fyzio standardně děláme 2x do roka a ne každý měsíc což teď nastane + pijavičky 4x za měsíc ještě nás čeká x kontrol na klinice. Chtějí jí vidět každých 6-8 týdnu, zaleží jak domluvíme termín, ze začátku to bylo každé 4 týdny.
Finance ze sbírky jdou na léčbu a na výdaje s tím spojené až od založení sbírky tudíž se mi nevrátí těch 50 tis co jsem do toho vložila (Což jak jsem zmiňovala byla jenom samotná klinika) ale na ty pijavičky, rehábka s fyzio pak kontroly na klinice, zkrátka to budu čerpat postupně na co zrovna bude potřeba.
Nevidím jediný důvod proč si neříct o pomoc, když nemůžu pracovat jako normální běžný člověk i když bych chtěla - kdybych mohla nikdy by mě sbírku založit nenapadlo a najdou se lidi co jim není náš příběh lhostejný. Mohla jsem říct hned, že na to kašlem a ve 4 letech jí nechám uspat. To jsem neudělala, prodat jí taky neprodám v tomhle stavu bůh ví, kde by skončila, takže je moje zodpovědnost v léčbě vytrvat a sehnat na to peníze aby nenastala v léčbě prodleva. A našetřeno jsem měla ale když se pokazí pár věcí najednou, tak se to veze. Půjčka kvůli DG taky nepřipadá v úvahu, kdybych já se náhodou zhoršila, což se naštěstí dlouho nestalo..
v Příštím roce, pokud léčba půjde dobře bych jí chtěla i vzít přímo na kliniku na intenzivní rehabilitace v Kladrubech nad Labem ale to jsem ve sbírce nezmiňovala, protože to je další level léčby a nevíme jak se to bude vyvíjet.
A pardon, že je Dotie jenom kříženka co je ježděna rekreačně (absolvovali jsme pár drezurních tréninku) a ne nějaký profi sportovec :D ten nemá právo na sbírku .. :D To mě pobavilo, Při vybírání koně mi šlo hlavně o povahu a tu splňuje a když se vybírají peníze na téměř 20 letého no name koně, tak jsem si řekla, proč to nezkusit, mně to pomůže a kobyle taky už jenom kvůli tomu, že je mladá a má šanci se z toho vyhrabat.
Operace byla taky zmiňovaná hned na prvním vyšetření, kdy nemohli vnější vaz přes otok najít, jevil se jako úplně přetrhnutý ale momentálně a doufám, že to tak zůstane na programu není- je to až úplně poslední možnost - a vaz je teď viditelný ale poškozený - hojí se + vnitřní taky poškozený taky se hojí + kolenní kloub naštěstí při poslední kontrole nemá změny jako artrozu, zkostnatěliny apod.. ale stále je tam nějaká míra fibrinu/ zánětu - nejsem vet
To jestli mi to věříte, to už neovlivním. Byli jsme s koňmi dopo na vyjížďce, pak se pustili do travnatého výběhu, kde není ani strom na cca 3 hodky, protože jinak na trávu nechodí a když jsme je přišly s kamarádkou zavřít zpátky do padocku kobyla si "popoklusla "a už kulhala. Po oholení na klinice se našla jizva ale nevíme, jestli to souvisí s úrazem (třeba po kopnutí koněm) nebo se jenom blbě natáhla a ta jizva s tím nesouvisí (je vidět ve fotkách ve sbírce) ale protože jsme nejeli hned na kliniku ale nejdřív jsem to řešila s naší vetkou, tak tam vznikla časová prodleva.
Jinak děkuju za názory, rady které ale mají hlavu a patu, snad jsem vám na to dala aspoň nějaké požadované odpovědi :)
Jinak jsem tam párkrát něco rozepisovala aby to dávalo větší smysl a i když jsem si to po sobě četla, může se stát, že mi tam někde něco odskočilo.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Tož mnoho sil přeji a přeji také, ať vše zvládnete co nejlépe!

Děkuji za vyjádření, málokdy se setkám s tak zodpovědným přístupem k odpovědi na rýpavé dotazy a domněnky. Přeji pevné nervy a hodně štěstí.

Děkuji.
Pokračujete dál v intraartikulární aplikaci léků nebo se jednalo jen o jednorázové ošetření?
Pokud ano, nebylo by lépe v tom pokračovat?
Na co konkrétně jsou v tomto případě ty pijavky?
napsal(a):
Děkuji.
Pokračujete dál v intraartikulární aplikaci léků nebo se jednalo jen o jednorázové ošetření?
Pokud ano, nebylo by lépe v tom pokračovat?
Na co konkrétně jsou v tomto případě ty pijavky?
Zatím se jednalo o jednorázové ošetření, zatím nepadlo, že bychom to opakovali, jedna aplikace podle kliniky zatím stačila a soustředíme se na léčbu těch vazů. Doufáme, že tím, že se vazy zhojí/posílí, koleno se "srovná" samo - pokud ne řešit se bude dál - jak říkali na klinice, všechno postupně, teď to záleží na vazech jak se zhojí a k tomu mají dopomoct pijavičky.

Úraz se stal v polovině května, tedy cca před 5 měsíci.
Jaký má předepsaný pohybový režim nyní?
To má stále absolutní klid na boxu?
Ohledně pijavic předpokládám, že jsou aplikovány výhradně kvůli podpoře prokrvení oblasti - řízený pohyb na ruce by nebyl vhodnější? A hlavně levnější samozřejmě, než tato alternativní a poměrně drahá léčba?
napsal(a):
Úraz se stal v polovině května, tedy cca před 5 měsíci.
Jaký má předepsaný pohybový režim nyní?
To má stále absolutní klid na boxu?
Ohledně pijavic předpokládám, že jsou aplikovány výhradně kvůli podpoře prokrvení oblasti - řízený pohyb na ruce by nebyl vhodnější? A hlavně levnější samozřejmě, než tato alternativní a poměrně drahá léčba?
Nyní je stále na boxe, střídá venkovní aby byla na vzduchu a vnitřní na noc. Teoreticky by mohla aspoň do padocku ale dělala by blbiny, nedobrovolně odzkoušeno, kdy se mi na prasáka vytrhla a obcválala si kolečko- moje chyba - prostě mladý kůň dlouho zavřený, nastřádaná energie - naštěstí bez následků na následné kontrole ale mohla si vazy znovu a třeba i více poranit. Ptali jsme se na to teď 7.10. jestli může, do té doby byl klid nařízený přímo klinikou - krom řízených procházek na ruce. teď je to hlavně kvuli jejímu samému bezpečí, protože noha občas natýkala i jenom pro procházkách a kdyby v padocku kozlovala, tak je to obrovský tlak na tu nohu.
Můžeme chodit na procházky a pomaličku prodlužovat teď jsme cca na 30 min s přestávkou, začínali jsme na 5 min, záleží jak noha zrovna vypadá ale pozoruju po těch pijavkách obrovské zlepšení, že nateče, třeba jednou za týden za dva týdny.
Jsou aplikovány hlavně kvůli jejich léčebným slinám. Mají jestli si pamatuji správně 150 lečebných složek z toho jich ještě xx není ani pojmenovaných a taky kvůli prokrvení, pročištění krve. Pijavky i svým tělem oddělují plasmu od krve. a čím víc aplikací, tím se násobí i lečebné látky a mohou lépe zacílit na místo postižení
Já nejsem odborník přes pijavky ale kdyby vás tyto malé zázraky blíže zajímaly, tak zasílám paní, která o nich to info má https://www.facebook.com/groups/260373712455443
Řízený pohyb má ale není to všelék, říkali nám, že otok nesmíme "přechodit" ale opravdu jí nechat v klidu i pár dní, kdyby se nelepšilo hned kontaktovat. Vazy utržené neměla ale k nějakému natržení došlo a i řízeným pohybem bychom jí mohli ještě více ubližit + ten samotný kloub není ok. Nejsme vet, takže vám úplně nevysvětlím všechny ty věci co tam má a jak se sebou souvisí. Jenom píši co si pamatuji a co nám řekli.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Nelze dát do malého padocku, i kdyby dočasně vytvořeného, aspoň přes den do společnosti jiného, třeba starého koně, a aspoň na pár hodin?
