Dobrý den, chtěla bych se s někým poradit.
Mám kobylu, která mi vždy respektovala ohradník ať v něm byl proud nebo ne.
V poslední chvíli je to s ní ale šílené.
Kvůli trávě jde snad přes všechno. Měli jsme problém se zdrojem tak využívala situace a prostě si pod lanky podlezla a šla baštit. Bohužel tráva pro ni není zrovna ideální, kvůli schvácení. Pořídila jsme silný zdroj, chvilku byl pokoj a madam je opět v akci. Lanek jsem natáhla celkem pět a stejně ji to neodradí.
Když je v tom proud a potají ji sleduji tak si dává pozor a jde vidět že nějaký respekt má ovšem přes noc je opět ve výběhu s trávou. Nechápu jak je to možné když v tom proud stále je. Někdy strhne jen jedno lanko, někdy je ohrada proborena celá.
Už si vážně nevím rady a celkem dost mě tahle situace trápí.
Nedokážu si vysvetlit proč to dělá. Na trávu chodí ale v určité míře, nemůžu ji tam nechat nonstop.
Jak na ni aby zase respektovala ohradník a nevymyslela kraviny.?
Máte někdo nějaké zkušenosti?
Byla bych moc ráda za každé rady:(
Uživatel s deaktivovaným účtem

VlastníSen
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se s někým poradit.
Mám kobylu, která mi vždy respektovala ohradník ať v něm byl proud nebo ne.
V poslední chvíli je to s ní ale šílené.
Kvůli trávě jde snad přes všechno. Měli jsme problém se zdrojem tak využívala situace a prostě si pod lanky podlezla a šla baštit. Bohužel tráva pro ni není zrovna ideální, kvůli schvácení. Pořídila jsme silný zdroj, chvilku byl pokoj a madam je opět v akci. Lanek jsem natáhla celkem pět a stejně ji to neodradí.
Když je v tom proud a potají ji sleduji tak si dává pozor a jde vidět že nějaký respekt má ovšem přes noc je opět ve výběhu s trávou. Nechápu jak je to možné když v tom proud stále je. Někdy strhne jen jedno lanko, někdy je ohrada proborena celá.
Už si vážně nevím rady a celkem dost mě tahle situace trápí.
Nedokážu si vysvetlit proč to dělá. Na trávu chodí ale v určité míře, nemůžu ji tam nechat nonstop.
Jak na ni aby zase respektovala ohradník a nevymyslela kraviny.?
Máte někdo nějaké zkušenosti?
Byla bych moc ráda za každé rady:(
Předpokládám, že není sama.?

VlastníSen
napsal(a):
Nene není sama. Ale ostatní koně ji jsou v tomhle jedno. Ona si protrhne ohradu a jde se psát , ostatní jsou vedle.
Seno do sítě? Ale chápu, za plotem je tráva vždycky zelenější.

Jste si opravdu jistí, že to "tluče " dost? a že to dojde v plné síle až dál od zdroje, neprobíjí se to někde?
Já bych se toho dobrovolně nikdy nechytla( našahala jsem se toho na škole dost ) ale zkuste...ne prstem , to bude efekt mít , ale chytit to do celé ruky a jestli je to dost ...a spíš v místech , kde to protrhává, tam to nemusí mít už takovou sílu. Nebo jestli máte zkoušečku...
VlastníSen
napsal(a):
Mám zkousecku. Zrovna včera jsem dělala kontrolu a pípa to všude. Sice mi neukáže sílu ale podle toho jak daleko zkoušečka je od lanka bych řekla že je to dost silné. Popravdě mám strach na to sahat 😅😅
Lanka mám všude propojené takže v každé řadě jde proud.
Vidí kobyla dobře? Lanka bývají blbě vidět, páska je lepší.

VlastníSen
napsal(a):
Mám zkousecku. Zrovna včera jsem dělala kontrolu a pípa to všude. Sice mi neukáže sílu ale podle toho jak daleko zkoušečka je od lanka bych řekla že je to dost silné. Popravdě mám strach na to sahat 😅😅
My měli zkoušečku, která ukazovala volty.
Espadril

XXX.XXX.64.22
Omotejte vybehovou paskou ohlavku a nechte na nekolika mistech trcet do stran… az dojde k ohradniku, nejaky trcici kus pasky z ohlavky se dotkne a dostane peknou vychovnou - pak si da velkej pozor… na jare a na podzim, kdyz maj ponici nebo huculaci potrebu zkouset ohradniky a travu mimo jim urcenou pastvinu, nasadime a za tejden je na par mesicu pokoj… pak jsou zas bez ohlavky. Doporuceni od jednoho staryho konaka kdysi davno :-)

