Mohl by mi prosím někdo poradit granule, které jsou bez jakéhokoliv obilí. Nebo z čeho udělat KD pro mladou kobylu, která nic nedělá. Potřebuji jen udržet v kondici přes zimu.
Měla jsem pro ni NE classic a nemůžu si pomoct chová se potom jak krava. Do toho dostává olej a vit C.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžete krmit objemové krmivo (i když NE je hodně vojtěška - tak jestli vám nedělá problémy ta), okopaniny, olejniny, tuky.
Režim?
Teď má kobyla dobrou kondici?
Jaký má přístup k objemovému krmení, může ho dostat víc?
Kolik toho NE dostává? A kolik oleje?
Máte zkušenost s tím, že by nějak přes zimu shazovala?
Dekujete? Jakou má kvalitu srsti?
napsal(a):
Můžete krmit objemové krmivo (i když NE je hodně vojtěška - tak jestli vám nedělá problémy ta), okopaniny, olejniny, tuky.
Režim?
Teď má kobyla dobrou kondici?
Jaký má přístup k objemovému krmení, může ho dostat víc?
Kolik toho NE dostává? A kolik oleje?
Máte zkušenost s tím, že by nějak přes zimu shazovala?
Dekujete? Jakou má kvalitu srsti?
Režim má 24/7 , s obézní kámoškou ( u té zase mám opačný " problém" )
Kondici bych řekla, že má teď dobrou , přesrstila pěkně. Seno dostávají do sítě 2xdenně , každá asi 6/7kg sena na jedno krmení. Krmení si hlídá, druhou k němu nepustí.
NE jednu odměrku tu 2l ( nevím kolik to teď přesně ). Oleje cca 100ml.
Loni jsme přez zimu dekovaly, dovezla jsem ji před zimou a byla zvyklá být ve stáji. Takže letošní zima bude právě premiéra bez deky...a tak trochu se toho právě bojím.

A ona ten příkrm potřebuje?
Já po zkoušeních všech možných bezobilných prefabrikátů skončila na KD složené z vojtěškové řezanky a konopných otrub. Ale moje kobyla už potřebuje přidávat tuky.

Když je 24/7, nebudou asi možné řepné řízky, to byste jich musela krmit půl kýble dvakrát denně (tak kilo a půl v suchém stavu - v podstatě stejně jako toho NE, energ. hodnota je srovnatelná). Pokud ale máte možnost krmit řepné řízky, tak to vyřeší všechny vaše potíže (hrstičku můžete krmit i tlusťochovi). Do toho minerálku a ten olej, oleje lze přidat, zejména třeba při hnusném počasí, na dvojnásobek, ale klidně bych zdvojnásobila rovnou. Pokud začne nepřiměřeně nabírat, ubrat se dá vždycky. Do toho můžete nasypat čerstvě mletý len dle doporučeného dávkování z nějakých stránek, k tomu klidně drcenou slunečnici taky podle dávkování odkudkoli - nebo to konopí (len, konopí a sl. na esenciální amino a bílkoviny). To už bude i celkem slušné krmení ve srovnání s tím NE - energeticky bohatší. To bude potřeba, protože jestli vám na té "odměrce" NE držela doteď váhu, tak jak zaprší, půjde to dolů. Dost možná se doteď i pase, jak tráva přestane dorůstat, bude taky mít co dělat se udržet.
Když tam máte obézu, tak se holt nedá řešit vojtěškovým senem nebo senáží, to je jasné. Ale ta řepa se dá nahradit do kyblíku jak řečeno tou vojtěškou, jestli ta není problém.
Když půjde kondičně dolů a nepomůže navýšit ty olejnaté suroviny, nemá moc smysl pokoušet se zvyšovat podíl řepy, protože ta je na objem strašně málo energetická. To bych už pak spíš zadekovala.
Já teď plnokrevníkovi krmím hodně jablek (2-5 kg denně, jak se mu chce, má k nim adlibitní přístup - samozřejmě s postupným navykáním od začátku). Ale na to každý kůň reaguje jinak, a klidně vám po nich (jedn. cukry) může taky šašit. Mně plnokrevník asi šaší trochu víc (ale máme taky čerstvý oves)....
Mě pořád není jasné, jak může nějaký výrobce deklarovat krmivo bezobilné,když jsou v něm klíčky kukuřice,pšenice a navrch pšeničné otruby
To je přeci stále ještě obilí? Byť ne přímo zrno samotné .
Jestli se tyhle složky mají jako ztratit v záplavě jiných ,zajímavě znějících, odpadů typu slupek ,výlisků, zrníček a tak ?
napsal(a):
A ona ten příkrm potřebuje?
Já po zkoušeních všech možných bezobilných prefabrikátů skončila na KD složené z vojtěškové řezanky a konopných otrub. Ale moje kobyla už potřebuje přidávat tuky.
No,to právě ještě nevím... vždycky jsem měla dobře krmitelne teplokrevníky. Zvyklé venku.
Takže je to taková premiéra , jak pro mě tak pro kobylu.

Nezzie
napsal(a):
No,to právě ještě nevím... vždycky jsem měla dobře krmitelne teplokrevníky. Zvyklé venku.
Takže je to taková premiéra , jak pro mě tak pro kobylu.
Na fotce hubeňoura nevidím.

Nezzie
napsal(a):
Hubená teď určitě není 😅 to jo
Jen bych ji ráda udržela i přes zimu. Snažila jsem se jí vykrmit ( pastva, seno, ta NE classic) než přijdou mrazy a nečasi co přijdou ustala bez úhony a ještě lépe bez deky.
myslím, že za to clasiky nemůžout, ale je ještě pastva a ta je teď plná cukrů...v dávce co dáváte je obilovin do pár deka. od NE je uplně bezobilné premium(15 kg ) a plusko.
A koně na podzim jsou obecně trochu svižnější.
já dávám jen plecháček clasiků (ale do vojtěškové řezanky aby toho bylo víc + nějaké dobroty) a po ježdění přidám plecháček pluska.
napsal(a):
myslím, že za to clasiky nemůžout, ale je ještě pastva a ta je teď plná cukrů...v dávce co dáváte je obilovin do pár deka. od NE je uplně bezobilné premium(15 kg ) a plusko.
A koně na podzim jsou obecně trochu svižnější.
já dávám jen plecháček clasiků (ale do vojtěškové řezanky aby toho bylo víc + nějaké dobroty) a po ježdění přidám plecháček pluska.
Já to několikrát zkoušela. Když kyblík nedostávala byla klidnější ( chování k druhé kobyle ), když ho dostane tak se chová pár dní jak praštěná ( i když ji ho pak už zas nedám ). Každá kobyla žere svůj kybl sólo a nedostanou se k sobě. Prvně vždy dostanou seno, pokud není pastva ( kterou mám teď zavřenou a jdou tam na omezenou dobu 0,5-2h aby z ní nebyla oranice ). Když ji ho nedám tak se zase po čase hodí do pohody a je z druhou zadobře. Všechno dělám pořád stejně.
koně
napsal(a):
Mě pořád není jasné, jak může nějaký výrobce deklarovat krmivo bezobilné,když jsou v něm klíčky kukuřice,pšenice a navrch pšeničné otruby
To je přeci stále ještě obilí? Byť ne přímo zrno samotné .
Jestli se tyhle složky mají jako ztratit v záplavě jiných ,zajímavě znějících, odpadů typu slupek ,výlisků, zrníček a tak ?
Já to chápu tak, že nejvíce energie obsahuje v obilí endosperm (to je to co se mele na mouku). Obilné klíčky jsou už vlastně "malá rostlina" - endosperm se klíčením pozmění, jsou tam pak jednodušší cukry co jsou lépe využitelné pro kvasinky při výrobě piva (klíčky jsou vlastně průmyslový odpad z pivovarnictví).
Všechna granulovaná krmiva jsou sestavována především tak aby se využily odpady z výroby potravin pro lidi a doplněna dalšími komponenty jsou proto aby vyhověla nárokům co nejširšího počtu cílových zvířat. Je jedno jestli u koní, psů, prasat... Pokud zvíře spadá do nějaké výjimky (mladé v růstu, staré, nemocné atd.) je vhodné nechat mu sestavit KD na míru. Klidně s tím, že využijete nějaké široce doporučené výrobky + doplněk. Stejně tak je dobrá i KD sestavená ze statkových krmiv. Jen je dobré mít to opravdu přepočítané z více úhlů (ne jen energetická bilance, ale i poměr CA:P, stopové prvky atd.) A hlavně udělat zpětnou vazbu - tedy po cca 2 měsících zhodnotit co se stalo - zvážení, měření páskou.