Ono v boxe je to takovou dobu dost očistec.
V přítomnosti jiného koně by mohla být v klidu.
Podobnou diagnozu měl kůň v minulé stáji a tohle dost dobře na psychiku fungovalo. Víc ze mně ale nedostanete, víc mě to totiž nezajímalo :D
Tak klasický ohraničený maličký výběh jsme také zkoušeli i pod el a koně vedle sebe a pod dohledem, chvíli se v klidu pase a najednou šup svíčka.. takže už to neděláme
Takže je ve venkovních kde jsou vedle ní ještě další 3 otevřené pro ostatní koně a dveře jsou do padocku, takže ostatní koně tam má taky, muže si čučet do 3 stran a ze dvou stran se i muže ňuchňat s ostatními. Je to v podstatě přístřešek s dveřma, závětří tam je ale zároveň je to i vzdušně otevřené a na noc aby tam nebyla sama chodí s ostatními do klasického boxu ve stáji.
Tak to je škoda :D to by se mě fakt zajímalo :D
Mě se líbí,že i přes svou nemoc to prostě nevzdáváte a stále hezky a adekvátně odpovídáte rýpalům.
Myslím,že se není za co stydět..sbírka je dobrovolná a kdo nechce,nemusí přeci přispívat..doba je zlá a všichni tady určitě znají,jaký to je,když se něco začne sr.át a pak se to třeba pos.ere úplně všechno...a peníze dojdou..a vy máte zvíře,které máte rádi a má ještě zdravotní problémy..takže co,prodáte?Utratíte?Možná slaboch,kterému na zvířeti nezáleží..normální člověk mu bude chtít pomoci,když je to jeho parťák..
Já vám a Dotie držím palce,hlavně bojujte a nevzdávejte se..nenechte se odradit špatnými či negativními příšpěvky..myslete na to,že se vše určitě v dobré obrátí,protože za vaše úsilí si to holky zasloužíte

Jsem finančně zajištěná(i po splátce hypotéky mi zbyde dost) , děti zaopatřené (všichni vlastní bydlení) dá se říct, že už pracuju a vydělávám sama pro sebe, mé potřeby a potřeby našich zvířat a ifauno div se, na takovouhle léčbu bych pravděpodobně taky neměla finance, sbírka je dobré řešení, nikdo nikdy neví, kdy nebude taky někdy takovou sbírku zakládat sám...
Diskuzi jsem otevírala už se skeptickým názorem, páč tohle mám nějak v sobě, nemám ráda sbírky na soukromé účely. A moc doufám, že mě tato zkušenost nepotká, což asi nemůžu tvrdit na 100%, ale mám to tak nastavené, že kdyby přišlo něco hodně vážného, kde půjde na jedné straně o život koně v přímé úměře s financemi nad dejme tomu 100k, tak bohužel, ale nechala bych uspat i přes fakt, že rezervu mám.
Ale slečna mě překvapila, jak klidně dokáže odpovídat i na ne moc příjemný dotazy, takže nakonec jsem pár korun dokonce poslala
A jinak teda moc držím palce, ve svém okolí se s roztroušenou sklerózou u mých vrstevníků, takže lidi cca 30 let, setkávám ač nerada, tak čím dál častěji.
canka
napsal(a):
Mě se líbí,že i přes svou nemoc to prostě nevzdáváte a stále hezky a adekvátně odpovídáte rýpalům.
Myslím,že se není za co stydět..sbírka je dobrovolná a kdo nechce,nemusí přeci přispívat..doba je zlá a všichni tady určitě znají,jaký to je,když se něco začne sr.át a pak se to třeba pos.ere úplně všechno...a peníze dojdou..a vy máte zvíře,které máte rádi a má ještě zdravotní problémy..takže co,prodáte?Utratíte?Možná slaboch,kterému na zvířeti nezáleží..normální člověk mu bude chtít pomoci,když je to jeho parťák..