Tak to bych se bála, že si "vyhodí" krční obratel....ale když je to takový ohradníkový recidivista, nedá se svítit.
Espadril
napsal(a):
Omotejte vybehovou paskou ohlavku a nechte na nekolika mistech trcet do stran… az dojde k ohradniku, nejaky trcici kus pasky z ohlavky se dotkne a dostane peknou vychovnou - pak si da velkej pozor… na jare a na podzim, kdyz maj ponici nebo huculaci potrebu zkouset ohradniky a travu mimo jim urcenou pastvinu, nasadime a za tejden je na par mesicu pokoj… pak jsou zas bez ohlavky. Doporuceni od jednoho staryho konaka kdysi davno :-)
Jednu dobu takhle utíkala mladá norička (700 kg rozjívené radosti opravdu netěšilo ostatní obyvatele vesnice). Měla na to dokonale vypracovanou techniku. Hodně tu el. pásku poslouchala. A když našla místo vyhodnotila kdy do toho jít - pak ji vlastně ten impulz jen pobídl na zadku při cestě ven. Zvažovalo se i nasazení pout na přední nohy. Nakonec se udělala ještě i pevná ohrada s odstupem cca 3 metrů. Zabrala jakási kombinace, že se stejně nikam moc nedostane a jen uvízne sama mezi ohradami. Plus i "školení" s páskou na ohlávce (asi pak nenaslouchala tak snadno). A nejspíš pomohl i věk - prostě po tom desátém roce už je klidněji...
Jinak základem je opravdu dobrý zdroj elektriky (žádná dodělávající autobaterie). A nastavit správně intenzitu (prověřit si to kvalitní zkoušečkou). A třeba by jí i pomohlo, že dáte ještě jednu ohradu...
VlastníSen
napsal(a):
Sítí mají několik. Sena mají dostatek.
Na trávu také chodí. Ale na etapy a ne každý den, nedělá jí to dobře.
A to seno žere? Dostane se k tomu? Žere se jí dobře? Síť se houpe? Pustí ji k tomu další koně? Tam kde je teď je na hlíně, nebo má možnost něco uždibovat a za páskou je jen hezčí tráva?

U nás pomohla kombinace pevné ohrady a kvalitní páska s co nejnižším odporem a je potřeba se i soustředit z jakého materiálu jsou vodiče v pásce. Pásku jsme kupovali v modré barvě ta je pro koně výrazná: Elektrická páska RUBAN BLEU 12 mm pro elektrický ohradník — Forst Agro
Jako nebylo to nic levného, ale pravdu se vyplatilo. Kupovali jsem i nový zdroj, který jde zapojit jak na autobaterii, tak do zásuvky. Zdroj má indikátor, který ukazuje jak proudí energie. Což je super v případě napojení na autobaterii, snadno poznáme, že je čas vyměnit, nebo, že je někde problém s páskou, porušení apod. : FENCEE POWER DUO PD40, GENERÁTOR ELEKTRICKÉHO OHRADNÍKU | Fenceeshop.cz
Docela mi to dalo fušku to všechno pořádně nastudovat, ale pořád lepší než neustále trnout kdy zase bude útěk.
Pokud máte pouze elektrický ohradník, je potřeba aby byl všude dobře podsekaný a elektřina neprobíjela do trávy a podobně. Pásky musí být dost vypnuté. A tedy zkusila bych zkoušečkou která ukazuje kolik toho opravdu jde do ohradníku. Ono totiž někde můžete mít plnou palbu, ale o 200m dál už to může být jen půlka – zlomený vodič v lanku…….
Pásky / lanka nesmí být svazovány, ale na spojení musí být použity spojky k tomu určené. Je také možné, že vodiče v páskách / lancích už mohou být prasklé, únava materiálu.
VlastníSen
napsal(a):
Kone chovám veľa rokov a naozaj si myslím, že NIE nekope to dosť :) Sú kone, ktoré ohradník naozaj nerešpektujú, ale tá vaša evidentne iba prišla na to, že to kope slabo a oplatí sa jej cez to prejsť. Alebo ešte či to nemôže preskakovať? Sú kone čo dajú z miesta aj 150 keď ide o dobrú trávu :))
Skúste dať nové pásky/lanká tak, že dva rady budú pevnejšie lano, ktoré len tak ľahko nepretrhne, čiže kontakt s tým bude musieť byť dlhší a kúpte také "extra" vodivé pretože aj v tých páskach je veľký rozdiel.
Tiež sa oplatí invenstovať do skúšačky ktorá vám ukazuje aj silu výboju, možno budete prekvapená.. nám v lete kone párkrát pretrhli ohradu a zistila som, že vzadu vo výbehu to nekopalo už skoro vôbec. Dôvodom bolo veľké sucho a stačilo dobre poliať pri uzemňovacích tyčiach.
U chronického špekulatna sa mi ten nápad s ohlávkou a pripevnenou páskou tiež celkom páči. Som v tomto nekompromisná, pretože ide o bezpečnosť.

