Agresivní kůň

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2022 20:49
Lenka Kučerová

XXX.XXX.206.241

Dobrý den, máme doma kobylku, která mě poslední dobou kouše, šklebí se a napadá v boxe při čištění a komunikací s ní. Nevím co mám dělat opravdu mě to zatěžuje, protože jí nemůžu ani pořádně vyčistit. Prosím dejte mi alespoň nějakou radu co s tím mám dělat.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.11.2022 07:15

Ať vám poradí ten, komu ti koně patří.
Pokud s ní někdo u vás nemá problém, ať vám řekne, co na ni platí.

Dokud nebudete vědět, co máte dělat, nedostávejte se s kobylou do konfliktních situací. Pokud ji musíte čistit, tak ji uvažte, aby na vás nemohla. Netuším, co myslíte tím "při komunikaci s ní", ale pokud tím myslíte nějakou extra práci ze země, prostě to přestaňte dělat, dokud nebudete mít dozor, který vám řekne, jak předcházet konfliktům, a kde děláte chybu.

Tj. sežeňte si zkušenou osobu, která vám poradí na místě.

21.11.2022 08:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lenka Kučerová napsal(a):
Dobrý den, máme doma kobylku, která mě poslední dobou kouše, šklebí se a napadá v boxe při čištění a komunikací s ní. Nevím co mám dělat opravdu mě to zatěžuje, protože jí nemůžu ani pořádně vyčistit. Prosím dejte mi alespoň nějakou radu co s tím mám dělat.
Děkuji.

Mám ostrou kobylu už 12 roků. A zezačátku jsem se jí i místy bála. Ale časem jsme si vybudovaly vztah na vzájemném respektu(ani náhodou si nemyslím, že mě má ráda ). A to musí stačit. Někteří koně se prostě nemazlí.
Asi nebudete mít takovou piraňu. Ovšem pokud už začala nejen vyjíždět, ale i kousat, je to zlé.
Jako první pomoc doporučuji nechodit k ní sama. Nikdy.
Už jste v situaci, že se jí bojíte a ona to ví. Proto ten druhý člověk, který vás podpoří, budete si jistější.
Taky nedoporučuji s kobylou manipulovat v boxe. Tam neuhnete, pokud by vás chtěla zmasit. Vemte ji ven, přivažte natolik nakrátko, aby se nemohla ohánět(nikoli tak, že by se škrtila) a čistě jen tolik, kolik vám dovolí. Pak zpět do boxu.
Při sedlání totéž. Někoho k sobě až do chvíle, než nasednete.
Mimo základní úkony ze země, jako vodění a údržba, krmení, nic nedělejte. Vy spolu už nekomunikujete.
Jak píše Buggyra, chce to člověka zkušeného, který zjistí, v čem je chyba.
A do té doby hlavně dbejte na osobní bezpečnost. Kůň je velké zvíře a může vám ublížit i tehdy, když na vás není naštvaný.

21.11.2022 08:19
Arbora

XXX.XXX.149.42

Dobrý den, máme doma kobylku, která mě poslední dobou kouše, šklebí se a napadá v boxe při čištění a komunikací s ní.

Začala by som tu, pokiaľ sa to deje poslednú dobu a predtým sa nedialo, niečo nebude v poriadku. A to my od počítača nezistíme.

21.11.2022 09:08
koně

XXX.XXX.174.63

Děkuji.

Máte doma,jak dlouho?
Poslední dobou kouše? To je od kdy ?
Normálně vás respektovala a najednou je protivná.Zamyslete se ,co se změnilo ,proč najednou něco řeší ,hledejte spouštěcí moment.
A prudí jen vás ,nebo i ostatní lidi,kteří s ní manipulují ?
Nejlíp vám poradí,kdo vás i kobylu vidí ,takhle od klávesnice těžko říct. Co děláte špatně

21.11.2022 11:08

Děkuji.

Má společnost?

21.11.2022 11:40
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Je zdravá?

21.11.2022 19:24
Lenka Kučerová

XXX.XXX.206.241

Ano, je ve společnosti valacha a poníka.

21.11.2022 19:29
Lenka Kučerová

XXX.XXX.206.241

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Má společnost?

Ano, je ve společnosti valacha a poníka.

21.11.2022 19:47
Lenka Kučerová

XXX.XXX.206.241

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ať vám poradí ten, komu ti koně patří.
Pokud s ní někdo u vás nemá problém, ať vám řekne, co na ni platí.

Dokud nebudete vědět, co máte dělat, nedostávejte se s kobylou do konfliktních situací. Pokud ji musíte čistit, tak ji uvažte, aby na vás nemohla. Netuším, co myslíte tím "při komunikaci s ní", ale pokud tím myslíte nějakou extra práci ze země, prostě to přestaňte dělat, dokud nebudete mít dozor, který vám řekne, jak předcházet konfliktům, a kde děláte chybu.

Tj. sežeňte si zkušenou osobu, která vám poradí na místě.

Kůň patří mě a mým rodičům kteří pracují s koňmi celý život a kobylku máme tak 5 měsíců a starám se o ni já a znám jí zatím nejlíp a dozor mám ale ne vždy mi dokážou se vším pomoci. Snažím se s tím nějak pracovat. Začala jsem jí čistit venku přivázanou, jinak s prací ze země nemá problém a pod sedlem je zlatá ale prostě co jsem zatím vypozorovala tak je to že začala mít problémy hlavě s tím když jsem v jejím boxe tak se jí to nelíbí a je i byla při krmení ale to už je dobré vždy když se jí na sypalo tak se otočila a chtěla kopat.

21.11.2022 20:00
Lenka Kučerová

XXX.XXX.206.241

koně napsal(a):
Máte doma,jak dlouho?
Poslední dobou kouše? To je od kdy ?
Normálně vás respektovala a najednou je protivná.Zamyslete se ,co se změnilo ,proč najednou něco řeší ,hledejte spouštěcí moment.
A prudí jen vás ,nebo i ostatní lidi,kteří s ní manipulují ?
Nejlíp vám poradí,kdo vás i kobylu vidí ,takhle od klávesnice těžko říct. Co děláte špatně

Máme ji 5 měsíců a dříve vše respektovala sice se párkrát občas ohnala ale nebylo to nic hrozného to byly tak ty první 2 měsíce a pak toho nechala úplně i se se mnou mazlila a škrabkala.
Teď tak měsíc začala být pomalu hrozně protivná ale já dělám pořád to stejné co celou dobu. Musí v tom být nějaká chyba a na to si musím přijít.
A když na mě zaútočí nebo tak, tak co je nerozumější podle vás udělat?

21.11.2022 20:06
Lenka Kučerová

XXX.XXX.206.241

sisi58 napsal(a):
Mám ostrou kobylu už 12 roků. A zezačátku jsem se jí i místy bála. Ale časem jsme si vybudovaly vztah na vzájemném respektu(ani náhodou si nemyslím, že mě má ráda ). A to musí stačit. Někteří koně se prostě nemazlí.
Asi nebudete mít takovou piraňu. Ovšem pokud už začala nejen vyjíždět, ale i kousat, je to zlé.
Jako první pomoc doporučuji nechodit k ní sama. Nikdy.
Už jste v situaci, že se jí bojíte a ona to ví. Proto ten druhý člověk, který vás podpoří, budete si jistější.
Taky nedoporučuji s kobylou manipulovat v boxe. Tam neuhnete, pokud by vás chtěla zmasit. Vemte ji ven, přivažte natolik nakrátko, aby se nemohla ohánět(nikoli tak, že by se škrtila) a čistě jen tolik, kolik vám dovolí. Pak zpět do boxu.
Při sedlání totéž. Někoho k sobě až do chvíle, než nasednete.
Mimo základní úkony ze země, jako vodění a údržba, krmení, nic nedělejte. Vy spolu už nekomunikujete.
Jak píše Buggyra, chce to člověka zkušeného, který zjistí, v čem je chyba.
A do té doby hlavně dbejte na osobní bezpečnost. Kůň je velké zvíře a může vám ublížit i tehdy, když na vás není naštvaný.

Děkuji moc za komentář.
Co děláte pro to aby vás váš kůň respektoval možná to dělám špatně.
Protože respekt je důležitý a zdá se mi že ho u mě moc nemá sice dělám vše co je pro to potřeba.

21.11.2022 23:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Děkuji moc za komentář.
Co děláte pro to aby vás váš kůň respektoval možná to dělám špatně.
Protože respekt je důležitý a zdá se mi že ho u mě moc nemá sice dělám vše co je pro to potřeba.

Víte, ono je to s tím respektem takové ošidné. Napsala jsem, že se respektujeme, ale to není ten správný výraz.
Linda respektuje jen dva lidi. Mého syna, který si ji koupil a pak pana L.Vrtka, který jezdil všestrannost. Už nežije, na jednom závodě ho zavalil kůň.
My dvě spolu koexistujeme. Já, jako člověk mám hendikep v tom, že jsem proti ní malá, slabá a pomalá.
Ona je zase hloupá, tedy nikoli,že není schopná se učit, ale kůň je kořist a člověk je lovec. Každý myslí jinak. Ona je dobře vybavená, pro přežití. Ale žít s lidmi se koně musí učit.
A je na člověku, aby to tedy nějak skloubil, ukočíroval, aby to bylo ku prospěchu obou.
Kůň je přímočarý. Poznáte, co si myslí a při větších zkušenostech i co vzápětí udělá.
Naučte se poznávat, co si vaše kobyla myslí, co se jí honí hlavou. Koukejte na ni. Každý den ji pozorujte. Jak se chová, když s ní nejste. Co dělá, když k ní jdete. Kam až můžete, než projeví nevoli. Proč vůbec tu nevoli projevuje a kde hlavně.
Do boxu vůbec nechoďte. Ať vám ji někdo vyvede nebo ji vylákejte na jablko.
Podívejte, člověk, který nejde ke koni s respektem, si koleduje o malér. Stejně tak ten, co se bojí.
Udělejte vše pro to, abyste se nebála, snad jen malinko. Ke kobyle choďte narovnaná, s hlavou nahoru, žádné plížení, či šourání. Hlídejte si ji, pořád. Vodítko držte tak, abyste viděla hlavu, spíše na krátkou vzdálenost. Buďte připravená, nastavit loket, když se ožene. Sama neútočte. Kobylu okřikněte, musí vědět, že nesmí útočit.
Pokud bych já Lindu bila, sežere mě. Na ječení reaguje dobře.
Vy vypozorujete, co kobyle vadí a nebudete to dělat a kobyla zjistí, že je "s vámi řeč" a nebude mít důvod útočit.
Pokud to není jankovitý kůň, který útočí bez důvodu.
Jinak koně nejsou krvežízniví. Domlouvají se bezdotykově, většinou. Pokud u dojde na kontakt, řeší si své mezikoňské vztahy. Jde nejspíš o postavení.
Do toho se ovšem člověk nesmí nechat zatáhnout. Nevyhrajete.
Velmi důležitý je řád. Pravidelnost a pravidla, která dodržují obě strany. Hlavně vy musíte. Ne, že se naštvete a porušíte vše, co jste dodržovaly.
Taky by vám už nemusela věřit.
Nebojte, ani já nejsem žádný Monty Roberts, nic zázračného jsem na ni nezkoušela, jen jsem tu svou obludu prostě za ty roky ukecala.
Ne, že by jednou za čas nezkusila, ale myslím, že to dělá, jen aby neztratila pověst "zlého" koně.

Ještě jedna, velmi důležitá věc. NEPAMLSKUJTE! Nic z ruky! Bez výjimky.
Odměna jen ve formě pochvaly. Pochvaly není nikdy dost i jen za projevenou ochotu, nechat nepravosti. Tím spíš, za dobře vykonanou práci.
Budu vám držet palce. Koně za slušný vztah stojí. Určitě i ta vaše jezinka.

21.11.2022 23:34
koně

XXX.XXX.174.63

Máme ji 5 měsíců a dříve vše respektovala sice se párkrát občas ohnala ale nebylo to nic hrozného to byly tak ty první 2 měsíce a pak toho nechala úplně i se se mnou mazlila a škrabkala.
Teď tak měsíc začala být pomalu hrozně protivná ale já dělám pořád to stejné co celou dobu. Musí v tom být nějaká chyba a na to si musím přijít.

