Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor zkušenějších koňáků. Mám valacha 10 let Kinský, po nějaký pra pra bábě něco i z A1. Povahově úžasný koník, jen trošku netrpělivý při čištení ho nebaví stát dlouho a tak. V terénu chodi sám, jde kamkoliv, jezdíme do města, je lehce příjemné temperamentní troufám si říct, ze vyjizdku by na něm zvládl i úplný začátečník, je ježděn jen na ohlavce i když uzdecku taky zna. ALE musí mít pravidelnou práci, je to rekreační koník tak jezdíme ven 2x-3x týdne a 1-2x týdne má lehčí práci v kruhaku nebo vozeni holčiček. A teď k věci, v sobotu jsme byli na vyjizdce pohodova vyjizdka s hodným koníkem, v neděli měl volno a dneska jsme si chtěli opět vyjet ven, už pri čištení jsem viděla ze není ve své kůži stále pochodoval z místa na místo, hlava v oblacích, rehtal, 3x stresové bobiky, no vyčistit ho a nasedlat to byla hrůza, pri sedlání vůbec nechtěl stát, nějakým způsobem jsme to zvládli, tušila jsem ze bude dělat venku trosku bordel tak jsem mu soupla uzdečku. Ale co předváděl to bylo šílený, vyděšenost, neustálý řehtání, vypadalo to jako by to chtěl semnou zabalit domu, když jsme potkali dalšího koně co byl na vyjizdce- tak se začal stavět na zadní, šíleně vyvádět. Tohle se opakovalo ještě asi 3x i když už to nikdy nedotáhl do konce, ale další stavění měl v plánu. Moje otázka je, co se stalo, jak se chování muže změnit ze dne na den? Co víc mě děsí, ze se pristi týden máme stěhovat do nového ustájka, ale kdo se chce stěhovat s tak vyšinutým koněm?
Uživatel s deaktivovaným účtem

To může být cokoli, prostě ráno "vylezl z postele pr***í napřed". Bohužel se takto nedá určit, co mu přelítlo přes nos.
Až příště uvidíte, že ten kůň nemá náladu, tak na něj prostě a jednoduše buď nelezte a nebo jděte třeba popracovat na jízdárnu a umořte ho rutinou.
My když jsme měli nafrišované koně vystáté ze stáje, protože byla tenkrát taková zima, ve výběhu metr sněhu, že bychom je tam prostě ani nedovedli (závěj před výběhem dva metry), tak jsme vylezli z maštale a rovnou od vrat jsme klusali, na otěži, a klusalo se a klusalo se, po silnici, po cestách, aby nevymýšleli bejkárny, a klusalo se hodinu, a místy to bylo víc ve vzduchu než na nohou, ale díky tomu pohybu se ta energie celkem zpracovala. A to byli prosím huculi. Být to něco v krvi, tak to snad vezmu nejdřív někde do toho metru sněhu na lonž, páč nejsem při vyjížďkách upe vybavená na návštěvy cizích planet....
Jinak k teoriím, co to mohlo být. No tak klidně se mohly ozvat vředy. Mohl přijít někde k nějakému lepšímu krmení (někdo mu dal...), v seně byl trs nějaké povzbudivé kytky. Přestalo/začalo ho něco bolet, přešla nejnáročnější část línání, vzpamatoval se z nějaké jiné změny. Změnilo se jeho vnímání, odlehlo nebo zalehlo ucho, hůř vidí na oko/oči. Hormonální změny. Začala říjit ve stáji oblíbená kobyla. Někdo ho před vaším ježděním nakrknul, prožil nějaký stresíček, který potřeboval vyšumět. Atakdále.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.225
Zeptám se. Co má za otce? U kinskejch docela zásadní info😁
Naďa3
napsal(a):
Taky si myslím. Když nám u stáje letěl balón, normálně klidní koně, kteří se letadel nebojí, byli dost nervózní ještě dlouho potom. A co teprve pouštění draků...
Teď všude ryjí prasata, koně to cítí i dost daleko. Pozorovala bych koně v běžném dni... Řehtání bych zase připisovala cizím koním jedoucím okolo třeba... Moje kobyla byla rozhozená celou vyjížďku z cizího koně v lese, co tam stahoval dřevo.

wilik
napsal(a):
Záda se mi zdála v pořádku, každopádně už prý ve výběhu vyváděl a to samé ráno v boxe kopal jako blazen 😂
Kloš? Teplo je pořád víc než velké. Moje kobyla svýho času byla ochotná kvůli němu skočit do zdi.

Tak velká chyba je na koně v takové náladě lézt. Je to váš kůň, jste s ním doufám alespoň několikrát do týdne, znáte ho, víte jak se chová. Dopřejte mu trošku pochopení a empatie a nepracujte s ním, když vidíte, že zničehonic není ok. Myslím si, že jsou to právě tyhle momenty, kdy koně zlomíte přes koleno i když vám velmi viditelně říká, že je něco špatně, kdy ztrácíte důvěru svého parťáka a posouváte se s ním o mnoho kroků dozadu.
Horsana
napsal(a):
Vždy, keď na mňa, alebo na psy nejaký urobí nálet, myslím na Dámičku :D
Minulý týždeň ešte boli a bolo ich viac, ako v lete
Přesně, předevčírem jsem sundavala z Myši asi tři a ze sebe pět kousků. A věnovala jsem Dámičce vzpomínka, vděčná, že Myš to tolik nehrotí. Pravda, má už dost hustý zimní kožich a chytla jsem je včas.

Nebojte ženy, skákání do zdi už je naštěstí minulostí, Madam přišla na to, že když zůstane "v klidu" stát, že jí klošáka zbavím. V klidu u ní znamená, že stojí křečovitě štronzo, vyvalený voko a nasýrací rýha obřích rozměrů, což je pro mě jasným rozkazem zkontrolovat vemínko a/nebo zadek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.95
wilik
napsal(a):
Děkuji všem za rady, hlásím, ze druhy den byl zpátky hodný koníček. Nechápu, nerozumím asi je to opravdu tak náladový
Prosím klidně do sz. Co má za otce? Zajimalo by mne to a pak vysvětlím proč. Raději do sz.