Já vám a Dotie držím palce,hlavně bojujte a nevzdávejte se..nenechte se odradit špatnými či negativními příšpěvky..myslete na to,že se vše určitě v dobré obrátí,protože za vaše úsilí si to holky zasloužíte
Moc vám děkuji.
Přesně tak, mám na to stejný názor :) i kdyby to nakonec nevyšlo, tak budu vědět, že jsem proto udělala maximum.
Pevně věřím, že ano a moc děkujeme .
napsal(a):
Jsem finančně zajištěná(i po splátce hypotéky mi zbyde dost) , děti zaopatřené (všichni vlastní bydlení) dá se říct, že už pracuju a vydělávám sama pro sebe, mé potřeby a potřeby našich zvířat a ifauno div se, na takovouhle léčbu bych pravděpodobně taky neměla finance, sbírka je dobré řešení, nikdo nikdy neví, kdy nebude taky někdy takovou sbírku zakládat sám...
Přesně tak, všem tu moc držím palce ať jsou jejich (i ti vaši) parťáci stále zdraví a nedostanou se do této situace
eviicka
napsal(a):
Diskuzi jsem otevírala už se skeptickým názorem, páč tohle mám nějak v sobě, nemám ráda sbírky na soukromé účely. A moc doufám, že mě tato zkušenost nepotká, což asi nemůžu tvrdit na 100%, ale mám to tak nastavené, že kdyby přišlo něco hodně vážného, kde půjde na jedné straně o život koně v přímé úměře s financemi nad dejme tomu 100k, tak bohužel, ale nechala bych uspat i přes fakt, že rezervu mám.
Ale slečna mě překvapila, jak klidně dokáže odpovídat i na ne moc příjemný dotazy, takže nakonec jsem pár korun dokonce poslala
A jinak teda moc držím palce, ve svém okolí se s roztroušenou sklerózou u mých vrstevníků, takže lidi cca 30 let, setkávám ač nerada, tak čím dál častěji.
Tomu rozumím a chápu to.
Já osobně právě na to přistoupit nechtěla, byla a je šance 50/50 že se z toho vyhrabe a máme podle mě před sebou ještě spoustu krásných věcí
Moc děkujeme, myslím, že i z důvodu toho co mám za sebou, tak mě tyto nepříjemné dotazy nerozhází a doufám, že kdokoliv další kdo si to tu rozklikne a bude ho zajímat i celý ten proces, tak tu odpověď najde a může mu to pomoc i v řešení jeho situace
Ano, je to hrozné kolik lidí i za dobu co se léčím já přibylo a stále přibývá a děkuji.

Vlákno účel splnilo, zbývá do 50 dnů dovybrat cca 1700 kč do cílové částky 20 000 Kč - to má zadavatelka už víceméně v kapse.
Léčebné sliny pijavek snad budou pomáhat i dál - i když u půltunového zvířete jsem skeptikus tedy.
Tak ať se daří a sbírky běží -evidentně si "své" lidi najdou.

Já to beru i z druhé strany: Veti potřebují mít praxi , případy, zkušenosti.....kde to vezmou, když se vše dá utratit...zvíře kartičku od VZP nemá, je jasné, jak je to s platbou, jde za majitelem a mnohdy za koně, velkého psa, je to částka na ojetý automobil, většina z nás nemá našušněnej ani jeden plat na víc.( momentálně se to ani nevyplatí) Tak proč tomu nepomoci, pokud je to alespoň trochu smysluplné.

Kdo nechce přispívat, ať nepřispívá. Také odsuzuji všechny, co čekají s nataženou rukou a přenáší odpovědnost za svoje zvíře na druhé. Na druhou stranu ... třeba mi taky jednou hooodně spadne hřebínek a budu prosit druhé o pomoc. Člověk nikdy neví. Ale na léčbu koně má každý z nás, kdo má trvalé zaměstnání (a pokud ho nemáte, neměli byste koně mít, nebo mít aspoň blízkého, kdo si ty prachy půjčí pro vás). Mě banka neustále bombarduje s nabídkou půjček a dva tisíce měsíčně si myslím, že splácet dokáže taky každý. A když už tu rezervu dvou tisíc nemám ... jsme zase zpátky, kde jsme byli.