Píšete ,že začala být protivná v boxe a když jí nesete žrádlo .Tipuji,že si vás otestovala a vyhodnotila,jako slabý kus. Jak je stará a co má za sebou?
Když rodiče pracují celý život s koňmi,tak by vám přece měli poradit ,ne? Vidí reakce kobylí i vaše a člověk,který má koně nakoukané ,vám řekne .
Nejrozumnější je chovat se tak,aby k útoku vůbec nebyl důvod .Předcházet konfliktní msituacím.
Takže v boxu bych vyvázala ,klidně bych chodila s bičíkem,který bych postavila na dohled kobyly .Když jsme si dovezli takovou ,hodně sebevědomou noričku,taky jsme začátek řešili úvazem a ukázanou,že nebude li fungovat ,bude sankce.
Ona byla tedy od předchozího majitele dosti " narostlá" on nám jí ani nevyvedl a nenaložil ,jak se držel strachy daleko
Vyvázané kobyle dávat jasné,srozumitelné pokyny typu ,ustup ,krok dopředu ,dozadu apod. ,které jste si jistá,že zná .A v klidu čistit a vybírat z kopyt ,donést krmení a tak . Když vám nevyhoví ,nehne se,bude se na vás mačkat,přešlapovat atd. můžete přitlačit .Důsledně,trvat na svém .Aby váš požadavek vykonala,i když bude třeba naštvaná.
Ovšem musíte si vy být jistá .Pokud se bojíte,byť jen trochu , ona to pozná ,a pak nemá cenu ,abyste jí vychovávala

22.11.2022 08:44
Arbora

XXX.XXX.149.42

Neprestala náhodou chodiť posledný mesiac do výbehu?

22.11.2022 08:51

Viz výše. Bez zkušeného člověka na místě to nevyřešíte. Rodiče neporadí? Od klávesnice se toto fakt vyřešit nedá.

22.11.2022 09:38

To přece podle toho PROČ na mě zaútočil.
NejrozumNější je VĚDĚT, co tomu koni vadí.

22.11.2022 09:52
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Když zaútočí, modlete se, ať to přežijete.
Základem je, aby zvíře nezaútočilo - a kůň, násobně větší a silnější než člověk, to je o život.

22.11.2022 10:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Varaxi napsal(a):
Když zaútočí, modlete se, ať to přežijete.
Základem je, aby zvíře nezaútočilo - a kůň, násobně větší a silnější než člověk, to je o život.

Myslím, že tohle slečna ví. Proto se ptá, co s tím. A co udělat, aby zvíře nezaútočilo.
Každý, kdo je s koňmi delší dobu buď viděl nebo zažil, když kůň zaútočil.
Většinou to kousnutím, či kopnutím končí. Kůň vyjádřil názor, nebude vydávat další energii, aby to dabloval.
Viděla jsem ale koně, který zaútočil, s úmyslem zabít. Krásný kůň, ale zjistil, že lidi jsou slabší a odmítl je jednou provždy poslechnout. Dali ho na jatka.
Ale to není případ zadavatelky.

JanaJanaJanaJana

22.11.2022 10:35
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Než s někým zkušeným, kdo vás uvidí při manipulaci s koněm, začnete spolupracovat (a fakt je dobré si někoho takového najít), tak předcházet problémům, tj. před jakoukoli manipulací chytnout na vodítko, čistit v prostoru, abyste měla koně pod kontrolou a nemohl vás dostat do úzkých, koupit závěsný žlab anebo kobyle hodit žrádlo b kyblíku za dveře boxu, prostě minimalizovat možnost, jak by vás mohla ohrozit. Prostě mít její hlavu pod kontrolou a také zadek, jež můžete korigovat bičíkem.
Každopádně tohle je opravdu jen rada pro dočasné přežití, kůň by měl v boxe člověka respektovat, a zároveň by mu tam člověk neměl zbytečně lozit, někteří koně to prostě nemají rádi....a také si musíte vytvořit možnost, jak koně ošetřovat.
A hledat problém. Nevěřím, že se v režimu kobyly/v přístupu vašem ke koni nic nezměnilo.
Co mě napadá jako první a už to tu zaznělo a zatím jste na to neodpověděla - jak je to s výběhem? Řada lidí totiž od podzima koně skoro nepouští na louku do prostoru, v lepším případě na zimní pidivýběhy a někteří koně to prostě špatně snáší.
Ale je to jen domněnka, problém může být i úplně někde jinde, třeba zdravotní, nebála bych se i oslovit veterináře kvůli celostní prohlídce.

