Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Miruska1970

23.11.2022 11:06
Miruska1970

XXX.XXX.172.0

Zdravím,
Prosím o radu. Dceři je 11 let a zrovna je ve věku, kdy začala chtít nějaké zvířátko. Doufala jsem v rybičky, ale babička byla rychlejší a pořídila jí koně. S koňmi ale nemáme žádné zkušenosti.
Poradíte mi, jak s koněm zacházet? Zatím je v ohradě s ovcemi, ale babička plánuje pořídit ještě kozu.
Jaké vybavení pro koně koupit?

JanaJanaJanaJana

23.11.2022 11:09
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Nudíte se? kupte si medvídka mývala a pruďte si jinde :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.11.2022 11:12

Jestli to není vtip, koně zase prosím prodejte.
Můžete mu velmi ublížit a on může velmi ublížit vám.

Nebo koně ustajte do nějaké stáje, kde se o něj postarají zkušení lidé, a dcera tam za ním může docházet pod dozor zkušených lidí.

Jinak si velmi koledujete o malér.

23.11.2022 11:14

Miruska1970 napsal(a):
Zdravím,
Prosím o radu. Dceři je 11 let a zrovna je ve věku, kdy začala chtít nějaké zvířátko. Doufala jsem v rybičky, ale babička byla rychlejší a pořídila jí koně. S koňmi ale nemáme žádné zkušenosti.
Poradíte mi, jak s koněm zacházet? Zatím je v ohradě s ovcemi, ale babička plánuje pořídit ještě kozu.
Jaké vybavení pro koně koupit?

Promiňte, opravdu nejste troll? Asi ano, protože přechod od rybiček ke koni je velmi nepravděpodobný.

23.11.2022 11:15

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Nudíte se? kupte si medvídka mývala a pruďte si jinde :)

Ale mývala neseženou.

Miruska1970

23.11.2022 11:21
Miruska1970

XXX.XXX.172.0

Troll nejsem, rybičky jsem chtěla já, koně pořídila babička. Je to její jediná vnu-ka, dostane od ní na co si ukáže.
O stáji jsem přemýšlela, ale koukala jsem, že je to celkem draha sranda, takze jsme to chtěli zkusit sami. Koně babička prý neprodá.

Fedik

23.11.2022 11:34
Fedik

XXX.XXX.30.28

Já osobně bych teda pořídila minimalne ještě jednoho. Nezlobte se na me, ale mít kone s ovcemy mi přijde nezodpovědné. Ten kůň trpí!!!! Vy by jste taky nechtěla žít s kleci s opicema. Kůň je stadove zvíře!!! Tohle každý zkušený chovatel ví. Rozhodne bych doporucovala místo vybavení pořídit trenéra. A to velmi rychle!!!!! Nebo vás to bude stát život. Ze základního vybavení určitě sedlo, stačí se podívat na e-shopy kterých je spousta a trenér poradi, uzdečku. Ohlavku určitě mate. Vodítko, decku, long, a nějaké čištění.
Víte vůbec čím koně krmit? Aby byl správně ziveny? Přijde mi to cele takové divne a nezodpovědne.

23.11.2022 11:40

A ten údajný kůň bydlí jako kde? U vás nebo u babi?

JanaJanaJanaJana

23.11.2022 11:44
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Pokud to není fejk (jakože si pořád myslím, že je), tak je ve vašem případě nejlepší dát koně někam do ustájení.
Jinak pokud doma, společnost dalšího koně a docházet někam do oddílu, i vy i dcera, aspoň nějaký čas, kde všechno okoukáte a naučíte se. Chov koně není jednoduchý a je složitější než chov ovcí. Jedná se o velké silné zvíře.
A udělat si doma pořádek, nechci vás urazit, ale tohle je rodinná cochcárna nejtěžšího kalibru....babička se chová dost bezohledně vůči Vám i zvířeti.

23.11.2022 11:46
bongani

XXX.XXX.45.223

Mě to přijde celý zvláštní. Babička koupila koně. Koupit koně není přece tak jednoduché, ti se neprodávají ve zverimexu. Jak ho přivezla? Jak s ním manipulovala? Ona už někdy koně měla?