Ľudia, dobrí, je potrebné rozlišovať na aké účely sa pijavice používajú a v akej fáze je ochorenie/poranenie!!!!
Aj u nás sa už vyrojili podnikavci, ktorí pijavice u koní odporúčajú na všetko (bez vzdelania, alebo nejaké mlženie okolo toho) a ja som tie výsledky v čase mala možnosť vidieť.
Katastrofa za drahé peniaze.
Po úraze kolenného kĺbu a väzov kôň žiadne pijavice nepotrebuje, nedávno som videla výsledok hirudinoterapie u kobyly s akútnym zápalom žily, niečo otrasné, čo tam na tom krku vyrobili.
Nenaskakujte na tieto "prírodné" zázraky a neposielajte svoje peniaze magorom, ktorí nedokážu súdne hospodáriť s peniazmi.
Iste, každý môže poslať komu chce čo chce, ale mňa by štvalo, že tie peniaze sú vzápätí vyhodené z okna na pijavice a iste mnoho ďalších budúcich nepotrebných p.čovín.
A kde je tá veterinárna správa? Nejak ju neviem nájsť.

Zpráva je v odkazu, mezi fotkami, když budete rolovat bílou šipkou na tmavém pruhu směrem dolů...ale nic tam v zásadě nepíšou.
napsal(a):
Zpráva je v odkazu, mezi fotkami, když budete rolovat bílou šipkou na tmavém pruhu směrem dolů...ale nic tam v zásadě nepíšou.
Aha, vďaka, už som to našla.
Takže pravdepodobne avulzia- odtrhnutie úponu laterálneho kolaterálneho väzu menisku, nuž, blbé, že toto pijavičky nespravia a väz sám nijako nezrastie.
Správa je stará 5 mesiacov, odvtedy žiadne usg, nič, nejaká SAA hodnota, keďže bola synovitída?

Když už se téma vytáhlo znovu (bohudík), jak hodnotíte ty kamaše na poslední fotce? Nebylo by tam vhodnější když už tak odlehčení v oblasti čéšky? Nebo se to u koní nedělá?
Netuším tedy, z jakého jsou materiálu a jak pružné/svírající...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Koukám, že dochází nakonec na má slova :D
Myslím, že než finanční příspěvek si má zakladatelka šanci odnést podstatné podněty a praktické rady.
Pokud bude teda hlava otevřená.
U koní je potřeba neustále pochybovat, aby si člověk pomohl a zároveň zbytečně finančně netekl. O to horší to ale je, že těch odborníků na koně ve všech směrech je žalostně málo celkově, natož těch dobrých....
Horsana
napsal(a):
Ľudia, dobrí, je potrebné rozlišovať na aké účely sa pijavice používajú a v akej fáze je ochorenie/poranenie!!!!
Aj u nás sa už vyrojili podnikavci, ktorí pijavice u koní odporúčajú na všetko (bez vzdelania, alebo nejaké mlženie okolo toho) a ja som tie výsledky v čase mala možnosť vidieť.
Po úraze kolenného kĺbu a väzov kôň žiadne pijavice nepotrebuje, nedávno som videla výsledok hirudinoterapie u kobyly s akútnym zápalom žily, niečo otrasné, čo tam na tom krku vyrobili.
Nenaskakujte na tieto "prírodné" zázraky a neposielajte svoje peniaze magorom, ktorí nedokážu súdne hospodáriť s peniazmi.
Iste, každý môže poslať komu chce čo chce, ale mňa by štvalo, že tie peniaze sú vzápätí vyhodené z okna na pijavice a iste mnoho ďalších budúcich nepotrebných p.čovín.
No a pijavice na otoky? (nejsem vet) Jak se díváte na jejich pomoc tam?
(já jsem si domyslela, že u tohoto koně byly pijavice použity na zmírnění otoku)
Horsana
napsal(a):
Samozřejmě s tím souhlasím, spoustu lidí si na hirudoterapii založila bysnys a proto by si měl člověk vybral pouze certifikovanou osobu, která ví kam se pijavičky mohou umístit a kde je lymfatický systém.
