Kůň ztratil zájem o práci

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

adab

30.10.2022 13:19
adab

XXX.XXX.87.130

Ahoj. Už před nějakou dobou jsem si všimla u svojí kobyly, že mi přijde taková "smutná". Je zcela zdravá, nic jí netrápí, ale zdá se mi, jako by jí přestala bavit jakákoli práce. Je hrozně hodná, pod sedlem funguje na 110% a člověku splní co chce, ale... podle mě jí zkrátka něco chybí.

Když pro ní jdu, tak se jí často nechce z výběhu. Naštěstí neutíká, ale otočí se když mě uvidí a odejde pryč. Občas už když jí mám na vodítku se zastaví a nechce jít, tak jí musím tahat.

Mrzí mě to a nevím co s tím. Mám jí opravdu moc ráda, ale nechci, aby se nějak trápila. Už jste se někdo s tímto u vašeho koně setkal? Nevím, jak to vyřešit. Je to sportovní kobyla, úplně jí nechat stát nevidím jako ideální řešení...
Teď bude mít posezónní volno na 2 - 3 týdny, kdy omezíme tréninky a budeme chodit převážně na vyjížďky. Tak snad by jí tohle mohlo spravit chuť. Nicméně v zimě začne zase příprava na příští sezónu a já nechci, aby pak zase začala být naprosto bez zájmu k práci.

Ještě jsem přemýšlela s ní začít dělat práci ze země - převážně "hraní si". Jestli třeba to by jí zlepšilo náladu? Zkrátka bych nějak chtěla posílit náš vztah, aby i ze strany toho koně bylo vidět, že je rád, když mě vidí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.10.2022 17:45

Dejte jí delší volno.

30.10.2022 19:10

adab napsal(a):
Ahoj. Už před nějakou dobou jsem si všimla u svojí kobyly, že mi přijde taková "smutná". Je zcela zdravá, nic jí netrápí, ale zdá se mi, jako by jí přestala bavit jakákoli práce. Je hrozně hodná, pod sedlem funguje na 110% a člověku splní co chce, ale... podle mě jí zkrátka něco chybí.

Když pro ní jdu, tak se jí často nechce z výběhu. Naštěstí neutíká, ale otočí se když mě uvidí a odejde pryč. Občas už když jí mám na vodítku se zastaví a nechce jít, tak jí musím tahat.

Mrzí mě to a nevím co s tím. Mám jí opravdu moc ráda, ale nechci, aby se nějak trápila. Už jste se někdo s tímto u vašeho koně setkal? Nevím, jak to vyřešit. Je to sportovní kobyla, úplně jí nechat stát nevidím jako ideální řešení...
Teď bude mít posezónní volno na 2 - 3 týdny, kdy omezíme tréninky a budeme chodit převážně na vyjížďky. Tak snad by jí tohle mohlo spravit chuť. Nicméně v zimě začne zase příprava na příští sezónu a já nechci, aby pak zase začala být naprosto bez zájmu k práci.

Ještě jsem přemýšlela s ní začít dělat práci ze země - převážně "hraní si". Jestli třeba to by jí zlepšilo náladu? Zkrátka bych nějak chtěla posílit náš vztah, aby i ze strany toho koně bylo vidět, že je rád, když mě vidí.

A jaký měla tento rok režim? Podle popisu vidím kyselého a otráveného koně.

30.10.2022 19:10
kallisto

XXX.XXX.61.218

Jak často a jak intenzivně pracuje?

Zkontrolujte vše co jde, výstroj, zuby... může být bolavá.

31.10.2022 07:30

Klidně může být prostě podzimní únava. Je dlouho teplo, to je se zimní srstí vyčerpávající. Pokud je holená, stejně přesrsťuje, což organismus namáhá. Jestli jste dojeli teď někdy sportovní sezonu a plánujete volno, tak ho plánujete správně, a kobyla se evidentně hodila už do režimu útlumu, takže bych plánované volno spustila hned, ať může kobyla regenerovat. A uvidíte, až začne zase plánovaný start přípravy na další sezonu (nedá se začít až po Novém roce? To trénujete i přes vánoční volno? Nebo děláte etapový trénink a přes dovolené má další volno?). A když to nebude ono, dáte ještě další volno.

Ve volnu je rozhodně doporučeníhodné udělat nějakou rehabku - fyzioterapeuta, který vyšetří a doporučí vhodnou pohybovou kompenzaci. Nacpat do kobyly nějakou podporu imunity a metabolismu.

Nevíme, kolik kobyle je, a kolik má sezon sportu za sebou, na jaké úrovni a s jakými požadavky, ale pokud je kobyle 10+, počítejte s tím, že s každým rokem ve sportu navíc bude regenerovat náročněji a bude celkově opotřebovanější.

31.10.2022 11:00
rennie111

XXX.XXX.43.190

Skúste lepšie popísať aký má kobyla bežne režim, koľko trénujete, ako je ustajnená a kŕmená.

Problém môže byť aj zdravotný, môžu jej chýbať minerály, alebo ju aj niečo bolieť, ale taktiež to môže byť psychika a je otrávená, znudená, unavená..

Ja by som najprv vylúčila ten zdravotný, dala spraviť krv, nechala jej skontrolovať zuby + fyzioterapeuta. Ak mala aktívnu sezónu zaslúži si to.

Ak vylúčite zdravotný problém tak by som jej dala dlhšie voľno, chodila chvíľu iba na vychádzky, alebo pár týždňov ani to. A pri nástupe do sezóny by som zvážila energetickejšie krmivo.

JanaJanaJanaJana

31.10.2022 13:18
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Píšete, že omezíte tréninky - jak časté byly? Jakou má kobyla zátěž?