23.11.2022 11:46
koně

XXX.XXX.174.63

Miruska1970 napsal(a):
Troll nejsem, rybičky jsem chtěla já, koně pořídila babička. Je to její jediná vnu-ka, dostane od ní na co si ukáže.
O stáji jsem přemýšlela, ale koukala jsem, že je to celkem draha sranda, takze jsme to chtěli zkusit sami. Koně babička prý neprodá.

Zajímavé téma,takové ,těžko uvěřitelné .Babička pořídila ,tak ať si to užije ,Líto je mi koně.
Jestli je to velký kůň někde na zahrádce ,za nějaký pátek budete mít po zahrádce, po ovcích a možná i po babičce .Jak mu bude hrabat ,z tohoto ideálního prostředí .,
S dítětem v těchto podmínkách taky spolehlivě spolupracovat nebude ,zařiďte vysokou úrazovou pojistku
Je li to poník ,půjde tento proces možná trochu pomaleji ,je menší a slabší.První na řadě bude dítě ,nikoli zem ,ovce a babička.

23.11.2022 11:51

Je li to poník ,půjde tento proces možná trochu pomaleji ,je menší a slabší.
Ale vyčůranější a rozhodně rychleji podléhá zkáze jakýkoli jeho dobrý návyk z dosavadního působiště...

23.11.2022 11:52
evcusik

XXX.XXX.5.189

Snad babička pořídila taky dost sena a slámy. Nebo to se odkutálela zadarmo z luk, že ustájení v porovnání drahé?

23.11.2022 11:53
wfwfwš

XXX.XXX.164.253

zažila jsem bohužel již 2x, jednou jedna babi koupila vnučkám (měla je v péči) a1/1 kobču 20+, málem pošla na špatném pastevku, kde byli na troudu bez sena, trvalo déle, než rozkódovala, že placení nájmu neznamená péči na mnohých místech :( po druhé se jednalo o jednoho dědu, který svým vnučkám koupil shettlanda, schváceného, tlustého, žil mezi prasatama v bývalém jzd v chlívku, byl to chudák, začal být agresivní, tak ho pán dal pryč, kam nevím.... :( co se týká přepravy i stari lide to dokazi, stari neznamena, ze jsou dementni vždy, aby si neporadili... Ta dana babi koupila starou kobcu a dovoz ji zaridil prodavajici az na misto a ten deda ho nalozil to dvanacettrosky...

Miruska1970

23.11.2022 12:00
Miruska1970

XXX.XXX.172.0

Kůň je u babicky v ohradě u ovcí, to už jsem psala.
Děkuju za normalni rady.
Nejsem si ted teda jista, jestli pořídit jeste jednoho kone k tomuto a nebo nechat nějakou dobu samotného a šetrit na ustájení. Ted momentalne si ustájení dovolit nemůžeme, nemáme na koně ještě ani všechno vybavení.

23.11.2022 12:02

Chápu, že vysvětlit dceři to bude velmi složité, ale ke koni bych jí vůbec nepouštěla. Ať si to babi "vyžere". Tohle nedopadne dobře. Ani pro dceru, ani pro babi a bohužel hlavně pro toho koně...

23.11.2022 12:04
wfwfwš

XXX.XXX.164.253

tak kdyz ma ovce, asi ma seno ze...

23.11.2022 12:05
koně

XXX.XXX.174.63

Miruska1970 napsal(a):
Děkuju za normalni rady.
Nejsem si ted teda jista, jestli pořídit jeste jednoho kone k tomuto a nebo nechat nějakou dobu samotného a šetrit na ustájení. Ted momentalne si ustájení dovolit nemůžeme, nemáme na koně ještě ani všechno vybavení.

Ohrada o ovcí,široký pojem
Pořád nechápu,když koně koupila babička,proti vaší vůli,proč se staráte?
Postavila si ho ke svým ovcím ,tak je provoz na ní,ne?
Normálně vám poradit nejde.
Když nemáte peníze ,a naprosto nic o koních nevíte ,podle rad naslepo z internetu ,se nebudete dobře starat a nebudete mít spokojené zvíře

23.11.2022 12:09
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Miruska1970 napsal(a):

Babiččin kůň, babiččina starost. Dítě ke koni nepouštějte a fertig.

23.11.2022 12:12
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Miruska1970 napsal(a):
Děkuju za normalni rady.

