Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, v úterý budu svého 10ti letého koně poprvé stěhovat. V nynější stáji byl od svých 2 let. Zajimalo by mě jak mu pomoci aby byl pro něj stres co nejmenší a aby se rychle zabydlel. Stáj máme jen par minut po kopytě. Co v první chvíli ? Dat ho do boxu nechat ho tam na jak dlouho ? Kdy ho pustit ven? Kdy mu jít ukázat areal? Kdy začít zase “pracovat” je to rekreační koník. Moc děkuji, mám z toho velký strach
To se liší kůň od koně.
Můžete ho dát hned do boxu. Uvidíš, jestli bude klidný. Některý pobyt sám v boxech zvládá, jiný potřebuje do vedlejšího boxu parťáka, jinak bude řehtat a nervozně pobíhat.
Je fajn, když se může takto bezpečně přes mříže očuchat s cizími koňmi.
Pokud nebude úplně bláznit, tak klidně procházka na ruce (jistěji na udidle) po areále, na uvaziště, vyčistit, obejít jízdárnu, popást někde u stájí...
Uvidíš sama, v jaké situaci bude klidný.
Jsou koně, co lze prakticky hned pustit do výběhu k ostatním a neřeší to (většinou mazáci, co znají cestování po závodech), jiní potřebují pár dní na rozkoukání.
Ve stáji budou vědět, kam ho zařadit a jaké mají zkušenosti, ke komu do výběhu ho přidat, zda ti půjčí jednoho parťáka do samostatného výběhu, se kterým se seznámí než půjde mezi ostatní...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
No...já osobně mám zkušenost tedy takovou, že každá stáj má své metody. Pokud to není úplná blbost, tak bych se řídila jejich mechanismy.
Moje zkušenost s vlastním koněm, všechno pastevka.
1. stáj - 3 dny na velkém boxe v přístřešku, kdy ostatní koně mohli čuchat a pak teprve vypuštěn.
2. stáj - ten samý systém jako v předchozí, pak na další 2 týdny s nimi na výběh a noc do boxu, aby se nažral. Po dvou týdnech už 24/7 se všemi.
3. stáj - velká pastvina, rovnou mezi koně a bylo to, bez problémů, jelikož kůň dost prostoru na úprk a míst aby se nažral.
Takže asi tak, řídila bych se zvyklostmi stáje, nechala to na ustajovateli a jen vychytávala, co mi nesedne a to se snažila komunikovat.