Osobně pokud by mi tohle kůň dělal a měla bych jistotu, že zdraví a výstroj OK, tak bych jí prostě nechala nějakou dobu být. Například: 2 týdny jen na výběhu, klidně i víc, 2 týdny procházky na ruce, pak se postupně vracet do sedla do terénu.

Třeba je kobyla opravdu přetažená a otrávená. V Anglii například polo pony - přes sezonu neustále v zápřahu, přes zimu na pastvinách. Kočároví koně ze Staromáku mají také přes zimu tři měsíce volno, kdy nedělají nic. Jsou jezdecké školy, kde na prázdniny také koně odvezou na pastviny a nechají je vypnout. Myslím, že tohle je i pro Vás cesta.

31.10.2022 15:38

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Píšete, že omezíte tréninky - jak časté byly? Jakou má kobyla zátěž?

Osobně pokud by mi tohle kůň dělal a měla bych jistotu, že zdraví a výstroj OK, tak bych jí prostě nechala nějakou dobu být. Například: 2 týdny jen na výběhu, klidně i víc, 2 týdny procházky na ruce, pak se postupně vracet do sedla do terénu.

Třeba je kobyla opravdu přetažená a otrávená. V Anglii například polo pony - přes sezonu neustále v zápřahu, přes zimu na pastvinách. Kočároví koně ze Staromáku mají také přes zimu tři měsíce volno, kdy nedělají nic. Jsou jezdecké školy, kde na prázdniny také koně odvezou na pastviny a nechají je vypnout. Myslím, že tohle je i pro Vás cesta.

Třeba se pletu, ale myslím, že naše otázky ani rady se zadavatelce nezamlouvají.

1.11.2022 08:42
jesie

XXX.XXX.224.171

Můj dojem napříč - protože většina koňáků sama nesportuje (čest vyjímkám),vůbec nedokáží pochopit jaké to je,když jste přetrénovaná a prostě nemůžete...sice tělo ten trénink nějak zvládne,ale hlava se brání a ta silná únava skoro nejde přejít... My lidi si to mezi sebou řekneme a trenér by na to měl okamžitě zareagovat a upravit regeneraci.
Regenerace je taky dost velká alchymie u lidí,natož u koní....

Kdo zažil na sobě přetrénování a ztrátu motivace,ten ke svému sportovnímu koni přistupuje úplně jinak....

JanaJanaJanaJana

1.11.2022 08:51
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Třeba se pletu, ale myslím, že naše otázky ani rady se zadavatelce nezamlouvají.

Proč? Vždyť nic neodpovídá, to ale ještě neznamená, že je vztahovačná nebo tak.....:)
A doufám, že si to ani nějak nebere, jen se zamyslí, člověku občas některé věci nesepnou, je vidět, že má kobylu ráda...
Důležité prostě je, aby si uvědomila, že odchod koně, když člověka vidí, je poslední důrazné NE před tím, než se ho bude snažit třeba násilím dostat ze sedla. Je to prostě obrovský vykřičník...
A že zařadit vyjížďky v této fázi pomůže jen minimálně nebo vůbec.

Někdy mi to s koňma přijde jako s chlapem. Čím víc se ženská snaží a myslí to dobře, tím víc se ten chlap je třebas odtažitější. Když to ta ženská ale položí k ledu a přestane se snažit, začne ji ten chlap vyhledávat sám. A takhle to mám vypozorované i u koní. Prostě pokud bych si byla jistá, že kobyla je zdravotně a výstrojové OK, dala bych jí pauza takovou, že by ji už nebavilo být jen ve výběhu a začala by práci vyhledávat sama. U koně, který je zvyklý makat, se to dost pravděpodobně stane.

1.11.2022 13:09

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Proč? Vždyť nic neodpovídá, to ale ještě neznamená, že je vztahovačná nebo tak.....:)
A doufám, že si to ani nějak nebere, jen se zamyslí, člověku občas některé věci nesepnou, je vidět, že má kobylu ráda...
Důležité prostě je, aby si uvědomila, že odchod koně, když člověka vidí, je poslední důrazné NE před tím, než se ho bude snažit třeba násilím dostat ze sedla. Je to prostě obrovský vykřičník...
A že zařadit vyjížďky v této fázi pomůže jen minimálně nebo vůbec.

Někdy mi to s koňma přijde jako s chlapem. Čím víc se ženská snaží a myslí to dobře, tím víc se ten chlap je třebas odtažitější. Když to ta ženská ale položí k ledu a přestane se snažit, začne ji ten chlap vyhledávat sám. A takhle to mám vypozorované i u koní. Prostě pokud bych si byla jistá, že kobyla je zdravotně a výstrojové OK, dala bych jí pauza takovou, že by ji už nebavilo být jen ve výběhu a začala by práci vyhledávat sama. U koně, který je zvyklý makat, se to dost pravděpodobně stane.

Však jsem psala, že se třeba pletu.

Ale jak máme vědět, že se dotyčná zamyslela a uvědomila si, že je něco špatně, když nereaguje? Pak vzniká prostor na spekulace. Navíc takový dotaz tu není poprvé. Se stejným (čili žádným) výsledkem.

JanaJanaJanaJana

1.11.2022 14:00
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Však jsem psala, že se třeba pletu.

Ale jak máme vědět, že se dotyčná zamyslela a uvědomila si, že je něco špatně, když nereaguje? Pak vzniká prostor na spekulace. Navíc takový dotaz tu není poprvé. Se stejným (čili žádným) výsledkem.

Nojo. Pak se musíme smířit s tím, že jsme naši úlohu splnili a jít dál.

Přidejte reakci

Přidat smajlík