IvetaCipi

XXX.XXX.140.145
Dobrý den, chci se zeptat na vaše případné zkušenosti. Při běžné prohlídce zubů mi veterinář řekl, že je mezi 8. a 9. zubem velká mezera, kde zůstává žrádlo a zub by vytrhl. Dle protokolu mi to odkýval i zubař, který zuby trhá a jsme spolu domluvení na termín. Mně to ale stále vrtá hlavou, zda to není uspěchaný a nepůjde ven zub zbytečně. Jiné problémy nemá. Nevypadá, že by ho to bolelo. Žere normálně, naopak má nadváhu. Udidlo bez problému. Jen víc přežvykuje krmení, ale to dělá 7 let, co ho mám. Doktor udělá ještě rtg, ale od začátku, ikdyž ho neviděl, mluví jen a rovnou o extrakci. Kůň má 12 let.
Diastemu u koně mám a jen to při pravidelných prohlídkách hlídáme, zda to nezlobí. Zatím 3. rok nezlobí, tak necháváme.
Není u vás jiná situace, že diastema úplně v klidu není a proto je dvojité doporučení trhat?
Rtg určitě napoví a pokud jste stále na nerozhodná, zkuste konzultovat s jiným veterinářem - rtg taky bude při konzultaci bude výhoda.
IvetaCipi

XXX.XXX.140.145
Diastema se mně podle veterináře právě špatná nezdála. Žrádlo, co vyndal, nezapáchalo, nemluvil o žádném zánětu apod. Pouze o tom, že si myslí, že ho to bolí (což kůň nijak neprojevuje) a že by případně nějaký zánět někdy mohl být. Jen mě zarazilo, že druhý veterinář mluví jedině o extrakci a to jen na základě toho, co jsem mu řekla a protokolu, kde je laicky řečeno, že je tam diastema a zůstává tam potrava. Nic víc, nic míň. Určitě počkám na rtg a snad nebude vezerinář do extrakce tlačit. Přijede tenhle týden, jiného veterináře už časově právě nestihám. Děkuji za reakci.