Patří deka do základní výbavy koně? :D

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JanaJanaJanaJana

16.11.2022 10:35
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Ahoj, mám dilema :D mám mladého koně, který vyrostl v pahorkatině ve výběhu 24/7 bez přístřešku, k dispozici jen les. Já ho měla teď 24/7 od jara do podzimu na pastevku, na zimu byl v venkovním boxe - bez deky. V nové stáji má teď stejné podmínky jako v té rodné, ale velký přístřešek.
Nedekuji a zatím jsme na zimu nedekovala, nicméně mám teď dilema, jestli bych neměla pořídit výběhovou pláštěnku podšitou flísem. Pro sychr. Třeba že 3 dny v kuse prší a koně to promočí...nebo kolika nebo tak něco. Máme jen odpocku.
Trochu se to ve mně tluče, peníze bych ráda ušetřila, ale zase mi přijde, že takováto věc patří do základní výbavy koně....
Jak to máte vy?

16.11.2022 10:52
Arbora

XXX.XXX.149.42

Mám nedekovaného koňa a vo výbave má deky tri, teplú odpocku, nepodšitý pršiplásť (to je taka blbosť, ale keby bolo treba, viem ho obliecť na tú flísku) a zimnú výbehovú. Pre prípad potreby.

16.11.2022 10:55
Horsana

XXX.XXX.40.140

Odpocky radím vždy aspoň dve, keď sa jedna celá premočí.

Pláštenka podšitá fleesom je do sloty a na zimnú srsť asi málo, to už by sa hodilo nejakých 150-200g zateplenie aspoň, na nejaký strašný mordor.

Veľa záleží aj od toho, v akej je kôň kondícii, či je otužilý (asi je), či pracuje a po práci sa spotí a či ho vôbec do prístrešku pustia, keď je fakt zlé počasie a aj teda či má prístrešok nejaké steny a poskytuje závetrie.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.11.2022 12:58

když jsem měla kobylu na pastevku nedekovala jsem, ale deky v záloze byly..koně na ně určitě naučte.

teď dekuju, kobyla se ve výběhu v zimě moc nehýbe ...
Mám dvě zateplené (s krkem a se zvýšeným krkem) a jednu pláštěnku + dvě odpocky (s krkem a bez)

16.11.2022 13:13

Mám pro své koně pouze odpocky. Kdyby byla potřeba deka jiná, tak pořídím.

16.11.2022 13:38

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Ahoj, mám dilema :D mám mladého koně, který vyrostl v pahorkatině ve výběhu 24/7 bez přístřešku, k dispozici jen les. Já ho měla teď 24/7 od jara do podzimu na pastevku, na zimu byl v venkovním boxe - bez deky. V nové stáji má teď stejné podmínky jako v té rodné, ale velký přístřešek.
Nedekuji a zatím jsme na zimu nedekovala, nicméně mám teď dilema, jestli bych neměla pořídit výběhovou pláštěnku podšitou flísem. Pro sychr. Třeba že 3 dny v kuse prší a koně to promočí...nebo kolika nebo tak něco. Máme jen odpocku.
Trochu se to ve mně tluče, peníze bych ráda ušetřila, ale zase mi přijde, že takováto věc patří do základní výbavy koně....
Jak to máte vy?

Ano, mám. Několik. Od pozdního jara do brzkého podzimu je za příznivého počasí kobyla prakticky 24/7. Přes zimu chodí na noc do boxu.

Myslím, že každý majitel by deky měl mít, i kdyby mu ležely rok ve skříni. Protože nikdy nevíte.

16.11.2022 13:46
evcusik

XXX.XXX.4.224

Minimálně jednu termodeku (min 100g) a jednu až 2 odpocky považuji za must-have.

kromě zajištění komfortu v ultra blbem počasí je vhodné takové vybavení mít ve skříni v případě veterinárních patalii.

Zažila jsem promáčeného kolikujiciho koně na vánoční svátky, i tak to bylo málo a x dek jsem stájovému kolegovi poskytla. A nemuseli jsme to řešit venku, máme marodkove boxy ve zděné stáji a sranda to nebyla.

Takže kopu za tým "deky do skříně" jsou fajn.

JanaJanaJanaJana

16.11.2022 14:46
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Už jede domů....díky za názory :D

16.11.2022 14:55

My pořizovali svého času deku i na hucula - v devadesátkách docela quest - nechali jsme si ušít od známé :-)

Měl ji za těch 30 let na sobě asi 10x, naštěstí nikdy ze zdravotních důvodů.

16.11.2022 16:07
canka

XXX.XXX.215.25

Já mám dva prakoně,tlusté...deky stejně mám,i když mají k dispozici přístřešek..mám na obě nepromokavou lehce zateplenou a obyč plástěnku...dostanou jí jen v opravdu hnusném počasí(třeba 3 x za rok),ale radši je mít,než nemít a pak mít klepajicího se koně ve výběhu

17.11.2022 09:42
dsj

XXX.XXX.255.137

Mám 4 deky vyprané a naimpregnované ve skříni několik let, od doby kdy umřela babka jsem je nevytáhla, koně bývají zaparkovaný v přístřešku když je vichr a mokro a když je opravdu ošklivě tak si nepřijdou ani ke kyblíku, člověk skoro vidí jak si ťukají na čelo, musím jim kyblíky přinést až do přístřešku. Úplně vidím v barvách, jak je jednou budu potřebovat a ony boudou v ohybech propouštět vodu, takže stejně budu muset koupit nové.
Odpocky a bederky používám v zimě, ty pár dní v roce potřebuji.

20.11.2022 18:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám pro své koně pouze odpocky. Kdyby byla potřeba deka jiná, tak pořídím.

Nestihnete. Vzhledem k tomu, jak neumí rosničky předpovídat počasí, nebudete vědět, že bude zle.
Objednání a dodání trvá 3 dny, pokud objednáte v pondělí, či v úterý. Jinak týden.

21.11.2022 07:18

sisi58 napsal(a):
Nestihnete. Vzhledem k tomu, jak neumí rosničky předpovídat počasí, nebudete vědět, že bude zle.
Objednání a dodání trvá 3 dny, pokud objednáte v pondělí, či v úterý. Jinak týden.

Ale třeba má možnost si od někoho na pár dní půjčit :-)

21.11.2022 07:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ale třeba má možnost si od někoho na pár dní půjčit :-)

Je to možné.
Ale třeba já už bych deky nepůjčila. Pokud tak někdo učiní, riskuje, že mu bude deka vrácena v nepoužitelném stavu. Myslíte, že ten, kdo si vlastní deku nekoupí, vám zničenou deku zaplatí?
Není nic horšího, než když ve stáji vypukne dívčí válka.
Něco jiného je, pokud na viditelně zdevastovaného koně tu deku dám sama. Pak si nemohu žádat náhradu. A snad bych půjčila stájovku. Ty fungují i posešívané.
Je to smutné, po všech těch letech u koní, ale i v běžném životě vím, že každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán.

21.11.2022 08:22
Arbora

XXX.XXX.149.42

sisi58 napsal(a):

Tak ja mám trebárs asi pol hodinu vzdialený EQS, ak to má efe podobne, najneskôr druhý deň má deku kôň na sebe.

Ale samozrejme, zákon schválnosti, vždy sa niečo dojebabre presne vtedy, keď žiadny obchod otvorený nie je.

21.11.2022 08:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Tak ja mám trebárs asi pol hodinu vzdialený EQS, ak to má efe podobne, najneskôr druhý deň má deku kôň na sebe.

Ale samozrejme, zákon schválnosti, vždy sa niečo dojebabre presne vtedy, keď žiadny obchod otvorený nie je.

Ha. Zapomněla jsem, že bydlím v Sudetech, kde není žádný obchod pro koně do vzdálenosti cca 70 km.
Njn, jsou i civilizovanější místa.

21.11.2022 10:35
bassrock

XXX.XXX.251.2

Přesně jako efe, mám jednu odpocku, kterou jsem koupila spíš jako fórek na koňskou pyžamovou párty (regulérně použitá jednou) a na stáji máme jednu deku, kdyby někdo potřeboval. A EQS mám 20 min.
Jinak nemám problém u nás na stáji komukoliv cokoliv z vybavení půjčit, jsme tam prima parta a známe se. Jsem za to ráda, v takovém kolektivu jako popisuje Sisi bych nechtěla mít koně.
Ale chápu, že kolektiv je často až na posledním místě při výběru ustájení, zvlášť když není moc na výběr.

