Vyhazující remonta - obsedání

Barokní pinto
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.11.2022 19:44
D001K

XXX.XXX.111.11

Ahojte.
Momentálně se potýkám s remontou, který zjišťuje, že by mohl umět vyhazovat.
Je teprve v době obsedání. Bez problémů na sebe nechá nasadit sedlo, i jej dotáhnout. Nechá na sebe nasednout jezdce z jakéhokoliv vyvýšeného místa (obvykle je to pařez, lavička, závora, kámen, klády na zemi,…). Nechá se povodit za ohlávku s jezdcem na zádech, poměrně dobře rozumí pobídce do kroku i zastavení. S jezdcem na zádech následuje jiného koně nebo i člověka samotného. Nedělá mu problém odejít od stáda, ani jít ve skupině. Umí se zařadit, raději však chodí první (asi zvyk z doby, kdy jsem s ním chodila sama na procházky na vodítku.) Nyní byl poněkolikáté v kroku na „vyjížďce“ s druhým koněm. Terén les. Převážně rovina. Občas se v minulosti stávalo, že se třeba po dvou kilometrech zabejčil, že chce jít domů a snažil se otáčet. Házel hlavou, zasekl se a odmítal jít dál. Obvykle se nechal přesvědčit a v cestě vpřed pokračoval. Pokud bylo nejhůř, slezla jsem, kousek převedla a znovu nasedla. Chodí opravdu zřídka. Cca 1x za měsíc. Tentokrát mi však udělal, že po převedení koně na ruce horším terénem (velmi kluzký mech a bláto – raději jsem sesedla a cca 500 metrů koně vedla) a opětovném nasednutí se začal vztekat. Jeho obvyklou pozici hlavu mezi nohy a otáčení se směrem domů tentokrát vyšpikoval ještě pokusem o vyhazování. Oběma zadníma, jen cca půl metru do vzduchu. Takže nic strašného. Celkem vyhodil dohromady 26x a z toho dvakrát se mu povedlo vyhodit už o něco víc. Nechtěla jsem z něj slézt, aby neměl pocit, že když tohle udělá, zbaví se jezdce. Tenhle jeho protest trval cca 1,5 km. Vyhazoval (nebo se spíš o to zatím jen pokoušel – ještě nemá moc dobrou stabilitu s jezdcem) s větším počtem opakování, pokud šel za koněm. Cca dvakrát vyhodil, pár metrů ušel a znovu se to opakovalo. Zkusila jsem s ním jít první. Intenzita vyhazování byla mnohem menší, ale nezmizela úplně. Zkusila jsem s ním na 300 metrů přerušovaně nadvakrát naklusat ve střídání s krokem. Uklidnil se a domů už došel v dobrém naladění. A teď mě zajímá, jak byste postupovali dál vy? Nemám ani jízdárnu, ani kruhovku. Výběh je v kopci, takže nějaká práce „na jízdárně“ nepřipadá v úvahu. Okolo nás je všude především les a soukromé pole. Pár luk tu je. Ale opravdu hodně frekventované (pejskaři) u hlavní silnice a nebo totálně podmáčené či oplocené s krávami. Takže potřebuju obsedat „za pochodu“ v lese jedině. Jiné možnosti momentálně nemáme. A s předchozí kobylou tohle byla hračka. Jenže tenhle rozmazlenec, to je úplně jiná sranda s ním. Díky za tipy a nápady co a jak :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2022 20:05

