Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Linx

2.11.2022 02:02
Linx

XXX.XXX.41.185

Dobrý den, prosím o radu a pokud možno jen odpovědi na moje otázky. Mám poslední možnost zachránit kobylu (pony). Chronický utěkář a vymýšleč. Kobyla dostala poslední šanci před jatky (trenéři, shipeři a další zaříkávači už svojí šanci měli). Bude v menším výběhu o čtyřech lankách a třech páskách, vím že jí lanko může pořezat ale potřebuji něco pevného (už zdrhnout prostě nesmí) dřevo rozebírá, pásky trhá... otázka č. 1 Budem pro ní kupoval sólo zdroj doporučili by jste mi zdroj co fakt tluče? Na malou ohradu? Otázka č. 2 pro začátek bych jí chtěl nějak ,,utlumit" na manipulaci je v pohodě ale ve výběhu vymýšlí, našel jsem nutrihorse calm a topvet relax ale jestli bude mít někdo něco osvědčeného budu rád za tip.
Ať už pracovala nebo ne furt stejné velké pastviny, stádo, seno nonstop a prostě furt vymýšlí, poslední kapka byla když sebrala sebou celé stádo a koně běhali po silnici. Myslím si že na jatka jí je škoda pod sedlem i země je skvělá a sveze i začátečníka.
+ typ na koňské hračky aby si všímala čehokoliv jiného než ohrad.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2022 07:47

Proč takového koně dávat na jatka, proč ho neprodat někomu, kdo na to má podmínky?

A co udělat, aby neutíkala? Snadná pomoc, udělejte pořádnou ohradu. Pevnou ohradu potaženou pletivem a před to zevnitř výběhu předsazený ohradník. Plná ohrada bude také fungovat, když za ni neuvidí. Takže můžete výsledek ještě potáhnout klidně nějakou neprůsvitnou folií nebo látkou.

Pokud nepostavíte pevnou ohradu, lanka a pásky vám znovu projde, když už se to naučila. Můžete zkusit tu ohradu udělat dvojitou nebo trojitou (tj. dvě nebo tři ohrady z tyček/kůlů a lanek/pásek za sebou, s rozestupem třeba půl metru). Prostorová překážka může přeci jen být účinnější. Můžete místo lanka použít silný drát. Takový, jako se používá pro skot - napnout ho na kůly. Ten celkem něco vydrží.

2) Zklidňující přípravky fungují jen dokud je podáváte. A samozřejmě jejich účinek v průběhu dne pomalu odeznívá. Jako prevence před útěkem z ohrady mi to přijde jako zbytečná investice. Každopádně tyto volně prodejné by neměly nadělat škody.

1) Na nákup nového zdroje se poraďte s odborníky, doporučuji třeba Kamír, mají poradnu a pomohou vám sestavit vhodný komplet.

3) koňské hračky fungují většinou na principu dolování potravy. A jediná potrava, kterou bude moct mít poník ve výběhu nonstop, bude seno. Ale pokud si nevšímala sena dříve jako motivace, ani teď ji nebude motivovat. Takže bych se na hračky vykašlala a akorát to seno nacpala do sítí, aby ho nesežrala hned a zabránilo se větší nudě.

No a samozřejmě, pokud tam bude sama, tak motivace zdrhnout bude exponenciálně větší, než když zdrhala z ohrady od koní.

A než držet koně samotného, to fakt radši prodat.

2.11.2022 08:14
Nezzie

XXX.XXX.68.207

Postavila bych plot. Nebo dřevěnou ohradu a to hodně bytelnou, kterou nezničí ani stádo krav. A na to pásku klidně pět řad.
Zdroj nejlépe 10J slabší určitě ne.

2.11.2022 09:01

Bez pevné ohrady se neobejdete.

2.11.2022 09:04

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bez pevné ohrady se neobejdete.

Jsem téhož názoru.

2.11.2022 09:35

Linx napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu a pokud možno jen odpovědi na moje otázky. Mám poslední možnost zachránit kobylu (pony). Chronický utěkář a vymýšleč. Kobyla dostala poslední šanci před jatky (trenéři, shipeři a další zaříkávači už svojí šanci měli). Bude v menším výběhu o čtyřech lankách a třech páskách, vím že jí lanko může pořezat ale potřebuji něco pevného (už zdrhnout prostě nesmí) dřevo rozebírá, pásky trhá... otázka č. 1 Budem pro ní kupoval sólo zdroj doporučili by jste mi zdroj co fakt tluče? Na malou ohradu? Otázka č. 2 pro začátek bych jí chtěl nějak ,,utlumit" na manipulaci je v pohodě ale ve výběhu vymýšlí, našel jsem nutrihorse calm a topvet relax ale jestli bude mít někdo něco osvědčeného budu rád za tip.
Ať už pracovala nebo ne furt stejné velké pastviny, stádo, seno nonstop a prostě furt vymýšlí, poslední kapka byla když sebrala sebou celé stádo a koně běhali po silnici. Myslím si že na jatka jí je škoda pod sedlem i země je skvělá a sveze i začátečníka.
+ typ na koňské hračky aby si všímala čehokoliv jiného než ohrad.

A to bude o samotě? Nebo jsem špatně pochopila?

Trvale (ani dočasně) pro vaše účely utlumit koně nelze.

Pevná ohrada, viz výše.

3.11.2022 07:27
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Takové zvíře je problém. Jako opravdu problém který je lépe si do domu ani netahat. Je to zvládnutelné, ale jen na základě zkušeností... Když tu dostanete postup a bude potřeba ho malinko modifikovat, bez zkušeností to nezvládnete a celá záležitost skončí neúspěchem. Navíc si poník osvojí další znalost jak na to, aby nebyl prostorem omezen... Celé se to pak cyklí a ve spirále spíš zhoršuje.

A jako vždy si myslím, že je tu málo vstupních informací. Co je to za poníka - plemeno, typ, výška, věk, temperament, krmení, záživnost.... Nebát se dát fotky v zootechnickém postoji, ale i hlavu (nakonec Hempfling čte koně hlavně z rysů na hlavě). A taky co nejvíc popsat co a jak se dělo do teď.

Jako příklad uvedu příběh tažné pětileté kobyly která utíkala z ohrad tak, že byla po okolí vyhlášená. Nakonec si ji koupil starší pán o něco míň jak "za maso". Odnaučil ji to. Ale je nutno říct, že to byl selský synek co měl koně doma + měl tetu provdanou na hřebčíně a každé prázdniny tam trávil tam. Tedy měl celoživotní zkušenosti které nelze někde načíst. Konkrétně pro tuhle kobylu postavil v zahradě (na Hané mají selské zahrady v hranicích pozemku zeď - širokou a vysokou z nepálených cihel). Ohrada byla z lešeňových trubek postavená tak, že ji další jistící trubka zapírala do třetí strany - to prostě nešlo převrátit. A směrem dovnitř byla teprve ohrada z elektrické pásky. (co a jak se přesně dělo a jak moc ji musel potrápit elektrikou když při útěku narazila do té pevné ohrady z lešení - to tedy nevím a odhadnout správnou míru tak aby už kobyla neměla nikdy potřebu to opakovat - to jsou ty zkušenosti co je nemáte). Pán to dokázal během jednoho víkendu opravdu vyřešit, ALE takové zkušenosti a materiální a prostorové zázemí se sejde vzácně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík