Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2022 22:30
wilik

XXX.XXX.127.55

Dobrý den, zajímá mě kdy začínáte dávat odpocku po jezdeni kdyz se kůň zapotí? Dáváte už takhle když je +/-15 C? Jak dlouho je potřeba odpocku nechat nasazenou při mírném spoceni?

19.10.2022 08:16
Arbora

XXX.XXX.149.42

Funkcia odpocovacej deky spočíva v tom, že odvedie vlhkosť z koňa preč. Takže nechať tak dlho, kým pod ňou nie je kôň suchý. Kedy nasadiť odpocku je individuálne, ale ideálne tak, aby sa pod ňou kôň nepotil ešte viac.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2022 08:23

To je individuální.
Záleží, jestli je kůň holený, jestli pak jde do boxu zatepleného nebo venkovního nebo rovnou na výběh, jestli je dekovaný, jakou dekou (zda zvládne dopotit pod svou venkovní nebo musí jít pod ni stopro suchý) atd.

Já se snažím s koněm dojít domů suchá, případně alespoň ve chvíli, kdy srst od kůže začíná vysychat, může být navrchu ještě vlhká. Takto můžu nechat koně doschnout u krmení pod střechou a hodit deku rovnou a nemusím sušit. Pokud přijdu s koněm mokrým (ve smyslu zpoceným, nikoli jen popršelým), potom dám odpocku a víchuju, abych koně vysušila, právě u toho žraní pod střechou. Odpocka je tam u mě spíš kvůli udržení svalů v teple než sušení...

19.10.2022 10:56
rennie111

XXX.XXX.43.190

Presne včera som mala túto dilemu keď som sa večer vrátila s kobylou z vycházky a bola dosť spotená. U nás bolo stále cca 14 stupňov. Nakoniec som ju dala iba do boxu so senom a počkala kým vyschne a tak pustila do výbehu, ešte máme kone 24/7 v zime chodia na noc dnu. Ak by mala ísť rovno von tak by som jej dala deku a o hodinu jej ju prišla dať dole (výhoda domáceho prostredia).
Ak už je pod 10 stupňov dávam odpocku stále keď sú kone po jazdení spotené a keď pod ňou uschnú dám im ich dolu. Vačšinou je to tak 30 - 60 minút.

Cez víkend som bola ale na takom treku v horách a tam tie kone nikto neriešil, po 3h sme stáli, spotené kone z ktorých sa parilo uviazali o stromy a po túre ktorá trvala 6h išli kone na pol hodinu do boxov aby vyschli a následne do výbehu na 24/7. Že vraj im nikdy nič nebolo. Naši by podľa mňa rovno umreli (:

19.10.2022 19:44

Kůň má sice nižší nároky na teplotní komfort než člověk (tedy obecně, zhýčkaný kůň se asi začne klepat dříve než otužilý člověk), ale při odpocování a vůbec i při dekování používám tak nějak svůj vlastní pocit a celkem se mi to osvědčilo.

Vrátíte se z vyjížďky ve 3 odpoledne v tomhle podzimním slunci, na kterém se sami vyhříváme v tričku? Bez odpocky. Vrátím se už víc navečer, kdy teplota klesá a je už taková ta lezavá teplota, kdy se rádi oblečete teplou mikinu i když jste sami rozehřátí z koně? Odpocka. Stejně tak když je humus, vítr, déšť, ve kterém je mi prostě zima i přes bundu, tak zadekuji, byť by předtím kůň ještě dekovaný nebyl.

(Tohle nefunguje jenom když vylezete po deseti hodinách rozsezelí z kanceláře a je vám hned venku zima, i když zima není, ale to je asi jasný).

21.10.2022 08:49

Jo, přesně, po větším výkonu když vím, že bude v noci mráz nebo jak řečeno humus, klidně i našeho prakoně přes tu následující noc zadekuju (ano, na jednu jedinou noc, nepromokavka s flísem), aby se lépe vzpamatoval.

22.10.2022 12:32

Jo jo, mnohokrát jsem si už zkusila nebo vypozorovala v okolí, že přílišná zásadovost v dekování nikam nevede.

Je přece říjen a mám tlustého koně ... dekovat nebudu! A pak čumím, že mu prochladnou záda.

Mám přece Bucas za 7000, to sundavat a předekovávat nebudu! Nasadím na podzim a sundám na jaře a nazdar. A kůň plíseň jako prase.

Vždyť je ještě kalendářne léto, to nebudem odpocovat i když to spadlo za den o dvacet stupňů. Dekují se jen staří a nemocní koně. Dekují se úplně všichni koně. Nikdy nesmím použít jen pláštěnku, koni pod tím bude zima. Znáte to

Přidejte reakci

Přidat smajlík