Jak zmírnit stres a pomoci se zabydlet v novém domově

Kůň Kinský
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2022 13:02
wilik

XXX.XXX.127.55

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, v úterý budu svého 10ti letého koně poprvé stěhovat. V nynější stáji byl od svých 2 let. Zajimalo by mě jak mu pomoci aby byl pro něj stres co nejmenší a aby se rychle zabydlel. Stáj máme jen par minut po kopytě. Co v první chvíli ? Dat ho do boxu nechat ho tam na jak dlouho ? Kdy ho pustit ven? Kdy mu jít ukázat areal? Kdy začít zase “pracovat” je to rekreační koník. Moc děkuji, mám z toho velký strach

27.10.2022 14:24
kallisto

XXX.XXX.217.242

To se liší kůň od koně.
Můžete ho dát hned do boxu. Uvidíš, jestli bude klidný. Některý pobyt sám v boxech zvládá, jiný potřebuje do vedlejšího boxu parťáka, jinak bude řehtat a nervozně pobíhat.

Je fajn, když se může takto bezpečně přes mříže očuchat s cizími koňmi.

Pokud nebude úplně bláznit, tak klidně procházka na ruce (jistěji na udidle) po areále, na uvaziště, vyčistit, obejít jízdárnu, popást někde u stájí...

Uvidíš sama, v jaké situaci bude klidný.
Jsou koně, co lze prakticky hned pustit do výběhu k ostatním a neřeší to (většinou mazáci, co znají cestování po závodech), jiní potřebují pár dní na rozkoukání.

Ve stáji budou vědět, kam ho zařadit a jaké mají zkušenosti, ke komu do výběhu ho přidat, zda ti půjčí jednoho parťáka do samostatného výběhu, se kterým se seznámí než půjde mezi ostatní...

JanaJanaJanaJana

27.10.2022 15:44
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

No...já osobně mám zkušenost tedy takovou, že každá stáj má své metody. Pokud to není úplná blbost, tak bych se řídila jejich mechanismy.

Moje zkušenost s vlastním koněm, všechno pastevka.
1. stáj - 3 dny na velkém boxe v přístřešku, kdy ostatní koně mohli čuchat a pak teprve vypuštěn.
2. stáj - ten samý systém jako v předchozí, pak na další 2 týdny s nimi na výběh a noc do boxu, aby se nažral. Po dvou týdnech už 24/7 se všemi.
3. stáj - velká pastvina, rovnou mezi koně a bylo to, bez problémů, jelikož kůň dost prostoru na úprk a míst aby se nažral.

Takže asi tak, řídila bych se zvyklostmi stáje, nechala to na ustajovateli a jen vychytávala, co mi nesedne a to se snažila komunikovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík