Teče nám oko

Fjordský kůň
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.11.2022 19:13
vattunka

XXX.XXX.97.97

Dobrý večer. Prosím o radu. Předem upřesňuji,ze neřeším nemoc oka,ale spis jestli někdo nema babské rady…už fakt nevím. Oko jsme před cca 2 roky léčili klinika plus doma s MVDr.Krisovou,měl tam nějaký stařecký vřed ,léčilo se několik měsíců ,víceméně úspěšně,mazalo se a kapalo co 3 hodiny nonstop a po vyléčení a kontrole,zbyl na oku stín. Do teď Ok. Jenže teď oko začalo slzet,nic vic,bez otoku,zarudnutí,privření,nic. Opět vyšetření na klinice,plus proplachnute slzné kanálky ,vše cajk. Jen tam je furt ten flek. Je stejnej. Doporučeno kapat jakési kapicky,volné prodejné z bylinek. Žádná změna. Už jsem zoufalá,kor teď před zimou,ze mu to tam oleze,chlupy,omrzne. …chjo. Diky pokud vás něco napadne.

14.11.2022 19:36
Horsana

XXX.XXX.40.140

No a čo vyšetrovali na klinike, aké testy robili, atď.?

14.11.2022 19:45
vattunka

XXX.XXX.97.97

Všechno možné. Než jsme jeli,doma jsem dělala flouresceinovy test,bez nálezu. Na klinice přihlížela dvěma přístroji a ze je tam vše v pohodě a kun vidí. Pohledam zprávu z kliniky.

14.11.2022 20:13
evcusik

XXX.XXX.4.224

Začíná se zhoršovat počasí, nemůže být na vině vítr nebo jiný iritující prvek z prostředí u citlivého oka?

14.11.2022 20:25
vattunka

XXX.XXX.97.97

Jo to říkali na ty klinice,jenže už to podle mě slzí dlouho☹️

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.11.2022 20:44

A co ucpaná slzný kanálek, moje kobyla ho má ucpaný pořád, nechala jsem i 2x proplachovat i s následujícími ATB( mast / kapky, Maxitrol)
Měkdy to slzí, většinou když fouká nebo oko obtěžují mouchy, někdy ne, zkouším masírovat slznou kost pod okem, ta prý někdy může být hnutá ve švu(švy lebky)
Na oko je dobrý světlík lékařský.

14.11.2022 20:46
koně

XXX.XXX.174.63

A co koni dát masku? Jak se dává v létě na prach ,UV záření a mouchy? Takové nenáročné ,na zkoušku
Třeba byste se pak lehce odpíchla dál.Je li problém vítr,prach ,nebo bude slzet i v masce

14.11.2022 20:54
vattunka

XXX.XXX.97.97

Jako masku teď v zimě?🤔stačí ze má ještě nahubek…ale Jo možná na par dni,než bude mrznout…Jo ty kapky byli ten světlík lékařský. 😉kanálky proplachnuty a cajk.

15.11.2022 05:57
kallisto

XXX.XXX.61.218

vattunka napsal(a):
Jako masku teď v zimě?🤔stačí ze má ještě nahubek…ale Jo možná na par dni,než bude mrznout…Jo ty kapky byli ten světlík lékařský. 😉kanálky proplachnuty a cajk.

Klapku na oko? Dělává se to z podprsenky.
Než kapky neni lepší mastička?

15.11.2022 06:09

Dělali RTG hlavy v tom místě? Jestli je vše jak má být.

Taky nám z jednoho oka stařík slzí, už roky, po uhození do hlavy, předpokládáme právě, že tam byla nějaká zlomenina nebo něco uskřinutého, neřešíme, neomrzá, nelysá, jen mívá víc ospalků na tom oku. Ale neteče mu to tolik jako vám.

15.11.2022 06:42
vattunka

XXX.XXX.97.97

Upřímně rtg nikoho nenapadl. Je to stařík a klidas,neverim ze by se někde uhodil,vlastne do teď byli na velkých pastvinách kde snad ani nema o co…

15.11.2022 07:28

kallisto napsal(a):

..tekutina prý lépe projde do těch kanálků, co se týče třeba ATB kapek...

15.11.2022 07:42

kallisto napsal(a):

Obecné pravidlo. Přes den kapky, na noc mast.

15.11.2022 08:09
Arbora

XXX.XXX.149.42

vattunka napsal(a):
Upřímně rtg nikoho nenapadl. Je to stařík a klidas,neverim ze by se někde uhodil,vlastne do teď byli na velkých pastvinách kde snad ani nema o co…

Skúsila by som RTG, môžu to byť aj zuby.

15.11.2022 08:12

Jen úvaha... Asi blbost. Ale zdravotní důvody přímo oční jste při vyšetření vyloučili.

Nemůže to souviset s náhubkem? Náhubek jsem před cca 10 dny sundala, připadal mi v tomhle počasí oslizlý (i zvenku). Poslední dobou je vysoká vlhkost, přitom chlad. Náhubek nevypadá zrovna vzdušný a podle obvodu se z fotky zdá, že je malý. Jestli není kvůli tomu v nosních dutinách jiné "klima" a to neovlivňuje slzení.

15.11.2022 08:32
vattunka

XXX.XXX.97.97

No co se tyče nahubku,myslim ze to mám vychytane. Cca 12 kusů nahubky již cca 10 let,od dubna do listopadu nonstop. Takže je divné ze by zrovna jen tomu jednomu a zrovna až teď….