D001K napsal(a):
Ahojte.
Je teprve v době obsedání. Bez problémů na sebe nechá nasadit sedlo, i jej dotáhnout. Nechá na sebe nasednout jezdce z jakéhokoliv vyvýšeného místa (obvykle je to pařez, lavička, závora, kámen, klády na zemi,…). Nechá se povodit za ohlávku s jezdcem na zádech, poměrně dobře rozumí pobídce do kroku i zastavení. S jezdcem na zádech následuje jiného koně nebo i člověka samotného. Nedělá mu problém odejít od stáda, ani jít ve skupině. Umí se zařadit, raději však chodí první (asi zvyk z doby, kdy jsem s ním chodila sama na procházky na vodítku.) Nyní byl poněkolikáté v kroku na „vyjížďce“ s druhým koněm. Terén les. Převážně rovina. Občas se v minulosti stávalo, že se třeba po dvou kilometrech zabejčil, že chce jít domů a snažil se otáčet. Házel hlavou, zasekl se a odmítal jít dál. Obvykle se nechal přesvědčit a v cestě vpřed pokračoval. Pokud bylo nejhůř, slezla jsem, kousek převedla a znovu nasedla. Chodí opravdu zřídka. Cca 1x za měsíc. Tentokrát mi však udělal, že po převedení koně na ruce horším terénem (velmi kluzký mech a bláto – raději jsem sesedla a cca 500 metrů koně vedla) a opětovném nasednutí se začal vztekat. Jeho obvyklou pozici hlavu mezi nohy a otáčení se směrem domů tentokrát vyšpikoval ještě pokusem o vyhazování. Oběma zadníma, jen cca půl metru do vzduchu. Takže nic strašného. Celkem vyhodil dohromady 26x a z toho dvakrát se mu povedlo vyhodit už o něco víc. Nechtěla jsem z něj slézt, aby neměl pocit, že když tohle udělá, zbaví se jezdce. Tenhle jeho protest trval cca 1,5 km. Vyhazoval (nebo se spíš o to zatím jen pokoušel – ještě nemá moc dobrou stabilitu s jezdcem) s větším počtem opakování, pokud šel za koněm. Cca dvakrát vyhodil, pár metrů ušel a znovu se to opakovalo. Zkusila jsem s ním jít první. Intenzita vyhazování byla mnohem menší, ale nezmizela úplně. Zkusila jsem s ním na 300 metrů přerušovaně nadvakrát naklusat ve střídání s krokem. Uklidnil se a domů už došel v dobrém naladění. A teď mě zajímá, jak byste postupovali dál vy? Nemám ani jízdárnu, ani kruhovku. Výběh je v kopci, takže nějaká práce „na jízdárně“ nepřipadá v úvahu. Okolo nás je všude především les a soukromé pole. Pár luk tu je. Ale opravdu hodně frekventované (pejskaři) u hlavní silnice a nebo totálně podmáčené či oplocené s krávami. Takže potřebuju obsedat „za pochodu“ v lese jedině. Jiné možnosti momentálně nemáme. A s předchozí kobylou tohle byla hračka. Jenže tenhle rozmazlenec, to je úplně jiná sranda s ním. Díky za tipy a nápady co a jak :)

Požádat o pomoc zkušenějšího. Od počítače vám nikdo neporadí, je potřeba tam být s tím koněm a reagovat na to, co dělá, okamžitě a dle situace.

Dnes je taková nepochopitelná móda, že si každý obsedá koně sám. Ne nadarmo se dřív koně prostě posílali na výcvik. Jasně, byl to třeba dril a třeba to bylo takové šablonovité, ale pro práci s mladým koněm je potřeba úplně jiný level zkušeností než pro běžné lesoježdění.

1.11.2022 20:10

D001K napsal(a):
Ahojte.

Proč rozmazlenec? Kůň, který 26x vyhodí (to jste fakt počítala?), tím něco dává najevo.

Nevidíme koně, nevidíme vás. Já bych postupovala s trenérem. Po vyloučení problému zdravotního nebo nepadnoucí výstroje.

1.11.2022 20:16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Požádat o pomoc zkušenějšího. Od počítače vám nikdo neporadí, je potřeba tam být s tím koněm a reagovat na to, co dělá, okamžitě a dle situace.

Dnes je taková nepochopitelná móda, že si každý obsedá koně sám. Ne nadarmo se dřív koně prostě posílali na výcvik. Jasně, byl to třeba dril a třeba to bylo takové šablonovité, ale pro práci s mladým koněm je potřeba úplně jiný level zkušeností než pro běžné lesoježdění.

Upřímně, já bych si koně na výcvik neposlala. Aniž bych to měla pod kontrolou. A ještě bych si pečlivě vybírala. Ne všechny metody se mi líbí.

Ale na druhou stranu bych si netroufla obsednout koně sama. Takže jsem zpátky u toho trenéra, kterému věřím.

1.11.2022 20:19
helas

XXX.XXX.116.228

Mně to trochu přijde, že toho koně neobsedáš, ale krotíš :-(

Asi bych se spokojila s tím, že snese sedlo a uzdečku a nechala mu do února od jezdění pauzu (nikoli od procházek na ruce a podobně, jinými slovy: být s ním co nejvíc k potěše obou, ale nejezdit).
Kdo ví, možná jsi moc pospíchala. On ten kůň při začátcích hlavně nesmí přijít na to, že by mohl vyhodit či cokoli takového. Ty se musíš přizpůsobit tomu, jak rychle či pomalu se učí. Plus i tomu, že nemusí být zdaleka ještě "na nohách" - koneckonců právě takhle to mohlo začít; že se bránil přílišné zátěži.
On ten kůň se musí napřed na jezdce nasvalit, aby ho mohl nosit, a to přecejen trvá. Možná to tak fakt je; on už chudák neví, jak ti to má říct. V tom lepším případě.

