Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2022 09:02
ann.gaia

XXX.XXX.227.101

Zdravím, jezdím chvíli jednoho kone. Je mu asi 7 let a nepochází z dobrých podmínek.
Jedna se o to, ze je to s nim každou hodinu na jízdárně horší a horší. Poprvé chodil krásně a reagoval na pobídky, ale včera se nechtěl ani rozklusat. Byla jsem varována, ze bice se boji, tak, ze by byl schopny zabit mě i sebe. V kroku to docela jde, ale jakmile chci naklusat, tak začne ignorovat holeň ale úplně. Musím použit patu a to dost drsně a to se rozkluse až třeba po 3/4 jizdarny a pak už je to dobré. Když znovu přejdu do kroku a chci pak znova naklusat, tak to také není hned, ale už to není tak drastické. S cvalem problém není. Venku jsem s nim ještě nebyla. Nikdo na mě neměl čas a sama jít nechci, když to tam neznám. Na lonzi jsem ho také ještě neměla. Začal si ze mě dělat srandu? S koněm pracuji max 30 minut, nechci mu jizdarnu totálně znepříjemnit, nevím, kdy se dostanu ven. Pod sedlo chodí tak 4x týdne.

26.10.2022 09:23
jesie

XXX.XXX.224.171

ann.gaia napsal(a):
Zdravím, jezdím chvíli jednoho kone. Je mu asi 7 let a nepochází z dobrých podmínek.
Jedna se o to, ze je to s nim každou hodinu na jízdárně horší a horší. Poprvé chodil krásně a reagoval na pobídky, ale včera se nechtěl ani rozklusat. Byla jsem varována, ze bice se boji, tak, ze by byl schopny zabit mě i sebe. V kroku to docela jde, ale jakmile chci naklusat, tak začne ignorovat holeň ale úplně. Musím použit patu a to dost drsně a to se rozkluse až třeba po 3/4 jizdarny a pak už je to dobré. Když znovu přejdu do kroku a chci pak znova naklusat, tak to také není hned, ale už to není tak drastické. S cvalem problém není. Venku jsem s nim ještě nebyla. Nikdo na mě neměl čas a sama jít nechci, když to tam neznám. Na lonzi jsem ho také ještě neměla. Začal si ze mě dělat srandu? S koněm pracuji max 30 minut, nechci mu jizdarnu totálně znepříjemnit, nevím, kdy se dostanu ven. Pod sedlo chodí tak 4x týdne.

Pořídit si trenéra a ten řekne přesně co se děje...tady to těžko někdo pozná z křišťálové koule...

26.10.2022 09:26
etnies86

XXX.XXX.245.26

nepochází z dobrých podmínek?
je zdravotně naprosto v pořádku?
má padnoucí výstroj?
dělá to jen vám?

26.10.2022 09:27
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ne srandu si nedělá, dělá jen to co může - dáváš nesrozumitelné signály, otupujes koně.
Bude to stupňovat až do fáze odmítnutí pohybu a bude na patu vykopavat

26.10.2022 09:47
kallisto

XXX.XXX.217.242

To je někde školní kůň na výuku?
Nebo nějaký chudák u někoho na zahradě?

Tam bude špatně asi víc věcí...

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2022 09:52

Pokud uvažuješ tak, že kůň dělá něco naschvál, dělá si srandu apod., tak neznáš základní etologii a přístupy. Pořiď si dobrého trenéra, ale já bych hlavně začla kontrolou zdravotního stavu a výstroje.

26.10.2022 13:23

ann.gaia napsal(a):

Viz výše. Nemáte trenéra, nevíte, jestli je kůň zdravý a s padnoucí výstrojí, majitel je asi hodně velký laik, vy toho taky moc neumíte... Nebo se pletu?

26.10.2022 13:53

Příčin, proč kůň přestane reagovat na pomůcky, je mnoho. Když se to stane krátce po změně jezdce a předtím "fungoval" v pořádku, je chyba v naprosté většině v jezdci. Sedmiletý kůň je mladé zvíře, dá se zkazit špatným ježděním dříve než starší mazák.

Když pominu nedostatek rovnováhy jezdce, nejčastější jsou dva důvody, proč kůň začíná ignorovat holeň a pobídku dopředu:

1) Jezdec nohy používá nadměrně, např. pobízí každý krok. Když pobídka trvá, kůň ji přestane vnímat jako pobídku.

2) Jezdec používá protichůdné pobídky. Otěžemi říká "zpomal", nohou "zrychli". Kůň podle nátury buď přestane reagovat na nohy, nebo začne ignorovat otěže.

Tohle často nastává při pokusu "sbalit" otěžemi hlavu. A takové pokusy jsou bohužel časté, protože si mnoho lidí stále chybně myslí, že "sbalená" hlava značí práci zad. Ono to tak není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík