Zkušenosti a názory na podotrochlozu u koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2022 12:00

Zdravím, chtěla bych poprosit ty s Vás, kteří máte s touto nemocí zkušenosti, jak přizpůsobujete management takového koně? Mám kobylku, 10 let, podotrochloza ji byla zjištěna na rtg už ve velmi mladém věku. Už odjakživa je kutá na předky full-roll podkovy. Před rokem jsme se stěhovali, a tak jsem jí ustájila v režimu 24/7, rychle si zvykla a jde vidět, že jí to vyhovuje. Kopyta se jí však zhoršila, skoro vůbec jí nerostou, lámou se, venku sice nekulhá, ale hrozně šmajdá, na zadních nemá skoro žádnou rohovinu, má hrozné otlaky.. Z vitamínů jsem zkusila snad už vše, i ten známý Mustang Trace, který nepomohl, venku se snažíme chodit převážně po měkkém, už fakt nevím, co s tím, hrozně mě to trápí, ještě tak mladý kůň... Uvažovala jsem, že bych jí koupila cross boty na ven, ale nemám s tím žádné zkušenosti, bylo u nás už hodně kovářů a vetů, a každý říká něco jiného, což zase chápu, ale pak babo raď. Budu ráda, pokud napíšete, jak s touto nemocí válčíte vy, a také jak koníka využíváte/často berete pod sedlo? Děkuji za jakékoliv reakce

12.11.2022 09:55
dsj

XXX.XXX.255.137

Podotrochloza je velmi zajímavá nemoc. Dnes když se každý kůň rentgenuje jí má podle RTG spousta koní. Někteří kulhají a někteří ne.
Můj názor je, že u podotrochlozy je naprosto zásadní správné strouhání. Pokud máte zdravé kopyto, máte velkou šanci že kůň s podotrochlozou nebude permanentně pajdat.
Vy píšete že vaše kobylka má otlaky, šmajdá, kopyto jí neroste (olamuje se?, jsou na něm praskliny?) Všechno tohle vám říká, že úprava kopyt není ideální a je potřeba jí začít strouhat tak, aby tyhle problémy zmizeli.
Já to vždycky přirovnávám ke svému před mnoha lety zlomenému palci: když si vezmu o číslo menší podpatky s úzkou špičkou, do hodiny mě pekelně bolí palec, šmajdám - pajdám, na palci se mi udělá modřina. Když si vezmu normální pohodlné tenisky o palci vůbec nevím. Stejně tak byste se jako majitel měla postarat o to, aby vaše kobylka byla strouhaná tak aby jí v kopytech nevznikaly otlaky ani praskliny. Potom budete mít šanci jí i přes nemoc udržet nepajdavou a nebolavou. U podotrochlozy je totiž vždy otázkou, kdy je pajdání způsobené nemocí a kdy špatnou úpravou. Mě by k tomu, abych začala řešit bohatě stačil první malý otlak nebo prasklina.
U podtrochlozy mám bohužel dost špatnou zkušenost s vety - mnoho z nich automaticky po nálezu na RTG koně odepíše a určí špatné RTG jako příčinu kulhání, ale už si vůbec nevšimnou, že kůň má kopyta v takovém stavu, že by pajdal i s čistými RTG.

12.11.2022 11:00

kopytní poradenství na srovnejkopyta.cz (konzultace a semináře)
nebo FB skupina kone-strouhani naboso

Přidejte reakci

Přidat smajlík