A ještě nezaznělo: zkuste dvě řady ohrady, obě pod proudem. Metr a více od sebe. Je to prostorová překážka, hůř se probíhá, nelze se trefit mezi impulzy.
"pevná" ohrada se dá udělat z lesáckého pletiva. Je docela levné, po padesáti metrech. Když budete mít zevnitř výběhu elektriku a zvnějšku pletivo, průchodnost se značně sníží. Dá se natáhnout na dřevěné kůly nebo třeba na železné tyče, které se dají do půdy jen zatlouct (není třeba vrtat nebo kopat díry). Třeba https://www.ceskeploty.cz/pletivovy-plot/lesnicke-pletivo/lesnicke-pletivo-light/lesnicke-uzlove-light-1500-14-150-1-6-2-0-150-cm.html?gclid=EAIaIQobChMIiff83-P6-gIV1OR3Ch0PowcMEAQYASABEgKs__D_BwE
Ovčí elektrická síť by také mohla působit méně průchodně, ale je podstatně dražší. Na druhou stranu mívá integrované zapichovací laminátové tyčky, takže odpadá investice do kůlů. Na třetí stranu je potřeba pod ním udržovat porost opravdu u země, protože síť začíná nízko.
Nerada vytahuji starou diskuzi ale četla jsem doporučení na pletivo a síťový ohradník při čekání na autobus a zůstalo mi to v hlavě. Za sebe bych tyhle věci nechtěla mít u koní ani na dohled. Nevýhodou koní je, že když vám strčí do takového pletiva nohu a pořežou se nebo si urvou vaz když se v panice budou snažit toho pletiva zbavit, tak budete léčit a léčit a léčit a možná ani hajtru nedáte nikdy dohromady. O ovcí to zamrzí, a je to škoda zvířete, ale pajdavá ovce není takový problém jako pajdavý kůň, ovce může vždycky skončit na pekáči.
Nicméně uznávám, že když pak koně zavřete na půl roku do boxu s urvaným vazem, tak utíkat nebude a možná nebude utíkat definitivně.
Máme dvojitou ohradu. Lesnické pletivo zvenku a elektrické pásky a drát zevnitř.Protože vysoká, když se rozhodne,že projde ,prostě nerespektuje nic.
Věčně prorvané pásky nejen že lezou do peněz ,ale samozřejmě naučí koně odcházet ,takže jsou vlastně tímto chráněni,proti šíleným jelencům a jim podobným

OT: Jednou jsem takového mini srnečka našla na výběhu u koní za parůžky chyceného do pásky, tak že tu malou potvoru přitáhnu a odmotám....jo ten mi dal, tak na cca už tři metry normálně začal útočit, takže jsem toho nechala a došla pro dva chlapy aby ho zpacifikovali a osvobodili.....jsem asi vypozorovala, že ty srny chodí na tu nízkou travičku ve výběhu....nám takto chodí na posekaný pozemek u rybníků a okolo mají jiné trávy haba kuk, dokonce si tam i pohajají-odloží i mladé, k velkému obveselení našeho psa se tam i vykadí..a ta má na sebe co natírat.