Nezvládnete jednoho koně, na vybavení a ustájení musíte šetřit - jak chcete zvládat dva koně? O koních nic nevíte, nic neumíte - to je nesmysl, hlavně si žádného nepořizujte.

JanaJanaJanaJana

23.11.2022 12:15
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

koně napsal(a):
Ohrada o ovcí,široký pojem
Pořád nechápu,když koně koupila babička,proti vaší vůli,proč se staráte?
Postavila si ho ke svým ovcím ,tak je provoz na ní,ne?
Normálně vám poradit nejde.
Když nemáte peníze ,a naprosto nic o koních nevíte ,podle rad naslepo z internetu ,se nebudete dobře starat a nebudete mít spokojené zvíře

Já to zase oceňuji, že zadavatelka má starost, aby se zvíře mělo dobře a aby to zvládli, jelikož bůhví, jak to vypadá u babi.
Souhlasím ale v tom, že to její starost není.
A že na internetu, jak zacházet s koněm, nevyčte. Jelikož rozdíl mezi koněm a ovcí je ten, že kůň je větší/silnější a hlavně po něm obvykle chceme víc, než jen aby se pásl v ohradě, chceme na něm jezdit a tím je jeho chov složitější na zkušenost.
A že bez peněz to prostě nepůjde, kůň je drahý na provoz i doma, pokud se to má dělat dobře a nemáte vlastní zemědělství.

Zakladatelko, ještě jednou - oddíl.
A vězte, že pokud koně necháte samotného, dost možná se stane, že začne vymýšlet bejkárny a svoje koňské hrátky si začne vybíjet na Vás/Vaší dceři, což se může proměnit i v dost nepěknou a velmi nebezpečnou srandu.
A nebude to tím, že je kůň zlý, ale že je v nepřirozených podmínkách (tj. bez stáda) s "divnými" lidmi (jakože pro něj nečitelnými), kteří o něm vědí kulový, a proto se taky divně bude chovat.

23.11.2022 12:26

Ted momentalne si ustájení dovolit nemůžeme, nemáme na koně ještě ani všechno vybavení.

Pokud si nemůžete dovolit ustájení, tak asi nemáte pro toho koně ani seno? Protože pro jednoho koně to seno může stát dobrých 10 tisíc na zimu (a jestli není dostatek KVALITNÍ pastvy, tak ještě jednou tolik přes léto). Umíte posoudit, zda je seno pro koně vhodné (třeba to, které mají ty ovce? Protože ovce zpracují bez "viditelné" újmy úplně jiný materiál, než koně)? Nebo koupíte to nejlevnější a koni zaděláte na zdravotní problémy a sobě na slušné veterinární výdaje? Nebo koupíte předražené nekvalitní a výsledek bude stejný? A co takhle stáj, tu má? A co takhle deky? Kovář? Viděl ho veterinář? A druhého koně nebudete kupovat, protože je to drahé?

Vám nevadí, že to zvíře bude trpět? A to je, tazatelko, železná jistota.

Vykašlete se na svoje, babiččiny a dětské sobecké zájmy a konejte v prospěch toho živého tvora, který vám neumí říct, že ho bolí břicho, že ho bolí zuby, že špatně vidí nebo že má pořád hlad. Proto a právě proto je potřeba, aby kůň byl u člověka, který toto pozná. Člověka se zkušenostmi.

23.11.2022 12:28

Miruska1970 napsal(a):

Kůň o samotě být nemůže. Je to týrání. A navíc se to brzy projeví na jeho psychice. Bude kousat, utíkat, shazovat a dceru vám zmrzačí. O tom, že o koních - myslím krmení, zdravotní problémy, ošetřování, ježdění ... nic nevíte, nemluvě. To pak teprve bude drahá sranda.

23.11.2022 12:34
evcusik

XXX.XXX.5.189

Miruska1970 napsal(a):
Děkuju za normalni rady.

nejbezpečnější pro koně i dítě je prodej koně. Pokud ne, tak rozhodně do ustájení, kde jsou kompetentní lidé. Jiné reálné řešení a pro bezpečnost a zdraví všech neexistuje.

Ale pokud se nechcete postavit vlastní matce, aby nevydávala vsanc vaše dítě, tka uvidíte kam to půjde.