Pauza je někdy požehnaný pomocník. Dej mu ji - a pak začněte nanovo, jako úúúplně nanovo. S tím, že ty musíš přestat s čímkoli dřív, než koně to vůbec napadne, že už má dost.

To, co píšeš, se strašně mizerně odnaučuje - tak proč to koně vůbec učit?

Jistě, že i pak přijdou chvíle, kdy ti bude chtít sdělit, ať něčeho necháš. Ty to ale musíš zaslechnout hned - a abys v něm dokázala takhle číst, opravdu s ním musíš být co nejvíc, třeba jen tak. Hlavně aby ti zase začal věřit.

Jakýkoli jiný postup je jen a jen cesta do pekel, způsob, jak zkazit koně (nebo - s omluvou - tvorba koně, co chodí v pěti letech elka, v šesti eska a v devíti vůbec...).

No, a samozřejmě je to jak píšou ostatní. Obsedat a následně něco koně naučit je zcela odlišná věc, než jezdit koně hotového. Je to prostě úplně jiný živočišný druh, dá se říct. Bez trenéra se ti může podařit tak krokovka kolem komína. Taky bych nebyla nadšená ředstavou, že mi někdo někde nějak koně obsedne a vycvičí (teda pokud dotyčného neznám pomalu líp než sebe), ale ono to jde společně, spoluprací. Opravdu.
Jinak ne. On se i tím kozelcováním pěkně nasvalí a přivede ho k dokonalosti.

Před časem jsem měla tu pochybnou čest přihlížet tomu, jak přišel koupený koník - milý, zlatý ze země - pod sedlem občas taky, ale nikdy nikdo nevěděl, kdy přepne a začne tanec. Byl nebezpečný. A prošel si přesně tím, co popisuješ.
Asi se ti to nečte snadno, ale tak to prostě je, no.

1.11.2022 20:32
kallisto

XXX.XXX.61.218

Jestli jsem to správně pochopila, tak kůň chodí pod sedlo 1x za měsíc?

Já nevim, my jsme v dřevních dobách remonty zvykali právě na režim, pravidelnost a hlavně nějakou systematičnost.
Ze začátku nějaká lonž, navyknutí na pomůcky, pak chodili i dvakrát denně na patnáct minut, aby si zažili manipulaci, zvykali na zátěž na zádech atd a pak měli nějaký treninkový plán.

Za 1x měsíčně mi to nepřijde moc smysluplné.

Jak je kůň starý? V tom lese jste na něj nasedla pak ze země přes třmen, když jinak nasedáte ze stupínku? Sedlo se nepohnulo? Zuby v pořádku?

1.11.2022 20:37
D001K

XXX.XXX.111.11

Ano, souhlasím. Ani jsem při jeho pořizování neměla vůbec v plánu sama obsedat, To, že toto vyšlo u předchozí kobyly před lety neznamená, že to štěstí mě potká znovu. Koně jsem si pořídila mladého. Kopal po lidech, kopal jim kolem hlavy, probourával ohrady, nezvedal nohy, nenechal se vyčistit. Koňský puberťák. Bylo v plánu ho nechat rok dorůst a pak jej odeslat na 3 měsíce na výcvik. Měla jsem vybraného trenéra, zajištěného člověka, co mi ho odveze, peníze na straně. Bohužel o rok později přišly velké finanční výdaje někde jinde, které se bohužel museli zaplatit. (Dva pohřby v rodině - kdo platil, tem ví, kolik tohle stojí...) a na trenéra už nezbyly peníze. Možná je to hloupost, možná jsem měla počkat ještě rok a zatím si částku znovu našetřit. Ale zkusila jsem to a teď to úplně nechci vzdávat. Samozřejmě, i tato myšlenka mě napadla. Vyprdnout se na to, rok se mu zase věnovat na procházkách a prostě počkat. Čeho se však obávám, zda za rok třeba už nepřijde na řadu rodina a já se k tomu už potom nikdy nedostanu.
Chápu, že poradit od počítače je těžké obecně. A ke všemu v takové situaci. Jen tak dumám, přemýšlím. Sama se sebou se momentálně peru, zda pokračovat nebo počkat.
A hledám hledám někoho, kdo by byl ochotný za poplatek za mnou dojet a poradit i přes to, že tu nemám žádné zázemí.