22.11.2022 18:00
Lenka Kučerová

XXX.XXX.206.241

sisi58 napsal(a):
Víte, ono je to s tím respektem takové ošidné. Napsala jsem, že se respektujeme, ale to není ten správný výraz.
Linda respektuje jen dva lidi. Mého syna, který si ji koupil a pak pana L.Vrtka, který jezdil všestrannost. Už nežije, na jednom závodě ho zavalil kůň.
My dvě spolu koexistujeme. Já, jako člověk mám hendikep v tom, že jsem proti ní malá, slabá a pomalá.
Ona je zase hloupá, tedy nikoli,že není schopná se učit, ale kůň je kořist a člověk je lovec. Každý myslí jinak. Ona je dobře vybavená, pro přežití. Ale žít s lidmi se koně musí učit.
A je na člověku, aby to tedy nějak skloubil, ukočíroval, aby to bylo ku prospěchu obou.
Kůň je přímočarý. Poznáte, co si myslí a při větších zkušenostech i co vzápětí udělá.
Naučte se poznávat, co si vaše kobyla myslí, co se jí honí hlavou. Koukejte na ni. Každý den ji pozorujte. Jak se chová, když s ní nejste. Co dělá, když k ní jdete. Kam až můžete, než projeví nevoli. Proč vůbec tu nevoli projevuje a kde hlavně.
Do boxu vůbec nechoďte. Ať vám ji někdo vyvede nebo ji vylákejte na jablko.
Podívejte, člověk, který nejde ke koni s respektem, si koleduje o malér. Stejně tak ten, co se bojí.
Udělejte vše pro to, abyste se nebála, snad jen malinko. Ke kobyle choďte narovnaná, s hlavou nahoru, žádné plížení, či šourání. Hlídejte si ji, pořád. Vodítko držte tak, abyste viděla hlavu, spíše na krátkou vzdálenost. Buďte připravená, nastavit loket, když se ožene. Sama neútočte. Kobylu okřikněte, musí vědět, že nesmí útočit.
Pokud bych já Lindu bila, sežere mě. Na ječení reaguje dobře.
Vy vypozorujete, co kobyle vadí a nebudete to dělat a kobyla zjistí, že je "s vámi řeč" a nebude mít důvod útočit.
Pokud to není jankovitý kůň, který útočí bez důvodu.
Jinak koně nejsou krvežízniví. Domlouvají se bezdotykově, většinou. Pokud u dojde na kontakt, řeší si své mezikoňské vztahy. Jde nejspíš o postavení.
Do toho se ovšem člověk nesmí nechat zatáhnout. Nevyhrajete.
Velmi důležitý je řád. Pravidelnost a pravidla, která dodržují obě strany. Hlavně vy musíte. Ne, že se naštvete a porušíte vše, co jste dodržovaly.
Taky by vám už nemusela věřit.
Nebojte, ani já nejsem žádný Monty Roberts, nic zázračného jsem na ni nezkoušela, jen jsem tu svou obludu prostě za ty roky ukecala.
Ne, že by jednou za čas nezkusila, ale myslím, že to dělá, jen aby neztratila pověst "zlého" koně.

Ještě jedna, velmi důležitá věc. NEPAMLSKUJTE! Nic z ruky! Bez výjimky.
Odměna jen ve formě pochvaly. Pochvaly není nikdy dost i jen za projevenou ochotu, nechat nepravosti. Tím spíš, za dobře vykonanou práci.
Budu vám držet palce. Koně za slušný vztah stojí. Určitě i ta vaše jezinka.

Děkuji moc❤️

Přidejte reakci

Přidat smajlík