Druhá bezohlednost je vůči tomu koni. Kdy nemáte na ustájení (jak pak můžete mít na veterináře, kováře, krmivo), nemáte znalosti chovu, takže nevíte ani co hlídat (časově i provedení). O zranění ani nemluvě.

Miruska1970

23.11.2022 12:42
Miruska1970

XXX.XXX.172.0

Ano, mne vadi, ze by kun mohl trpet a proto se tady asi ptam. Seno babicka lupuje nevim odkud, ale problemy jsme zadne nezaznamenali. Veterinar kone udajne videl kdyz se kupoval.
A ja nemuzu jit a kone proste prodat, kdyz nejsem majitel.

JanaJanaJanaJana

23.11.2022 12:55
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Miruska1970 napsal(a):
Ano, mne vadi, ze by kun mohl trpet a proto se tady asi ptam. Seno babicka lupuje nevim odkud, ale problemy jsme zadne nezaznamenali. Veterinar kone udajne videl kdyz se kupoval.

A babička s koňmi zkušenost nějakou má?

23.11.2022 12:58

Ale můžete do babičky hučet, ať ho prodá, a svoje děti k němu jednoduše nepouštět a svoje peníze na to nedávat. Posílejte za svoje peníze děti dál do oddílu a koně u babi odstřihněte. Nechte babi přečíst si tuhle diskusi. Třeba změní názor. Však má zvířata asi taky ráda.

Fakt nám věřte, že z internetu rady, jak komplexně zacházet s koněm tak, aby to bylo pro toho koně přínosné, nezískáte. To prostě nejde. Potřebujete tu zkušenost, která je nepřenosná, získat prací pod zkušenými lidmi, kteří vás za pár let naučí, co máte vědět.

To je jako by babička koupila auto, a by se tady ptala, jak se s takovým autem jezdí. Jak byste to člověku, který auto do té doby viděl akorát jezdit po silnici okolo baráku, vysvětlila? To prostě nejde po internetu vysvětlit. Proto existuje autoškola. A odborné servisy. A proto existují oddíly a odborní trenéři (veterináři, kováři, zubaři, fyzioterapeuti, inspektoři chovu...).

23.11.2022 12:59

JanaJanaJanaJana napsal(a):
A babička s koňmi zkušenost nějakou má?

Kdyby jo, tak se tady paní neptá, jak se s koněm zachází, ale naučí je to babička.

23.11.2022 13:04

A trenér z toho oddílu, kam děti chodí, by se k vám nemohl přijít na koně a podmínky chovu podívat? Ono slyšet to od člověka na místě je zase jiná káva, než číst si to od anonymních lidí na internetu. A třeba byste s tím trenérem přišli na dobré řešení. Třeba by vám pronajal "za byt a stravu" koně společníka. Nebo naopak by vám nabídl zvýhodněné ustájení, pokud vašeho koně třeba dáte k dispozici oddílu na ježdění.

Asi nám neprozradíte, kde je kůň ustájený? Že kdyby to někdo z nás měl blízko, mohl by přijet poradit na místo... Nebo poradit fundovaného člověka v okolí.

Neregistrovaný uživatel

23.11.2022 13:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82

Odkud jste? Třeba je nekdo zdejší ze vsi vedle a mohl by zhodnotit situaci i naživo...

23.11.2022 19:04

Miruska1970 napsal(a):

Promiňte, ale vy problémy zaznamenáte těžko, když koním nerozumíte. A že ho veterinář viděl, když se kupoval, nic neznamená. (otázka, jak moc ho vyšetřoval). Ale to je fuk - za týden, měsíc, půl roku může být všechno jinak.

