Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mírotvůrce

19.10.2022 09:39
Mírotvůrce

XXX.XXX.172.58

Zdravím všechny,

vím, že soused je věcné téma každého malého chovu a když jsme se s přítelkyní přestěhovali z města na vesnici, abychom mohli mít někde ustájenou kobylku s hříbátkem (protože nikdo kobylu s hříbětem nechce ustájit), zjistili jsme, že soused (resp. sousedovo otec) zde nám také bude dělat problémy.

Když jsme to tu kupovali, tak sousedovo otec nám říkal, že koně mu nevadí. Pak přišli koně (nejdříve kobyla, pak se narodil hřebeček) a už to začalo... Nejdříve mu údajně tekl hnůj z valníku do studny (15,5m), kde NEMĚL pitnou vodu už od doby, co se sem před 8 lety nastěhoval, protože i majitel před námi tam měl hnůj a voda ve studni co má, obsahovala dusitany už předtím. Pak to také strašně smrdělo, i když na mé zahradě nikdo nic necítil. Mimochodem půjčil jsem mu štětku na komín, se kterou si, co jsem později zjistil, čistil svod do jímky (trubka 2m od studny) - jsem to ale blbec.

Vlek jsme tedy přesunuli za stodolu(42m) , ať se na to nemusí dívat a v rámci "sousedských vztahů". Sousedky, která má hnojník teď 5 metrů za barákem, jsme se raději zeptali, zda smíme a ona že hnůj viděla a cítila celý život a na stará kolena jí to vadit také nebude.

Chvilku klid a asi 2 týdny nazpět pršelo celý týden a koníci udělali z vchodu oranici. To samozřejmě by nebyl problém, kdyby přes plot den co den nebylo slyšet: „SOUSEDI!!! Můžete na slovíčko?!“ Nazývá to hnojiště a pasuje se, že to má být 300 metrů od studny a že mu to ruší výhled na krajinu. Už jsem mu to řekl asi 10x ať se tedy kouká jinam, ale on ne a ne dát pokoj. Předevčírem slovně vyjel po přítelkyni, když jsem byl zrovna odvézt hnůj na HNOJIŠTĚ třičtvrtě kilometru daleko u pole. Na mě samozřejmě jako na kamaráda, že mu vadí to "hnojiště" ve výběhu (asi 3 bobky v tu chvíli) a ukazoval na zašlapané seno. Začali jsme tedy koníkům dávat seno do druhého rohu výběhu, ale když je čas jít domů, tak prostě u vchodu jsou a čekají na nás.

Papírově samozřejmě vše v pořádku. Hospodářské číslo máme, na úřadu jsme se ptali, tam nám řekli, že jsou rádi, že se chov koní vrací.

Moje otázka tedy zní: Může nám něco sousedovo otec? Jeho syn (majitel pozemku vedle) je s tím v pohodě a je rád, že se může na koníky dívat z okna.

Děkuji

19.10.2022 10:22
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Doporučuji knihu https://www.databazeknih.cz/knihy/kone-za-plotem-137164

On totiž soused může úplně všechno co si zamane (a teprve pak mu budou docházet následky)- zvlášť starší ročníky mají opravdu divné zvyky (vypustit z ohrady, otrávit, překrmit a schvátit atd.). Vyplatí se kamery. A zadokumentovat si, že jste nějak reagovali na jeho podnět - tedy mu napsat doporučený dopis. Často totiž situace graduje - zklidní to až policie po podání TO na vyhrožování (nahrané na telefon), nebo snaha o otravu (nahrané na kameru, že koním cosi podal). Smutné, ale je to tak.

Tedy se sousedem co nejvlídněji, ale zároveň velmi rázně mu ukázat hranice. Z fotky hádám, že to není nová satelitní zástavba, ale nějaký starší rodinný dům se zemědělskými přístavky. Toho se dá využít - je to kolaudováno jako chlévy (sice roku XY), tedy tu zvířata byla od počátku stavení a jen se po přestávce vrací. Dokonce vy modernizujete, protože místo hnojiště ve dvoře máte vlečku s pravidelným týdenním odvozem atd. Je to o vhodných formulacích, ale jde to správně vykomunikovat.

