Stormy25

XXX.XXX.197.108
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám kobylku shetty/wpb vysokou 120kvh a potřebovala bych jí pouze přijezdit. Sama vážím 55kg. Vím, že mě unese, jen nevím, zda to je vhodný abych jí neublížila. Děkuji za odpovědi, jen se ptám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stormy25
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám kobylku shetty/wpb vysokou 120kvh a potřebovala bych jí pouze přijezdit. Sama vážím 55kg. Vím, že mě unese, jen nevím, zda to je vhodný abych jí neublížila. Děkuji za odpovědi, jen se ptám.
Univerzální odpověď není. Ono taky záleží, jak umíte jezdit. Foto kobylky by neškodilo - osvalení, kondice, obvod holeně.
(Obvod holeně - 5) x 5 kg Čili má-li Váš poník obvod holeně dejme tomu 16,5 cm tak by mohl nosit i dítě 57 kg těžké. Pochopitelně je-li dostatečně starý a postupně naučený na zátěž. Ono taky malý mohutný poník se silnou holení a na něm slečna sice s nízkou váhou, ale moc vysoká ho taky moc nepřijezdí. Maximálně mu udělá tvrdou hubu. Na koně musí působit jak ruka, váha tak ale i holeň. No a holeň někde pod břichem je na nic.
Dobře přiježděný a spolehlivý poník je základ pro malé jezdce. Proto by poníky měl opravdu přijezdit zkušený lehký jezdec. Myslím základy přiježdění jako u velké remonty.
Stormy25

XXX.XXX.197.108
Myslím, že to jak umím jezdit, nemůžu hodnotit. Jezdím osm let, obsedám mladý koně, mám udělaný zzvj. Vím, že to nic neznamená, ale nevím jak na toto odpovědět. Jinak měřím 163 cm. Ponička má skoro osm let. Dřív jsem na ní dost jezdila jako menší, teď jí má asi druhý rok devítiletá sestra a už na ní nedokáže objet ani jízdárnu. Před časem jsem jí přijezdila - chvíli dobrý, jenže pod nezkušeným jezdcem se rychle zkazí. Pojmem přijezdit myslím pouze tak aby na ní mohla bezpečně jezdit devítiletá holka.
Stormy25
napsal(a):
Myslím, že to jak umím jezdit, nemůžu hodnotit. Jezdím osm let, obsedám mladý koně, mám udělaný zzvj. Vím, že to nic neznamená, ale nevím jak na toto odpovědět. Jinak měřím 163 cm. Ponička má skoro osm let. Dřív jsem na ní dost jezdila jako menší, teď jí má asi druhý rok devítiletá sestra a už na ní nedokáže objet ani jízdárnu. Před časem jsem jí přijezdila - chvíli dobrý, jenže pod nezkušeným jezdcem se rychle zkazí. Pojmem přijezdit myslím pouze tak aby na ní mohla bezpečně jezdit devítiletá holka.
Tam bude potíž v inteligenci poníka v kombinaci s vložením se sestry. On pončo rychle ví komu má fungovat správně a kdy a u koho si zahrát na nechapaveho... No to se pak nedá jinak, než ráznější lekcí. Ze sedla a nebo i že země vysvětlit, že i s méně zdatným jezdcem se spolupracuje. ( a zase se mi osvědčilo použití slovních povelů)

Dá se to vyřešit tak, že poníkovi vysvětlíte, že sestru musí poslouchat, jinak zakročíte vy. A zároveň budete učit i sestru, aby si uměla samostatně poradit a hlavně předcházet konfliktním situacím.
Příklad: pokud dítě nevyjíždí rohy - poník si je zkracuje, dám do rohu kužel, řeknu dítěti, že ho má objet, dítě se pak v sedle srovná úplně jinak (působení ze sedla je pro poníka jednoznačnější) a poník má optickou oporu, takže pokud se dítěti povede navést poníka okolo kužele, poník nemá snahu krátit si roh. A podobná chytrá řešení. Samozřejmě pokud poník dítěti na pokyn nezrychlí, poníka pobídnout ze země (třeba slovně).
Slovní pokyny jsou standard, pokud na koni má samostatně někdo jezdit, buď musí kůň poslouchat a jezdec zvládat, a nebo mám koně nějak jištěného - buď tedy přes slovní povely (pokud je kůň respektuje) nebo lonží (je-li to kůň slovními povely neovladatelný).

Valérie22
napsal(a):
(Obvod holeně - 5) x 5 kg Čili má-li Váš poník obvod holeně dejme tomu 16,5 cm tak by mohl nosit i dítě 57 kg těžké. Pochopitelně je-li dostatečně starý a postupně naučený na zátěž. Ono taky malý mohutný poník se silnou holení a na něm slečna sice s nízkou váhou, ale moc vysoká ho taky moc nepřijezdí. Maximálně mu udělá tvrdou hubu. Na koně musí působit jak ruka, váha tak ale i holeň. No a holeň někde pod břichem je na nic.
Dobře přiježděný a spolehlivý poník je základ pro malé jezdce. Proto by poníky měl opravdu přijezdit zkušený lehký jezdec. Myslím základy přiježdění jako u velké remonty.
Tak to zase kopyto asi nebudete. Jinak viz výše.
Kamarádka si na svou poničku (cca podobné KVH) taky občas sedla. A to má 180 cm a 70 kg. Protože jinak by s těmi dětmi taky začala brzy zametat. Viz Pipilota a Buggyra.