Nezzie
napsal(a):
Já to několikrát zkoušela. Když kyblík nedostávala byla klidnější ( chování k druhé kobyle ), když ho dostane tak se chová pár dní jak praštěná ( i když ji ho pak už zas nedám ). Každá kobyla žere svůj kybl sólo a nedostanou se k sobě. Prvně vždy dostanou seno, pokud není pastva ( kterou mám teď zavřenou a jdou tam na omezenou dobu 0,5-2h aby z ní nebyla oranice ). Když ji ho nedám tak se zase po čase hodí do pohody a je z druhou zadobře. Všechno dělám pořád stejně.
asi dost dobře nechápu takové krmení, dát / nedat...
ale: pokud nekrmíte pravidelně a kobyle podsunete jednou za čas něco víc energetického, tak se nedivte, že jí haraší....
napsal(a):
asi dost dobře nechápu takové krmení, dát / nedat...
ale: pokud nekrmíte pravidelně a kobyle podsunete jednou za čas něco víc energetického, tak se nedivte, že jí haraší....
Loni ho měla pře zimu stále. S jarem jsme ho nedávala. Poté jsem opět začala s podzimem. Vzhledem k tomu, že vím jak se chovala loni a jak se chovala zase po krmení, tak jsem si to spojila ( možná podle vás blbě ) poté jsem zkusila krmení odebrat a ano chová se jinak když ho nemá. Teď ho má zpět a chová se jako tur. Proto hledám něco z čeho by ji nehrabalo. Nebudu tu vysvětlovat do puntíku, to opravdu nemám zapotřebí. Ať už si myslíte co chcete.
Můj dotaz : udržet ji v kondici přez zimu , nejlépe bez deky s tím, že mi nezabije druhou kobylu. Stačí vám to tak??

jelikož je to internetová diskuse a do hlavy ,jak to myslíte, dát / nedat, vám nevidím, by takovéto vysvětlení bylo lepší než to první, ano mě to stačí.... vysvětlovat do puntíku by jste měla, pokud chcete aby se někdo zamyslel, když na to nestačíte sama, napište si výživářovi o sestavení KD, budete vysvětlovat víc než do puntíku....
Jestli hledáte jen bezobilné granule, müsli, na to stačí internet a nemusíte vysvětlovat nikomu nic.
Nezzie
napsal(a):
Loni ho měla pře zimu stále. S jarem jsme ho nedávala. Poté jsem opět začala s podzimem. Vzhledem k tomu, že vím jak se chovala loni a jak se chovala zase po krmení, tak jsem si to spojila ( možná podle vás blbě ) poté jsem zkusila krmení odebrat a ano chová se jinak když ho nemá. Teď ho má zpět a chová se jako tur. Proto hledám něco z čeho by ji nehrabalo. Nebudu tu vysvětlovat do puntíku, to opravdu nemám zapotřebí. Ať už si myslíte co chcete.
Můj dotaz : udržet ji v kondici přez zimu , nejlépe bez deky s tím, že mi nezabije druhou kobylu. Stačí vám to tak??
Hele to vysvětlování do puntíku je nutnost - píše se to tady v každém dotazu na krmení!
Prostě bez kvalitního vstupu nelze očekávat kvalitní výstupy.
Váš problém bude nejspíš i ve složení "stáda". Jestli správně chápu, tak máte dvě kobyly a jiní koně tam nejsou. A ty dvě jsou hodně rozdílné co se týče jejich životních potřeb. Mladé zvíře prostě potřebuje "šašit, prudit, hrát si, testovat hranice" atd. Na všechny tyhle aktivity + růst potřebuje energii. Naopak druhá snadno krmitelná a tlustá kobyla už je v jiné životní fázi...
Myslím si, že máte u koní víc problémů než jen krmení. Chce to komplexnější pohled. Zkvalitnit zootechniku. A to vyžaduje odstup a pohled z co nejvíc úhlů - pozvat si cizího člověka který tomu opravdu rozumí a uvidí co se děje. (a jsme zpátky u toho proč se tady doptáváme na zdánlivé pitomosti a do puntíku - ony jsou totiž moc důležité pro celkový obraz)
napsal(a):
jelikož je to internetová diskuse a do hlavy ,jak to myslíte, dát / nedat, vám nevidím, by takovéto vysvětlení bylo lepší než to první, ano mě to stačí.... vysvětlovat do puntíku by jste měla, pokud chcete aby se někdo zamyslel, když na to nestačíte sama, napište si výživářovi o sestavení KD, budete vysvětlovat víc než do puntíku....
Jestli hledáte jen bezobilné granule, müsli, na to stačí internet a nemusíte vysvětlovat nikomu nic.
Ano nad využívařem taky uvažuji. Hledat jsem hledala, spíš hledám už 14dni ale priznejme si, že je tolik značek a tolik druhů, že se v tom úplně vyznat nedá. I když se tváří nějak kolikrát je složení zavádějící.
Pipilota
napsal(a):
Hele to vysvětlování do puntíku je nutnost - píše se to tady v každém dotazu na krmení!
Prostě bez kvalitního vstupu nelze očekávat kvalitní výstupy.
Váš problém bude nejspíš i ve složení "stáda". Jestli správně chápu, tak máte dvě kobyly a jiní koně tam nejsou. A ty dvě jsou hodně rozdílné co se týče jejich životních potřeb. Mladé zvíře prostě potřebuje "šašit, prudit, hrát si, testovat hranice" atd. Na všechny tyhle aktivity + růst potřebuje energii. Naopak druhá snadno krmitelná a tlustá kobyla už je v jiné životní fázi...
Myslím si, že máte u koní víc problémů než jen krmení. Chce to komplexnější pohled. Zkvalitnit zootechniku. A to vyžaduje odstup a pohled z co nejvíc úhlů - pozvat si cizího člověka který tomu opravdu rozumí a uvidí co se děje. (a jsme zpátky u toho proč se tady doptáváme na zdánlivé pitomosti a do puntíku - ony jsou totiž moc důležité pro celkový obraz)
Ano, bohužel mám dvě kobyly věkově daleko od sebe. Dříve jsem měla valacha a i když byl mladý bylo to úplně jiné. Samozřejmě nad změnou koně jsem také uvažovala.