1.11.2022 20:38
D001K

XXX.XXX.111.11

Proč rozmazlenec? Kůň, který 26x vyhodí (to jste fakt počítala?), tím něco dává najevo.

Nevidíme koně, nevidíme vás. Já bych postupovala s trenérem. Po vyloučení problému zdravotního nebo nepadnoucí výstroje.

Ano, vážně jsem to počítala :D :)
Nebylo to nic strašného a spíš mi to přišlo takové na protest. Přesto jsem si vzala číslo na fyzioterapeutku, ke které jsem koně rovnou objednala na zkontrolování. Dorazí za necelé dva týdny.

1.11.2022 20:38

D001K napsal(a):
Ano, souhlasím. Ani jsem při jeho pořizování neměla vůbec v plánu sama obsedat, To, že toto vyšlo u předchozí kobyly před lety neznamená, že to štěstí mě potká znovu. Koně jsem si pořídila mladého. Kopal po lidech, kopal jim kolem hlavy, probourával ohrady, nezvedal nohy, nenechal se vyčistit. Koňský puberťák. Bylo v plánu ho nechat rok dorůst a pak jej odeslat na 3 měsíce na výcvik. Měla jsem vybraného trenéra, zajištěného člověka, co mi ho odveze, peníze na straně. Bohužel o rok později přišly velké finanční výdaje někde jinde, které se bohužel museli zaplatit. (Dva pohřby v rodině - kdo platil, tem ví, kolik tohle stojí...) a na trenéra už nezbyly peníze. Možná je to hloupost, možná jsem měla počkat ještě rok a zatím si částku znovu našetřit. Ale zkusila jsem to a teď to úplně nechci vzdávat. Samozřejmě, i tato myšlenka mě napadla. Vyprdnout se na to, rok se mu zase věnovat na procházkách a prostě počkat. Čeho se však obávám, zda za rok třeba už nepřijde na řadu rodina a já se k tomu už potom nikdy nedostanu.
Chápu, že poradit od počítače je těžké obecně. A ke všemu v takové situaci. Jen tak dumám, přemýšlím. Sama se sebou se momentálně peru, zda pokračovat nebo počkat.
A hledám hledám někoho, kdo by byl ochotný za poplatek za mnou dojet a poradit i přes to, že tu nemám žádné zázemí.

Pak by asi bylo fajn napsat, odkud jste.

1.11.2022 20:42
D001K

XXX.XXX.111.11

Upřímně, já bych si koně na výcvik neposlala. Aniž bych to měla pod kontrolou. A ještě bych si pečlivě vybírala. Ne všechny metody se mi líbí.

Ale na druhou stranu bych si netroufla obsednout koně sama. Takže jsem zpátky u toho trenéra, kterému věřím.

Já měla vybráno. Výcvik na tři měsíce s tím, že poslední měsíc bych docházela minimálně 1-2x týdně a trénovala na jízdárně se svým koněm pod dohledem. Cena cca 40-50 tisíc včetně ustájení po dobu obsedání. Jestli se závěrečné tréninky pak měly platit ještě zvlášť, to netuším.
Bohužel jsem o všechny finance na toto určené přišla (platba dvou pohřbů a kamene,...) a do toho jsem přišla o druhou práci, díky které jsem si mohla dovolit bez problémů na tyhle věci dávat peníze na stranu. A tak teď přemýšlím, zda se na to nevyprdnout a raději znovu nezačít šetřit.

1.11.2022 20:57
D001K

XXX.XXX.111.11

helas napsal(a):
Mně to trochu přijde, že toho koně neobsedáš, ale krotíš :-(

Asi bych se spokojila s tím, že snese sedlo a uzdečku a nechala mu do února od jezdění pauzu (nikoli od procházek na ruce a podobně, jinými slovy: být s ním co nejvíc k potěše obou, ale nejezdit).
Kdo ví, možná jsi moc pospíchala. On ten kůň při začátcích hlavně nesmí přijít na to, že by mohl vyhodit či cokoli takového. Ty se musíš přizpůsobit tomu, jak rychle či pomalu se učí. Plus i tomu, že nemusí být zdaleka ještě "na nohách" - koneckonců právě takhle to mohlo začít; že se bránil přílišné zátěži.
On ten kůň se musí napřed na jezdce nasvalit, aby ho mohl nosit, a to přecejen trvá. Možná to tak fakt je; on už chudák neví, jak ti to má říct. V tom lepším případě.

Pauza je někdy požehnaný pomocník. Dej mu ji - a pak začněte nanovo, jako úúúplně nanovo. S tím, že ty musíš přestat s čímkoli dřív, než koně to vůbec napadne, že už má dost.

To, co píšeš, se strašně mizerně odnaučuje - tak proč to koně vůbec učit?

Jistě, že i pak přijdou chvíle, kdy ti bude chtít sdělit, ať něčeho necháš. Ty to ale musíš zaslechnout hned - a abys v něm dokázala takhle číst, opravdu s ním musíš být co nejvíc, třeba jen tak. Hlavně aby ti zase začal věřit.

Jakýkoli jiný postup je jen a jen cesta do pekel, způsob, jak zkazit koně (nebo - s omluvou - tvorba koně, co chodí v pěti letech elka, v šesti eska a v devíti vůbec...).

No, a samozřejmě je to jak píšou ostatní. Obsedat a následně něco koně naučit je zcela odlišná věc, než jezdit koně hotového. Je to prostě úplně jiný živočišný druh, dá se říct. Bez trenéra se ti může podařit tak krokovka kolem komína. Taky bych nebyla nadšená ředstavou, že mi někdo někde nějak koně obsedne a vycvičí (teda pokud dotyčného neznám pomalu líp než sebe), ale ono to jde společně, spoluprací. Opravdu.
Jinak ne. On se i tím kozelcováním pěkně nasvalí a přivede ho k dokonalosti.

Před časem jsem měla tu pochybnou čest přihlížet tomu, jak přišel koupený koník - milý, zlatý ze země - pod sedlem občas taky, ale nikdy nikdo nevěděl, kdy přepne a začne tanec. Byl nebezpečný. A prošel si přesně tím, co popisuješ.
Asi se ti to nečte snadno, ale tak to prostě je, no.

V pořádku, i takovou odpověď si ráda přečtu.
Kůň je můj mazlík. Mám ho ve svém, kousek od domova. Jsem s ním cca obden. Ze země bych řekla, že mi naprosto věří. Všude za mnou chodí, můžu dělat cokoliv a neleká se. Je takový zvídavý typ koně. Vlezlý. Hodný. Nechá si všechno líbit. Je to mazel. Na procházce se občas něčeho lekne, ale spíš jen sebou škubne. Strašně se bál vody. Nemohl projít ani v blízkosti louže. V létě jsem ho učila nebát se vody, do poloviny září jsme se několikrát týdně chodili na ruce plavit.
Ono přestat teď s tím, co se děje a začít úplně odznova příští rok není problém. Beztak je brzy tma a terén začne být hodně kluzký tady u nás, jakmile začne víc pršet. Na jaře máme v plánu přechod do nového, taky svého. Je v plánu zřízení kruhovky a mini jízdárny. Tak to možná necháme až na nové doma. A začneme asi tedy od úplného začátku. Přeci jen jsem čekala prakticky už rok a půl, tak mě další půl rok už nezabije. Na jednu stranu jsem doufala, že spolu budeme kráčet v kroku/klusu sněhem, kterého tu bývá poměrně dost. Ale snad tahle zima není naše poslední společná a třeba příští rok se dočkám. A do té doby můžu zatím znovu šetřit na trenéra, ať to máme z gruntu a pořádně :)
Díky za odpověď.

1.11.2022 21:00
helas

XXX.XXX.116.228

On je sám?

1.11.2022 21:06
D001K

XXX.XXX.111.11

helas napsal(a):
On je sám?

Není sám.
Bylo ve výběhu 7 koní. Dva šli do jiného, jeden zemřel v létě. Teď tu jsou ve 4.

1.11.2022 21:15
D001K

XXX.XXX.111.11

kallisto napsal(a):
Jestli jsem to správně pochopila, tak kůň chodí pod sedlo 1x za měsíc?

Já nevim, my jsme v dřevních dobách remonty zvykali právě na režim, pravidelnost a hlavně nějakou systematičnost.
Ze začátku nějaká lonž, navyknutí na pomůcky, pak chodili i dvakrát denně na patnáct minut, aby si zažili manipulaci, zvykali na zátěž na zádech atd a pak měli nějaký treninkový plán.

Za 1x měsíčně mi to nepřijde moc smysluplné.

Jak je kůň starý? V tom lese jste na něj nasedla pak ze země přes třmen, když jinak nasedáte ze stupínku? Sedlo se nepohnulo? Zuby v pořádku?

Pod sedlem byl dohromady cca 5x. Bez sedla cca 10x třeba jen na pár minut. Lonž díky terénu zde není absolutně možná. Snad zjara, až budeme v novém. Chceme zřídit kruhovku a nějakou menší jízdárnu.
Zvykala jsem na pobídky do kroku/klusu a zastavení ze země na otěži s tušírkou podle Kristýny z projektu Nech se nést. Reaguje prakticky okamžitě.

Koni byly na jaře 4 roky. Valach. Kastrován ve 2,5 letech. Zuby dělané na jaře - byly mu trhány vlčáky. Udidlo jsem začala dávat teprve po zhojení a kontroly huby a zubů veterinářkou dva měsíce po trhání. Ano, i v lese jsem nasedla z vyvýšeného místa. Nasedala jsem z pařezu.
Pravda... Sedlo bych mohla nechat zkontrolovat, zda sedí či nikoliv. Fyzio je již objednaná.

1.11.2022 21:25

A nepoštípalo ho v tom lese něco, teď jak bylo to teplo, mouchy dělaly jako krvelačné saně, tipky nebyly pozadu, moje kobyla se oháněla i zadníma, švihala ocasem, nějaké dlouhé krokování nepřipadalo v úvahu, prostě těm potvorá utect, mormálně jsem jí musela pak narepelentovat jako v létě (a to jsem jí i dvakrát, teď na konci října, vzala hadicí po ježdění , krk a do půl těla, kýty a mezinoží)

1.11.2022 21:29
D001K

XXX.XXX.111.11

A nepoštípalo ho v tom lese něco, teď jak bylo to teplo, mouchy dělaly jako krvelačné saně, tipky nebyly pozadu, moje kobyla se oháněla i zadníma, švihala ocasem, nějaké dlouhé krokování nepřipadalo v úvahu, prostě těm potvorá utect, mormálně jsem jí musela pak narepelentovat jako v létě (a to jsem jí i dvakrát, teď na konci října, vzala hadicí po ježdění , krk a do půl těla, kýty a mezinoží)

Ničeho jsem si nevšimla, že by byl poštípaný nebo pokousaný. Ale je pravda, že se mi v jednu chvíli oháněl po nohách a štípal zubama za podbřišník. Ale to trvalo možná půl minuty, těsně před tím, než zkusil poprvé vyhodit. Ale nebyl odřený, ani spařený - přesto domů přišel vlhký (zátěž, bylo vedro a je pořádně nasrstěný). Stalo se to v neděli a znovu jsem mu místo pod podbřišníkem kontrolovala dnes a nikde ani tečka, nikde není nic jinak.

1.11.2022 23:12

tak mě se nedavno povedlo kobylu podbřišníkem odřít, zapla jsem ho na zápinku 1-3 , místo obvyklého 2-3. za loktem na té jemné kůžičce malé sedřené místo jako pětikoruna...během ježdění se mi tam dvakrát ohnula a chtěla si to jako by podrbat....

teď jak byla nervní z "much" jsem jí rukou ohmatala oblast vemínka, třísel a pupíku, zda tam nemá rozkousaná místa, pupek byl trochu podezřelý...takové krustičky tam byly, no holky tu zmiňují kloše, já je na koni nikdy nenašla...ale na sobě ve vlasech a na psovi v oblasti vnitřních stehen a obvzlášť po návštěvě lesa jo.

1.11.2022 23:24
helas

XXX.XXX.116.228

Jojo, v první chvíli, kdy jsem četla poslední příspěvek zadavatelky, mě napadlo "vyměň podbřišák, nebo na něj dej beránka" :-)

Moje kobyla taky vyloženě hysterčí, když ji něco šlehá do břicha (kopřivy, oujé!) nebo kouše (ať žijí repelenty).

Jednou jsme se v terénu zamotaly do pole ostropestřece. Bože, jak já žehnala bývalé majitelce, která kobylku nekompromisně naučila PRRRR!
To nám dodnes slouží jako - občas oprašovaný - absolutní imperativ. Normálně používám Stááát, eventuálně jen pomůcky sedem. Ovšem v takovéhle chvíli není nad Prrr! :-) Čili: "zamrzni a neřeš" :-)

To znamená, že by asi stálo za pokus ten podbřišák vyměnit, nebo zjemnit tím beránkem. Kůň by měl být vyslyšen ;-)

2.11.2022 07:32
kallisto

XXX.XXX.217.242

Tak jestli byl pod sedlem zatím tak málo a vždy po tak dlouhé době, tak je to dle mého jen jeho práce s rovnováhou a zátěží pod sedlem, navíc v terénu.