Samozřejmě se mohou objevit i alergické reakce. To u nás naštěstí nikoliv.
Samozřejmě ne každý tomu věří to už ať si každý zahájí samostudium na toto téma. Já tu nikoho o jejich léčebných účincích přemlouvat nebudu. Přidala jsem vás sem i odkaz na skupinu, kde jsou i fotky před a po. Obrázek si každý musí udělat sám.
https://www.facebook.com/groups/260373712455443
Na klinice s nimi mají jenom výborné zkušenosti a já věřím jejich úsudku.
Vet. zpráva je přiložená ve sbírce, vzhledem k tomu, že si "žádná nový" problém nevyrobila momentálně novou zprávu nemám, léčíme furt to samé akorát s progresem. Mám k dispozici akorát Sono vyšetření na kterým i lajk vidí, že změny probíhají. Při další kontrole jí ale budu vyžadovat.
Koho by sono zajímalo ze studijních důvodů, ráda zašlu - kimlovanel@seznam.cz
Samozřejmě posílat svoje peníze si můžete kam chcete, nikoho nenutím je posílat a co se v léčbě bude dít a jaké to má účinky také budu postupně aktualizovat do sbírky.
Horsana
napsal(a):
Aha, vďaka, už som to našla.
Takže pravdepodobne avulzia- odtrhnutie úponu laterálneho kolaterálneho väzu menisku, nuž, blbé, že toto pijavičky nespravia a väz sám nijako nezrastie.
Správa je stará 5 mesiacov, odvtedy žiadne usg, nič, nejaká SAA hodnota, keďže bola synovitída?
Tak Vaz se po prvních 4 týdnech na boxe na sonu ukázal, kdy největší otok opadnu poškozený ale pořád tam je. Takže ano má šanci na to srůst - proto se řešila i ta operace, kdyby po 4 týdnech na sonu "nevylezl" a k té obnově dopomáhají pijavičky.
Nejsem vet, takže bohužel těmhle názvům až tak nerozumím. Pravidelně se na kontrolách provádí sono, dělalo se i kontrolní rtg teď naposled, jestli v kloubu nejsou změny, naštěstí ne.
Pipilota
napsal(a):
No a pijavice na otoky? (nejsem vet) Jak se díváte na jejich pomoc tam?
(já jsem si domyslela, že u tohoto koně byly pijavice použity na zmírnění otoku)
Na zmírnění otoku samozřejmě také ale hlavně na obnovu vazů, právě tím, že se přikladají z vnější i vnitřní strany kolene, tudíž mohou přesně zacílit na postižená místa a do hloubky.
Na jiné otoky, vám bude muset odpovědět někdo, kdo hirudoterapii rozumí - případně vet.
napsal(a):
Když už se téma vytáhlo znovu (bohudík), jak hodnotíte ty kamaše na poslední fotce? Nebylo by tam vhodnější když už tak odlehčení v oblasti čéšky? Nebo se to u koní nedělá?
Netuším tedy, z jakého jsou materiálu a jak pružné/svírající...
Tak, jestli mohu odpovědět:
u koní co mi bylo řečeno a i po hledání na webu se oblast čéšky úplně zafixovat nedá a z logiky věci, kdyby se jí odlehčovala jenom pravá noha, zatížila by nepřirozeně druhou nohu a můžeme mít další problém.
"zateplováky" jsou Liquid Titanium® Far InfraRed obsahují patentovanou technologii, která vedla k výrobě „přirozeně léčivého“ lehkého, prodyšného, terapeutického návleku na koleno s použitím naší chytré tkaniny Liquid Titanium®, která zlepšuje průtok krve a urychluje hojení - z jejich webu - a vytváří infračervené záření
https://www.fenwickequestrian.com/collections/leg-therapy/products/liquid-titanium-stifle-wrap
Na dotyk jsou pružné - neopren, může se s nimi v kroku pohybovat ale dostává je pouze pod dozorem.
Momentálně je dostává na cca 20 min denně, dnes přijede Fyzio, tak jsem zvedává co na ně řekne.