Arbora
napsal(a):
To ale nevyrieši ani to cca kilo "jadrového" krmiva. Najrozmnejšie bude investovať do výživára, ktorý vám zostaví ako dávku na leto, keď stačí "nič", tak aj na zimu, keď treba pridať.
no a hlavně vysvětlí základy, co je na co a co kdy použít a jak koně profitují z krmení....
Pipilota
napsal(a):
Já to chápu tak, že nejvíce energie obsahuje v obilí endosperm (to je to co se mele na mouku). Obilné klíčky jsou už vlastně "malá rostlina" - endosperm se klíčením pozmění, jsou tam pak jednodušší cukry co jsou lépe využitelné pro kvasinky při výrobě piva (klíčky jsou vlastně průmyslový odpad z pivovarnictví).
Všechna granulovaná krmiva jsou sestavována především tak aby se využily odpady z výroby potravin pro lidi a doplněna dalšími komponenty jsou proto aby vyhověla nárokům co nejširšího počtu cílových zvířat. Je jedno jestli u koní, psů, prasat... Pokud zvíře spadá do nějaké výjimky (mladé v růstu, staré, nemocné atd.) je vhodné nechat mu sestavit KD na míru. Klidně s tím, že využijete nějaké široce doporučené výrobky + doplněk. Stejně tak je dobrá i KD sestavená ze statkových krmiv. Jen je dobré mít to opravdu přepočítané z více úhlů (ne jen energetická bilance, ale i poměr CA:P, stopové prvky atd.) A hlavně udělat zpětnou vazbu - tedy po cca 2 měsících zhodnotit co se stalo - zvážení, měření páskou.
Tam jsou uvedené kukuřičné a pšeničné ,klíčky .Plus ty pšeničné otruby
Prostě bych takové krmení nebrala jako bezobilné .
Možná že se lépe prodává .
Při novodobé démonizaci ovsa některým postačí ,když si ve složení nepřečtou oves .A postačí to k tomu ,aby ochotněji vytáhly 900,- za pytel .
A že je v tom další obilí už nečtou. Prostě ,krmí li se z pytle s nápisem bezobilné, kůň je hnedka v klidu
Abych nebyla úplně mimo téma,pokud je teď kobyla veselejší a je na pastvě,jako opravdu na trávě,bude to z trávy ,nikoli z granulí
Pipilota
napsal(a):
Koně jsou veselejší při ochlazení z léta. A cukry v namrzlé nízké trávě umí svoje.
Ale to jsme zas u základních znalostí.
To jistě. Na trávě právě z důvodu té druhé moc nejsou. Už jen proto, že by u ni hrozilo schvácení.
Základy za ty roky snad nějaké mám jak z knih tak praxe... tak u snad zbytky vědomosti ze školní lavice.
Jak tu bylo napsáno nápis "bez obilí" není na granulích bez obilí je tam zas pšenice. Ještě jsem uvažovala čistou vojtěšku, ale nevím no.
Nejsnadnější bude využivar.

Horsana
napsal(a):
Príspevky som nečítala, iba som si pozrela fotku, za mňa je to nejaký plňas, čo je pred zimou v dosť biednej kondícii na to, že je na 24/7 bez deky a v režime s obéznym koňom.
Opravdu je na tom tak bídně? Tak to mám jiné, možná špatné oko. Nebo mám vidět nic moc nasvalení?

Horsana
napsal(a):
Príspevky som nečítala, iba som si pozrela fotku, za mňa je to nejaký plňas, čo je pred zimou v dosť biednej kondícii na to, že je na 24/7 bez deky a v režime s obéznym koňom.
Mně připadá jako tříleté hříbě naopak v moc blahobytné kondici. Bez ohmatání nepoznáme, kde je realita.
napsal(a):
Opravdu je na tom tak bídně? Tak to mám jiné, možná špatné oko. Nebo mám vidět nic moc nasvalení?
Nemá veľmi svaly, na foto je to celé také nejaké hranaté a má to veľký bruch. Tuk skoro žiadny.
Ak by tak kôň vyzeral po zime, pred pastvou, no problem.
Do zimy by mal ísť kôň s BCS tak 6, toto nie je ani 5.
Nepíšem že je na tom zle, ale že pred zimou je pre mňa tento výživový stav nie veľmi uspokojivý,ak má byť 24/7 a bez deky, tak fakt držím s nejakým prídavkom vojtěšky palce
Nezzie
napsal(a):
Hubená teď určitě není 😅 to jo
Jen bych ji ráda udržela i přes zimu. Snažila jsem se jí vykrmit ( pastva, seno, ta NE classic) než přijdou mrazy a nečasi co přijdou ustala bez úhony a ještě lépe bez deky.
Kobylku máte hezkou, tak akorát.
Vyberte si něco z toho, co nabízí Arbora a přidejte olej.
Na fotce je 21 letý plnokrevník v režimu 24/7 na novoroční vyjížďce. Než dostal olej, byl hubený a celý pošpatnělý. Majitelka je trubka, která razí cestu přirozeného chovu, tedy nedekovala.
Na olej se přemluvit nechala, protože to bylo levné. Je to několik let zpět.
I má stará kobyla dostává na zimu olej. Místo plného kýble(mohu krmit jen 1 x denně), 2 deci oleje, řepkového.
Chce to zvykat postupně.

co se oleje týče, je to zaručeně nejlepší poměr cena/výkon, co jsem zatím mezi krmivy na výkrm viděla

jj správně na výkrm, asi po něm svaly nenarostou, jen tuk a ten zahřeje? spíš bych ho pužívala, když kůň pracuje a je potřeba zadotovat trochu energie.
Šla bych cestou něco jako soja-len, vojtěška, řepné řízky, kvasnice, plecháček nějakého müsli na "dochucení"......
Na novaequi musli bych se vykašlala, poslední půlrok mění složení, do všeho narvali řezanku a nové konzervanty a pro koně to už není úplně vhodná volba, kór jestli má predispozice pro citlivý žaludek. Já jsem tím krmila hodně let a tento rok jsem bohužel musela měnit právě skrz změnu složení - koním už to nesedělo.
Za mě prověřené, bezpečné a čistě bezobilné krmení: Musli pro schvácené koně nebo musli pro barokní koně od koňských bylinek (www.konskebylinky.cz). Při doporučených dávkách není nutné doplňovat nějakou další minerálku. Mí koně spokojení, v ideální kondici a dokonce přibírají , neleze jim to do hlavy a ani do koulí a rádi to žerou. Co víc si přát

napsal(a):
jj správně na výkrm, asi po něm svaly nenarostou, jen tuk a ten zahřeje? spíš bych ho pužívala, když kůň pracuje a je potřeba zadotovat trochu energie.
Šla bych cestou něco jako soja-len, vojtěška, řepné řízky, kvasnice, plecháček nějakého müsli na "dochucení"......
On ten olej nefunguje v trávení jako u lidí. Tj. přemění se na MK, které se ale neusadí primárně kdesi v depozitech, protože nejsou využívány jako hlavní zdroj energie. MK tuku jsou velmi podobné těm, které vznikají z mikrobio trávení vlákniny - a vláknina je to, na čem kůň "jede" primárně. Tuk je vlastně nejpodobnější zdroj energie vláknině, pouze násobně koncentrovanější, proto se považuje za relativně zdravou variantu krmiva.
Ano, faktem je, že krmení tuků nedodá v podstatě moc stavebních látek do organismu a ještě méně dalších živin. Přestože lidé mají pocit, že lněným nebo ostropestřcovým olejem dodávají látky obsažené v semenech, platilo by to pouze o nefiltrovaných nečištěných tekutinách (nebo spíš gelech) získaných lisováním semen, nikoli o průzračných komerčních doplňcích, v kterých je účinných látek skutečně stopové množství. Olej je fakt jen olej. Ale dodává přesně to, co po něm vlastně chceme - energii. A mimo jiné nenaruší samozřejmě rovnováhu v ostatních dodávaných živinách - nerozhodí Ca/P, nevyblokují vstřebávání jiného prvku (naopak podpoří eventuálně vstřebávání v tuku rozpustných vitaminů)... Pokud ho tedy kůň zpracovává správně a majitel ten tuk koni nenaleje z leknutí do KD najednou po půllitru.
Kromě toho, že mastné kyseliny koňskému organismu zprostředkovávají přísun energie pro provoz metabolismu a svalové práce (jako hlavní zdroj vedle glukozy), tak se samozřejmě mohou ukládat i ve formě tuků jako zásoba. A to snadněji, než jednoduché sacharidy. Protože sacharid musí projít metabolickou cestu, aby se mohl uložit jako tuk. Mezitím zvýší glukozu v krvi a zatíží několik metabolických mechanismů. Na rozdíl od mastných kyselin.
https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/je-krmeni-koni-tukem-skutecne-zdrave
Kdo chce podpořit svaly, musí dodat bílkoviny. K tomu je dobrá vojtěška, slaďák (klíčky obecně), soja (boboviny obecně), ty kvasnice, případně nějaká ta semínka. Řepné řízky jsou na bílkoviny také chudé, v podstatě je to jen ta vláknina a nějaký ten minerálek.
Kvasnice jsou určo super nápad, mě nenapadlo, fungují i jako vyvazovač mykotoxinů, probiotikum, povšechně jsou fajn a doporučeníhodné, navíc bílkovinná bomba. Taky už po nějakých koukám, až přejde koník plně na seno, aby tam byla nějaká přidaná hodnota.
napsal(a):
On ten olej nefunguje v trávení jako u lidí. Tj. přemění se na MK, které se ale neusadí primárně kdesi v depozitech, protože nejsou využívány jako hlavní zdroj energie. MK tuku jsou velmi podobné těm, které vznikají z mikrobio trávení vlákniny - a vláknina je to, na čem kůň "jede" primárně. Tuk je vlastně nejpodobnější zdroj energie vláknině, pouze násobně koncentrovanější, proto se považuje za relativně zdravou variantu krmiva.
Ano, faktem je, že krmení tuků nedodá v podstatě moc stavebních látek do organismu a ještě méně dalších živin. Přestože lidé mají pocit, že lněným nebo ostropestřcovým olejem dodávají látky obsažené v semenech, platilo by to pouze o nefiltrovaných nečištěných tekutinách (nebo spíš gelech) získaných lisováním semen, nikoli o průzračných komerčních doplňcích, v kterých je účinných látek skutečně stopové množství. Olej je fakt jen olej. Ale dodává přesně to, co po něm vlastně chceme - energii. A mimo jiné nenaruší samozřejmě rovnováhu v ostatních dodávaných živinách - nerozhodí Ca/P, nevyblokují vstřebávání jiného prvku (naopak podpoří eventuálně vstřebávání v tuku rozpustných vitaminů)... Pokud ho tedy kůň zpracovává správně a majitel ten tuk koni nenaleje z leknutí do KD najednou po půllitru.
Kromě toho, že mastné kyseliny koňskému organismu zprostředkovávají přísun energie pro provoz metabolismu a svalové práce (jako hlavní zdroj vedle glukozy), tak se samozřejmě mohou ukládat i ve formě tuků jako zásoba. A to snadněji, než jednoduché sacharidy. Protože sacharid musí projít metabolickou cestu, aby se mohl uložit jako tuk. Mezitím zvýší glukozu v krvi a zatíží několik metabolických mechanismů. Na rozdíl od mastných kyselin.
https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/je-krmeni-koni-tukem-skutecne-zdrave
Kdo chce podpořit svaly, musí dodat bílkoviny. K tomu je dobrá vojtěška, slaďák (klíčky obecně), soja (boboviny obecně), ty kvasnice, případně nějaká ta semínka. Řepné řízky jsou na bílkoviny také chudé, v podstatě je to jen ta vláknina a nějaký ten minerálek.
Kvasnice jsou určo super nápad, mě nenapadlo, fungují i jako vyvazovač mykotoxinů, probiotikum, povšechně jsou fajn a doporučeníhodné, navíc bílkovinná bomba. Taky už po nějakých koukám, až přejde koník plně na seno, aby tam byla nějaká přidaná hodnota.
Děkuji za hezké a hlavně srozumitelné shrnutí.
Uložím si a budu průběžně nakukovat. V hlavě to neudržím, tak PC jistí.
Nárast svalovej hmoty som zaznamenala najrýchlejší po ryžových otrubách, do 1 mesiaca viditeľný rozdiel, všetky kategórie koní a rôzne plemená, väčšina je už aj tak reznutá vojtěškou a otrubami, napr. od Fitmin, či Mikrop Čebín.
Krmivo bez obilnín, bohaté na tuky a moje obľúbené, ktoré zaraďujem do KD (majiteľom, ktorí na to majú) je Pur Sport od Hoveleru.
Olej dodá kalórie, ktoré sa zaradia do rovnice príjmu a výdaja energie.
Debata o pomere omega-3 a omega-6 je na veľmi dlho, chceli by sme sa prikloniť viac k omega-3, čiže rybí olej (má ho Dromy, smrdí, ale niektoré kone ho bez problémov prijímajú), potom ide olej ľanový, no musí sa skladovať v chlade a tme, po otvorení.
Pri zvýšených dávkach oleja dlhodobo je veľmi vhodné pridávať vit.E a selén, ale aj vit. C a karotenoidy.
Tuky radi oxidujú a preto je vhodné pridať antioxidanty, až takto je to jednoduché :)
Na 100 ml oleja je dobré pridať 100 IU (medzinárodných jednotiek) vit. E (je to ale prepočet zo štúdie na potkanoch).

On ten oryzanol dělá svoje, o tom žádná.
A taky jsem zatím neslyšela, že by to koním nějak víc lezlo do hlavy, přestože je to povzbuzovák.
Ale holt jsou trochu finančně náročnější. (no aspoň pro mě)
Horsano, co říkáte na novinku od Höveler?
https://www.animalfeed.cz/pur--muskel--hoveler-podpora-svaloveho-metabolismu/
Já Pur sport krmím, ale Muskel se mi líbí.
Jsem si říkala, že bych ho zařadila do krmné dávky…
liva
napsal(a):
Horsano, co říkáte na novinku od Höveler?
https://www.animalfeed.cz/pur--muskel--hoveler-podpora-svaloveho-metabolismu/
Já Pur sport krmím, ale Muskel se mi líbí.
Jsem si říkala, že bych ho zařadila do krmné dávky…
Na Pur Muskel ma upozornila už pred nejakým časom efe, alebo možno niekto iný, pamäť mám na niektoré veci deravú.
Bola to horúca novinka a aj popis k produktu bol ušitý horúcou ihlou, zrejme, kedy v zložení boli príšerne preložené, či nepreložené názvy jednotlivých komponentov, to ma strašne vytočilo, aj som to kdesi patrične komentovala :D
Takže už je to ok, už je tam bojínek luční :)
Po slovensky je to timotejka lúčna.
A je na prvom mieste v zložení, malo by ho byť najviac a je zrejme vo forme nejakej múčky, súdiac podľa fotky krmiva. No, prečo nie, ale za tú cenu kŕmiť de fakto obohatenú sennú múčku...by sa mi asi nechcelo, senné pelety si pridám kedy chcem a za inú cenu, ak ich kôň bude potrebovať.
Aj keď zas na druhej strane je dávka na deň príjemná a vrece nejaký čas vydrží.
Zvyšok zloženia príjemný, bielkoviny a tuky, oceňujem, že tam nie je vojtěška a rezanka, kone s niektorým variantom PSSM2 ju nemajú dostávať, ale viac o tomto vie efe, zdravím :D
Tak isto je príjemné, že krmivo nie je obohatené o minvit doplnok.
Obsah NSC pod 10 % - fajn, opäť niečo pre kone so špeciálnymi potrebami.
Pre kone, hlavne rastúce, sú esenciálnymi kyselinami najmä lyzín a metionín, teda kôň si ich nedokáže sám vyrobiť a je potrebný ich prísun v krmive, no lyzínu je v Pu rMuskel viac o 5 %, v porovnaní s Pur Sportom, metionínu je v Pur Sport dokonca viac a treonín majú rovnako. V Pur Muskel je aj trošku cysteínu.
Mať koňa so špeciálnymi dietetickými potrebami, možno by som po ňom siahla a mooožno ho navrhnem jednému 2,5 ročnému mlaďochovi, vďaka za inšpiráciu.
Ako, asi by som to kŕmila aj prakoňom, možno cez zimu hucul otestuje, ale on veľmi na nejaké drvené seno nie je, hehe.
Takže, pre kone so "special needs"- potrebné otestovať, ak by ho znášali, výborne.
Ostatné kategórie koní prečo nie, cena je vyššia, pri dávke 50g/100 kg pri ľahkej práci pre 500 kg koňa je denná dávka 250 g a pri takej dávke už to 20 kg vrece vydrží.
Mohol by to byť pekný darček od Ježíška
P.S.1 Zaujímalo by ma, ako veľmi tá senná múčka (nazývam to tak iba podľa fotky) po zaliatí vodou napučí.
P.S.2 A aká je spokojnosť s PurSport a aký kôň ho dostáva?
Vďaka :)
napsal(a):
On ten oryzanol dělá svoje, o tom žádná.
A taky jsem zatím neslyšela, že by to koním nějak víc lezlo do hlavy, přestože je to povzbuzovák.
Ale holt jsou trochu finančně náročnější. (no aspoň pro mě)
Jj, je to v podstate malý zázrak a to som sa ani nedostala k tým čistým ryžovkám.
Najlepšie výsledky majú tie, kde sú karcinogénne konzervanty :D

Díky za přisouzení zásluh, ale myslím, že moje nebudou neb jsem se Hövelerem nikdy nezabývala. Anebo možná jo, ale paměť je sfiňa :)
Co se týká PSSM2, tak na to expert už vůbec nejsem, naštěstí totiž nemám P2 koně, tak se přiznám, že ty jednotlivé varianty moc nestuduju a když potřebuju, tak vím, kam se podívat.
Horsana
napsal(a):
Na Pur Muskel ma upozornila už pred nejakým časom efe, alebo možno niekto iný, pamäť mám na niektoré veci deravú.
Bola to horúca novinka a aj popis k produktu bol ušitý horúcou ihlou, zrejme, kedy v zložení boli príšerne preložené, či nepreložené názvy jednotlivých komponentov, to ma strašne vytočilo, aj som to kdesi patrične komentovala :D
Takže už je to ok, už je tam bojínek luční :)
Po slovensky je to timotejka lúčna.
A je na prvom mieste v zložení, malo by ho byť najviac a je zrejme vo forme nejakej múčky, súdiac podľa fotky krmiva. No, prečo nie, ale za tú cenu kŕmiť de fakto obohatenú sennú múčku...by sa mi asi nechcelo, senné pelety si pridám kedy chcem a za inú cenu, ak ich kôň bude potrebovať.
Aj keď zas na druhej strane je dávka na deň príjemná a vrece nejaký čas vydrží.
Zvyšok zloženia príjemný, bielkoviny a tuky, oceňujem, že tam nie je vojtěška a rezanka, kone s niektorým variantom PSSM2 ju nemajú dostávať, ale viac o tomto vie efe, zdravím :D
Tak isto je príjemné, že krmivo nie je obohatené o minvit doplnok.
Obsah NSC pod 10 % - fajn, opäť niečo pre kone so špeciálnymi potrebami.
Pre kone, hlavne rastúce, sú esenciálnymi kyselinami najmä lyzín a metionín, teda kôň si ich nedokáže sám vyrobiť a je potrebný ich prísun v krmive, no lyzínu je v Pu rMuskel viac o 5 %, v porovnaní s Pur Sportom, metionínu je v Pur Sport dokonca viac a treonín majú rovnako. V Pur Muskel je aj trošku cysteínu.
Mať koňa so špeciálnymi dietetickými potrebami, možno by som po ňom siahla a mooožno ho navrhnem jednému 2,5 ročnému mlaďochovi, vďaka za inšpiráciu.
Ako, asi by som to kŕmila aj prakoňom, možno cez zimu hucul otestuje, ale on veľmi na nejaké drvené seno nie je, hehe.
Takže, pre kone so "special needs"- potrebné otestovať, ak by ho znášali, výborne.
Ostatné kategórie koní prečo nie, cena je vyššia, pri dávke 50g/100 kg pri ľahkej práci pre 500 kg koňa je denná dávka 250 g a pri takej dávke už to 20 kg vrece vydrží.
Mohol by to byť pekný darček od Ježíška
P.S.1 Zaujímalo by ma, ako veľmi tá senná múčka (nazývam to tak iba podľa fotky) po zaliatí vodou napučí.
P.S.2 A aká je spokojnosť s PurSport a aký kôň ho dostáva?
Vďaka :)
Děkuju, za vyčerpávající koment.
Jak Muskel nakyne nevím, zatím ho nekrmím, ale začnu.
Pur sport žere Aph, který má celkem dost zdravotních potíží.
Byl schvácený, dostal se k jablkám🤦🏻 a vojtěška mu způsobuje fotosenzitivitu.
Většina českých bezobilných krmiv je založena na vojtěšce i Puritan, který jsme krmili dřív.
Takže jsme zakotvili u Pur sportu a najednou nemáme problém s fotosenzitivitou.
Říkala jsem si, že Muskel k snídani a Pur Sport k večeři by byla dobrá kombinace.

napsal(a):
Vy se zabýváte asi spíš rafinovanými oleji, kde opravdu nic není než jen ten energetický profit a dá se na tom usmažit řízek.
Myslím, že v olejích lisovaných za studena nějaký ten vitamín bube + ve výliskách (co zbyde po vylisování olejnatého semínka.) Cenově i lépe dostupné a stabilní než samotné oleje, já lněné výlisky miluju, výlisků je...... A proč nekrmit ta semínka rovnou? Slunečnici(i když pominu že slunečnice dokáže z půdy absorbovat "bordel" ) obsahuje vit. E rovnou.
Jo a zkuste si dohledat (doporučuji ker.com) když teda zmiňujete metabolické mechanismy, jaká je inzulinová odezva a obsah glukózy v krvi u koní krmených zvýšeným obsahem oleje v KD. Vyjimka je asi ten rybí....
Edit: asi olej nezatracuju, ale nikdy jsem se s tím nepatlala, to jsem si raději koupila na Moravě u sedláka 100kg slunečnice -je levnější než v koňokrámě, lněné výlisky a přes zimu to nakrmila, lněné dávám skoro celoročně...
napsal(a):
Vy se zabýváte asi spíš rafinovanými oleji, kde opravdu nic není než jen ten energetický profit a dá se na tom usmažit řízek.
Myslím, že v olejích lisovaných za studena nějaký ten vitamín bube + ve výliskách (co zbyde po vylisování olejnatého semínka.) Cenově i lépe dostupné a stabilní než samotné oleje, já lněné výlisky miluju, výlisků je...... A proč nekrmit ta semínka rovnou? Slunečnici(i když pominu že slunečnice dokáže z půdy absorbovat "bordel" ) obsahuje vit. E rovnou.
Jo a zkuste si dohledat (doporučuji ker.com) když teda zmiňujete metabolické mechanismy, jaká je inzulinová odezva a obsah glukózy v krvi u koní krmených zvýšeným obsahem oleje v KD. Vyjimka je asi ten rybí....
Edit: asi olej nezatracuju, ale nikdy jsem se s tím nepatlala, to jsem si raději koupila na Moravě u sedláka 100kg slunečnice -je levnější než v koňokrámě, lněné výlisky a přes zimu to nakrmila, lněné dávám skoro celoročně...
Slunečnici dávám ptákům a řepkový olej kobyle.
Byla jsem přesně stejně skeptická, k dávání oleje koním, než mi ten olej "vytrhl trn z paty", co se týká přibrání či udržení hmotnosti.
A viděla jsem to nejen na své kobyle, ale i na 21 letém plnokrevníkovi v režimu 24/7 a to bez deky. Majitelka je totiž pitka(slušně řečeno).
Od té doby nedám na olej dopustit.
Ke kobyle jezdím 1x denně takže jí nemohu rozdělit KD. A jak víte, kůň není masožravec, aby se mohl naládovat do zásoby.
A plný kýbl tedy nebylo řešení problému, co s nepřibírajícím koněm. A tady se našlo řešení právě v oleji.
V malém množství je ukryto stejně energie, jako ve velkém množství krmení v kyblíku. A nezatěžuje zažívání koně. Kolik bych musela dát té slunečnice, aby byl výsledek stejný, jako 2 deci oleje?!
A jsme zase u toho plného kyblíku.
Musela bych ponížit buď oves nebo ječmen, abych vyrovnala to množství, které mohu starému koni naráz dát bez obav. A to neudělám.
Takže klidně dávejte slunečnici, já budu své staré(27 let) dušné muchařce dávat právě ten olej. Aktuální fotka. Kobyla už půl roku nejezdí, takže trochu opadlé svaly, ale váhu si drží!

verun:
Tak jasná, že výliskách zbude většina živin z toho semene :-) Výlisky nejsou olej, o výliskách jsem nemluvila. Já třeba krmím konopí, slunečnici a len nebo ostropestřec v nativní podobě, čerstvě mleté, a tím mám vlastně všechno po kupě, nepřijdu ani o ten vylisovaný olej. A ostatně jsem to radila i zadavatelce. Ale čistě pro navýšení energetické denzity krmné dávky přidávám ještě (pravda, rafinovaný) olej. Abych totiž takové množství energie a tuků dodala pomocí semen, už by se to nežádoucím způsobem promítlo do finanční stránky věci, navíc by to bylo pro mě neúměrně pracné.
Ale ne, nemluvila jsem o oleji rafinovaném, ale o oleji obecně. Prostě pokud je to průzračná tekutina bez šlemu, tak je to čistý olej, filtrovaný. Není třeba čištěný chemicky (jako ten rafinát), ale ta filtrace stačí, aby z toho udělala téměř čistý produkt, protože málo platné, bílkoviny a sacharidy (cheláty kovů atp.) dělají zákal (viz mošty apod.), a ten je pro vizuál pro zákazníka nežádoucí. Navíc pochopitelně čím čistší ten olej je, tím je skladovatelnější (kromě antioxidantů samozřejmě vylisovaná tekutina obsahuje i oxidanty, sacharidy mohou kvasit, bílkoviny denaturovat...). A není tam významný obsah ničeho, co není eventuálně plně rozpustné v tucích (vitaminy, cholesteroly, atp.). Hledala jsem a našla
http://prodejny.nobilis.cz/gallery/816/mineraly_v_rostlinnych_olejich.pdf
Musíte totiž vždycky brát v potaz, kolik toho čeho krmíte. No a pokud krmíte 150 g oleje (200 ml) šestisetkilovému koni, tak ten příjem živin z něj se skutečně významově omezí pouze na ty tuky (možná nějaký vitaminek). Spektrum minerálů normální majitel koně doplňuje jinak a obsah minerálů v dodaném oleji do KD rozhodně výživář nezapočítává.
S tou inzulinovou odezvou to nemám pochopitelně ze své hlavy. Nakonec nic co tady povídám nemám ze své hlavy. Však je to v tom článku z Eqch, co jsem dávala. Ale ok, třeba tady https://ker.com/published/responses-of-blood-glucose-lactate-and-insulin-in-horses-fed-equal-amounts-of-grain-with-or-without-added-soy-bean-oil/ to jasně píšou, v článku potom i s referencemi. Tenhle konkrétní článek dokonce vynašel, že dodání tuku do hotové KD zpomalí a prodlouží epizodu zvýšené glukozy v krvi. I u KD, kde se tukem vlastně nenahradilo obilí. Děkuji za inspiraci, to jsem nevěděla, další bod pro tuky.
https://ker.com/equinews/dietary-needs-horses-equine-metabolic-syndrome/ zde uveden olej jako krmivo s nízkým glyk. indexem
Nebo jaký jste myslela, že má efekt olej na obsah glukozy v krvi? Jestli k tomu máte článeček, ráda si přečtu. Obecně se doporučuje krmit tuky do 100 g/100 kg ž.hm./den, pokud váš zdroj pojednává o vyšší KD oleje, tak tam ty efekty mohou být jiné, to jsem neštudýrovala.
Horsana:
Před x lety mi byl doporučen přechod na bezobilné krmení, do té doby žral ječmen a vojtěšku nedostával.
Vybrala jsem si jako krmivo Puritan, začala ho krmit koncem léta, krmila dvě litrové odměrky denně a byla spokojena, že koníkovi chutná a prosperuje.
Následně se v létě objevila fotodermatida a ne málo. Kůň skončil ve vysokých obvazech, řekli jsme si třezalka v seně….
Další léto spálený nejen na nohách, ale i na plecích, u ocasu… Skončil zavřený v boxe, nacpaný léky, následně oblečen do UV oblečku.
Já jsem narazila na článek, že fotodermatitidu může způsobovat vojtěška, prolustrovala složení Puritanu a převedla jsem koně na PurSport.
A najednou nejsou žádné UV pomůcky potřeba.
A navíc, toho Pur Sportu mu na den stačí 1/3 dávka.
A moje teorie se potvrdila i na dalším koni ze stáje. Má 4 bílé nohy, jinak je tmavý hnědák a každý rok majitelka bojuje s fotodermatitídou na všech nohách. Zrušila krmení vojtěškových granulí a má klid. Krmila cca jednu jednu litrovou odměrku denně.

Bugyra:
z vašeho textu
Tenhle konkrétní článek dokonce vynašel, že dodání tuku do hotové KD zpomalí a prodlouží epizodu zvýšené glukozy v krvi. I u KD, kde se tukem vlastně nenahradilo obilí. Děkuji za inspiraci, to jsem nevěděla, další bod pro tuky.
zvýšená glukoza v krvi je výhodná?

Je jí méně a je tam delší dobu. Tj. uvolňuje se do krevního oběhu po delší dobu a nárazový výkyv je menší. Pro mě je to plus. To není trvale zvýšená hladina glukozy, samozřejmě. Nebo to myslíte jinak?
napsal(a):
Bugyra:
z vašeho textu
Tenhle konkrétní článek dokonce vynašel, že dodání tuku do hotové KD zpomalí a prodlouží epizodu zvýšené glukozy v krvi. I u KD, kde se tukem vlastně nenahradilo obilí. Děkuji za inspiraci, to jsem nevěděla, další bod pro tuky.
zvýšená glukoza v krvi je výhodná?
Verun, co kdybyste napřímo napsala, co vás na glykemii po krmení tuků vadí?
Čtu to už po několikáté a nemůžu chytit pointu.

Ale ono je to napsané v těch odkazech co si dávala bugyra...
Já na to teď nemám čas, moc povinností mimo domov a byla jsem vysazena ze sedla a bolí mě pravá ručička stylem, že jí nezvednu- rameno, tak noťas musím omezit.
Kdysi jsem si to dohledávala a vyšlo mi, že to s olejem není tak sluncem zalité, že to má nějaké mouchy...tak nějak co si pamatuju, že když ten olej naleju do obilí, zdrží se to v žaludku déle, že olej není pro všechny kategorie koní, může zhoršit inzulínovou rezistenci nebo jí vyvolat(ta dlouhodobě zvýšená glukoza mučí slinivku a ta neprodukuje inzulin) ...to mě jako upoutalo, že bugyra to píše o sacharidech, ale on i ten olej . Vyhledejte na tom Ker.com ,
Takže já tak paušálně olej nikomu nedoporučuju, a tak asi decka neuškodí, jenže když napíšete že je možné toho dát víc, lidi se toho v dobré víře chytnou a můžou spíš koni uškodit. Já to v našich zdrojích nikde nenašla jen tam...
liva -no pekne, vďaka za info, budem na to pamätať
Pre štúdiachtivých:
https://ker.com/?s=vegetable+oil&search-option=site
Pozerajte ale aj na dátum, kedy bol článok uverejnený, je to väčšinou tak okolo roku 1999..

já se musím opravit.....slinivka právě produkuje a produkuje inzulin a glukoza nereaguje...

Na mě to z těch grafů dělá dojem, že slinivka musí vyprodukovat inzulín tak jako tak, ale s peakem po sacharidech ho vypustí do krve hodně, aby to množství glukozy uklidila, a pak tam ten inzulin sahá i do glukozy, která by měla mít metabolickou hodnotu (to by řekněme byla ta normoglykemie).
Zatímco křivka (obě) po přidání oleje je plošší (peak není tak velký) a delší (glukoza se do krve pumpuje déle v menším množství než po (samotných) sacharidech, takže slinivka toho inzulinu vyprodukuje za jednotku času méně, úměrně k obsahu glukozy.
A to delší zdržení v žaludku bych taky považovala spíš za výhodu, ne? Delší zdržení v žaludku znamená delší pufrování žaludečního prostředí (páč krmím olej s vlákninou a taky to všem radostně doporučuji) a pomalejší posun skrz TT, tedy i delší zdržení tráveniny v tenkém střevě, aby se tam dobře vytrávil ten tuk a jednoduché sacharidy a neobtěžovaly bakterky ve střevě.
No ale mohu se mýlit ve svém chápání situace. Poučení mi budiž přínosem.
Je to malá štúdia na 9 koňoch, plnokrvníkoch, zdravých, v tréningu.
Všetci dostávali 2,27 kg obilninového mixu, pozostávajúceho zo 72 % z ovsa, 20% tvorila kukurica a 8 % melasa, tie slúžili ako kontrola, 5 koňom bolo podaných 200 ml sójového oleja.
O 08.00 kone dostali 2,72 kg zrelého sena z lipnice lúčnej.
O dva týždne sa kone vymenili a tie 4, čo slúžili ako kontrola dostali olej a tých prvých 5 nie.
Výsledky naznačujú, že prídavok oleja ovplyvňuje odozvu glukózy a inzulínu pri kŕmení zrninami, zrejme v dôsledku rôznej rýchlosti vyprázdňovania žalúdka.
A to je všetko, Dr. Pagan nikde nepíše, či je to dobre, alebo zle, takto tieto štúdie ani nemajú fungovať, testujú nejakú hypotézu a potom sú z toho testu nejaké výsledky. Nikde sa nedočítate, či je to dobré, alebo zlé.
V článku z The Horse sa píše, že "Zvýšený příjem tuků dodá tolik kalorií jako jádro, ale nestimuluje uvolňování inzulínu" a že je to "třetí bod pro tuky".
Ja osobne články z The Horse nenávidím, pretože zdroje sú uvedené dole a nikto netuší, od akého autora tieto úžasné postuláty sú, no možno že citovali práve od Pagana a štúdie z roku 1995 na 9 koňoch.
Pre laika môžu byť články z The Horse strašne mätúce, sú písané takým nejakým prapodivným hrrr štýlom a často sa v preklade strácajú podstatné informácie, ktoré v tých pôvodných článkoch sú.
Tuk samozrejme má nízky glykemický index, ale preto ho nebudeme kŕmiť obéznym, ani koňom s EMS, však?

A co když kůň s EMS není tlustý, mám to pod kontrolou, ale potřebuji dodat energii třeba pro práci? A zrovna k tomu nemusí stačit adlibitní seno. Třeba pracující chladnokrevník. Nejsou pak tuky vhodný přídavek do KD?
Tlustého koně logicky nebudu krmit energeticky bohatým krmením vůbec, to je jasné.
napsal(a):
A co když kůň s EMS není tlustý, mám to pod kontrolou, ale potřebuji dodat energii třeba pro práci? A zrovna k tomu nemusí stačit adlibitní seno. Třeba pracující chladnokrevník. Nejsou pak tuky vhodný přídavek do KD?
Tlustého koně logicky nebudu krmit energeticky bohatým krmením vůbec, to je jasné.
Prečo adlibitné seno, kôň s EMS rozhodne nie je odkázaný iba na seno, už vôbec by ho nemal mať adlibitne a mal by ho mať vymáčané vo vode, kvôli redukcii obsahu NSC (namočenie nenahrádza stanovenie NSC!).
Chladnokrvník - podľa toho či má PSSM1, alebo nie a či naozaj pracuje v lese, alebo v orbe atď.
Všeobecne- áno, kôň s EMS, ktorý viditeľne schudol a naozaj potrebuje dodať energiu na prácu bude viac benefitovať z prídavku tuku, ako z prídavku škrobov, ja by som to ale neriešila pridaním oleja, skôr nejakých olejnatých pokrutín atď.