2.11.2022 08:12

Pod sedlem desetkrát, to bych viděla pořád ještě na čtvrthodinovky, desetiminutovky. A ne na celou vyjížďku, třeba na hodinu. Natož jednou do měsíce, v takovém režimu není šance nasvalit.

Máte tak svažitý výběh, že nemůžete sednout na koně v něm?

My jsme na remonty sedali minimálně dvakrát týdně, když si zvykaly. Ta rutina udělá hodně, a pomůže to s posilováním.

Ale být vámi bych opravdu počkala na tu jízdárnu a přizvala trenéra.

2.11.2022 10:08
Arbora

XXX.XXX.134.192

Radšej by som sedlala "denne na pár minút", než raz mesačne chodiť niekam krokom. To kôň nemá šancu nijako sa vyrovnať so záťažou na chrbte.

K problému, nevidíme, aké signály dával kôň pred tým, než začalo ródeo. Možno už dlhodobo hovoril, že sa necíti dobre a len stupňoval svoj odpor, až to vyvrcholilo takto. Vrátila by som sa na tú zem, pracovala by som pokojne obdeň (za "prácu" považujem aj blboti vo výbehu, chodenie na ruke cez kavalety, cúvanie, obraty, atď.), na vychádzky aj s nasedlaným a sadať iba príležitostne, kľudne len nasadnúť a zosadnúť. Alebo spraviť pár krokov. A keď budete mať ovotú jazdiareň, riešila by som niekoho, kto s tým obsadaním pomôže. Alebo teda výhľadovo šetriť na ten výcvik.

2.11.2022 11:04
jesie

XXX.XXX.224.171

My jsme si taky prožili období "vzdoru",kdy parkrát zkusil mladý vyhazovat a stavět se na zadní ( obsedli jsme ve 4 letech)... příprava ze země je pro mě základ,když něco nejde,vracím se zpátky na zem :)
Řešili jsme hlavně tím,že měl nastavený režim 3x týdně pod sedlo,klidně jen na 20 minut,ale jízdárna...venkovní ideálně nebo hala. Přiznám se,že prát se s koněm v terénu mi přišlo hrozně kontraproduktivní a zakládám si na tom,že mám koně jemné na hubu a na pomůcky,což moc nejde,když budu koně držet,aby nikam neprchal (ten náš chtěl i prchat)....
Postupně jsem navyšovala zátěž o krátkou lonž (není vhodné mladé koně přetěžovat na kruhu) a to jen pro to,aby se naučil uvolňovat a pracovat s rovnováhou na kruhu,letos už i kavalety - na lonži a teď už i pod sedlem...

Na zlobení nám prostě funguje práce...pravidelná,vzhledem k věku klidně těch 20-30 minut a klidně i denně....pak nevymýšlí vůbec nic a troufám si tvrdit,že není zpruzený a tak nějak to neřeší...

P.S. Tohle mi fungovalo i u dětí :D Když měli zaměstnané hlavy a tělo,tak byla výchova skoro brnkačka

JanaJanaJanaJana

2.11.2022 11:05
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

D001K napsal(a):
Pod sedlem byl dohromady cca 5x. Bez sedla cca 10x třeba jen na pár minut. Lonž díky terénu zde není absolutně možná. Snad zjara, až budeme v novém. Chceme zřídit kruhovku a nějakou menší jízdárnu.
Zvykala jsem na pobídky do kroku/klusu a zastavení ze země na otěži s tušírkou podle Kristýny z projektu Nech se nést. Reaguje prakticky okamžitě.

Koni byly na jaře 4 roky. Valach. Kastrován ve 2,5 letech. Zuby dělané na jaře - byly mu trhány vlčáky. Udidlo jsem začala dávat teprve po zhojení a kontroly huby a zubů veterinářkou dva měsíce po trhání. Ano, i v lese jsem nasedla z vyvýšeného místa. Nasedala jsem z pařezu.
Pravda... Sedlo bych mohla nechat zkontrolovat, zda sedí či nikoliv. Fyzio je již objednaná.

Je pravděpodobně přetažený a přehlcený, tj. má přehlcený harddisk.

S mladým koněm musíte pravidelně a po malých dávkách.

Jestli byl po jen 15krát nebo i míň pod sedlem a už s ním jezdíte vyjížďky, tak se nedivte.

Chce to třeba první týdny každý den po deseti minutách. Nedostat se do situace, kdy začne dělat bordel. To znamená krok, rozcházet se, zastavovat. Rytmus. Zatáčení. Teprve potom navyšovat.

