Konarka1

XXX.XXX.238.237
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nějaké typy ohledně hřebce. Chystám se na jaře připustit svoji kobylu (top skokový původ, zdravá, 168cm v kvh). Poohlížím se spíše po drezurním (nižším maximalne kolem 170 v kvh) hrebci, ale ani skokově založený by mi nevadil. Máte někdo dobré zkušenosti s nejakym velmi charakterním hřebcem, po kterém máte i charakterní hříbě? Moje kobyla je moc hodna, podrží vždy a nechá si říct a přesně to bych chtěla i od mého budoucího hříběte. Koukala jsem například na Firestona, mate od nej někdo hříbě? Jaké je povahy? Děkuji😊
Uživatel s deaktivovaným účtem

Konarka1
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nějaké typy ohledně hřebce. Chystám se na jaře připustit svoji kobylu (top skokový původ, zdravá, 168cm v kvh). Poohlížím se spíše po drezurním (nižším maximalne kolem 170 v kvh) hrebci, ale ani skokově založený by mi nevadil. Máte někdo dobré zkušenosti s nejakym velmi charakterním hřebcem, po kterém máte i charakterní hříbě? Moje kobyla je moc hodna, podrží vždy a nechá si říct a přesně to bych chtěla i od mého budoucího hříběte. Koukala jsem například na Firestona, mate od nej někdo hříbě? Jaké je povahy? Děkuji😊
Jsem trochu zmatená - kobyla podrží vždy a nechá si říct - při připouštění? A přesně to chcete i od budoucího hříběte. A když to bude hřebeček? Asi OT, ale včera jsem byly na divadelním představení Lordi, tak mi naskočila trochu asociace.
Ale třeba jsem jenom špatně pochopila. V tom případě se omlouvám.

Možná Lisa
napsal(a):
Pardon. Mluvila jsem o charakteru kobyly - hlavní důvod proč od ni chci hříbě. Proto se ptám na charakterního hřebce 😁 Každý kůň je jiný, ale po mých zkušenostech si myslim, že na “genech” také záleží
To rozhodně záleží. Tak se třeba někdo ozve, kdo se v chovu koní orientuje.
Pokiaľ máte FB, spýtala by som sa tu: https://www.facebook.com/groups/1457056367841473
Čo tak občas zachytím od chovateľov, charaktery chvália u koní po Aristovi a majú aj slušnú výkonnosť. Firestone asi tiež bude fajn, keď ho jazdí dieťa.

Arbora
napsal(a):
Pokiaľ máte FB, spýtala by som sa tu: https://www.facebook.com/groups/1457056367841473
Čo tak občas zachytím od chovateľov, charaktery chvália u koní po Aristovi a majú aj slušnú výkonnosť. Firestone asi tiež bude fajn, keď ho jazdí dieťa.
O Aristovi vím dokonce i já. Že si ho lidi chválí.

Horsana
napsal(a):
Tak ja o Aristových potomkoch zas viem, že mávajú čipy.
Teda, ak koňa po Aristo kupujete, už ich nemajú, lebo sú vybraté
A tak to nevím.

Záměrně jsem si kobylu vybírala, aby byla po Aristovi....na to , že si jí przním jen sama od obsedání až do teď je zlatá. (z druhé půlky původu jsou tam Shagye to tomu dává někdy trochu náboj-vykulený oko, kulatou nozdru a ocas do vlajky) Vysadila mě zatím 3x ... o těch čipech to slyším taky prvně, měla do 1 roka dobrý odchov, tak snad se nás to týkat nebude, už je jí 9let...
Horsana
napsal(a):
Tak ja o Aristových potomkoch zas viem, že mávajú čipy.
Teda, ak koňa po Aristo kupujete, už ich nemajú, lebo sú vybraté
Zrovna to samé jsem dnes slyšela od chovatelů v Praze,když se bavili na Prague Play-off…zaslechla jsem rozhovor….skákal tam kůň po Aristo Z,krásná mechanika,fakt dobrý zvíře,ale prý opravdu trpí na čipy 👍
Zuzana123456

XXX.XXX.168.31
Záleží na tom, kolik chcete investovat do inseminační dávky. Pokud se chcete jen omezit na české hrebce nebo budete pomýšlet i o něčem ze zahraničí.
Co se týče mladých hřebců, tak v Hapaxu je teď skvěle hýbající se hřebec Callarus, ovšem je mladý a tudíž neprověřený. Sám ale jako hřebec je velmi vyrovnaný a po domluvě přímo s majitelkou jsem ho zvolila i já na jednu z mých klisen.
Firestona osobně nemusím, charakterově skvělý hřebec, ovšem potomci mě svými kvalitami velmi zklamali. Chody většina nemá a pak u mě přichází otázka, proč bych takového hrebce měla na svou klisnu dávat. Největší zklamání loňský předvýběr hřebců pro ČT i CS, kde se představil potomek Firestona a člověk by nevěřil, ze to má být drezurní kun.
Pokud to bude vaši klisny první hříbě, je Dobre pocitat s tím, ze první hříbata bývají menší a proto je vhodné volit malinko většího hrebce.
Osobně jsem měl možnost jezdit Kannthaga, krásný hřebec a charakter k nezaplacení. Taktéž jsem volila na další z mých klisen.
V ČR je dále San Schufro, špatně to po něm březne, to jsme si i vyzkoušeli a následně nám byl diky svému charakteru vymluven.
Lewis od Zamce vypadá jako slušný koník.
Osobně jsem ale názoru, ze pripoustet drezurními hřebci v ČR (krom Lewise, toho neznám) není ten nejlepsi napad. Sama jsem vyzkoušela několik variant a ani jedna nebyla to pravé. Proto jsem přešla na chov skokových, který se i dobře hýbou. Výsledky mnohdy lepsi než při spojení s drezurnimi hrebci.
Koukněte na Didiéra (také jsem jezdila, byl top povahově, krásný hřebec), Hapax a jejich nabídku, Písek letos představil novou posilu v podobě Zambesiho TN, Stalypso má velmi slušné chody, ovšem charakter prý pokulhává (mám po něm letošní hříbě a zatím se ale jeví Dobre)
V zahraničí bych pak koukala na hřebčín Sprehe, kde kvalita i drezurnich koní je dle mého názoru na vyšší úrovni. Bon Jocker, Barbados, De Niro Gold… je jich tam spousta a katalog ještě budou doplňovat.
Stretla som sa s potomkom po Verdi TN, neviem z akej matky, kúpený v aukcii...
Mno, niečo tak hysterické a vypatlané som už dlho nevidela, ako, to by ma zaujímalo, kto by toto chcel dobrovoľne jazdiť, po kastrácii sa upokojil, ale stále je taký..mno, chudobný duchom.
A to je zachránený kôň, spoznala som ho ešte v štádiu zdochliak bez svalov, toto keby bolo nakŕmené a dostal by svoj záchvat labilnosti, no ďakujem pekne...
On je zlatý, všetko, ale keď ho niečo rozhodí...
Můj letošní hřebeček je po Colorit Z ze zangersheide. Je to ale kůň parkurový
Samotného hřebce sem sice neznala ale i z popisu který dala jeho majitelka a jezdec bylo vidět jak pozitivně hovoří právě o tom jak vyrovnaný je. Jasně to musí o všech koních ale u něj bylo v jejich hlase slyšet to emoční zabarvení...
A samotný hříbek js úžasný. Jakože loňská holčička po Tarzanovi je taky hodná a všechno. Ale mladej je úplně jiná liga. Je chytrej, hrozně ochotnej a učenlivej...
Fakt škoda že je to hřebec. Měla bych o dilema méně kdyby nebyl