Jako že důvodem přikládání pijavek z vnitřní strany kolena je obnova a vystavění vazu?
Nerozumím tomu, vy tu proceduru z tohoto důvodu platíte 4x měsíčně - můžete to objasnit?
Děkuji.
Nepochopila jste - nejde o fixaci čéšky, ale naopak o eliminaci tlaku na ni.
napsal(a):
Jako že důvodem přikládání pijavek z vnitřní strany kolena je obnova a vystavění vazu?
Nerozumím tomu, vy tu proceduru z tohoto důvodu platíte 4x měsíčně - můžete to objasnit?
Děkuji.
Nepochopila jste - nejde o fixaci čéšky, ale naopak o eliminaci tlaku na ni.
Tak znovu :D přikládáním na poškozené místo nebo v nejbližší vzdálenosti se ty jejich léčebné látky dostanou do krevního oběhu a tím, že jsou u toho místa, tak "zacílí" na místo poškození tudíž u nás na vazy a pomohou s jejich obnovou + nakopnou imunitu..
4x z důvodu z maximálnění množství léčebných látek v oběhu ale to už se opět opakuji.
Ještě vkládám jednu citaci:
Tato metoda je např. v Rusku, Německu i USA oficiální léčebnou metodou a běžnou součástí klasické medicíny. Dokonce úroveň hirudoterapie v Rusku a na Ukrajině značně převyšuje ostatní země na celém světě. V Německu je dokonce hrazena pojišťovnou.
Pijavičky pomáhají proti různým onemocněním, chronickým bolestem i významně urychlují hojení po úrazech tím způsobem, že jak se při aplikaci zakousnou do kůže, tak okamžitě začnou vypouštět své sliny, které obsahují na 150 velmi prospěšných bioaktivních látek a k tomu i enzym, který působí jak lokální anestetikum.
- ředí krev, brání tvorbě sraženin, zpevňují cévní stěnu, regulují krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pomáhají léčit záněty, je to přírodní antibiotikum, dále při úrazu a následném otoku či bolesti..."
Tak jestli vás to zajímá dál, na internetu najdete určitě spoustu vědeckých studií, fotek před a po, zajímavostí, takže zahajte samostudium, pro mě je diskuze pijavic tím to ukončená :)
Tak to mě nenapadá jakým způsobem by to šlo aniž by se neohrozily ostatní končetiny a peristaltika. A ani nám nic doporučeného nebylo. Pouze omezení prostoru na box a větší množství podestýlky

Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo je alergický na facebookové pijavičkáře :D Viz veterinární poradna.
Co na podlom? Pijavičky.
Plíseň? Pijavičky.
Zlomená kopytní kost? Pijavičky.
Kolika s přetočením střeva? Nemá smysl operovat!!! Pijavičky.
Věřím, že pijavice smysl mají, ale pouze v úzce indikovaných případech. A nezlobte se, vážená zadavatelko, ale žadatel o peníze by se měl chovat tak nějak pokorně a dát si svůj příspěvek na pro to vymezené servery. Když budu mít rozdávačnou (a přispívám i několik tisíc měsíčně, ale takovou částku pravda výjimečně a po několika diskutabilních zkušenostech ne majitelům koní), vlezu si na Donio a podívám se sama, co mě osloví.
A vaše somrování, kdy jste si po zjištění, že dvacet litrů vydyndáte z důvěřivců raz dva, navýšila částku na dvojnásobek, do kategorie diskutabilní bez diskuze spadá.

Myslím, že Repta měla na mysli takovéto odlehčení čéšky https://unizdrav.cz/zbozi/720/kolenni-orteza-drytex a i mě zaujalo, že na tom návleku zřejmě není nějaká volnější zóna právě kolem čéšky. Na druhou stranu pokud se předpokládá pohyb jen řízený, v kroku, nevím, třeba tam ty tahy nejsou takové. Pochopitelně stejné úpravy zateplováků by musely být u obou nohou, aby se jedna nepřetěžovala.
