Maruskaa

XXX.XXX.179.169
Dobry den chtela bych se zeptat jestli je nutno davat hribe do hribarny popripade na jak dlouho ?
Mam v planu si poridit rocni hribatko a cetla sem ze je dobre dat ho do jribarny.
Ale branim se tomu protoze nejblissi hrybarna je od nas 2hod jizdy. Tak se chci zeptat naradu. Pripadne na jak dlouho tam hribe mit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dala jsem si ročku na pastevko do smíšeného stáda, které se i obměňovalo.

Maruskaa
napsal(a):
Dobry den chtela bych se zeptat jestli je nutno davat hribe do hribarny popripade na jak dlouho ?
Mam v planu si poridit rocni hribatko a cetla sem ze je dobre dat ho do jribarny.
Ale branim se tomu protoze nejblissi hrybarna je od nas 2hod jizdy. Tak se chci zeptat naradu. Pripadne na jak dlouho tam hribe mit.
Nejbiližší hříbárna.
Nemusíte. Ale rozhodně musí do stáda. Nechcete ho mít doma na dvorečku, že ne?

wfwfwš
napsal(a):
nemusí nutně na hříbárnu, pokud ve stáji kam chcete jít jsou nějaká hříbata :-) každopádně pokud si nechcete zadělat na budoucí civilizační problémy u koně zdravotní, určitě je nutno ustájení pastevní, ne boxové
Co myslíte civilizačními problémy u koně?
wfwfwš
napsal(a):
nemusí nutně na hříbárnu, pokud ve stáji kam chcete jít jsou nějaká hříbata :-) každopádně pokud si nechcete zadělat na budoucí civilizační problémy u koně zdravotní, určitě je nutno ustájení pastevní, ne boxové
tý jo Mám už léééééta ustájené koně den pastvina/noc box a rozhodně nemají žádné civilizační ani jiné problémy. A to včetně několik desítek takto odchovaných hříbat. Tudíž vůbec nechápu Vámi zmiňovanou nutnost pastevního ustájení
Maruskaa
napsal(a):
Někdy je hříbárna docela zlo.
Za mě osobně je lepší smíšené stádo ,kde jsou starší i mladší dohromady,tam je socializace nejlepší.
Vy tedy budete mít jedno hříbě ,které si dáte někam do ustájení?
Pokud to není hřebeček ,snadno ho můžete začlenit,je li v ustájku nějak vyrovnané stádo.
Pokud to je hřebeček ,zkusit možnost kde mají valachy a třeba na rok,než budete kastrovat ,nechat jen s nimi.
A že by odchov nutně musel být pastevní je podle mě taky hloupost.Naopak hříbě se má zvykat na všecky možnosti,kontakt s člověkem a běžnou manipulaci.

Běžná manipulace se na pastevku nevylučuje, pokud je "za rohem" . Chce to prostě pastvinu, ne výbéh se spasenou trávou....pak je myslím jedno, jestli je koník na noc v boxe nebo leží v přístřešku. I když ten volný pohyb 24h/D pro rostoucího koně je přirozenější .

wfwfwš
napsal(a):
civilizacni choroby koní jsou napriklad dusnot, apatie, stereotypni chovani, klkání, nemoci oci bez zjevneho duvodu (genetika ci uraz), deprese, otoky nohou....
Kolik hříbat jste už odchoval(a)? Za mě má být hříbě zvyklé i na box. Jinak ho v dospělosti rozebere nebo si vytvoří zlozvyky (klkání, hodinaření apod.)..
napsal(a):
Kolik hříbat jste už odchoval(a)? Za mě má být hříbě zvyklé i na box. Jinak ho v dospělosti rozebere nebo si vytvoří zlozvyky (klkání, hodinaření apod.)..
Na to ale nemusí v tom boxe žriebä "vyrastať", stačí ak ho pozná. Tieto zlozkvyky si vytvoria aj kone, ktoré v boxoch nevyrastajú, nedramatizovala by som zbytočne.

wfwfwš
napsal(a):
civilizacni choroby koní jsou napriklad dusnot, apatie, stereotypni chovani, klkání, nemoci oci bez zjevneho duvodu (genetika ci uraz), deprese, otoky nohou....
Polovina z toho, co cituješ nejsou nemoci a už vůbec ne civilizační.
Maruskaa

XXX.XXX.101.241
JISTE ze ne.

Arbora
napsal(a):
Na to ale nemusí v tom boxe žriebä "vyrastať", stačí ak ho pozná. Tieto zlozkvyky si vytvoria aj kone, ktoré v boxoch nevyrastajú, nedramatizovala by som zbytočne.
Však tak jsem to myslela. Má znát box. Medvideklednii to postavil(a) tak, že jedině pastevní ustájení. A že všechno ostatní je špatně. Aspoň tak jsem to pochopila.