Elkan

XXX.XXX.40.53
Dobrý den,
Chci se zeptat, zda mate zkušenost s tím, ze po změně krmeni se kůň změnil tak, ze začal se šklebit, neochota k práci, lekavy, nechce jít tam, kde predtim chodil, náznaky kousani atd?
Přešli jsme do jiné stáje, kde krmí oves a kukuřici a predtim jsme v jiné stáji měli každý své krmivo, Valach měl granule bez ovsa. Tak jsem si říkala, ze alespoň bude mít změnu a ono ejhle po cca 3 týdnech úplně jiný kůň…
Mate zkušenost? Jak dlouho trvá, než se projeví změna krmeni?
Dřív jsem jiného koně měla 15 let na ovsi a v pohodě.
Děkuji za názory a zkušenosti
Elkan

XXX.XXX.111.144
Je to možné, i toto mě napadlo.
Predtim ve stáji kde jsme byli a kde jsem ho i koupila a čekala až se uvolni prave místo v nové stáji, tak nebyl vůbec ve stade, chodil jen do piskoveho výběhu na cca 2 hodiny sám.
Tady je ve stade, na pastvinách a chodíme na pohodu vycházky.
A zase mi do toho nehraje, ze v te stáji predtim byl takový klidný, když vlsstne víceméně stal v boxe a teď, když má prostor a stádo, ze je protivny…
Uživatel s deaktivovaným účtem

Elkan
napsal(a):
Dobrý den,
Chci se zeptat, zda mate zkušenost s tím, ze po změně krmeni se kůň změnil tak, ze začal se šklebit, neochota k práci, lekavy, nechce jít tam, kde predtim chodil, náznaky kousani atd?
Přešli jsme do jiné stáje, kde krmí oves a kukuřici a predtim jsme v jiné stáji měli každý své krmivo, Valach měl granule bez ovsa. Tak jsem si říkala, ze alespoň bude mít změnu a ono ejhle po cca 3 týdnech úplně jiný kůň…
Mate zkušenost? Jak dlouho trvá, než se projeví změna krmeni?
Dřív jsem jiného koně měla 15 let na ovsi a v pohodě.
Děkuji za názory a zkušenosti
Má dost sena?
Môže to byť niekoľko faktorov, krmivo bude pravdepodobne jedným z nich. Vyriešila by som ale prioritne všetky ostatné - teda dostatok objemového krmiva, vyrovnaný kolektív, pohodlie vonku (lahne si, vyspí sa?), prípadne nejaký iný stres z prostredia (hlučné okolie, zver, a podobne). Boľavý kôň môže byť aj agresívny, stačia trebárs aj vredy. Hľadajt a spájajte si súvislosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jestli z režimu box/2 h venku přešel v říjnu naplno na ven, nebude on taky potřebovat deku?!
Může být ofouklý, bolavý, neodpočatý už jen z toho samotného, do toho ještě změna ze samoty do stáda, do toho ještě změna krmení na takové, které přispívá spolu se stresem vředům.
V první řadě není dobré měnit krmení a ustájení najednou, aspoň jedno by mělo zůstat neměnné, pro minimalizaci najednou působících stresů. V druhé řadě zajistit komfort. Klidně koně ještě na nějaký ten týden oddělit do samostatného výběhu (s přístřeškem), pokud budou problémy. Nebo aby tam měl třeba jednoho kámoše.