Mno já jsem tuhle tahala malého hajzla (srnčátko) z toho pletiva lesáckého. Jenže on by v něm neskončil, kdyby kolem něj neposkakoval veselý jakobull a nechtěl si ňufnout, že.
Přesně, pokud máte koně zajištěného zevnitř elektrickou ohradou a pletivo je zvenčí, nehrozí primárně problém. Ale poznámka není od věci, takže:
My jsme z důvodu strachu o nohy koní dávali pletivo spodním okrajem do třiceticentimetrové výšky. Mohu velmi srdečně doporučit (nezmínila jsem v prvním příspěvku). Ve chvíli, kdy nám nově přibyvší poní hříbátka (mrchy) začala prosakovat pod pletivem (jak se tam vešla? Pletivo si trochu povytáhla nahoru a půlmetrová díra jim stačila - kdo neuvidí, neuvěří), jsme všechno pletivo na spodní hraně opatřili prkny a tyčovinou přibitými a přivázanými ke sloupkům, aby to směrem nahoru nepovolilo. Čímž vznikne i optická bariéra a prkno obsáhne také první jednu dvě řady pletiva, takže zase sníží možnost zasunutí nohy.
Každý má jiné zkušenosti, někdo má štěstí a úrazu se dokáže vyhnout. já bych si nikdy pletivo do výběhu ani k výběhu nedala - a pokud mám koně, který probíhá ohradníkem už vůbec ne. Ani bych si neustájila koně ve stáji kde mají takové ohrady - pokud jsou tyhle pletiva za ohradníkem tak bych si to vyhodnotila jako potencionálně nebezpečné, pokud by byly v dosahu koní tak za mě životu a zdraví koní velice nebezpečné s jistotou úrazu.
jinak já jsem na tyhle věci opravdu "magor", když jsme stavěli ohrady, tak mi nesměl čouhat jediný hřebík, nikde nesměl být ostrý roh, viděla jsem prostě moc a moc naprosto zbytečných úrazů - koně jsou zvířata, která když jim dáte šanci někam strčit nohu, hlavu, oči, nebo se někde zaseknout v úzkém prostoru a skopat se tam nebo jakkoliv obouchat tak to časem určitě udělají.
Jak tu píšete o vymotávání srnečků, já mám zase zkušenost s jehňaty, v době kdy jsem měla koně na statku jsem poměrně často vymotávala jehňata ze síťového ohradníku, majitel ho zkoušel jako přehrazení pastviny pro ovce, po 2 letech ho přestal používat - nevěřila bych tomu, kdybych to občas neviděla na vlastní oči, ale když se v tom ohradníku zamotalo jehně, a zůstalo v něm 1-2hoďky, tak ho proud utloukl k smrti. Také jsem jednou vymotávala jehně, které vypadalo mrtvé a když jsem ho chytla za nohu, vyskočilo nahoru a dalo mi takovou šlupku do obličeje že jsem viděla jen tmu a hvězdičky. Jinak vymotávat jehnata ze sítě pod proudem je opravdu chuťovka, když je vypínač ohradníku přes 1km a nejste si jistý že prcek bude ještě dýchat až se vrátíte...

dsj
napsal(a):
Každý má jiné zkušenosti, někdo má štěstí a úrazu se dokáže vyhnout. já bych si nikdy pletivo do výběhu ani k výběhu nedala - a pokud mám koně, který probíhá ohradníkem už vůbec ne. Ani bych si neustájila koně ve stáji kde mají takové ohrady - pokud jsou tyhle pletiva za ohradníkem tak bych si to vyhodnotila jako potencionálně nebezpečné, pokud by byly v dosahu koní tak za mě životu a zdraví koní velice nebezpečné s jistotou úrazu.
jinak já jsem na tyhle věci opravdu "magor", když jsme stavěli ohrady, tak mi nesměl čouhat jediný hřebík, nikde nesměl být ostrý roh, viděla jsem prostě moc a moc naprosto zbytečných úrazů - koně jsou zvířata, která když jim dáte šanci někam strčit nohu, hlavu, oči, nebo se někde zaseknout v úzkém prostoru a skopat se tam nebo jakkoliv obouchat tak to časem určitě udělají.
Jak tu píšete o vymotávání srnečků, já mám zase zkušenost s jehňaty, v době kdy jsem měla koně na statku jsem poměrně často vymotávala jehňata ze síťového ohradníku, majitel ho zkoušel jako přehrazení pastviny pro ovce, po 2 letech ho přestal používat - nevěřila bych tomu, kdybych to občas neviděla na vlastní oči, ale když se v tom ohradníku zamotalo jehně, a zůstalo v něm 1-2hoďky, tak ho proud utloukl k smrti. Také jsem jednou vymotávala jehně, které vypadalo mrtvé a když jsem ho chytla za nohu, vyskočilo nahoru a dalo mi takovou šlupku do obličeje že jsem viděla jen tmu a hvězdičky. Jinak vymotávat jehnata ze sítě pod proudem je opravdu chuťovka, když je vypínač ohradníku přes 1km a nejste si jistý že prcek bude ještě dýchat až se vrátíte...
Souhlas. Já už jsem s věkem taky černá kronika a vidím jenom ty katastrofické varianty.

Koně mají být za pevnou ohradou s elektrickým ohradníkem. Dvojitá ochrana
V žádném případě ne za pletivem, drátem, sítí atd. Možná tak na vypuštění na pár hodin, když je někdo stále v dosahu, ne tak nechat přes noc.