Terén přichází až potom, co ho dokážete bezpečně zastavit a ovládat aspoň v kroku a v klusu na jízdárně.

Já nevím, jak bych to řekla, ale kromě toho, že nevíte jistě, jestli má v poho záda a tedy i dobře padnoucí výstroj, prostě toho po tom koni chcete moc najednou a on už z těch všech příkazů a pokynů může být přehlcený. Další věcí pak je, jaký je, jak jste dobrý jezdec, to je také alfa omega.

Ten kůň není ve fázi ho nechat půl roku stát a pak se uvidí. Tohle je na reobsednutí. Tzn. dát dva týdny volno, aby si vorazil a pak začít znova, pod dohledem. Tohle můžete zvládnout sama, ale musíte u toho myslet a konzultovat.

JanaJanaJanaJana

2.11.2022 11:59
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Čtu si úvodní příspěvek ještě jednou a jsem fakt přesvědčená, že jste přepálili start. 1x za měsíc s ním jdete minimálně dva kilometry a teď si to vemte - totálně nabouráte jeho režim a děje se toto:
- kůň jde do prostoru, který nezná a už takto ho to znervózňuje - těch vzruchů a podnětů je tam miliarda
- má na zádech batoh, který absolutně není zvyklý nést a on se s tím táhne víc jak 2 km, to je také zátěž
- bůhví, jak sedne sedlo, to je další proměnná, takže případný diskomfort
- nevíme, jaký jste jezdec, ale třeba ne předpisový (to byste se takto neptala), tudíž dost možná koni v dost věcech vadíte
- dáváte nesourodé pokyny nebo jich je moc a dlouhou dobu - mladý kůň se nedokáže tak dlouho soustředit, je jako malé dítě...to je jako kdybyste nutila prvňáka číst celé dopoledne, nebo ho nutila chápat násobilku, když neumí sčítat a odčítat!

Suma sumárum - vypadá to, jak kdybych Vás chtěla shazovat - ne. Nechci říct, že o koních nevíte nic. Chci Vám jen pomoci pochopit, ale jemněji to napsat nejde. Koně jsou inteligentní zvířata, ale abnormálně citlivá a nesoulad dávají najevo již jemnými nuancemi, na které nejsme každý stejně citlivý. A ze strany Vašeho koně je to NE velmi silné, on už to moc víc říkat nemůže. Je možné, že Vaše předchozí kobyla byla větší salámista, i takoví koně jsou, jenže většina koní by se tímto přístupem chovala stejně.

Jinak ještě jedna rada - kromě toho, že musíte nastolit pravidelný, ale postupný režim koni - začátečníkovi:

Naprosto zásadní je také vycítit případné kritické místo/situaci a předejít tomu. Když nastane problém, třeba vyhodí jednou, uvede koně do klidu, opravím to, trochu se s ním projdu a pak skončím. A ne že mu dám prostor, aby to udělal 26x, nemůžete udělat víc proto, abyste jeho chování upevnila...kůň je zvíře zvyku.

Někdy je méně více a u koní to platí 100x.

2.11.2022 17:52
koně

XXX.XXX.174.63

Nemyslím,že je pro úplnou remontu nezbytně nutná jízdárna a kruhovka ,v podstatě ani nějaké honění na lonži.
Jděte někam do lesa,v klidu ,já s remontami chodila třeba 20 minut . Nečetla jsem všecko ,co kdo tady radil ,ale za mě je nejlepší vyjížďka v terénu .Koně to nenudí ,jde tak nějak sám od sebe ,čučí si ,musí zvedat nohy a rovnat balanc ,sám od sebe. A máte hotovo,aniž by kůň zjistil,že s něco učí.
Když ho máte doma ,tak ho vezměte prostě méně a častěji .
Podle toho ,co píšete ,tak toho už umí docela dost .Podle mě bude mít momentálně akorát zmatek.
Byla bych ráda,že se nechá v klidu nacajkovat,nasednout ,na povel zastaví ,a na jiný se rozejde.
No ,a třeba dvakrát v týdnu a jednou o víkendu bych se tedy nějak vypravila.Na chvilku .V klidu ,dokud bude v pohodě .Vrátit se ,než vůbec by nepohodu projevovat začal.

3.11.2022 12:09

Já bych teda ve chvíli, kdy je problém, určitě chtěla názor trenéra - pokud trenér bude ochotný jít na procházku, super. Pokud ale nebude, je lepší mít na to nějaký použitelný prostor, to už je jedno jestli jízdárnu nebo kus rovné louky vedle stáje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík