Jak krmeni ovlivňuje chování koně

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Elkan

9.11.2022 16:18
Elkan

XXX.XXX.40.53

Dobrý den,
Chci se zeptat, zda mate zkušenost s tím, ze po změně krmeni se kůň změnil tak, ze začal se šklebit, neochota k práci, lekavy, nechce jít tam, kde predtim chodil, náznaky kousani atd?
Přešli jsme do jiné stáje, kde krmí oves a kukuřici a predtim jsme v jiné stáji měli každý své krmivo, Valach měl granule bez ovsa. Tak jsem si říkala, ze alespoň bude mít změnu a ono ejhle po cca 3 týdnech úplně jiný kůň…
Mate zkušenost? Jak dlouho trvá, než se projeví změna krmeni?
Dřív jsem jiného koně měla 15 let na ovsi a v pohodě.
Děkuji za názory a zkušenosti

9.11.2022 16:59
evcusik

XXX.XXX.4.224

Nebude za změnou chování spíše změna ustájení než gáblík. Koním trvá v rámci měsíců, než si to sedne v novém bydlení.

Samozřejmě někteří koně umí být na změnu v krmení tímto směrem citlivější a jiný ne. Ale momentálně vidím "viníka" v novém prostředí, kde pomůže jen čas a rutina.

Elkan

9.11.2022 17:04
Elkan

XXX.XXX.111.144

Je to možné, i toto mě napadlo.
Predtim ve stáji kde jsme byli a kde jsem ho i koupila a čekala až se uvolni prave místo v nové stáji, tak nebyl vůbec ve stade, chodil jen do piskoveho výběhu na cca 2 hodiny sám.
Tady je ve stade, na pastvinách a chodíme na pohodu vycházky.
A zase mi do toho nehraje, ze v te stáji predtim byl takový klidný, když vlsstne víceméně stal v boxe a teď, když má prostor a stádo, ze je protivny…

9.11.2022 17:04
mulan

XXX.XXX.1.51

Může to být změnit ustájení, ale spíš bych se přikláněla k tomu, že to budou vředy toto krmení váže není ideální

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.11.2022 18:25

Elkan napsal(a):
Dobrý den,
Chci se zeptat, zda mate zkušenost s tím, ze po změně krmeni se kůň změnil tak, ze začal se šklebit, neochota k práci, lekavy, nechce jít tam, kde predtim chodil, náznaky kousani atd?
Přešli jsme do jiné stáje, kde krmí oves a kukuřici a predtim jsme v jiné stáji měli každý své krmivo, Valach měl granule bez ovsa. Tak jsem si říkala, ze alespoň bude mít změnu a ono ejhle po cca 3 týdnech úplně jiný kůň…
Mate zkušenost? Jak dlouho trvá, než se projeví změna krmeni?
Dřív jsem jiného koně měla 15 let na ovsi a v pohodě.
Děkuji za názory a zkušenosti

Má dost sena?

9.11.2022 23:39
koně

XXX.XXX.174.63

Taky bych se přikláněla k té změně režimu .
V boxe měl své jisté , v klidu se nažral ,v klidu vyspal ,ani ve výběhu ho nikdo neotravoval.
A teď musí celý den něco a někoho řešit ,tak bude chudák z toho nevrlý

10.11.2022 07:29
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Tady to bude víc věcí dohromady. Znala jsem koně (většinou plnokrevníky), kteří byli opravdu po ovsu značně vzrušivější. To se ale projevovalo spíš při ježdění než aby se šklebili a kousali.

10.11.2022 12:03
Arbora

XXX.XXX.134.192

Môže to byť niekoľko faktorov, krmivo bude pravdepodobne jedným z nich. Vyriešila by som ale prioritne všetky ostatné - teda dostatok objemového krmiva, vyrovnaný kolektív, pohodlie vonku (lahne si, vyspí sa?), prípadne nejaký iný stres z prostredia (hlučné okolie, zver, a podobne). Boľavý kôň môže byť aj agresívny, stačia trebárs aj vredy. Hľadajt a spájajte si súvislosti.

10.11.2022 17:54
šimlík

XXX.XXX.215.18

Dejte mu původní granule a uvidíte.

11.11.2022 13:37

A jestli z režimu box/2 h venku přešel v říjnu naplno na ven, nebude on taky potřebovat deku?!

Může být ofouklý, bolavý, neodpočatý už jen z toho samotného, do toho ještě změna ze samoty do stáda, do toho ještě změna krmení na takové, které přispívá spolu se stresem vředům.

V první řadě není dobré měnit krmení a ustájení najednou, aspoň jedno by mělo zůstat neměnné, pro minimalizaci najednou působících stresů. V druhé řadě zajistit komfort. Klidně koně ještě na nějaký ten týden oddělit do samostatného výběhu (s přístřeškem), pokud budou problémy. Nebo aby tam měl třeba jednoho kámoše.

Přidejte reakci

Přidat smajlík