Za mě tedy ale je nedostatkem, že nemáte zpevněnou plochu krmiště a zpevněnou plochu u brány. (alespoň provizorně starým zátěžovým kobercem). A jako chybu vnímám, že nemáte stádo. Hřebečka bude potřeba za pár měsíců odstavit. Kobyla sama a hřebeček sám - to nejsou dobré výhledy... Když se na to podíváte sousedovýma očima, tak on si třeba na své zahradě vybudoval posezení a nyní mu to tam zavání, má tam více hmyzu a z jeho pohledu nehezký výhled na 30 cm hluboké bláto s močí a výkaly...

Mírotvůrce

19.10.2022 10:49
Mírotvůrce

XXX.XXX.172.58

Děkuji za radu. Kouknu na odkazy. Ano, foto je z února, takže to tu ještě žádné zvíře nebydlelo. Ohledně odstavu počítáme s tím, že hřebeček bude valach a že přijedou ještě 2 koně. Přístřešek už je tam také, podbetonovaný a s gumovými deskami do boxu, stlaný slámou a denně kydaný. U vchodu je sice bahno tak 10 cm hloubka, ale plánujeme výběh z půlky vysypat pískem, aby bahno právě nebylo, ale čekáme na to, až písek bude k dispozici.

Stavení není novostavba, ale vedeno jako hospodářská usedlost.

19.10.2022 11:07
evcusik

XXX.XXX.36.79

Mírotvůrce napsal(a):
Děkuji za radu. Kouknu na odkazy. Ano, foto je z února, takže to tu ještě žádné zvíře nebydlelo. Ohledně odstavu počítáme s tím, že hřebeček bude valach a že přijedou ještě 2 koně. Přístřešek už je tam také, podbetonovaný a s gumovými deskami do boxu, stlaný slámou a denně kydaný. U vchodu je sice bahno tak 10 cm hloubka, ale plánujeme výběh z půlky vysypat pískem, aby bahno právě nebylo, ale čekáme na to, až písek bude k dispozici.

Stavení není novostavba, ale vedeno jako hospodářská usedlost.

4 koně (i ty 2) vytvoří docela kejdu na takové malé ploše. A samotný písek to nezachrání. Nezapomeňte že také příjdou mrazy a bude tankodrom.

I ty koberce jsou dobrá rychlorada.

Na druhou stranu, nedivím se, že do jisté míry se soused zlobí. A možná očekává potíže, až bude víc deštivo versus kálení koní. Nyní je velmi nadprůměrné počasí co se týče deště, takže to může vypdat vcelku v cajku u vás.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2022 12:40

Podél sousedovy zahrady bych urgentně vysázela nějaký nekonfliktní živý plot (žádné tůje nebo podobné kytky, které otráví ovocné stromy na desítky metrů daleko), a než doroste, natáhla bych tam aspoň stínící síť nebo bambusovou zástěnu. Ať to radši nevidí a nedráždí ho to.... Zelená dost vysoká hradba potom odstíní částečně hluk, pach, prach i hmyz.

Jen přijde soused o ten výhled do krajiny, no. Zvolte zákonnou vzdálenost od plotu a zákonnou výšku, ať nepobouříte.

19.10.2022 12:52
kallisto

XXX.XXX.217.242

Přesně. Zastínit maskovací sítí.

Ale na písek bych být váma zapomněla. Ten nevyřeší nic. Musíte to zpevnit.
Koberce jsou ekonomy varianta.

19.10.2022 13:03

Mírotvůrce napsal(a):
Zdravím všechny,

vím, že soused je věcné téma každého malého chovu a když jsme se s přítelkyní přestěhovali z města na vesnici, abychom mohli mít někde ustájenou kobylku s hříbátkem (protože nikdo kobylu s hříbětem nechce ustájit), zjistili jsme, že soused (resp. sousedovo otec) zde nám také bude dělat problémy.

Když jsme to tu kupovali, tak sousedovo otec nám říkal, že koně mu nevadí. Pak přišli koně (nejdříve kobyla, pak se narodil hřebeček) a už to začalo... Nejdříve mu údajně tekl hnůj z valníku do studny (15,5m), kde NEMĚL pitnou vodu už od doby, co se sem před 8 lety nastěhoval, protože i majitel před námi tam měl hnůj a voda ve studni co má, obsahovala dusitany už předtím. Pak to také strašně smrdělo, i když na mé zahradě nikdo nic necítil. Mimochodem půjčil jsem mu štětku na komín, se kterou si, co jsem později zjistil, čistil svod do jímky (trubka 2m od studny) - jsem to ale blbec.

Vlek jsme tedy přesunuli za stodolu(42m) , ať se na to nemusí dívat a v rámci "sousedských vztahů". Sousedky, která má hnojník teď 5 metrů za barákem, jsme se raději zeptali, zda smíme a ona že hnůj viděla a cítila celý život a na stará kolena jí to vadit také nebude.

Chvilku klid a asi 2 týdny nazpět pršelo celý týden a koníci udělali z vchodu oranici. To samozřejmě by nebyl problém, kdyby přes plot den co den nebylo slyšet: „SOUSEDI!!! Můžete na slovíčko?!“ Nazývá to hnojiště a pasuje se, že to má být 300 metrů od studny a že mu to ruší výhled na krajinu. Už jsem mu to řekl asi 10x ať se tedy kouká jinam, ale on ne a ne dát pokoj. Předevčírem slovně vyjel po přítelkyni, když jsem byl zrovna odvézt hnůj na HNOJIŠTĚ třičtvrtě kilometru daleko u pole. Na mě samozřejmě jako na kamaráda, že mu vadí to "hnojiště" ve výběhu (asi 3 bobky v tu chvíli) a ukazoval na zašlapané seno. Začali jsme tedy koníkům dávat seno do druhého rohu výběhu, ale když je čas jít domů, tak prostě u vchodu jsou a čekají na nás.

Papírově samozřejmě vše v pořádku. Hospodářské číslo máme, na úřadu jsme se ptali, tam nám řekli, že jsou rádi, že se chov koní vrací.

Moje otázka tedy zní: Může nám něco sousedovo otec? Jeho syn (majitel pozemku vedle) je s tím v pohodě a je rád, že se může na koníky dívat z okna.

Děkuji

Ten výběh je jak velký? Pro budoucí 4 koně.

19.10.2022 13:20
evcusik

XXX.XXX.36.79

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ten výběh je jak velký? Pro budoucí 4 koně.

Já si zkusím tipnout - max 1500m2 (posuzuju dle velikosti aut a výběhu). Bez ohledu na jiné aspekty, bez celkového zpevnění to nebude dobré, na pohled, na čich i pohodlí koní - především v krmných nebo průchozích místech. Tam ani nedebatovat, jestli zpevnovat nebo ne. Jednoznačně ano.

Neregistrovaný uživatel

19.10.2022 13:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82

Pokud k tomu je něco na paseni. Na noc jako zakladni postačí. Ale jinak souhlas. Na tohle je jeden kun hodne.

19.10.2022 16:24

evcusik napsal(a):
Já si zkusím tipnout - max 1500m2 (posuzuju dle velikosti aut a výběhu). Bez ohledu na jiné aspekty, bez celkového zpevnění to nebude dobré, na pohled, na čich i pohodlí koní - především v krmných nebo průchozích místech. Tam ani nedebatovat, jestli zpevnovat nebo ne. Jednoznačně ano.

Mně to právě taky nepřipadá jako obr výběh. Ani pro 2 koně, natož pro 4.

Mírotvůrce

19.10.2022 19:11
Mírotvůrce

XXX.XXX.172.58

Děkuji všem za rady, nad nějakým stínítkem jsme také přemýšleli. Výběh jsme měli na rychlo kvůli kobče a hřběti, nejsme tu dlouho, vše se teprve pomalu rýsuje. Výběh jsme vyjednali větší a jinde, tak snad už na nějaký ten čas bude klid.

Přidejte reakci

Přidat smajlík