Jaké vitamíny přidávat v zimě?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2022 22:28
wilik

XXX.XXX.127.55

Dobrý den, co za vitamíny dáváte přes zimu ? A co přes léto. Valach 10 let ustajeny 12/12- ráno a večer dostává ječmen. Občas když jsem ve stáji cca 4x týdne přidám nutrihorse standart a do teď dostával ostropestrec na doporučení veta.
V průběhu příštího měsíce se budeme stěhovat, v nové stáji jádro dostávat nebude. Na jaře chceme přecházet na pastevko 24/7, tak přemýšlím co dávat přes zimu za vitamíny ? A co až půjde na pastvu ?

19.10.2022 07:19
jesie

XXX.XXX.224.171

wilik napsal(a):
Dobrý den, co za vitamíny dáváte přes zimu ? A co přes léto. Valach 10 let ustajeny 12/12- ráno a večer dostává ječmen. Občas když jsem ve stáji cca 4x týdne přidám nutrihorse standart a do teď dostával ostropestrec na doporučení veta.
V průběhu příštího měsíce se budeme stěhovat, v nové stáji jádro dostávat nebude. Na jaře chceme přecházet na pastevko 24/7, tak přemýšlím co dávat přes zimu za vitamíny ? A co až půjde na pastvu ?

Já dávám celoročně bez ohledu na ustájení nebo počasí Mustang trace...jsem přesvědčená,že minerálka je minimum,co by kůň měl dostávat k senu nebo objemovému krmivu

19.10.2022 08:00
kallisto

XXX.XXX.217.242

wilik napsal(a):

Ten ostropestřec dostává proč? Jaký zdravotní problém?

19.10.2022 13:27
wilik

XXX.XXX.173.197

V lete prodělal fotodermatitidu, tak jsme dávali 4m, teď jsem ho vysadila

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.10.2022 12:41

Nějakou standardní minerálku (Perfect Equi, Dromy Min Vin, Pavo Vital, Hoveler Reformin). Nemusíte dávat plnou palbu, stačí možná i poloviční dávka v létě, v zimě asi trochu víc (beru, že přece jen něco získá kůň z pastvy). Celkem se vyplatí udělat krve a podívat se, jak je na tom se selenem a dalším prvky a co případně přidat. Mustang Trace je fajn, ale je to doplněk zaměřený na kopyta, není to kompletní minerálka.

TyMa

24.10.2022 09:59
TyMa

XXX.XXX.99.134

Dobrý den, mě doporučila veterinářka přidávat Pavo Summerfit prý ho taky dávají na veterině, a to celoročně, z důvodů demineralizování pastvin, neříkala tedy že všude ale ve většině případů tomu prý tak je. Oplatky obsahují denní dávku vitamínů a minerálů a ostatního a cenově jsou taky přijatelné, spočítala jsem že větší balení vyjde na velkého koně na tři měsíce za cca 1700,--.
Pěkný den

24.10.2022 11:15
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Je dobré položit si otázku proč chcete něco přidávat. Při pestrém a kvalitm krmení by vitamíny nemeli chybět. Realita bývá jiná. V ČR je téměř jistota, že chybí mikroprvky (prostě nejsou v půdě). Vyplatí se celoročně dodávat kvalitní minerálku s mikroprvky v organické vazbě, která zároveň nezatěžuje vyučování. Vitamíny zdravému koní nepřidávam. Jen starý, nebo nemocný kůň ocení přidat vit.C. Ten se hodí přidat i v druhé polovině zimy, když je ho v seně už méně.

24.10.2022 12:39

Pipilota napsal(a):
Je dobré položit si otázku proč chcete něco přidávat. Při pestrém a kvalitm krmení by vitamíny nemeli chybět. Realita bývá jiná. V ČR je téměř jistota, že chybí mikroprvky (prostě nejsou v půdě). Vyplatí se celoročně dodávat kvalitní minerálku s mikroprvky v organické vazbě, která zároveň nezatěžuje vyučování. Vitamíny zdravému koní nepřidávam. Jen starý, nebo nemocný kůň ocení přidat vit.C. Ten se hodí přidat i v druhé polovině zimy, když je ho v seně už méně.

Souhlas. Vitamíny za běžných okolností nechybí, ty si kůň vyrobí sám. Minerální látky ne.

24.10.2022 13:08
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Souhlas. Vitamíny za běžných okolností nechybí, ty si kůň vyrobí sám. Minerální látky ne.

Jen většina přípravků na trhu jsou jsou vitamín a minerály. Protože je to sestaveno z dostupných komponentů a aby se to lépe prodávalo.

25.10.2022 07:28

Pipilota napsal(a):
Jen většina přípravků na trhu jsou jsou vitamín a minerály. Protože je to sestaveno z dostupných komponentů a aby se to lépe prodávalo.

Vím. Však vitamíny ve správné dávce neuškodí.

27.11.2022 20:08
bongani

XXX.XXX.45.223

Chtěla bych se poradit, jak podávat koni vitamin C. Mám ho v prášku, musím ho rozpustit ve vodě nebo stačí, když nasypu prášek do krmení?

28.11.2022 06:45

Prášek je prašný. To je asi jediné, čeho bych se bála. Takže pokud můžete zamíchat do krmení, které tu prašnost eliminuje, asi bez problému. Ale jistější varianta je čerstvým roztokem toho vitaminu zvlhčit krmení.

28.11.2022 07:25
bongani

XXX.XXX.45.223

Děkuji. U nás se krmí tak, že se krmení připraví do kyblíků dopoledne a druhý den ráno přijde pán, který kyblíky jenom rozdá, nic nemíchá ani nepřipravuje. Tak právě nevím, jestli ten roztok vydrží 24 hodin. Vycházím z toho, že např. na různých rozpustných lécích pro lidi je většinou napsáno, že se mají zkonzumovat co nejrychleji po rozpuštění.

28.11.2022 08:25
jesie

XXX.XXX.224.171

bongani napsal(a):
Děkuji. U nás se krmí tak, že se krmení připraví do kyblíků dopoledne a druhý den ráno přijde pán, který kyblíky jenom rozdá, nic nemíchá ani nepřipravuje. Tak právě nevím, jestli ten roztok vydrží 24 hodin. Vycházím z toho, že např. na různých rozpustných lécích pro lidi je většinou napsáno, že se mají zkonzumovat co nejrychleji po rozpuštění.

Vitamin C normálně popráším do KD a nikdy jsem ho neředila. Dává se toho tak malé množství,že to má stejnou prašnost jako musli nebo jakákoliv jiná přísada :)

28.11.2022 08:42
Pipilota

XXX.XXX.95.119

No a nachystat dopředu do kyblíčků celou dávku krmení i s vit. C. Krmiče požádat, aby to celé jen ovlhčil a zamíchal? Takže v kyblíku dáte ten prášek až nahoru a jak se na to nalije trocha vody - rozpouští se a nasaje ho krmivo pod ním. Ne moc vody, aby to nebyl vyloženě nápoj... (já nyní dávám vit. C do vody, ale nemám napaječku - v kyblíku se to pohlídá snadno)

28.11.2022 08:59

Tak v takovém případě bych taky nechala sypké - v závislosti na tom, kolik toho dáváte. Můžete také snížit prašnost olejem, pokud nemáte tlusťocha :-)

Případně jestli tam jste každý den, tak prostě to céčko dávejte v tom krmení, které dáváte koni vy. Nemusí mít ten vitamin rozložený do KD celého dne (i když je to samozřejmě lepší).

Přidejte reakci

Přidat smajlík