jshbn

XXX.XXX.97.81
zdravím, chtěl bych příští rok připustit kobylku minihorse, bude mít tři roky, samozřejmě dřív jak ve 3 letech bych ji nepřipustil, teď ještě otázka, příští rok jdeme na svod, ale nevím zda stihneme v červnu nebo až v říjnu, a teď nevím, zda když připustím ještě před svodem, bude vše papírově v pořádku? (papíry hříběte, atd...)
chci se jen ujistit
ještě, nevíte někdo o hřebci minihorse pod 80cm? dekuji
Espadril

XXX.XXX.64.22
Pominu odpovídající věk klisny k prvnímu připuštění a na chovatele zavádějící zbytek dotazu…
Připouštím klisnu z důvodu, že má co přinést do chovu=má super výkonnost, ohodnocení na svodu a nebo super skvělý původ.
Hřebce vybírám nikoliv na doporučení tady Pepíka z vedlejší vesnice, ale z řad chovatelů, uchovněných hřebců a aby “seděl” k mojí klisně (předpoklady pro budoucí hříbě,…)
Pokud moje klisna není super skvělý chovný materiál a nemám přehled o chovu daného plemene, hřebcích, … hříbě si u nějakého chovatele koupím už hotové a ještě si vyberu holka/kluk a barvu :-) -vyjde mě to levněji, neřeším při nedostatku zkušeností problematiku připouštění, březost, porod, odchov a související výdaje
Dále se vzdělávám nabíráním informací, mluvou s chovateli a komisaři na výstavách, závodech, případně pak zlepším výkonnost/uchovnění své klisny a připustím až budu mít více povědomí o tom, jestli zrovna moje klisna je takovým přínosem pro chov a případně začnu s hříbaty, obklopená lidmi, kteří jsou z oboru, poradí a navyšují mé zkušenosti
Nic ve zlém, také jsem byla v chovu začátečník hltající informace na svodech se svou první klisnou, … letos už máme třetí hříbě a komunikace s lidmi z chovatelského svazu je na super úrovni, pak i ve výběru hřebců, poradenství při čemkoliv nečekaném, atd.
Hodně štěstí
Uživatel s deaktivovaným účtem

koně
napsal(a):
Já měla za to,že uchovnění následuje až po svodu ,ne?
Když kobylu ohodnotí komise, a do chovu jí pustí ,tzv. uchovní, pak teprv připustíte .Aby to bylo všecko papírově OK
Ale nevím,jestli to minihorse nemají jinak
Já taky. Ale kolem minihorsů se nepohybuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

evcusik
napsal(a):
a určitě najít reproveta. Reprodukce minihorsu a především porody u nich nejsou zrovna brnačka.
Asi mělo být brnkačka.