Jo, s tím samozřejmě souhlasím, že olejnaté substráty jsou lepší než olej

Horsana
napsal(a):
Prečo adlibitné seno, kôň s EMS rozhodne nie je odkázaný iba na seno, už vôbec by ho nemal mať adlibitne a mal by ho mať vymáčané vo vode, kvôli redukcii obsahu NSC (namočenie nenahrádza stanovenie NSC!).
Chladnokrvník - podľa toho či má PSSM1, alebo nie a či naozaj pracuje v lese, alebo v orbe atď.
Všeobecne- áno, kôň s EMS, ktorý viditeľne schudol a naozaj potrebuje dodať energiu na prácu bude viac benefitovať z prídavku tuku, ako z prídavku škrobov, ja by som to ale neriešila pridaním oleja, skôr nejakých olejnatých pokrutín atď.
Potvrzuji - konopné otruby výborně zabírají. Olej jako takový jsem tedy nikdy nezkoušela.
napsal(a):
Potvrzuji - konopné otruby výborně zabírají. Olej jako takový jsem tedy nikdy nezkoušela.
Každý má svoj recept na úspech :)
A obzvlášť u koňa so špeciálnymi dietetickými potrebami.
Pokrutiny popravde do KD veľmi nedávam, max tak nejakému koňovi s letnou vyrážkou, mám s nimi iba obmedzené osobné skúsenosti, jedna je práve u koňa s EMS, ktorého ale skoro vyhladovali na smrť a dostával toho v rekonvalescencii viac, ale s prihliadnutím na jeho metabolické ochorenie, bola to kobyla, našťastie nikdy neschvátená, mix norik a furioso, nemala nikdy v živote žiadnu epizódu tying up.
A po oleji hnačku.
Olej úplne bežne, ale tak väčšinou sa snažíme nakŕmiť vychrtliny, olej sa po dosiahnutí cieľovej živej hmotnosti zväčša uberá a väčšinou sa na jar vysadí úplne, po výmene srsti atď.
Prídavok vit. E je samozrejmosťou.
A hádajte, ktoré kone neznášajú v KD olej a se.ú po ňom, aj keď je ho mikro množstvo?
Moje

S tím Ečkem je to zajímavý. Když mi Dadla začla opadávat, přemýšlela jsem, co se změnilo. Pak mi došlo, že už pár měsíců nedostává E plus selen. Znova jsem ho teda zařadila a kobyla se strašně rychle srovnala. Prosím o vysvětlení

Oxidace tuků? spalování ,lipolýza...vit E je antioxidant

napsal(a):
S tím Ečkem je to zajímavý. Když mi Dadla začla opadávat, přemýšlela jsem, co se změnilo. Pak mi došlo, že už pár měsíců nedostává E plus selen. Znova jsem ho teda zařadila a kobyla se strašně rychle srovnala. Prosím o vysvětlení
Kombinace vitamín E a selen je mj. na kosterní a srdeční svalovinu. Při nedostatku vzniká NSD - nutriční svalová dystrofie. Materiálů k dohledání hafo. Hlavně u mláďat. Ale i u dospělých. U koní jsou dokonce popisovány infarkty.

napsal(a):
Prosím jakým doplňkem přidáváte? To je dobrá kombinace, mohla bych dát staříkovi.

napsal(a):
Prosím jakým doplňkem přidáváte? To je dobrá kombinace, mohla bych dát staříkovi.
Hippolyt:
https://www.hippolyt.cz/specialni-krmne-doplnky?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=SKD10

napsal(a):
Hippolyt:
https://www.hippolyt.cz/specialni-krmne-doplnky?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=SKD10
Děkuji mnohokrát, škoda, že tam nemají uvedené, v jaké formě a množství je selen obsažen.

sisi58
napsal(a):
Dotaz na výrobce?
Je to zdlouhavé a otravné, ale většina výrobců odpovídá.
To by určitě šlo, ale jednodušší je zůstat u oblíbeného Mikrop Se-Vit.

Dřív tam mívali produktový list, koukám, že už není. Selen je v organické formě (což Mikrop myslím není?), množství bych se musela podívat na pixlu, pokud máte zájem.

Mikrop právě organický je, nicméně taky nepíše, jak přesně (zda částečně, na co je vázaný nebo jestli jsou to kvasinky...). Ono je to i cenově přeci jen od toho Hyppolitu trochu jinde.

Já si právě vybavuju, kdysi před lety, že jsem ten Mikrop dávala, ale přešla jsem na ten Hippolyt. Na Madam jsou po něm téměř okamžité viditelné výsledky.
Čo sa týka zvýšenia selenémie, mám opakovane odskúšaný akýsi lacný tekutý prípravok, snáď Hydrovit Se+E a Selevine od Dromy a to tak, že na viacerých koňoch, selén pred a po, glutationperoxidázu nepamätám, ale nebola drasticky znížená.
Selén výrazne stúpol v oboch prípadoch, po Dromy už sme potom po kontrolnom stanovení u jednej kobyly aj trošku už uberali, ale zase je gravidná, no big deal, ak ho má na hornej hranici.
Ten tekutý dokázal dvihnúť selén snáď už 1-2 týždne po podávaní (ale bol tam špeci režim, nie úplne podľa výrobcu, dostával viac, lebo mal kliniku), Selevine tak po mesiaci a pol, pričom toho pol mesiaca kobyla prípravok odmietala.

Ono je totiž moc hezké, že to a tamto je dobré a levné a a a.... když to ta čůza prostě nežere Kupodivu od Hippolytu žere zatím vše podané a funguje to. Jo, je to dražší, ale co bych pro toho darmožroutskýho oně neudělala, že....

Mno jo, na to nemám, aby si kůň mohl vybírat, co bude žrát
napsal(a):
Ono je totiž moc hezké, že to a tamto je dobré a levné a a a.... když to ta čůza prostě nežere Kupodivu od Hippolytu žere zatím vše podané a funguje to. Jo, je to dražší, ale co bych pro toho darmožroutskýho oně neudělala, že....
Hovor mi o tom :D
A že hucul zožerie všetko, heh.

napsal(a):
Mno jo, na to nemám, aby si kůň mohl vybírat, co bude žrát
Já zas nemám na to, aby nesežrala to, co by měla. To by totiž bylo horší.

napsal(a):
Já zas nemám na to, aby nesežrala to, co by měla. To by totiž bylo horší.
Vaše kobyla má nějaké zdravotní potíže, jako PSSM? Vlastně jsem to nepostřehla úplně z těch příspěvků.
za svých 26let u koní mohu napsat jediné, krmení bezobilné s nízkým podílem cukrů má smysl pro úplně všechny koně, svět se mění, máme dostupnost k informacím, IQ běžné populace sice je nižší a nižší, ale pokud se najde jedinec, co má rozum kde má být dojde mu, že v 21.století opravdu koni nepatří do žlabu obilí, pokud ten kůň nedře jako koně v dobách, kdy nahrazovali auta a techniku, bohužel mezi lidmi u koní panuje celkově nevzdělanost a až agresivní zastávání špatného chovu, managementu a hlavně krmení... jsou obézní lidé čím dál víc a koně bohužel též (laminitidu samozřejmě tací majitelé popírají)

napsal(a):
Vaše kobyla má nějaké zdravotní potíže, jako PSSM? Vlastně jsem to nepostřehla úplně z těch příspěvků.
Ano, Dadla je n/PSSM1.

Aha, tak to jste pak samozřejmě v jiné situaci než já (teda doufám - protože A1/1, že....). Kobču máte krásnou a zaobstaranou. Snad mi to jednou půjde také tak.

Díky, ale vězte, že kombinace vybíravá a zároveň nemocná čůza je fakt na palici