21.11.2022 14:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

bassrock napsal(a):
Přesně jako efe, mám jednu odpocku, kterou jsem koupila spíš jako fórek na koňskou pyžamovou párty (regulérně použitá jednou) a na stáji máme jednu deku, kdyby někdo potřeboval. A EQS mám 20 min.
Jinak nemám problém u nás na stáji komukoliv cokoliv z vybavení půjčit, jsme tam prima parta a známe se. Jsem za to ráda, v takovém kolektivu jako popisuje Sisi bych nechtěla mít koně.
Ale chápu, že kolektiv je často až na posledním místě při výběru ustájení, zvlášť když není moc na výběr.

Za dobrý kolektiv buďte ráda.
U nás je to s ustájením špatné. Tam, kde jsem, to mám cca hodinku pěšky, pokud nejede autobus a nejsou podmínky na kolo.
Starou kobylu muchařku musím ošetřovat skoro denně. Dostupnost zvítězila nad vším.
Ale ty zkušenosti s půjčováním nemám současné! To bych stájovým kolegyním křivdila. Jen se to tak postupem času nashromáždilo.

21.11.2022 14:53

sisi58 napsal(a):

Máme ve stáji 40 koní, takže případné krizovky se nebojím.

21.11.2022 15:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Máme ve stáji 40 koní, takže případné krizovky se nebojím.

Přeji vám to a hlavně vašemu koňouchovi.

21.11.2022 16:40
bongani

XXX.XXX.45.223

Jsem v Praze, což je na nákupy výhoda, takže, když byla potřeba deka, tak jsem sedla, jela a koupila. S půjčováním bych se popravdě asi rozmýšlela. Ale když si u nás majitel zaparkoval koně a přestal se o něj starat, ani majitelka stáje o něm delší dobu neslyšela, ten kůň tam stál a jenom se klepal, tak jsem prostě vzala svoji starší deku a dala mu ji. Bylo mi jasný, že už ji zpátky v použitelném stavu nedostanu. Taky že ne, jednoho dne se majitel dostavil, koně sebral a odvezl i s dekou a už jsem ji nikdy neviděla. Ale nedokázala jsem se dívat, jak tam chudák mrznul.

21.11.2022 17:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

bongani napsal(a):
Jsem v Praze, což je na nákupy výhoda, takže, když byla potřeba deka, tak jsem sedla, jela a koupila. S půjčováním bych se popravdě asi rozmýšlela. Ale když si u nás majitel zaparkoval koně a přestal se o něj starat, ani majitelka stáje o něm delší dobu neslyšela, ten kůň tam stál a jenom se klepal, tak jsem prostě vzala svoji starší deku a dala mu ji. Bylo mi jasný, že už ji zpátky v použitelném stavu nedostanu. Taky že ne, jednoho dne se majitel dostavil, koně sebral a odvezl i s dekou a už jsem ji nikdy neviděla. Ale nedokázala jsem se dívat, jak tam chudák mrznul.

Mám to taky tak a dopadla jsem podobně. Ale čert vem deku.

23.11.2022 07:02
wfwfwš

XXX.XXX.164.253

ano patří, odpocka, pláštěnka s podšívkou a alespoň 1x termodeka, třeba to nikdy nepoužijete, ale mělo by se to brát jako součást lékárničky, člověk nikdy neví :-)

28.11.2022 13:47
LucyLou

XXX.XXX.236.105

sisi58 napsal(a):
Je to možné.
Ale třeba já už bych deky nepůjčila. Pokud tak někdo učiní, riskuje, že mu bude deka vrácena v nepoužitelném stavu. Myslíte, že ten, kdo si vlastní deku nekoupí, vám zničenou deku zaplatí?
Není nic horšího, než když ve stáji vypukne dívčí válka.
Něco jiného je, pokud na viditelně zdevastovaného koně tu deku dám sama. Pak si nemohu žádat náhradu. A snad bych půjčila stájovku. Ty fungují i posešívané.
Je to smutné, po všech těch letech u koní, ale i v běžném životě vím, že každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán.

Jezdecké potřeby od nás vzdálené na x kilometrů, jiné stáje též - jestli mají deky netuším. A z vlastní zkušenosti vím, že deka je potřeba zrovna ve státní svátky, víkendy a v noci...zákon schválnosti. Naštěstí jsem měla deky připravené ve skříni a mohla jsem hned vyndat a použít. Půjčit deku asi jak komu, ale není to levná záležitost ...navíc najít deku, která opravdu sedí je někdy oříšek :/

Přidejte reakci

Přidat smajlík