23.11.2022 20:17
Pipilota

XXX.XXX.95.119

A viděli jste někdy jak pes na vodítku potahal děcko za sebou? A kolik ten pes vážil kg? Nejspíš tak maximálně 50... No a víte kolik vlastně váží průměrný jezdecký kůň? Váží 600kg!
Z toho se dá i pro osobu bez zkušeností s koňmi odvodit co se tak asi stane 11leté dceři, když se kůň rozhodne někam jít (uvidí něco zajímavého, uslyší jiného koně, ve větru ucítí jiného koně, lekne se, splaší se...) Nerado se o tom mluví, ale u koní se stávají i smrtelné úrazy. I jiné vážné úrazy z doživotními následky. Není to jen o nekomplikované zlomenině ruky, či nohy (ty se stávají nešťastnou náhodou u dobře vedených koní - kdy si ten kůň jen poskočí a jezdec to zrovna neusedí).
Tenhle babiččin nápad koupit děcku koně se dá srovnat s tím, že by jí koupila silnou motorku. No vlastně je to horší, protože motorka se dá zavřít do garáže a počká tam, než děcko doroste. Kůň vyžaduje denní a správnou péči o krmení, prostředí, výchovu a výcvik - proto je to tak DRAHÉ.

24.11.2022 09:39

A viděli jste někdy jak pes na vodítku potahal děcko za sebou? A kolik ten pes vážil kg? Nejspíš tak maximálně 50... No a víte kolik vlastně váží průměrný jezdecký kůň? Váží 600kg!
Z toho se dá i pro osobu bez zkušeností s koňmi odvodit co se tak asi stane 11leté dceři, když se kůň rozhodne někam jít (uvidí něco zajímavého, uslyší jiného koně, ve větru ucítí jiného koně, lekne se, splaší se...)

Nedej bože, když si dítě omotá vodítko kolem ruky, což děti velmi rády dělají a je potřeba jim neustále připomínat, že to dělat nesmí. NIKDY a za ŽÁDNÝCH okolností... Nj, ale kdo to poradí této malé slečně?

24.11.2022 09:58
evcusik

XXX.XXX.5.189

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Z toho se dá i pro osobu bez zkušeností s koňmi odvodit co se tak asi stane 11leté dceři, když se kůň rozhodne někam jít (uvidí něco zajímavého, uslyší jiného koně, ve větru ucítí jiného koně, lekne se, splaší se...)

Nedej bože, když si dítě omotá vodítko kolem ruky, což děti velmi rády dělají a je potřeba jim neustále připomínat, že to dělat nesmí. NIKDY a za ŽÁDNÝCH okolností... Nj, ale kdo to poradí této malé slečně?

Nejvíc opocení z takové situace, jsou právě lidi od koní. Kteří nejen že vědí, ale několikrát viděli jaké úrazy se umí v tomto prostředí stát a to vetsinou při řádné bezpečnosti práce.

A ruku na srdce, dneska chodí dečka z oddílu tak nafrnene, že prirpavit si koně na ježdění je pod jejich úroveň. Natož aby měli znalosti co a jak.
A rozhodně 11 lety dítě ani ten vhled a rozmysl ještě mít nemůže, ten se má učit od zkušených (lidí i koní) - a nemá ani jedno.

24.11.2022 11:29
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Ano tohle se dětem u koní opakuje roky - vodítko se drží do vlnovky, nikdy do kolečka (smyčka se zadrhne okolo ruky a nedá se z toho dostat - kůň tak člověka umlátí a ukope). Dětem trvá roky si na to zvyknout a opravdu tohle dodržovat! A poslední dobou jsem si všimla, že mladé instruktorky a cvičitelky tohle přehlíží, děti nenapomínají... (jo už jsem prudící bába )

24.11.2022 13:02
Arbora

XXX.XXX.134.192

Vy sa tu všetci stresujete, ako keby to bol skutočný príbeh.

24.11.2022 13:26

Arbora napsal(a):

24.11.2022 13:26
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Arbora napsal(a):

No kéž by! (co jsem se snažila prodat poncla 130 KVH, tak vím jací jsou lidi...)

24.11.2022 14:08

Já pár takových skutečných příběhů zažila...

Neregistrovaný uživatel

24.11.2022 19:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82

Vzhledem k tomu že já v dobách detstvi (do 10let) jsem malem dopadla stejne... Kdy deda na velkou usedlost chtel pro me ponika..... A nikdo z rodiny neumel nic okolo koni... Dikybohu za rozumne rodice kteri to odhalili včas a nekompromisne zatrhli.

29.11.2022 00:00
fikovnice

XXX.XXX.63.45

Já jsem sem po dlooouhé době zavítala a nestačím zírat. Zadání/zadavatelce nevěřím ani slovo!

Přidejte reakci

Přidat smajlík