15.11.2022 08:34
vattunka

XXX.XXX.97.97

Zuby mě nenapadly,muzu nechat zkontrolovat. Ale vizuálně by spis potreboval aby ho bolely😂a trosku zhubnul…

15.11.2022 09:35

Hele nevím, co se děje, ale u nás slzí momentálně víc koní, ale z obou očí. Oči jsou čisté, jen prostě okolo mají pořád zaschlé hnusy.

15.11.2022 10:32

Arbora napsal(a):
Skúsila by som RTG, môžu to byť aj zuby.

Zrovna na zuby jsem se teď ptala zubařky, a ta říkala, že slzení z oka určitě od zubů ne. Že pokud už, byl by to výtok z nozdry. Je tedy pravda, že jsme se bavily o starých koních, kteří mají zuby už vysunuté (ten náš slzící stařík).

Asi by to musel být už rozsáhlý zánět, aby to mělo vliv na oko, jakože by to sebralo i kost a tak. A to by se už projevilo na zpracování krmiva si myslím.

15.11.2022 10:34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hele nevím, co se děje, ale u nás slzí momentálně víc koní, ale z obou očí. Oči jsou čisté, jen prostě okolo mají pořád zaschlé hnusy.

Jestli to není prachem ze sena? Třeba letos prašnější seno...

15.11.2022 11:38
vattunka

XXX.XXX.97.97

My jsme ještě na trávě. Proto ještě ty nahubky. Nepamatuju tak pěkný podzim😉

15.11.2022 12:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

vattunka napsal(a):
Zprávy z kliniky.

Vďaka za správu, teda test na herpetickú keratitídu sa nerobil a ster sa nebral?
Asi nie, škoda, takto na jeseň/skorú jar je toto časté, zvyčajne slzí viac koní v stáde, alebo mladé/staré.

Nemal niekedy zvýšený titer na EVA?

15.11.2022 13:35

Horsana napsal(a):
Vďaka za správu, teda test na herpetickú keratitídu sa nerobil a ster sa nebral?
Asi nie, škoda, takto na jeseň/skorú jar je toto časté, zvyčajne slzí viac koní v stáde, alebo mladé/staré.

Nemal niekedy zvýšený titer na EVA?

Očkování na herpes je v tomto případě k ničemu, resp. proti jinému kmenu?

15.11.2022 13:42
vattunka

XXX.XXX.97.97

Ano na to sem se ptala přímo na klinice a je to zbytečně. Tak mě napadlo zkusit mu tam dat Virgan?ten už jsme mazali predtim,spis pro jistotu,kdyby nahodou….

15.11.2022 13:43
vattunka

XXX.XXX.97.97

Slzí jediný z 20ti koni. V dobřé kondici. Co je EVA prosím?

15.11.2022 14:06

vattunka napsal(a):
Slzí jediný z 20ti koni. V dobřé kondici. Co je EVA prosím?

Equinní virová arteritida.

15.11.2022 16:59
vattunka

XXX.XXX.250.229

Takže bych tim Virganem neměla nic pokazit. Ne žádné další vyšetření než co je na těch papírech se nedělalo….vím ze o něčem citovém mluvili ze udělají testy-stery?,ale nakonec ze to dělat nebudou. Chjo☹️

15.11.2022 17:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Očkování na herpes je v tomto případě k ničemu, resp. proti jinému kmenu?

Herpetickú keratitídu má na svedomí EHV-2, sfiňa, občas aj/alebo EHV5.

Stery väčšinou vyjdú tak, že nevyjdú, ale je na to taký test, s farbivom, ktoré som zabudla ako sa volá a aj tie kvapky, s ktorými bol problém som zabudla ako sa volajú, samozrejme. Nerobím oči, ale niekde to možno vyhrabem.

Ale bežne sa takým koňom spúšťal vit. C a naprali sa minvit prípravkom, extra dávkami mrkvy, alebo vybrali nejaký ten Immunovet, ale ten starý, s pôvodnou receptúrou, nestresovali sme ich a o tri dni slzenie ustalo a vrátilo sa zase v prechodnom období, alebo aj nikdy, ale pamätám si iba tri takéto kone, jeden mal babeziózu, no terapia zabrala, jeden bol mladý hucul, ten zareagoval výborne a jednu kobylu, ktorú doma patlali a matlali kadečím veľmi dlho, tak tá to mala tuším komplikované a liečila sa dlho predlho, no u nej neostalo iba u slzenia.
Ale bol to rabiátny kôň a vôbec som jej netúžila pozerať do oka :D

Oči nemusia byť postihnuté rovnako.

15.11.2022 17:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

vattunka napsal(a):
Takže bych tim Virganem neměla nic pokazit. Ne žádné další vyšetření než co je na těch papírech se nedělalo….vím ze o něčem citovém mluvili ze udělají testy-stery?,ale nakonec ze to dělat nebudou. Chjo☹️

Teoreticky nie, ale oči rozhodne nie sú moja parketa.

A nejakú tú mrkvu, vit. C a tak, dedkovi.

15.11.2022 20:39

OT: jé, "pásák" ve voku máme zrovna v práci....

23.11.2022 09:57
vattunka

XXX.XXX.144.1

Tak se jenom ozývám po čase. Tak jak to přišlo,to odešlo. Je fakt ze jsem přestala kapat ten Světlík a začlo mrznout. Dokonce byl dva dny na boxe,kvůli druhy kobyle a jak se pustili zas ven,oko neteče. 🤔takže Diky. 😉

23.11.2022 11:15

Krásný prakůň, pěkná fotka

Přidejte reakci

Přidat smajlík