A co takhle terapii kmenovými buňkami, probírali jste tuto možnost na klinice?
napsal(a):
Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo je alergický na facebookové pijavičkáře :D Viz veterinární poradna.
Co na podlom? Pijavičky.
Plíseň? Pijavičky.
Zlomená kopytní kost? Pijavičky.
Kolika s přetočením střeva? Nemá smysl operovat!!! Pijavičky.
Věřím, že pijavice smysl mají, ale pouze v úzce indikovaných případech. A nezlobte se, vážená zadavatelko, ale žadatel o peníze by se měl chovat tak nějak pokorně a dát si svůj příspěvek na pro to vymezené servery. Když budu mít rozdávačnou (a přispívám i několik tisíc měsíčně, ale takovou částku pravda výjimečně a po několika diskutabilních zkušenostech ne majitelům koní), vlezu si na Donio a podívám se sama, co mě osloví.
A vaše somrování, kdy jste si po zjištění, že dvacet litrů vydyndáte z důvěřivců raz dva, navýšila částku na dvojnásobek, do kategorie diskutabilní bez diskuze spadá.
já myslela,že na výše uvedené se doporučuje Kurkuma :D ... koukám,že doba jde kupředu....Nový módní trend...

Myslíte, že na klinice doporučili ty pijavky?
Tak hlavně když peníze ve sbírce tečou, i když teď jakoby se to nějak zaseklo - začínám možná i věřit v kritické myšlení....
Ako pijavice regulujú krvný tlak a hladinu cukru v krvi???
Hirudinoterapiu podstúpil môj priateľ, chcel sa vyhnúť operácii kŕčových žíl.
A chvíľu to bolo fakt dobré.
A do roka šiel na operáciu.
Nedávno som videla, ako vyzerá zapálená žila po aplikácii pijavíc, ktoré majiteľom boli jasne a zreteľne neodporúčané v štádiu, v ktorom žila bola.
Ale nie, dali, lebo to je super. Tak má kobyla žilu hrúbky priemerného kosteleckého salámu. Výborný nápad to bol, veľmi si tým pomohli.
Opuch - aký? Hematóm, ktorý nie je infikovaný asi áno, inak čo by tam sali?
Nezmyselné návleky- no comment.
Sorryjako, ale ľuďom fakt dobre kúruje
Nel Kim
napsal(a):
Na zmírnění otoku samozřejmě také ale hlavně na obnovu vazů, právě tím, že se přikladají z vnější i vnitřní strany kolene, tudíž mohou přesně zacílit na postižená místa a do hloubky.
Na jiné otoky, vám bude muset odpovědět někdo, kdo hirudoterapii rozumí - případně vet.
To si robíte srandu, že na obnovu väzov, že?
jesie
napsal(a):
Je to marný,je to marný…a je to marný 😰…Proto na tyhle příběhy nepřispívám,zejména když vidím,jaké nesmysly paní placa jedno přes druhé,co si protiřečí a navzajem vyvrací….
Ja tiež nie, bežne to ani neregistrujem, ani to nečítam, ale vždy, keď sa to náhodou pritrafí, tak zisťujem, že ľudia, čo peniaze pýtajú, trepú stále dokola tie isté nezmysly.
Ale verím, že pijavičky si svojich fanúšikov nájdu
Už i podlomy.
Já se začnu asi bát otevřít i skříň, jestli na mě někde nevypadne pijavice. Fakt mám poslední dny pocit, že pijavky na mě vyskakují každý den a na sebevětší blbost.
Tak naposledy sem v kládám příspěvek pro všechny.. komentující..
Konečně mi přišla lékařská zpráva z kliniky. přikládám jí do příspěvku.
Sbírka sice běží ale momentálně jí nikde nesdílíme, kdo nás bude chtít podpořit tak si nás prozatím najde :)
Zvyšování částky je běžný postup, ani jsem nedoufala, že se vybere 1 milník a opět opakuji, že vše jde na kobylu a všechno dokládám fakturami.
A k pijavicím.. není nad zkušenost na vlastní kůži
Jinak děkuji všem, kteří používají kritické myšlení a podporují nás, moc to pro nás obě znamená!